MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

SZIVÁK ZSOLT: „Kötöttségek, elvárások nélkül szeretnénk együtt zenélni”.

Szivák Zsolti csapata, a Cloud9+ 11 éven át bizonyított minőségi elektronikus zenéjével. Májusban kiderült, hogy a csapat búcsúzik, a srácok külön utakon folytatják a muzsikálást. Az utolsó méltó, masszív, teltházas bulikra október végén került sor a fővárosban. Zsolti számomra az a színpadi jelenség, az a végtelenül erős közvetítő, akinek energiáiról egy hosszabb koncert után is nehéz feladat leválni. Egy biztos, én a jövőben is követni fogom zenei útján. Első állomásként itt ez a kisebb interjú:

Bár sokszor beszélgettünk már, de a Music Média Magazin számára készített anyagokat mindig ugyanazzal a klasszikus kérdéssel indítom: Hogyan érkezett az életedbe a zene, pontosabban a muzsikálás? A családodban akadtak zenészek?

A családban senki nem volt, aki énekelt, zenélt volna, így én kitűnök a családfából ebből a szempontból. Még az általános iskolával elmentünk egy sítáborba, ahol megismertem egy srácot, aki később nagyon jó barátom lett. Vele alapítottuk meg az első zenekaromat. Ez a srác egyszer csak pengette a gitárját, a folyóson kint ültek az emberek, és hallgatták őt. Akkor jöttem rá, hogy milyen hatalmas ereje van a zenének. Elkezdtem én is hangszeren játszani, utána pedig énekelni kezdtem el tanulni. 

Májusban bejelentettétek, hogy több mint 10 év után feloszlik a Cloud9+. Azóta sor került a búcsúturnéra, az i-re a pontot egy budapesti duplázással tettétek fel. Másabb volt ezeken az alkalmakon színpadra állni, mint korábban?

A fesztiválszezon során nem igazán dolgoztuk fel, hogy ennek tényleg vége lesz. Valójában a két budapesti bulin realizáltuk ezt, amelyek előtt én nagyon izgultam, mert szerettünk volna komoly nyomot hagyni azokban az emberekben, akik a tizenegy év során velünk voltak. Egy olyan élményt szerettünk volna adni nekik, amire sokáig emlékezhetnek. Szóval emiatt nagyon izgultam, de úgy érzem, hogy sikerült a célunk. Mind a két koncert nagyon jó élmény volt, jól sikerült. Egy ilyen alkalomra nem lehet igazán felkészülni, de összességében azt hiszem, odatettük magunkat. A közönségtől sok jó visszajelzést kaptunk, elképesztő visszacsatolások jöttek.

A zenekarral három nagylemezt adtatok ki. Melyik az a dal, amelyikre a legbüszkébb vagy?

A Supernova-ra elég büszke vagyok, az volt az első meghatározó számunk, ezzel robbantunk be. Van egy olyan dalunk, amit koncerteken nem nagyon játszottunk, de nagyon-nagyon szeretek, ez pedig a Heartache, ami a Supernova albumunkon is szerepel. Bármikor meghallgatom, mindig időtálló szerzeménynek érzem. 

Nyilván sok-sok szép pillanat akadt, de van legkedvesebb emléked a Cloud9+os időszakodból?

Nehéz egy ekkora, ilyen intenzív időszakból kedvenc pillanatot kiragadni, mert nagyon sok volt. Ami kiemelten élesen megmaradt bennem, az az EFOTT-os koncertünk, amikor nagyszínpadon játsszunk, én pedig kerekesszékben voltam, hatalmas buli volt.

Elképzelhetőnek tartod, hogy később együtt dolgoztok még valamelyik egykori taggal?

Nem tartom kizártnak, hogy együtt dolgozunk. Elfáradt a közös projektünk, de örülök, hogy most mindannyian külön próbálgatjuk a szárnyainkat. Mindenkinek van már meglévő produkciója, illetve most kibontakozó új projektje. A srácokkal megmaradt a jó viszony, szóval semmi sem elképzelhetetlen, lehetetlen.

Az a fajta közvetítő, színpadi jelenség vagy, akire végtelenül könnyű rácsatlakozni, egy hosszú koncert után is nehéz feladat leválni az energiáidról. Akad olyan frontember (akár hazai, akár külföldi), akire felnézel?

Fish Krisztiánnal mindig elmondjuk egymásról, hogy a másik kedvencei vagyunk. Nagyon szeretem, mint frontembert, illetve emberként is csípem.

Ki az az (hazai) előadó, aki nagyobb figyelmet érdemelne?

Ez egy nehéz kérdés, mert nagyon sokan vannak, akik jó zenét csinálnak. Viszont mindenkinek megvan a maga útja, azt a pályát pedig be kell járnia. Mi tudtuk magunkról, hogy underground stílust képviseltünk, és soha nem fogunk például egy Papp Lászlót megtölteni. Egyébként nem is volt ez a célunk. Velünk kapcsolatosan is mondták, hogy több figyelmet érdemeltünk volna, meg nagyobb közönséget, de szerintem, ami ebbe a rétegbe, ebbe a stílusba belefért, azt mi teljesen kimaxoltuk.

Itt az ideje, hogy előre tekintsünk. A szövegek terén jellemző rád, hogy magyarul, valamint angolul egyaránt előadsz dalokat. Folytatod ezt az irányt?

Akik ismerik az akusztikus projektemet, azok tudják, hogy nem csak a Cloud9+ produkcióban volt jellemző a kétnyelvűség, és úgy tervezem, hogy maradnak az angol, illetve a magyar dalok a jövőben is. Az akusztikus irányban tervezek új dalokat megtanulni, friss feldolgozásokban gondolkodom.

Nemrégiben megsúgtad, hogy alakul az új formációd. Hol tart most ez a folyamat?

Így van, lesz egy új zenekarom, ahol kötöttségek, elvárások nélkül szeretnénk együtt zenélni. Olyan számokban gondolkodom, mint amilyeneket az elmúlt két évben írtam magyarul. Az első dalt szeretnénk mihamarabb kidobni, csak jelenleg úgy érezzük, hogy a hangszerelés még nem olyan erős, mint amit ez a szám megérdemelne. Az első dal bemutatja az új zenekart, úgyhogy kiemelten fontos számunkra, csiszoljuk még. Vagy az idei év végén, vagy 2024 elején biztosan jön az első klipünk.

Mit tudhatunk az új irányról, stílusról? Kikkel dolgozol együtt?

Az új irány a csillagos ég. Viccet félretéve, a saját dalokat tekintve kizárólag magyar számokban gondolkodunk, maximum koncerten lehetséges az, hogy eljátszunk egy-egy angol szerzeményt. Stílusban elektronikus, rockos, egyedi hangszerelésű anyagok lesznek. A zenekarban Wagner Emil a partnerem, akit a közönség ismerhet az akusztik estjeimről is. Nagyon szeretek vele dolgozni, iszonyatosan jó gondolatai vannak a dalokról, az alkotásról, a hangszerelésről. Emil hihetetlen csávó, minden hangszeren játszik, zongorán, gitáron, hegedűn. A banda másik színfoltja Mezítlábas dobos, aki immáron a Király Halottban is játszik, nagyon szeretem őt. Mi hárman alkotjuk majd a formációt.

Mivel mindhármatok tehetségét, energiáit, gondolatait kiemelten kedvelem, minden túlzás nélkül írom most, hogy ujjongva várom, hogy mit hoztok össze együttesen. Kívánom, hogy legalább 11 évnyi ihlet, közös zenélés vegye kezdetét!

Niki


2024. március 19. 06:41

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA