MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Színt hoz az életünkbe! - Tascam Portacapture X8

Akár sportkocsit, konyhai robotgépet vagy hangtechnikai rögzítőt nézünk, egy új termék fejlesztése és piacra dobása akkor nyer értelmet, ha a már létező eszközök mellett képes piaci rést betömni, a kielégítetlen igényeknek megfelelni. A Tascam Portacapture X8 esetében ennek a kérdésnek a megfogalmazásával se töltsünk el időt mert márkán belül egyértelmű újdonságokat hordoz, a konkurensek elé pedig egy igencsak versenyképes kihívót állít.

Mikor először pillantjuk meg az X8-at, kapásból feltűnik, hogy ennek a rögzítőnek már több bemenete van, mint felmenőinek és ez egy remek hír. Világosan látszik, hogy a korábban jelentkezett felhasználói igények értő fülekre találtak a Tascam-nál, és ezeket is figyelembe vették eszközpalettájuk bővítéséhez. Másik érdekesség, ami kapásból feltűnik, hogy a hordozható rögzítőknél is elindult a „kinek van nagyobb képernyője” című verseny, amivel már évekkel ezelőtt a mobiltelefonoknál is találkoztunk. A telefonok hibáiból tanulva a képernyő széleinél kiemelkedő peremmel rendelkezik a sérülések elkerülése végett, színes érintőképernyő lévén pedig már a menüben bolyongás is sokkal interaktívabb és szebb lett, mint valaha.

Komolyabban szemügyre véve a beállításokat, hatféle applikációval találkozunk, amik különböző felvételi módokat tesznek könnyebbé számunkra. Név szerint a Voice az interjúkhoz, meetingekhez és diktafon használathoz praktikus, a Podcast értelem szerűen podcast célokra hasznos akár négy mikrofonos felvételekhez is, a Music a hangszeres és énekfelvételekhez ideális választás, a Field pedig környezeti hangok megörökítését teszi egyszerűbbé akár a természetben akár a város utcáin. Az utóbbi években egyre felkapottabb felvételi mód, az ASMR is helyet kapott az appok között, amellyel a suttogó és rendkívül közeli hangokra érzékeny beállítást kapunk. Természetesen rendelkezésünkre bocsát a gyártó egy Manual verziót is, ami a többsávos rögzítésekhez ajánlott fő applikációnk lesz, így a hat verzióból biztosan megtaláljuk a megfelelőt aktuális projektünkhöz.

Ha már a soksávos felvételeknél tartunk érdemes végig szaladnunk a csatornákon. Az X8 név a nyolc csatornát hivatott képviselni, amiből kettőt a Portacapture saját A-B és X-Y sztereókép között váltható, beépített mikrofonpárjából kapunk, további négyet saját külső mikrofonjainkhoz használható XLR/6.3 Jack kombinált bejáratokkal érhetünk el, végül az összes eddigi sávból is születik egy kevert sztereó jel, amivel megszületik a hetedik és nyolcadik csatornánk is. Felvételi sávjaink sorrendjét ettől függetlenül szabadon változtathatjuk, hozzájuk pedig zajzárat, szűrőket, kompresszort, limitert, EQ-t és visszhang effektet is bekapcsolhatunk igény szerint, akár egy keverőpulton. Felvételnél még egy fontos előnnyel fogunk találkozni, mégpedig a 32-bit float felbontással. Ezzel ugyanis a rögzített hanghullámok későbbi munkálatok során változtatott hangerővel sem fognak torzulásokat tartalmazni, amik az alacsonyabb felbontásoknál előfordulhatnak.

A Portacapture X8 továbbá alkalmas még USB interfészként is működni, vagyis használhatjuk hangkártyaként is laptopunkhoz, számítógépünkhöz. Hat bejáratát és sztereó mixét streamelni is tudjuk USB kapcsolaton keresztül, így podcast és broadcast célokra szintén hibátlan eszköz. Annak, aki távvezérelve szeretné használni a rögzítőt már csak egy apró adaptert kell megvennie, és használhatja Bluetooth kapcsolaton keresztül telefonjáról a távolabb elhelyezett készüléket. Látványos újításként pedig már ugyan azt a színes képet fogjuk mobilunkon látni, mint amit az X8 képernyőjén, így a kezelése is még egyértelműbb, hiába vagyunk távol tőle. Sokrétű felhasználásába beletartozik a hátlapon található állvány adapter, amivel rögzíthetjük kameránkhoz is, ráadásul videós felhasználóknak további segítséget jelent a vonalszintű ki- és bejárat, amivel monitorozni tudják kamerájuk audio sávjait, illetve küldeni is lehet ugyan így hangot a kamera felé. Felvételeink rögzítéshez Micro SD kártyát használhatunk egészen 512GB méretig, szükséges tápellátását pedig USB-n keresztül külső eszközzel, ceruzaelemmel vagy külön megvásárolható hálózati tápjával tudjuk megoldani. Véletlen áramkimaradásra mentőövként olyan beállítást is választhatunk, ami ilyen esetben elemről folytatja az üzemelést, megszakítás és újraindítás nélkül. Ismeretlen hálózati körülmények között ez rendkívül hasznos megoldás felvételeink megóvása céljából.

Íme tehát bemutatkozott az új Portacapture X8, mely első ránézésre is rendkívül sokat sejtet magáról, és minél több időt tölt el vele az ember, annál jobban megszereti ezt a modern külsőt és meggyőző kényelmet.

Zagyva Tamás
Audmax kft.


 

2022. január 19. 06:01

Minden jog fenntartva. 2023 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA