MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Veszed az adást?!

Az utóbbi 20-30 évben rengeteget változott a világ szinte minden téren. Nekünk most elég csak a kommunikáció és hírközlés területét érinteni, hogy ne vesszünk el egy végtelen történetben. 1991 előtt itthon az újságolvasás, rádióhallgatás, tévénézés és persze a szájhagyomány útján terjedő hírek határozták meg a világról alkotott képünket. Aztán elindult nálunk is az internet forradalma és az ezredfordulóra már a mindennapjaink alapvető információs csatornájává vált. Végül nagyjából 8-10 évvel ezelőtt elindultak az online, élőben közvetített tartalmak, amik remek lehetőséget adtak az első kézből származó hírek terjesztésére azoknak is, akikhez nem értek el a korábbi médiaformátumok. Ma már rengeteg influencer videóját megnézhetjük termékekkel, eseményekkel vagy akár csak egy felröppent hírrel kapcsolatban. Ha nekünk is megszületett egy hasonló gondolat a fejünkben, akkor a Tascam MiNiSTUDIO Creator US-42B broadcast állomásával meg is valósíthatjuk, ráadásul egyszerűbben, mint eddig valaha.

Ez a nevében is meghatározott ministudio külső USB hangkártyaként funkcionál. Ha alkalomadtán csak hangfelvételekre szeretnénk használni, azt a feladatot is tökéletesen ellátja, ám ennél többre hivatott.  Két mikrofon jelét tudjuk többféle csatlakozón keresztül a pultba küldeni. Van XLR és 6.3 Jack kombó csatlakozóból kettő, és mivel mindkettőnél ki tudjuk választani, hogy mikrofont vagy hangszert szeretnénk csatlakoztatni, adottak a lehetőségek több résztvevős beszélgetéshez, valamint hangszeres és mikrofonos előadáshoz is. A mikrofonnál kapcsolható fantom táp egyértelmű opció, ezt ma már minden valamire való eszköznek tudnia kell. Abban az esetben, ha asztali hangszórókon is szeretnénk hallgatni a közvetítést vagy másik eszközzel rögzítenénk a műsort, arra használhatjuk a vonalszintű kimenetünket a pult hátulján. A podcast vagy broadcast beszélgetések kényelméhez hozzá tartozik, hogy minden résztvevőnek külön fejhallgatója legyen, így két ilyen kijáratot is kaptunk, ráadásul van lehetőségünk 3.5 és 6.3 Jack csatlakozós eszközt is használni. Gamerek körében közkedvelt mikrofonos fejhallgatót az első csatornára tudjuk bekötni, nekik így nem kell arra is figyelniük, hogy mindig a mikrofon felé fordulva beszéljenek. Aztán ott van az Aux bejáratunk, ha például telefonunkról szeretnénk egy hangfelvételt vagy kedvenc zenénket bejátszani.

Nézzük tovább, mi van még itt. A pult közepén egy Sound Pad nevű egységet találunk 3 gyorsgombbal. Ehhez azt sem árt tudnunk, hogy a szokványos hangkártyás Asio mellett rendelkezésünkre áll egy szoftveres kezelőfelület is, ami letölthető a gyártó honlapjáról ingyenesen. Tehát ha ezt letöltöttük, bármilyen audio fájl betölthető és hozzárendelhető ezekhez a gombokhoz, például taps, ováció vagy akár egy rossz választ jelző dallam is. Ismerkedéshez a Tascam néhány gyári hangeffektust is biztosít számunkra, de gyanítom gyorsan el fog szabadulni mindenki fantáziája. Van további két szórakoztató eszközünk, amivel a hangulatot tudjuk fokozni. Fixen rendelkezünk egy visszhang effekttel, e mellé pedig kiválaszthatunk egy másodikat a gyári sémák közül. Mindkettő a mikrofonok beérkező jelére van csak hatással, a zenebejátszásainkat nem érintik ezek az effektek. Attól függően mennyire szeretnénk a beállításokba belenyúlni, kétféle kezelőfelület között lépkedhetünk a szoftverben. Az alap ’Easy’ felületen a két bemeneti csatornánk sémái, a hozzájuk tartozó effektek, a visszhang variációk és a háromféle gyorsgombhoz betöltött hangok elérhetőek számunkra. Ez egy kezdőnek bőven megfelel, de ha bátrabbak vagyunk, akkor az ’Expert’ fülre kattintsunk és láthatjuk, hogy az előbb említett opciók részleteikben is személyre szabhatóak. Komplett parametrikus EQ és részleteiben állítható kompresszor válik elérhetővé mindkét csatornához, a Direct Monitor funkció is kapcsolható lesz Mono, Stereo illetve Off állás között, így ki is kapcsolhatjuk hogy ne halljuk vissza saját magunkat a fejhallgatóban. A betölthető effekteknél már a hangerő, beúszás és lekeverés sebessége is testre szabható lesz, illetve látunk még egy Computer és Master hangerő tolópotmétert is, amivel a bejövő és kimenő jelszintet állíthatjuk. A fehér színben forgalmazott előző típushoz képest ráadásként már a USB kimenet késleltetését is állíthatjuk, hogy hangunk teljes szinkronba kerülhessen a videóval például egy kamerás broadcast adás esetén. Egy rövid barátkozás után valószínűleg mindenki át fog váltani erre az ’Expert’ felületre, hiszen ennyi lehetőséget ki ne akarna kihasználni. A hiányzó csipetnyi rádiós hangulatot a fizikai pultunk középső részén elhelyezkedő jelszint mérő és a hangszóró ikonnal jelölt ’On Air’ gomb adja meg amivel elindíthatjuk az élő adásunkat, majd ugyan ezzel tudjuk a végén leállítani is.

Ennél egyszerűbb mód nem is kell a broadcastoláshoz, mostantól fogva kis költségvetéssel is elérhető olyan eszköz, amely egyszerűbbé és szórakoztatóbbá teszi a streamelést és felhagyhatunk a telefonról, kis képernyőn bajlódós megosztásokkal.

Zagyva Tamás
Audmax Kft.


 

2021. augusztus 24. 19:46

Minden jog fenntartva. 2022 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA