MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Szeretetben zenél a Heavy Brains

Már 2021-ben is bejutott az Öröm a Zene döntőjébe a Heavy Brains, de akkor még csak egy tapasztalatszerzésre volt elegendő a fellépésük. Ám 2022-ben nagyjából ezer zenekarból ők vitték el a fődíjat. Hogy hogyan élték meg a sikert, és miként tekintenek a jövőbe, arról a zenekar basszusgitárosa, Timbusz Bence mesélt. 

Kezdjük aktualitások tekintetében nagyjából a végén! Meglepett, hogy megnyertétek az Öröm a Zene nagydöntőt?

Itt most az lenne a legszerényebb válasz, ha azt mondanám, hogy „igen meglepett”, de igazából, amikor kimondták a zenekar nevét, amit éreztem az nem meglepettség volt, hanem inkább az egyfajta örömérzet.

Mit adott nektek ez a verseny?

Mondhatni már rengeteg tapasztalattal érkeztünk meg az idei Öröm a Zene nagydöntőbe, hiszen már tavaly is megjártuk azt, illetve idén is három Öröm a Zenéhez kapcsolható tehetségkutatón vettünk részt. Megismerhettünk a versenysorozat alatt számos velünk egykorú tehetséges előadót, zenészt, zenekart, akikkel azóta is nagyon szívélyes kapcsolatot ápolunk.  Mindig is igyekeztünk megtenni mindent azért, hogy jobbak és még jobbak legyünk, akár hangzásban, akár emberileg, és ehhez a verseny minden állomása hozzásegített és motivált minket.

Szerintem azért jók a Heavy Brains dalok, mert van bennük bőven zenei tudás, de könnyen befogadhatók is. Nehéz szülés a dalokat megírni? Figyeltek ilyesfajta arányokra?

A zenei tudásunk a zenekar életútjával együtt fejlődött, mondhatni kéz a kézben jártak. Ezt a fejlődést nagyon jól meg lehet figyelni az eddig kiadott zenéink kronológikus végighallgatásával. Kezdetben angolul írtuk a szövegeink nagy részét, viszont relatív hamar áttértünk arra, hogy magyarul írjuk azokat. Sokkal személyesebbnek tudja a hazai hallgatóság érezni szerintem azt a dalszöveget, amit az anyanyelvén hall. Ebből kifolyólag valahol nagyobb felelősséggel is jár a dalírás. Igyekszünk erre odafigyelni és csökkenteni a kellemetlennek hangzó sorok faktorát.

Legutóbbi dalotok, a Lent várlak mit üzen?

Balázzsal időnként beszélünk a saját dalainkról oly módon, hogy ki mit lát bele utólagosan. Egy ilyen beszélgetés során mondta azt, hogy a dal gondolati magját képző „Lent várlak” a többi szövegünkhöz hasonlóan viszonylag szabadon értelmezhető. Szerinte a zene hangulatában, illetve kontextusában egyfajta megkönnyebbülés, a zuhanástól nem félnünk kell, hanem élvezni amíg tart. Szembenézni magunkkal és elengedni kicsit a dolgokat, hagyni, hogy minden magától alakuljon.

Mi az, amit neked személy szerint a Heavy Brains ad?

A Heavy Brains sztori felér egy nagy kalanddal. Tele van örömmel, bánattal, harccal, békével, sikerrel, sikertelenséggel, aztán még több harccal még több kudarccal, újabb és újabb felmerülő hátráltató tényezővel. Sosem unatkozunk és szerintem amúgy pont ezek a hullámvölgyek azok, amik szorosan összekovácsolnak minket, és igaz barátokként szeretetben tudunk mi így négyen zenélni. Nagyon hálás ezért az egészért, mert teljessé teszi az életem minden apró részét.

Hogy fog kinézni a 2023-as évetek?

Bízom benne, hogy bekerülünk az NKA induló előadói támogatottjai közé, ami adna egy keretet az évünknek. Tervben van sok-sok új dal felvétele, kiadása, klipek készítése és  koncertek kivitelezése. Ilyen klasszikus zenekaros dolgok, semmi extra, de biztos vagyok benne, hogy újabb és újabb kihívással kell majd szembenézzünk, amiket igyekszünk majd a lehető legjobban megoldani és haladni tovább az utunkon.

Pretz Niki


2023. március 9. 05:48

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA