MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

TEN BIG TOYS - Csontváz a szekrényben - Új dal és videó

A vegyes felállású budapesti Ten Big Toys bő egy éve érkezett a semmiből és sűrű találgatásokba torkollott, hogy valójában mi is az, amit ők csinálnak. A “Csontváz a szekrényben” már a harmadik daluk, melyet a “Tánc” és az “Elegem van” előzött meg, de a megoldáshoz most sem kerültünk sokkal közelebb.

Miről szól ez a dal? Mit csinál a csontváz a szekrényben?

Rada Orsi: Kinek mit jelent az a bizonyos "csontváz"...én azokról a múltbéli sérelmeimről énekelek, amik máig feldolgozatlanok, időről időre felbukkannak és megbolygatják a lelkemet. Más hangulatú, mint az előző dalaink. Komolyabb, mélyebb témát feszegetünk, ami ugyanúgy a részünk, mint a hülyeség, az ironizáló piszkálódás, vagy a buli. Nagyon vártam, hogy megjelenjünk ezzel a számmal. Nekem eddigi személyes kedvencem.

Úgy szóltok felismerhetően egységesen, hogy azért mindig érezni valami változást. Változtattatok valamit a hangzás kialakításában?

Nickmann Ákos: Mindkét korábbi dalnál egy ENGL Ritchie Blackmore fejet használtunk gitáralapként. Kipróbáltunk különböző mikrofonokat, mikrofonozási technikákat, boostoltuk pedállal az alap karaktert. Most először egy Neural DSP plugin-re esett a választás, de nem törvényszerű, hogy ez a jövőben is így marad. Folyamatosan kísérletezünk nem csak a zenei megoldásokkal, de a hangzásokkal is. Nem ragadunk le. A Csontváz például - az előzőekkel ellentétben - teljesen alap 6-húros hangolásra íródott. Nóniusszal röhögtünk is rajta, hogy ha ezt a tendenciát követnénk, pár dallal később már csak egy magas E-húrra kellene beruháznom stúdiózás előtt. Eközben amíg a gitársoundnál egy modernebb megoldás mellett tettük le a voksunk, Alex tomjainál egy 96’-os Sepultura lemezt tekintettünk referenciaként. Mivel sokfelől jövünk, sokfelé is mehetünk.

Hogy sikerült egy ennyire sötét dalhoz egy ennyire világos klipet készítenetek?

Piller Alex: A sokadik helyszínbejárás és elvetett forgatóköny után inkább hirtelen felindulásból elmentünk Komróczki Diához vendégségbe. Neki van egy nagyobb fehér háttere, ahol a saját kameráinkkal leplaybackeltük a dalt vagy tizenhatszor, majd a tömörítési hibákra ráépített pixeles megjelenés már tök véletlen lett olyan, amilyen. Ez kapott egy viszonylag sűrű vágást, szintén házon belül. Nem kell semmi komoly koncepciót belelátni.

Rada Orsi: Miért kell sötét számhoz sötét klip? Igyekszünk elkerülni a kliséket. Nem törvényszerű,hogy a rocker bőrdzsekit hord, a rapper pedig baseball sapkàt. Elmehettünk volna éjjel az erdőbe is forgatni vagy egy para pincehelyiségbe, de inkább emellett a megoldás mellett döntöttünk, mert épp ehhez volt kedvünk.  Egyébként az eredeti ötlet egy nagyobb költségvetésű sztoriklip volt, végül másra költöttük a pénzünket.

Mik a terveitek a jövőre nézve?

Erika Schmidt: 2022-ben többször jelentkezünk, de album nem lesz. Egyes dalok lesznek és videók.

Rada Orsi: Készülünk a debütáló koncertre is, amit eszméletlenül várunk már!

Facebook: http://www.facebook.com/tenbigtoys
Instagram: http://www.instagram.com/tenbigtoys


2021. december 18. 07:23

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA