MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Több mint két héten át látható Budapesten az Egy rockfotós naplója kiállítás

Utolsó állomásához érkezett el egy vándorkiállítás, amelyen Vértes György könnyűzenei fotós alkotásait láthatják a kikapcsolódni vágyók.

Vértes György 1956-ban született, ifjú korában olyan produkciókat hallgatott, mint a Rolling Stones, vagy a Beatles. Hogy a szövegeket jól ismerje, figyelemmel követte a Luxemburgi és a Szabad Európa Rádiók műsorait, és onnan írta le fonetikusan a szövegeket. Elsőként a Pesti Műsornál kezdett el dolgozni, innen jöttek azon lehetőségei, amikor is különböző zenei rendezvényeken fotózhatott. Első zenekarai közé tartozott a Hobo Blues, valamint a P. Mobil. Tíz esztendőn át fotózta V’Moto-Rock formációját, ő készítette a csapat Gyertyák címre keresztelt ikonikus lemezborítóját. Mivel a Hungaroton kedvelte Vértes munkáit, így több mint ötven albumborítót készíthetett el ő. A hazai zenei világ mellett számtalan külföldi sztárt is fotózhatott. Vértes több mint 40 éve fotóz.

A kiállításon nyolcvan képet tekinthetnek meg a látogatók. A képeken szereplő zenészek jelentős része nem csak fotóalanyok, kollégák, de Vértes jó barátai is.  „Tudtommal ez az érzés kölcsönös. Ha a kölcsönös tisztelet megvan, sokkal jobban dolgozunk. Mindegy, hogy a fotón Csepregi Éva vagy a P. Mobil látható, hiába tetszik egyik-másik műfaj jobban, a teljesítményt elismerem, a képeimmel pedig megtisztelem az adott művészt. Szerintem megfér egy fotós életében Zoltán Erika és a Pokolgép” – mondta korábban Vértes György.

A vándorkiállítás 2020 márciusában indult útjára, amelynek utolsó állomását jelenti a budapesti Kossuth Klub. Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának köszönhetően január 24. és február 10. között lesz látogatható a fővárosban. A Kossuth Klub célkitűzése, hogy terjessze az egyetemes emberi kultúra értékeit, a tudományos, szakmai és művészeti ismereteket. Emellett gazdagítja az iskolarendszeren kívüli művelődés lehetőségeit, segíti a tehetséges fiatalok tudományos-szakmai kibontakozását, műhelye tudományos, művészeti és közéleti vitáknak.

Az Egy rockfotós naplója című kiállítást láthatta már a közönség Budakalászon, Szentendrén, Debrecenben, Szolnokon, Marosvásárhelyen, Tatán, Szegeden és Miskolcon. A vándor kiállítás tempóját lassította a világjárvány, a korlátozások miatt többször is szünetet kellett tartaniuk a szervezőknek.


A Kossuth Klubban látható utolsó kiállítást Rozsonits Tamás rendezi, a megnyitón (01.24.) Vass Norbert, Cselőtei László (az NKA Hangfoglaló Program kollégiumát irányítója), valamint Vértes György is megszólal. A fotók a kiállítás után három könnyűzenei iskolához kerülnek, hogy ott az osztálytermeket és folyosókat díszítve emlékeztessék a következő generációt az előttük járókra.

Az Egy rockfotós naplója című kiállítást tehát még egyszer: január 24 és február 10, 10:00-18:00 óra között láthatják az érdeklődők a Múzeum utca 7. szám alatt. 


2022. január 24. 14:37

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA