MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

TORNÓCZKY ALL ACCESS: „Beleültünk közösen egy csónakba, és azon a szigeten kötöttünk ki, ahova mind a négyen el akartunk jutni.”

Kereken egy éve mutattam be a Music Média Magazin olvasóinak a Kőbányai Zenei Stúdió igazgatóhelyettese (ifjabb Tornóczky Feri) által megalapított Tornóczky All Access zenekart.  A dinamikus, autentikus, sallangmentes bandában a főhősön túl olyan kiválóságok bizonyítanak, mint Nagy Ricsi (ének), Temesi Berci (basszusgitár), vagy éppen Zombori Atus (dob). A rock-blues csapat szeptember tizenötödikén adta ki első nagylemezét „Elkezdték, folytatjuk…” címmel. Ez a minőségi, színes, sokrétű munka adja mostani beszélgetésünk aktualitását.

Először is, mi az „Elkezdték, folytatjuk…” album alapkoncepciója?

BERCI: A legfontosabbat az album címe árulja el igazán. Sokan vannak, akikre felnézünk: Szappanos Gyuri, Póka Egon, Tornóczky Feri bácsi... A barátaink, a példaképeink. Rajtuk kívül még sorolhatnánk azokat, akik értéket képviselve itt hagytak minket, létrehoztak rengeteg olyan mondanivalót, zenét, szöveget, amit mi szeretnénk továbbadni a következő generációnak. Hobo, Deák Bill Gyula, Charlie, Tátrai Tibusz, LGT, Török Ádi. Rengeteg olyan előadó, akiket tisztelünk, alkotásaikkal arra ösztönöznek minket, hogy folytassuk azt az utat, amit ők elkezdtek. Szeretnénk őszinte, dinamikus, sallangmentes blues-rock zenét nyújtani az embereknek magyar szöveggel. Az életünkről, a megélt szituációinkról, a mindennapokról mesélünk. Gitárcentrikus zenét hozunk. Ebben hiszünk. 

FERI: Számomra az volt a legfontosabb, hogy olyan dalok szülessenek meg a korongra, amelyek stílusukban belepasszolnak a zenekar arculatába. Mindenképpen súlyos riffekre épülő power blues zenét szerettem volna, feltétlenül magyar szövegekkel.

Hogyan emlékeztek vissza a lemez munkálataira?

ATUS: Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy olyan emberekkel muzsikálhatok együtt, akik a barátaim, akikkel számíthatunk egymásra. A Tornóczky All Acces a szerelemzenekar számomra. Szerintem kegyetlenül jó dalok születtek a lemezre. Nagyon gyorsan összeraktuk a számokat a próbákon, ez köszönhető annak, hogy valóban egy hullámhosszon vagyunk mind a négyen. Ez egy nagyon ritka ajándék. A stúdiózás tulajdonképpen egy délután alatt meg is volt a magam részéről, mert annyira szeretem ezeket a dalokat, hogy a felvétel előtti időszakban ronggyá hallgattam őket. Jó körülmények, jó emberek, sok röhögés. Egy ilyen folyamatnál nekem nem is kell több. 

FERI: A dalok összerakása, megformálása a számomra leginkább magától értetődőbb módon, azaz közösen egy próbateremben történtek. Rendkívül élvezetes folyamat volt. A lemez felvételei külön-külön jöttek létre, emiatt hihetetlenül jó élmény volt először, egyben meghallgatni az első mixeket.

RICSI: Egyáltalán nem volt vérizzadás. Hála Istennek nagyon működik köztünk minden. Élveztük, élvezzük nagyon! Szolmizálva énekeltem a számokat, amíg a szövegek nem lettek készen. Egészen vicces dalcímek lettek így.

BERCI: Gyors, céltudatos, lényegre törő, közös zenekari döntéseken alapuló érzelmi játéknak éltem meg. Beleültünk közösen egy csónakba, mert mind a négyen ezt szerettük volna, és azon a szigeten kötöttünk ki, ahova mind a négyen el akartunk jutni. Izzadás mentesen, közös döntések alapján, ahogy egy zenekar igazán jól működik. Ritka. Meg kell becsülni. Mindenki tud mindenről, mindenki beleteszi azt, amihez maximálisan ért, mindenki elmondja, amit gondol, mindenki rengeteget nevet. Megélünk minden pillanatot együtt, szeretetben, barátságban. A zene a közös út, a közös nyelv, de a baráti szeretet mindenen felülemelkedik ebben a zenekarban. Feri gitár témáiból indulunk ki mindig. Atussal nagyon gyorsan, határozottan megépítjük az alját. Ricsi szolmizálva feldúdolja a közösen kitalált dallamvilágot. Lombos Marci zseniális szövegíró barátunk hibátlanul önti szavakba, amit mondani szeretnénk. Egyszerűen én még ilyen jól nem éreztem magam az eltelt negyvenkét évemben zenekarban.

Említettétek Lombos Marcit, miért rá esett a választás a szövegírás terén?

BERCI: Lombos Marcit azért szerettem volna szövegírónak, mert sokat dolgoztam vele a saját lemezeimen, az egyik legjobb barátom. Azt éreztem, hogy ő az, aki igazán jól le tudja fordítani azokat a gondolatokat, amiket közvetíteni szeretnénk. Abban mind a négyen, illetve vele együtt öten határozottak voltunk, hogy szövegcentrikus, fontos mondanivalóval bíró lemezt szeretnénk írni. Azt gondolom, ez maximálisan sikerült.

FERI: Úgy érzem, hogy mindenki, aki vendégként, vagy alkotótársként csatlakozik hozzánk, az boldogan teszi ezt, feltehetően a közös tisztelet, a barátság miatt. Minden magától értetődően kigurul. Szinte meseszerű számomra, de ez a helyzet.

Vágjunk is bele a LEMEZ KOMMENT rovatunkba, térjünk ki egyenként az „Elkezdték, folytatjuk…” album minden dalára!

KÉMIA.
RICSI: Nagyon pörgős, igazi buli dal, imádjuk játszani
ATUS: A „Kémia” volt az első, amit ötletként küldött Feri, ami végül az első klipünket is kapta. Nekem nagyon-nagy kedvencem a lendülete, a hangulata, a szövege miatt. Igazi rock and roll életérzés.
BERCI: Sosem felejtem el, hogy amikor Feri elküldte ennek a dalnak az ötletét, tudtam, hogy az egyik legjobb, legdinamikusabb számunk lesz a lemezen. Imádom a sztorit, amit Marci köré fűzött.
FERI: Mindenképpen egy gyors, lendületes számot gondoltam első szerzeménynek. Az alapötlet régóta megvolt, innen már könnyen haladt a dolog. A téma, a szöveg szerintem telitalálat.

ÖRDÖG VIGYE EL.
BERCI: Az egyik legjobb riff, ami hallható tőlünk a lemezen. Szerettem a klip forgatását is, nagyon fontos szálak fűznek hozzá. Feri édesapjának temetésén Simon Kornél barátunk mondott beszédet. Ezért éreztem azt, hogy neki kell játszania a főszerepet a klipben. Közben kiderült, hogy Kornél nem csak országunk egyik legkiemelkedőbb színésze, de gitározik is, Feri azóta is tanítja rendületlenül. 
FERI: Egy igazi zúzós, középtempós riffen alapuló nóta. A refrén kellően kinyílik. Fontosnak gondolom, hogy érezhető legyen az a fajta vonal, amit Hendrix, vagy a Cream jelent személy szerint nekem. Szerintem ebben a dalban abszolút megjelenik ez.
ATUS: Egy igazi dög nóta. Nagyon-nagy ereje van az egész dalnak. Dögös riff, kegyetlen jó, ízléses éneklés. Bár Ricsitől a zenekar életének a legelső próbájától ez a megszokott.

MÁSNAP, DE KŐKEMÉNY
FERI: Feltétlenül szerettem volna egy lassú, dögös bluest a lemezre. Egyszerűen imádtam felgitározni. Ezekben a dalokban érzem a legjobban magam, rendkívül energikusra sikeredett.
ATUS: Lombos Marci szövegeivel a zenekarban mindenki tud azonosulni, mindenki magáénak tudja érezni őket. Ez a dal leginkább rólam szól, tökéletes leírása annak, milyen kőkemény a másnap.

HÚSZÉVES VERDA.
ATUS: Ricsi drága autója áll a fókuszban ebben a jó kis shuffle lüktetésű blues dalban. Emlékszem, ahogy Bercihez mentünk a lemez vokáljait felénekelni Ricsivel azzal a bizonyos autóval. Közben azon rezeltünk, hogy vajon elvisz-e minket odáig az autó. Jókat nevetünk mindig, amikor szóba jönnek ezek a sztorik.
RICSI: Volt egy autóm, amit ebben az évben adtam el. Már húsz éves volt, imádtuk nagyon. Sok helyen kellet tolni, többet volt a szervízben, mint az utakon, de nagyon a szívünkhöz nőtt. Erről szól a dal, aminek a szövegére nagyon ráérzett Marci. Kicsit vicces, de mégis nagyon szeretetreméltó a téma. A menyasszonyom is tudna mesélni, például egy koncert után nem indult be a kocsi, akkor kicsípve, magassarkúban kellett betolnia az autót. Sikerült. Ötödszörre!

LÁMPAGYÁR UTCA 12.
ATUS: Igazi Kőbánya dal.
BERCI: A mai technika okozta. Manapság a próbákat először telefonnal, majd később sávonként rögzítjük. Azért lett ez a dal címe, mert a telefonom, amikor elmenti a felvételt, az éppen aktuális GPS koordináta alapján az utca nevével menti el a hanganyagokat. Mivel A Kőbányai Zenei Stúdió ad otthont a próbáinknak, így a Lámpagyár utca 12 címmel mentődött a telefonomba ez a szám. Kizárólag Lombos Marci barátunk zsenialitásáról ad tanúbizonyságot, hogy a szerzeménybe is beleszőtte ezt a mondatot, címet.
FERI: Mindenképpen szerettem volna egy középtempós rock dalt is az albumra. Az alap riff után hamar jöttek az ötletek. Nagyon örülök, hogy kifejezetten sokféle szám szerepel az első albumunkon.

ÍGY LESZ EGY ÓRIÁS FÖLDÖNFUTÓ.
RICSI: Szerintem sokunk kedvence a lemezről, nagyon mély mondanivalója van, nagyon szép dallamvilággal.
ATUS: Az egyik legnagyobb szám az albumról. Egy lassú ballada, amit már csak a szövege miatt is mindenkinek hallania kell.
BERCI: A kedvenc dalom. Mindent elmondd arról, ahogy gondolkozom, ahogy élek. Sosem felejtem el honnan származom, honnan jöttem, mik a gyökereim. Egyszerűen ez az a szerzemény, amit világgá szeretnék kürtölni. Ami már biztos, és nagy öröm számomra, hogy ehhez a számhoz készül a zenekar harmadik videóklipje. 
FERI: Nagyon szeretek blues balladákat játszani, hallgatni, írni. Azt érzem, hogy ez a legnagyobb hatású dalunk. Marci szövegével együtt egy hihetetlenül mély szerzemény született. Azok a Póka, Tátrai, Deák Bill, Földes szerzemények jutnak eszembe róla, amiket fiatalkoromban sokat hallgattam, aztán később játszani is volt szerencsém. Nagyon boldog vagyok, hogy a mai világban van lehetőségem ilyen számokat írni, játszani a barátaimmal.

BARBÁR ÜZEMMÓD.
ATUS: A címet, a szöveget tekintve, ahogy a „Másnap, de kőkemény” című dal, ez is rólam szól. A végén van dobszóló is.

TE TANÍTOTTÁL.
BERCI: Az egyik legfontosabb szerzemény a lemezről. Sokat hezitáltunk, hogy ez legyen-e a korong címe. Nem véletlenül, hiszen azok előtt szeretnénk ezzel az albummal tisztelegni, akiktől megkaptuk mindazt, amit tudunk. Kötelességünk átadni másoknak ezeket az értékéket. Tovább adni azoknak, akik például Cream-en, Zeppelinen, Van Halen-en, Radics Bélán, Generálon, Skorpión nőttek fel. Illetve megmutatni az új generációnak is mindezeket, hogy ne törjön meg az az információáramlás, ami számunkra fontos értékeket hordoz a jövő nemzedékének is. 
FERI: Talán a kedvenc dalom. Mindenképpen terveztem egy funky zenére épülő számot. Az egyik legkomplexebb szerzemény az albumon, amikor hallgatom, mindig elámulok, hogy mennyi minden jelenik meg benne. A szöveg terén is az egyik legnagyobb kedvencem. Rengeteg emlék sejlik fel azokról a dolgokról, amiket édesapám, vagy szeretett Póka Egon barátom tanított nekem a hosszú, együtt eltöltött évek alatt
ATUS: Egy időben nagyon sokat hallgattam Oz Noy nevű jazz-gitáros dalait. Amikor meghallottam a Feri által küldött demót, akkor rájöttem, hogy ő is így van ezzel. A refrén egy olyan classic rock, amit mindig imádtam. A szám azokról a nagyokról szól, akiknek köszönhetjük azt az minőségi zenei kultúrát, amit igyekszünk mi is tovább vinni.

Bízom benne, hogy bármely generációhoz is tartozol, ezzel az interjúval sikerült meghoznunk a kedved a teljes album meghallgatásához. Ez a munka megérdemli, hogy széles közönség ismerje, szeresse. Az „Elkezdték, folytatjuk…” lemezbemutató koncertjére szeptember 30-án, az Akvárium Klubban kerül sor. Ha kedveled a valóban izgalmasan fűszerezett, minőségi zenei kalandokat, akkor bátran ajánlom figyelmedbe ezt az estét! Ha valahol, itt biztosan energiára lelsz. Én ott leszek!

Hatos Niki


2023. november 11. 05:03

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA