MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Warm Audio CENTAVO

Szinte hihetetlen, de igaz, hogy nemrégiben a használt hangszerpiacon 500 000 dollárért (!) kelt el egy gitár pedál. Tényleg nem vicc, a 001 gyári számú Klon Centaur torzító félmillió dollárért cserélt gazdát, de akármelyik eredeti példány több ezer dollárért kínálják… Mindezek tükrében nem csoda, hogy 2008 óta jónéhány “klón” készült, valamint sokféle alkatrészcsomagként “do it yourself” változatban is kapható.

A mintául szolgáló Klon Centaur pedált Bill Finnegan tervezte és építette 1994 és 2008 között, a 8000 példányban gyártott torzító volt akkoriban a világ legdrágább overdrive pedálja, a beépített minőségi alkatrészek, az építési minőség miatt, valamint mivel egy-egy darab legyártása 12-14 hétig tartott. Mindezek tükrében nem csoda, hogy 2008 óta jónéhány “klón” készült és a mai napig sokféle alkatrészcsomagként is kapható vállalkozó kedvű hobbisták számára “do it yourself” változatban.

De mitől olyan népszerű, és főleg hogyan lesz egy közel húsz éves gyártású torzító ennyire elképesztően drága? Nos mivel a kezdetektől csodákat meséltek karakteres hangjáról: ez volt a világ első “butique” minőségű overdrive pedálja, amelyet azonnal felfedezett magának két legenda: Jeff Beck és John Mayer (előbbi egy módosítást is kért a gyártótól a mélyhangok kiemelésére, ez a modifikáció a Warm Audio változatba is beépítésre került), valamint mivel már rég óta nem gyártják, így válhatott igazi legendává. (A legenda-gyártásban az is számított, hogy a kézzel gyártott nyomtatott áramköri panelen az alkatrészeket kiöntötték fekete műgyantával, megakadályozandó a kapcsolás lemásolását.)

A Warm Audio most bemutatta az eredetivel mindenben egyező másolatát: pezsgő színű, öntött aluminium ház, az eredetivel megegyező egyedi forgatógombok, beültetett alkatrészes nyomtatott áramkör, prémium minőségű, az eredeti kapcsolásban használt alkatrészek (TLO72 műveleti erősítő, 1N34A Germanium diódák, szénréteg ellenálások, töltő-motor elvű 18 voltos feszültség stabilizátor).

S hogy milyen a hangja? A tervező Finnegan célja az volt, hogy ne elsősorban torzító pedál hangzás domináljon és tartsa meg az utána kötött erősítő karakterét, inkább egy jól meghajtott csöves erősítő hangzását hozza, nem véletlenül jellemezték “transparent overdrive” hangzásúnak. Nos A Centavo akkor mutatja legjobb képességeit, ha csöves erősítőt hajtunk vele: ha a pedál bemenetét nem hajtjuk nagyon meg, annál inkább a kimenetét, akkor tiszta hangzású “booster” pedálként tudjuk használni, ha viszont jól meghajtjuk a pedált, akkor visszavett kimeneti szintnél megmarad az erősítő hangzása. Ennek érdekében a pedál alap erősítő áramköre a bypass esetében is aktív marad (“buffered bypass” funkció)

Warm Audio WARMDRIVE

Egy másik, ma már szintén legendásnak számító torzító a 2000-res évek elejéről: a jellegzetes grafikáról, a Yin és Yang szimbólumról azonnal felismerhető az Alfonso Heminda-tervezte Zendrive, egy hagyományos hangzású overdrive pedál. A legenda státuszt mi sem bizonyítja jobban, hogy egyetlen eredeti példányhoz sem lehet 1000 euró alatt hozzájutni. A  tervező szándéka egy olyan torzító megépítése volt, amelyik bármilyen erősítővel ugyanazt a distortion-hangzást adja. Az a hír járja, hogy a Zen Drive tervezésénél az volt a cél, hogy a hangzása olyan legyen, ahogy Robben Ford gitárja szól a Dumble Overdrive Special erősítőjével, nem véletlen, hogy Robben Ford azóta is használja a Zendrive-ot! De Robben Ford mellett olyan nagy nevű gitár-óriások is használják a pedált, mint Larry Carlton, Steve Ray Vaughan, vagy Eric Clapton.

A Warmdrive pedál Gain, Tone és a Voice potmétereivel a szinte torzítás nélküli erősítő-overdrive hangzástól a finom nyúlós, de dinamikus torzított hangzásig nagyon széles az overdrive-hatás elérhető palettája. Robben Ford úgy írta le a Voice poti használhatóságát, hogy a Fender-től a Mashall-ig, az amerikaitól az angol hangzásig mindenre képes a pedál. A Voice és a Tone potikkal pedig a torzító fokozat előtti és utáni hangszínt lehet állítani. A hangkarakter két legjellemzőbb vonása, hogy használatakor nagyobb torzítás esetén is megmarad a dinamika és valóban szinte akármelyik erősítővel azonos a hangkaraktere.

A Warm Audio Warmdrive pedálba is prémium alkatrészek kerültek: 2N7000 MOSFET IC, NE5532 műveleti erősítőből, 1N34A és Schottky BAT41 germánium diódákból, illetve szénréteg ellenálásokból épül fel az eredetivel megegyező kapcsolás. A lábkapcsoló “true Bypass” üzemmódú, tehát teljesen kiiktatja a Warmdrive áramkörét, ha nem használjuk a pedált.

Sok legendás gitáros pedálboardjában mindkét most bemutatott amerikai torzító megtalálható, mivel evvel a kettővel az overdrive hangzás teljes palettája megszólaltatható.

www.digitalpro.hu


 

2023. február 10. 07:42

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA