MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

WE ARE - Itt az SFV első klipje

A jelenleg Mosonmagyaróvári központú, a nyolcvanas évek rockzenéjéből táplálkozó SFV zenekar őszi lemeze első fecskéjeként mutatja be az album címadó dalának, a We Are-nak a videóját. Ennek apropóján a Slezák tesók, azaz Slezák Bálint dobos és Slezák Csabi billentyűs válaszolt a kérdéseinkre.

Meséljetek a kezdetekről! Hogyan állt össze a csapat?

Csabi: 2018-ban zenéltünk együtt először egy koncerten, akkor még Kolos (Német Kolos - basszusgitár) nélkül. Utána kezdtünk el Olivérrel) Szórádi Olivér - ének, gitár)és Marcival (Sárközi Márton - gitár) számokat írni, amihez Kolos csatlakozott 2019-ben. Aztán 2019 végén volt egy alkalom, amikor Bálint átjött, mutatott egy riffet - így lett az első, közösen megírt dal, a We Are.

Mit jelent a nevetek?

Bálint: Azt sajnos nem mondhatom el mert szigorúan titkos! Mindig meg szokták kérdezni, de megegyeztünk, hogy nem mondjuk el senkinek.

Ez a mostani klip a debutáló lemezeteket előzi meg, aminek a megírása pont a nagy bezárások idejére esett. Mennyire nehezítette ez meg az életeteket?

Bálint: Szerintem nekünk pont nagyon jól jött ki az egész, mert majdnem egy egész évünk volt úgy, hogy nem kellett bejárni suliba, rengetegszer bent aludtunk a próbateremben, a fél nyarat ott töltöttük. Napokig bent voltunk folyamatosan, számot írtunk, demóztunk, dobot vettünk, énekeltünk, néha grilleztünk is. Nekem iszonyat fontos volt, hogy a lehető legjobban szóljon a dob, és volt idő azt is próbálgatni, hogy mi hogy legyen, a mikrofonok, a pergő, a hangolások, igaz hogy végül újravettük Nóniusz Gábor producerrel a SuperSize Recording stúdióban az egész dobot, ami jó ötlet volt, mert ki..szott jó lett, de nem bánom a korábbi “felesleges” feldobolásokat sem, mert szerintem rengeteget tanultunk belőle. Nagyon jó hangulatban telt az egész nyár, nekem nagyon jó élmény volt az egész albumcsinálás folyamata. Közben már dolgozunk a következőn.

Terveztek magyar nyelvű dalokat később?

Bálint: Én személy szerint nem igazán. Nem is hallgatok szinte semmilyen magyar nyelvű zenét, egyszerűen valahogy nem tetszik, és szerintem ennek a stílusnak is jobban áll az angol nyelv. De tudom hogy ezzel sokan nem így vannak, ezért valószínűleg 1-2 dal lesz magyarul, de én csak annyit csinálnék, amennyit “nagyon muszáj”. A hazai piacra pár dal és szerintem ennyi. A másik ok, hogy én például külföld felé venném az irányt, nagyobb piaca van a rockzenének, és az az életcélom, hogy nemzetközi szinten befussunk. Tudom, sokan azt gondolják, hogy magyarországról ez lehetetlen, de engem nem érdekel mit gondolnak, hiszek magunkban. 10 éve a zenébe fektetem minden pénzem és energiám. Bármit megtennék, és meg is fogok, hogy egyszer teltházas stadionokban játszhassunk, és országokon, kontinenseken átívelő turnékat nyomjunk.

Csabi: Beszéltünk róla, hogy írunk magyar nyelven is dalokat, de jelenleg egyértelműen az angol szövegek vannak fókuszban.

Térjünk át a klipre egy kicsit!

Csabi: Az Analog Music Hallban forgattuk teljes egészében. Bikali Sanyi volt az operatőrünk, mindenfajta utómunka Matyovszky Benedek által valósult meg, az értelmi szerző, rendező, gyártásvezető, fővilágosító pedig Lauter Attila volt. Először Jancsós-egysnittes megfejtésekben gondolkodtunk, de aztán hamar rájöttünk, hogy ez a dal lendületével nem igazán passzol össze, de a történet-vezetéshez eltérő koncepcióban is nagyon jól mutatnak azok a snittek. Elképesztően jó statisztáink voltak, Attila pedig nagyon jól menedzselte a napot, így sikerült egy nap alatt leforgatnunk az egészet, ami hatalmas sikerélmény volt.

Az látszik, hogy szinte minden ízében nyolcvanas éveket idéz, amit csináltok. Ez az új retro?

Bálint: Revivalt mondanék inkább, bár nagyon imádom a 80-as évek soundjait. Igazából dob hangzásban verhetetlen időszak, attól nem is akarok eltérni az albumon, és semelyik másik jövőbeli albumon sem, a hatalmas stadion sound és az óriási gated reverb mindent visz! A fő inspirációim Bon Jovi, Whitesnake, Def Leppard, KISS, Van Halen, Guns n Roses, GIANT, Mötley Crüe és a Metallica, az újabb zenekarok közül pedig leginkább a Steel Panther, Five Finger Death Punch, Papa Roach és a blink-182. A blink-ből Travis Barker dobos játéka nagy hatással volt rám és szerintem a dobolásom stílusára is.

Nem okoz gondot ezt az aréna koncertekre tervezett dobot szállítani-szerelni-kezelni?

Bálint: Fárasztó, de megéri, mert úgy szól mint az állat, és kinézetre is olyan hogy besz.rsz. Felkelti a figyelmet a színpadon. Egy zenekarnál a látvány is nagyon fontos, a show része úgymond, akárcsak az öltözködés is.

Csabi: Egyre jobban pakolunk, és egyre kevesebb hely van a Transitban. Imádjuk. Kinézet szempontjából elképesztően sokat dob. Másrészről Bálint bőven kihasználja az egész szerkót a játékával, így örömmel visszük koncertről koncertre.

A lemezen a doboláson kívül minden más is ennyire korhű módon készült?

Csabi: A gitár- és basszerfelvételek Gábor stúdiójában, majd ezt követően az énekfelvételek, illetve a háttérvokálok is. Rengeteg analóg eszközzel, de végig Pro Toolsba. Gitárerősítőt végül nem használtunk. A billentyűk, samplerek esetében a legtöbb helyen visszanyúltunk a korábbi megfejtésekhez és volt, amit a demókból emeltünk át, mert úgy is működtek. Egyébként az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készült a lemez.

Ha az idén még kijön az album, mi várható tőletek utána?

Bálint: Első körben magyarországi koncertekből szeretnénk sokat, de ezzel párhuzamosan már a külföldi koncertekre, fesztiválokra való kijutás is célkeresztbe került, hiszen a fő cél az, hogy nemzetközi szinteken is megismerjenek minket a zenét szerető emberek.

A zenekart legközelebb élőben augusztus 4-én láthatjuk a Sing Sing és a Lord vendégeként, Budapesten, a Barba Negrában.

A videoklip a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Könnyűzenei Programjának támogatásával készült el.

Instagram: https://www.instagram.com/sfvband/
Facebook: https://www.facebook.com/sfvmusic
TikTok: https://www.tiktok.com/@sfvmusic


 

2023. augusztus 1. 06:30

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA