MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

WA-67 és WA-87 R2

A hatvanas és hetvenes évek két klasszikusa újjászületett!

Warm Audio WA-67

A hatvanas évek felvételei, a Beatles-től a Led Zeppelin-en át a Temptations-ig, hangzásának meghatározó eszköze a Neumann U 67 mikrofon volt. A nagymembrános csöves mikrofon mára már csak a szerencsés (és gazdag) kiválasztottak privilégiuma, mivel egy-egy darabja 8000 dolláros áron cserél gazdát.

Most az amerikai Warm Audio cég elkészítette a lehető legjobban hasonlító másolatot. A cég azt tűzte ki céljául, hogy a popzene nagy évtizedeinek analóg berendezéseit újraépítse, mégpedig mindenki számára elérhető áron. Ez az WA-67 esetében is igaz, mivel a lehető legjobb minőségű alkatrészekből építette meg az eredeti hasonmását, miközben az ár tizede a használtpiacon elérhető eredeti U 67-nek.

A mintául vett legendás elődöt a Neumann tulajdonképpen kényszerűségből fejlesztette ki, ugyanis az addigi zászlóshajójukban, az U47-ben használt cső gyártását befejezte a Telefunken, emiatt újra kellett tervezni a mikrofont. De ha már újat kellett tervezni, akkor a kapszulán is módosítottak: az elsődleges cél, hogy a hasonló szerkezetű, dupla membrános kapszula gyártása olcsóbb legyen. Ráadásul az új megoldás egyben arra is lehetőséget adott, hogy a világon elsőként, a mikrofonnal három féle karakterisztika (gömb, vese, nyolcas) közül is lehet választani az U 67-nél. és mivel az elektronikát a cső miatt úgy is újra kellett tervezni, így azt is figyelembe vették, hogy az egyre közelebbről éneklő művészek felvételére is alkalmas legyen a mikrofon, ezért – szintén elsőként a világon – egy 10 dB-es előosztót is beépítettek. Még egy egyedül álló jellegzetességeis volt a Neumann modellnek, nevezetesen a mikrofontest kúpos kialakítása, amit rögtön szabadalommal le is védtek.

A Warm Audio most bemutatott változatában a legjobb minőségű alkatrészekből – Wima kondenzátorok és egy nagyméretű Solen kondenzátor a kimeneten – építették meg az eredeti áramkört. A hangzás szempontjából a kapszula mellett nagyon fontos az erősítő cső is, ezért az eredetiben használt Telefunken EF87 pentóda legkiválóbb megfelelője került a mikrofonba. Szintén meghatározó egy mikrofon hangjában a kimenőtranszformátor, a WA-67-nél a svéd lundahl cég gyártmányát alkalmazták, mely hűen követi az eredeti speciális, osztott kimenőoldali tekercselési módját.

De a legfontosabb mégis csak a hangzás, az eredeti kvalitásait mi sem bizonyítja jobban, hogy a legendás amerikai hangmérnök, All Schmitt egy interjúban a következőt mondta: “Ha csak egy mikrofonom lehetne, akkor a (Neumann) U67-est választanám.” All Schmitt a mai napig big-band felvételeinél a fúvósokra ezt a modellt használja, de a WA-67 jellegzetes testes, ütős karaktere miatt az énekfelvételhez, akusztikus gitárhoz és zongorához is különlegesen jó hangzást ad.

Warm Audio WA-87 R2

A Warm Audio öt évvel ezelőtt elkészített első mikrofonja a leguniverzálisabbnak tartott német klasszikus, a Neumann U87 klónja volt. Most a cég, öt év tapasztalatával a háta mögött megújította a WA-87-est, a Revision 2 nem csak gyártástech- nológiában hoz fejlődést, de az alkalmazott minőségi komponensek miatt is.

A WA-87 R2 annyiban kapcsolódik az előbb ismertetett modellhez, hogy a Neumann U 67 megjelenése után egy évtizeddel, a hetvenes években korszakváltást hozott a stúdióelektronikában a félvezetős erősítők, keverők megjelenése. Erre reagált a német cég, amikor az U 67-est modernizálták és átépítették FET-es erősítőjűre, mégpedig úgy, hogy az a keverők 48 voltos fantomtápjáról is működjön. Ennek érdekében meghagyva a kimenőtranszformátort, a K67 kapszulát kisebb módosí- tásokkal továbbfejlesztették: a dupla kapszula két felét most elszigetelték egymástól, így olyan kapcsolást tudtak tervezni hogy fantom táp 48 voltja elegendő a nyolcas karakterisztika áramfelvételénél is.
Természetesen a hangzása karakterében megegyezik, a csöves elődével, de az új FET-es konstrukció természetesen másképp szól, mindenesetre az U 87 a stúdiók “mindenese” az egész világon, szinte bármilyen hangforrás esetén tökéletes hangfelvétel készthető vele.

és hogy a Warm Audio kópia is felnőjjön a feladathoz, a WA-87 R2-ben immár az eredeti Fairchild tranzisztort, Wima és Nichicon audiofil minőségű polisztirén kondenzátorokat, az eredetivel megegyező módon tekercselt Cinemag kimenőtrafót alkalmaztak.

A Warm Audio a WA-87 R2 mikrofont, hasonlóan a WA-67-hez, fadobozban szállítja és tartozék a merev és a rugalmas felfüggesztésű mikrofonkengyel is.

www.digitalpro.hu


2021. február 22. 14:57

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA