MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

T széria, avagy az ADAM Audio kétutas, magas teljesítményű hangsugárzói

Mi is az a T-széria...? A T-sorozat az ADAM Audio legújabb termékcsaládja, amely kétutas professzionális stúdiómonitorokból áll és kiemelkedően magas teljesítményt nyújt, elérhető áron: a T5V öt colos, a T7V hét colos és a T8V nyolc colos membránjának segítségével.

Mind a három hangsugárzó ugyanazzal az U-ART magasfrekvenciás hangsugárzóval lett ellátva. A ferde felületekkel kialakított hangfaltesten hátlapi reflexnyílást, beépítve pedig DSP-vezérelt keresztváltót és hangszínszabályzót találunk, a többféle bemeneti csatlakozó pedig lehetővé teszi akár ADAM Sub7, vagy Sub8 mélysugárzók csatlakoztatását is.

Ezek a hangfalak méretüket meghazudtoló teljesítményt nyújtanak. A széles frekvenciaátvitelük, nagy dinamikatartományuk, villámgyors tranziens-válaszidejük és kis helyigényük mind alkalmassá teszik őket többek között zenei produkciók vezérlőibe, videóvágó stúdiókba vagy rádióadás készítéséhez, lehallgatásához. Vonzó árszabása miatt pedig a kisebb költségvetésű, de a minőségből nem engedő felhasználóknak is tökéletes.

A széria legújabb és egyben legnagyobbja, a T8V

A T széria legújabb és egyben legnagyobb képviselője a 8 és fél colos mélysugárzóval és egy U-ART 1.9 colos szalagsugárzóval ellátott hangsugárzója a T8V. Ugyanazon technológia, építés és minőségbiztosítás révén épült, mint a kisebb testvérei, de méretének hála nagyobb és jobb teljesítményre képes.

A T8V több olyan hasznos funkcióval lett ellátva, ami a visszajelzések alapján lenyűgözte felhasználóit: az U-ART magassugárzó 4:1 velocity-transfer aránya, vagy éppen az új, magas dinamikatartománnyal rendelkező D-osztályú erősítő, ami kiváló csapatot alkot a HPS hangvezérlővel. Lehetővé teszi a magas frekvenciák optimális sugárzását, ami egy sokkal kontrollálhatóbb munkafolyamatot eredményez, monitorozás közben. A 33 Hz-ig közvetítő mélysugárzó pedig különösen azoknak kedvez, akik basszusközpontú zenével dolgoznak, vagy állítanak elő.

„A külcsínyt tekintve teljesen igényes benyomást kelt a szokásos fólia-szerű borításával és örvendetes a nagy betűkkel hirdetett öt év garancia is. Nagy mérete ellenére, egészen könnyű, hiszen nincs benne óriási transzformátoros tápegység, meg nagy és nehéz hűtőfelületek. Simán a helyére tudtam emelni és kíváncsian vártam a megszólalás minőségét. Mivel anno hónapokig teszteltem az S3H-t, azt hiszem kijelenthetem, hogy ennek is olyan “ADAM-es” hangja van. Nagyon jellegzetes tiszta magasak, ennek megfelelően jól definiált térérzet és nagyon konkrét irányok jellemzik. Ez eléggé meglepett az árkategória ismeretében. Meglepett továbbá, hogy tényleg nagyon mélyre le tud menni, ráadásul ezek a mélyek elég pregnánsak és a technikai részletek ismeretében reálisnak mondhatóak. Van a közelemben Yamaha HS8 és Mackie MR824, mindkettőnél jobb benyomást tett rám a T8V.” - részlet Szőke Csaba, a Gainlab Studios hangmérnökének T8V tesztjéből

De miért különleges az U-ART technológia és a D-osztályú erősítő?

„Az U-ART technológiájú ribbon sugárzók működésének lényege, hogy egy harmónika alakban meghajtogatott fémgőzöléssel készült vezető fóliát erős mágneses térbe helyeznek, és ezt átszövik vékony, alumínium szalagokkal. Amint a hasznos jel áthalad a szalagokon, mágneses kölcsönhatás lép fel, a fólia alakja megváltozik és a harmonikaszerűen meghajtogatott struktúra kipumpálja a levegőt a rétegei közül. Igen könnyű szerkezetről lévén szó ez meglehetősen gyorsan meg tud történni, ezért ideális rövid periódus idejű magas hangok átvitelére.

D-osztályú erősítő, ha nagyon le akarom egyszerűsíteni, akkor egy-egy impulzust bocsát ki magából a műsorjeltől függő impulzusszélességgel, nincs az amplitúdótól függő köztes állapota. Ha úgy tetszik műsorjel függő impulzusszélesség modulált (PWM) jelet állít elő. Ez igen komoly hatásfok növekedést eredményez a “hagyományos” erősítőkhöz képest, plusz igen gyorsan képes reagálni a bemenő jel változásaira. Az ár szempontjából az sem mellékes, hogy a hatásfoka miatt, egyszerűsödik a tápellátása és jól illeszthetőek mellé digitális jelfeldolgozó rendszerek." (Szőke Csaba, T8V teszt)

A T8V a tökéletes hangsugárzó azoknak való, akik 8 colos, az ADAM Audio-tól megszokott minőségű stúdió monitorokkal szeretnének dolgozni, megfizethető áron.

http://www.adam-audio.hu/ 


 

2021. augusztus 25. 09:45

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA