MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Techra carbon dobverő – nem fából vaskarika

A dobos és a dobfelszerelés közti kapcsolat az egyik legfontosabb eleme a dobolásnak, hiszen a legfinomabb rezdüléseket és a kemény csapásokat is híven közvetíteni kell ember és hangszer között, hogy az instrumentum és megszólaltatója a teljes összhang harmóniáját élvezhesse. Ezt a nemes feladatot látják el a dobverők. A Techra karbon dobverőcsalád új lehetőségekkel kecsegteti a magyar dobos-társadalmat. Ennek járt utána Rozsonits Tamás.

A dobokat, a cintányérokat és az egyéb kiegészítőket meghatározott kínálatból válogathatjuk ki magunknak (nem megfeledkezve a signature modellekről), dobverők tekintetében mélyebb a merítés. Nem csupán méretben, de a felhasznált fa (gyertyán, hickory, tölgy) anyagában és kidolgozásában is gazdag kínálat áll rendelkezésre. Korábban történtek kísérletek alumíniumból készült dobverőkkel, a műanyag fejű verők manapság is kaphatók, mostantól viszont már nem csupán a fára, mint alapanyagra gondolhatunk, ha dobverőt választunk: megérkezett hazánkba is a Techra szénszálas műanyag dobverőcsalád.

A Techra dobverőket Alessandro Bordignon – aki maga is zenész - vezette olasz Techra cég tervezte, amely vállalkozás közel ötven évnyi iparági tapasztalattal rendelkezik a karbonszálas gyártási technológiában. Az anyagnak és a gyártási folyamatnak köszönhetően minden egyes dobverő ugyanolyan súlyelosztású, méretű és rugalmasságú. Merevségük, rezgéselnyelő képességük is tökéletesen megegyezik minden egyes darabnál. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően lehetővé teszik a komfortos dobolást, biztosítva mindeközben a megfelelő merevséget. A játék és a gyors mozdulatok egyszerűbbé, élvezetesebbé válnak, legyen szó bármilyen zenei stílusról. A műszaki jellemzői garantálják a dobverő erőteljes hangzását mind a tomok, a káva vagy a cintányérok használata során. A hangok nagyon gazdagok, kiegyensúlyozottak, egy egészen új dimenziót nyitnak meg a dobosok előtt hangzásvilágukban. A dobverők Olaszországban készülnek, a legmodernebb gyártási eljárással. A Techra dobverőcsalád jelenleg hat féle anyagú/tulajdonságú altípusból áll, mindegyiken belül három-négy méretet, összesen több mint húsz féle dobverőt talál az érdeklődő. A márka kifejezetten ismert és sikeres a Távol-Keleten, Brazíliában, Kanadában, az USA-ban, de népszerű Nyugat-Európában is. A környező országok közül először nálunk, Magyarországon nyílt képviselete Techra Magyarország néven.

A dobverők legfőbb tulajdonságai:

Tartósság: típustól függően akár 4-8-szor tovább tartanak, mint egy
átlagosnak tekinthető hickory dobverő.
Kiegyensúlyozottság: a gyártási technológiának köszönhetően minden egyes darab
pontosan megtervezett, minden azonos típusjelzésű dobverő biztosan
ugyanolyan súlyú, súlyelosztású, méretű, nincsenek még grammban mérhető
kilengések sem.
Kényelem: tapasztalat, hogy a dobosok kényelmesnek és könnyen
kezelhetőek találják.
Rezgéselnyelés: a dobverők végén egy kis gumi dugasz található, ami
segít a kézfejet érő rezgés csillapításában, ez kényelmes és kevésbé
fárasztó játékot tesz lehetővé.

A típusok:
Carbon Pro: alaptípus, kb. 3-4-szer tartósabb a hickory dobverőnél
Carbon Pro Supergrip: speciális tapadós markolattal ellátott verziója a
Pro típusnak
Hammer of The Gods: kifejezetten keményen játszó, "hard hitter"-eknek
kifejlesztett anyag, kb 6-szoros a tartóssága
XCarb: a legkönnyebb anyagú, mégis nagyon tartós, kb 4-5-szörös
a tartóssága
Colossus: high-end termék, a legkeményebb alapanyag és legjobb megszólalás jellemzi, kifejezetten tartós, akár 10-szeres ideig bírja a használatot
Erhythm: kimondottan elektromos dobokhoz fejlesztett verzió

Rékasi Attila, a Subscribe együttes dobosa, dob-tanár a Techra dobverők hazai endorsere november elején csatlakozott a nemzetközi válogatotthoz.

Mik voltak az első benyomásaid a Techra dobverőkkel kapcsolatban?

Kaptam egy hatalmas csomagot tesztelésre, minden típusból. Már a látványuk megfogott. Majdnem fekete, inkább sötétszürke a színűk, a Tecra logo narancssárga, a dobverő végén található egy kupak, az szintén narancssárga. Minden típusnak van egy fantázianeve. A külcsín nagyon tetszett, de a lényeg az, hogy kézbe fogva milyen a dobverő. A tapintása eltér a fáétól, érezhető, hogy ez más anyag, ám ez egyáltalán nem zavaró, sőt, kimondottan kényelmes. A tenyerem izzadékony, bár szerintem a dobosok 99%-a elmondhatja ezt. Hosszasan kipróbáltam az összes típust és két fajtára tettem le a voksomat: az egyik a Colossus. Nagyon kényelmes és egyáltalán nem csúszkál a kezemben, pedig nem is a supergrip modell a választottam. A tanteremben egy hagyományos felszerelést tartok, de hálóbőrökkel és elektromos aggyal, a próbateremben pedig a DW dobomon próbáltam ki, rendes bőrökön és cintányérokon. A Colossus nálam az első, mert nagyon kényelmes. 5B modellt használok, ez is nagyon fontos. Tehát kényelmes, de mégis erőteljes, a balance kiváló, nagyon bírja a gyűrődést, az erőteljes játékot. Nem fáradt el és nem fájdult meg tőle a kezem, míg korábban néhány fa dobverő esetében ez azért előfordult. A másik kedvencem a Carbon Pro Supergrip, amelynek a markolat részét csúszásgátló réteggel látták el, emitt elképesztő komfortérzetet ad. Az a típus kicsit fejnehéz a súlyelosztás miatt, ettől kegyetlen jó a húzása. Elindítod az ütést és a dobverő szinte rásegít az odacsapásra. A tomoknál ez nagyon bejön nekem.

A többi típust is használtad?

Igen, mindet kipróbáltam, az összes tetszik, de a Colossus és a Carbon Pro Supergrip a két kedvencem. Szerintem mindenki megtalálja az alkatának, a saját kezének és az ízlésének legmegfelelőbbet a sorozatban, hiszen ahány dobos, annyi féle. Rendelkezésre áll nagyon nehéz és nagyon könnyű modell is, sőt, elektromos dobokra és gyakorlásra is fejlesztett a Techra carbon dobverőt.

Hogyan szólal meg az akusztikus dob a Techra verőktől?

Nincs különbség a hangzásban, nem mondod meg kívülről, hogy ez nem fa, hanem műanyag. Úgy teszteltem, hogy a Techra verőket váltogattam a hickory 5B-s verőimmel és figyeltem a részleteket. Nagyon érdekelt, hogy a műanyag verő hogyan szólaltatja meg például a cintányérokat. A cinek jobban csilingelnek a Techra verők alatt, több a hangjukban a magas, ami kimondottan tetszik nekem. A pergőn a tomoknál nincs észrevehető különbség. Egyedül a cross stick, a fektetett verős játéknál hallható eltérés. Jól szól a Techra is, csak teljesen más jellegű hanggal.

Azonnal igent mondtál, hogy csatlakozol a Techra nemzetközi artist csapatába?

Először ki akartam próbálni a dobverőket és csak aztán adtam a nevemet, mert teljesen meggyőztek a tapasztalataim. Megjelenésében, használhatóságában és kényelmében is kiváló termék, nagyon fontos, hogy itt nem fordul elő, mint a fa dobverők esetében, hogy nem egyformák esetenként még az egy párban vásárolt dobverők sem. A Techra alapból hozza, ha bármelyiket megfogod, ugyan azt kapod. Grammra pontosan egyformák, azonos súlyelosztással. A tartósságáról nem is beszélve!

Milyenek a kopási tulajdonságai?

Egy hónapja használom, semmilyen nyoma nincsen a kopásnak. Nem forgácsolódik, nincsenek benyomódások. El sem tudom képzelni, hogy milyen az, ha eltörik.

Mennyire koptatja a bőröket és eszi a tányérokat?

A bőrökön nem látszik semmi nyoma, nem okoz nagyobb mérvű kopást, mint egy fából készült dobverő. Egyelőre a cineken sem látszik „harapásnyom”, érzetre sem tűnik úgy, mintha bántanám a cintányérokat. De hangsúlyozom: egy hónapos tapasztalatokról tudok neked beszámolni.

Az árképzésről mit tudsz elmondani?

A honlapon erről is pontosan tájékozódhat bárki, akit érdekel. Úgy gondolom, a tartósságuk miatt ár/érték arányban vizsgálva nagyon kifizetődő Techra carbon dobverőket használni. Összefoglalva: a Techra carbon dobverő megbízhatóan hozza azt a súly és súlypontelosztást, a fejnehéz típusok éppen ugyan ott lesznek fejnehezek minden példánynál, egy standardot kapsz. Biztos lehetsz benne, ha te ezt a típust akarod, mert bejön, akkor a következő tíz pár is éppen olyan lesz. A megjelenése és a kivitelezése professzionális és színvonalas. Fontos szempont a tartóssága és az, hogy nagyon kényelmes velük a játék. Ha a dobos kollégáim elfogadnak egy javaslatot, adjatok egy esélyt a Techra verőknek. Nem fogtok csalódni!

Ajánlod a tanítványaidnak is?

Mi az, hogy! Már a tesztelés is úgy működött, hogy a haladó tanítványaimnak adtam egy-egy párat, hogy próbálják ki. Direkt nem mondtam nekik előre semmit, csak megkérdeztem a véleményüket a tapasztalataikról. Egyöntetűen azt mondták, hogy egy-egy párat biztosan beszereznek.

Külön köszönet Kovács Gábornak (RockYourself Hungary Kft.)
Fotók: Tóth Gábor - RockYourself Photo

Techra Magyarország:
www.techra.hu
https://www.facebook.com/TechraMagyarorszag

Techra Youtube csatorna:
https://www.youtube.com/channel/UCFE3fLFkhtocFBTyyFq3Mow


 

2021. február 15. 16:58

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA