MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Vigyázz magadra!

Kinek higgyünk? A hírekben, újságokban egymásnak ellentmondó dolgok jelennek meg nap, mint nap a Covid-19 vírus kapcsán. Az interneten is hirtelen mindenki felszentelt virológus lett, és egy jóízű beszélgetést sem lehet folytatni anélkül, hogy a téma szóba ne jönne. Nyíltan kijelenthetjük, hogy 2020-tól  - ha csak ideiglenesen is - az egész világ szerves részévé vált a járvány, és annak hatásai. A törvénybe foglalt óvintézkedéseken felül mindenkinek joga van eldönti, hogy mennyire veszi komolyan a témát, illetve mennyit tesz az egészsége megőrzéséért. Szerencsére, mivel az élet nem állt meg (teljesen), számos olyan tevékenységet, vagy időtöltést tudunk találni, amik ezekben a bizonytalan időkben is megélhetést, vagy épp csak kellemes időtöltést tudnak biztosítani, ám nem is gondolnánk, hogy ezen aktivitások végzése közben is tehetünk megelőző lépéseket, hogy óvjuk a saját és környezetünk egészségét.

Az alábbiakban olvasható az Audio-Technica hivatalos ismertetőjének összefoglalója, mely segítséget nyújt, hogy különböző hangtechnikai eszközeinket hogy, és hogyan nem érdemes tisztítani. 

Ezek az utasítások a CDC - Centers for Disease Control and Prevention (www.cdc.gov) általános higiéniai irányelvein alapulnak, de nem értelmezhetők az új koronavírus (COVID- 19.) tekintetében a felületek fertőtlenítésének hatékony eszközeként.

Az alábbiakban olvasható a szennyeződések eltávolításának módja, és a termékek felszínén található baktériumok szaporodásának megakadályozása.
Ezek a tisztítási módszerek alaposabbak, mint a termék használati útmutatójában felsoroltak. A módszerek helyes alkalmazása nem befolyásolja negatívan a termék működését, de bizonyos elváltozásokat, például a termék felületének elszíneződését okozhatják.   Az ezen tisztítási módszerek eredményeképp, vagy a helytelen tisztítás nyomán fellépő meghibásodásokra, valamint a külső alkatrészek fizikai elváltozásaira a gyártó nem vállal garanciát.  Fontos, hogy tisztítás közben viseljünk latex kesztyűt, arcmaszkot és védőszemüveget, ezzel megelőzve az allergiás reakciókat vagy a szennyezett felületek által okozott fertőzést.  Csak a termékek külső részeit tisztítsuk! A tisztítás során a termékeket nem szabad szétszedni.  Ne tisztítsuk az érintkezési pontokat/sorkapcsokat/csatlakozókat, mivel ez a termék meghibásodásához vagy károsodásához vezethet.

Ajánlott tisztítási megoldások:

Tisztító- vagy mosószerrel: A fertőtlenítő szappanból vagy a mosogatószerből készítsünk    0,5% -os vizes oldatot (negyed liter vízhez 1 teáskanál szappan).

Alkohollal: Etil- vagy izopropil alkoholból készítsünk vizes oldatot úgy, hogy az alkohol a keverék 70% -át adja, vagy használjunk   70% -os izopropil-alkoholt.

Megjegyzések:

Ne használjunk szennyes ruhák, WC-k vagy konyhai elszívó ventilátorok tisztítására szánt mosószert, mert ezek károsíthatják a termékeket. Alkalmazás előtt olvassuk el a mosószerre, illetve oldószerre vonatkozó óvintézkedéseket és tájékozódjunk a felhasználás módjáról. A második megoldásnál használt tisztító oldat gyúlékony. Mindkét megoldásnál minden tisztításkor és felhasználáskor csak a szükséges mennyiséget készítsük elő. Ne tároljuk a maradék oldatot. A tisztítószereket tartsuk távol a kisgyermekektől, nehogy véletlenül megigyák vagy lenyeljék.

Alapvető tisztítási módszer:

Tisztító- vagy mosószerrel: Mártsunk egy puha rongyot a tisztítószerbe, csavarjuk ki a felesleges folyadékot, és töröljük át a termék felületét.

Alkohollal: Öntsük a tisztítóoldatot egy tiszta szórófejes flakonba, spricceljük rá az oldatot egy puha rongyra, és töröljük át a termék felületét.

„Közös teendők” mind az első, és a második fajta tisztítás után:

A megtisztított felületet puha, vízzel megnedvesített és kicsavart ronggyal töröljük át. A felületi nedvességet puha, száraz ronggyal töröljük le, és hagyjuk, hogy a felület teljesen megszáradjon. Ne permetezzünk és ne használjunk tisztítószert közvetlenül a termékre. Ez a termék meghibásodását okozhatja. Ha az alkoholos oldatot használjuk, gondoskodjunk megfelelő szellőztetésről, és tisztítás közben ne gyújtsunk tüzet. Az alkoholos oldathoz az alkohollal szemben ellenálló edényt használjunk.

Példák tisztításra, terméktípusok szerint:

Mikrofonok: 

Fej burkolat/mikrofontest (markolat)/mikrofon talp tisztításhoz használjuk az első vagy a második oldatot. Tisztítás után kövessük a fenti „közös teendők” résznél leírtakat. Kondenzátor mikrofonok tisztításakor fokozottan ügyeljünk arra, hogy a mikrofon belsejébe ne kerüljön nedvesség. Miután a külső mikrofonszivacsot eltávolítottuk a fej burkolatról, a tisztításhoz használjuk az első oldatot. Áztassuk a szivacsot az első oldatba, majd lágyan dörzsöljük át. A nedvességet itassuk fel egy száraz ronggyal, majd a mikrofonszivacsot alaposan szárítsuk meg. Konferencia rendszer LED-es mikrofonjainak és a kábelek tisztításához használjuk az első oldatot. Tisztítás után kövessük itt is a fenti „közös teendők” résznél leírtakat.

Fejhallgatók:

Fülpárna/fejpánt párna tisztításhoz használjuk az első oldatot. A fülpárna és a fejpánt párna esetleges károsodásának elkerülése érdekében, ne használjunk alkoholos tisztítószert! A füldugó tisztításhoz használjuk az első vagy a második oldatot. A bevonat nélküli szivacsos fülpárna tisztításához ugyanazt a módszert kövessük, mint amit a külső mikrofonszivacs tisztításánál olvashattunk. A fentiektől eltérő külső részeknél tisztítsuk meg a külső felületet egy vízzel megnedvesített és kicsavart puha ronggyal. A lehetséges károsodások elkerülése érdekében, a műanyag alkatrészek tisztításához ne használjunk tisztító oldatokat. Minden tisztítás után kövessük a fenti „közös teendők” résznél leírtakat.

Vezeték nélküli mikrofon rendszerek (mikrofonok/vevők/egyéb kiegészítők):

Az alapvető tisztításhoz használjuk az első oldatot, a következőket azonban csak vízzel megnedvesített és kicsavart puha ronggyal tisztítsuk: olyan alkatrészek, amelyek mindig meg vannak feszítve, például rugós csipeszek. Mikrofonok és vevőegységek kijelző paneljei és szinkronizáló ablakai. A fel nem sorolt ​​külső részek tisztításához használjuk az „Alapvető tisztítási módszer” résznél tanultakat.

Ezen egyszerű lépések elvégzésével hozzájárulhatunk környezetünk víusmentességéhez, valamint saját magunk megnyugtatásához. Hiszen a végcél, hogy a sok gyakorlás és erőfeszítés után a korona a fejünkön legyen, ne pedig a szervezetünkben.

Hunyad Attila
www.audmax.hu


2020. december 31. 10:55

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA