MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

VOX-O.K.

A VOX 1957 óta gyárt gitárerősítőket jellemzően nagy választékban. A jelenlegi felállásban segítek eligazodni, hogy bármely érdeklődő megtalálja a neki leginkább passzoló dobozt gitárhangjának életre keltésére. Tom Jennings és Dick Denney sosem gondolta volna, hogy az innováció hova fut ki, de örökségük nem vész el, hiszen visszaköszön minden VOX erősítőben a mai napig. Az otthon és színpadon egyaránt használható darabokon megyünk végig.

Az AC10 az egyik legrégebben gyártott erősítő a VOX életében, hisz 1959-től van gyártásban valamely variánsa. Ez a single ended egy hangszórós csöves erősítő a sokszor túlságosan hangos AC15 kistestvére. Igazi átmenet az otthoni cucc és a professzionális felhasználásra szánt nagy, nehéz és borzalmasan hangos erősítők között. Félreértés ne essék, ez a Celestion VX10 hangszóróval szerelt csöves erősítő is tud hangos lenni színpadon vagy próbán, de szempont volt a tervezésénél, hogy halkabb körülmények között is kiváló hangi tulajdonságokkal lehessen játszani. Az AC sorozatból minden évben kiadnak a hagyományos fekete tolex – barna gyémántmintás vászon kivitel mellett egy limitált kozmetikai megjelenésű modellt is. Ebből most a Royal Blue elnevezésű modell érhető el rendkívül korlátozott mennyiségben.


A Pathfinder sorozat sem ma került a piacra, az egyik legrégebbi, folyamatosan gyártott tranzisztoros erősítő, ami gitárosok sokaságát szolgálta ki a múltban és teszi még sokáig. Lényege, hogy kedvező áron tudja eljuttatni a VOX életérzést és soundot mindenkinek. A kis 10 wattos erősítők megnyugtatóan jól szólnak a maguk kategóriájában. A klasszikus kivitel mellett itt is megtalálható néha egy-egy limitált kiadás, mint a most elérhető Cream Bronco krémszínű és az UJRB brit zászlós, kék borítású, vagány kinézetű modellek.


A klasszikus analóg gitárerősítőktől kanyarodjuk el a digitális modellezés felé a VTX sorozattal. A VOX Valvetronix család úttörő az erősítőmodellezésben, hiszen az ezredforduló óta borzolja a gitárosok kedélyét a kérdés, miszerint “Hol is van az a fránya cső?” A jelenleg kapható VTX modellek is hibrid módon működnek. A digitális modellező előfok és a digitális végfok között van egy áramkör, ahol egy 12AX7 típusú elektroncső dolgozik duál trióda módba (jelentsen ez bármit is) hozzátéve az elektroncsöves felszerelés meleg, felharmonikusokban dús hangját a modellezett hanghoz. Az erősítőmodellek mellett természetesen mindenféle effekt is megtalálható, ahogy egy USB csatlakozó is. Ennek segítségével a VOX Toneroom nevű applikációját használva lehet személyre szabni a hangzást, illetve használni audio interfészként az erősítőt.


Ha már modellezés és hibrid technológia, itt a Nutube áramkörrel szerelt VX50, ami nagyban hasonlít a Valvetronix erősítőkre, de mégis más. Más, mert egy speciális kiképzésű műanyag dobozba került, így elképesztően könnyű (4kg). Más, mert a 10 erősítőmodell a végletekig reszelt és csiszolt új sound, amit az effektekkel együtt a Nutube cső kelt igazán életre. A Toneroom applikációval mentett beállításaink sokasága hívható elő, így nem csak az erősítőben tárolt néhány presetre támaszkodhatunk.


Ha kimozdulni támadna kedvünk, ráadásul olyan helyre, ahol nincs áram a közelben, jön jól a VOX Mini Go sorozata. A rendkívül kedvelt MINI sorozatot váltotta, ami 6db ún. baby elemmel működött off-grid, aminek cseréje praktikusan romba dönti minden gitáros költségvetését. Ezzel szemben a Mini Go sorozat nem elemekkel üzemel, hanem egy rácsatlakoztatható powerbankkal, ami nagyban megkönnyíti a használatot. De a külső táplálás mellett is vannak említésre való tulajdonságai a VMG erősítőknek. Hasonlóan az elődmodellhez, ez is egy szórakoztató/utcazenész állomás, hiszen a patent modellező erősítő szekció mellett van egy külön effektezhető mikrofonbemenete, egy dobkíséret szekció, ahol többféle, állítható tempójú ritmuskíséretből válogathatunk a gitárjáték alá. Ráadás az AUX-in és a két nagyobb modellen található beépített looper, amihez lábkapcsoló is kapható.


A hordozható, sőt hordozásra termett cuccok mellett egy olyan, amit én nem vinnék el otthonról. Maximum a próbaterembe. Vagy az irodámba. A VOX Mini Superbeetle egy furcsa madár ebben a felsorolásban, leginkább a sor elejére kellett volta tennem, hiszen több mindenben hasonlít az AC10-re, mint a felsorolt erősítőkre. Mégis ide került. A fej-láda kivitel nehezíti meg a rohamcuccként való mozgatást, másrészt a klasszikus 60-as évekbeli megjelenésre jellemző stílusos fémkeret sem teszi könnyen szállíthatóvá. De ezt maximális mértékben feledteti a kinézet és a megszólalás. A klasszikus kinézet mellett teljesen modern megszólalás áll rendelkezésre. Tradicionális kinézetéhez klasszikus AC sound társul egy 50W teljesítményű digitális végfokkal, amit Nutube lapka támogat, ahogy a tremoló is csöves ezáltal. Kiváló pedálplatform. Létezik ugyanennek basszus verziója is, de hab a tortán a Mini Superbeetle Audio, ami egy hibrid készülék. Egyrészt egy AC hangú gitárerősítő, de egy AmPlugot a hátába dugva (kvázi mintegy effekt loopba) megváltoztatható a hangzás. És ha már audio, így Bluetooth-kapcsolatra is képes, tehát ideális szobai cucc, de ezekkel a tulajdonságokkal bármely irodának is dísze lehet.


De mit keres egy fejhallgató a gitárerősítők között? A válasz egyszerűbb, mint gondolnátok. A Vox VGH sorozata a Vox Guitar Headphones szavak rövidítése. Gitár fejhallgató. Ne ízlelgessétek sokat ezt a szópárt, pont azt jelenti, ami. Fejhallgató egyenesen a gitárba dugva, ami úgy szól, akár egy amp. Úgy kell elképzelni, hogy fogtak egy AmPlug füleserősítőt és beleszuszakolták egy Audio-Technica fülesbe. Három “ízben” érhető el, AC30, Classic Rock (ami ugye egy 800-as szerű hang) és egy bass. Vannak bennük effektek és AUX-in is, így a gitár mellett más hangforrást is csatlakoztathatunk egyszerre.

Nincs mit tenni, mint befáradni kedvenc hangszerüzletünkbe, és kipróbálni ezeket a maguk nemében kiváló eszközöket.

Hajdu Zoli
Audmax


 

 

2023. február 22. 12:55

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA