MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Sümeghi Tamás: Okosvideó

A 2020-ban megismert cudar helyzet megmozgatta a zenélő társadalom szürkeállományát. Eddig nem, vagy alig látott kényszer verziókban kaptunk produkciókat. Közönség nélküli koncertek - raktárban, próbahelyen, klubban, művházban-, live streaming – esetenként „belépős”- és sok-sok új dal is érkezett.

Sümeghi Tamás (Session zenész, dobtanár, a világ egyik dobosa. Volt/van/lesz: Sugarloaf, Keresztes Ildi, Szekeres Tamás, Alapi Power Trio, Garda-Benkő, Andy Irvine, Andrei Konchalovsky, Action stb.) nem feltétlenül ezen okból, de készített egy félórás filmet, ami a könnyűzenei dobolás történetét dolgozza föl és kiváló, informatív időtöltés lehet - nem csak dobosok számára-, illetve az oktatásban is jól hasznosulhat. Tamással ezt a témakört jártuk körbe.

Szép helyszínen készült a video, hogyan került ez kiválasztásra, illetve hol van ez?

A Gödöllői Királyi Váróban vettük fel a filmet. A helyszín úgy került képbe, hogy a Varga Lilla - Lőrincz Karesz duót kísértük egy zenekarral itt, és az enteriőr már akkor lenyűgözött. Az akusztika is nagyon meggyőző volt. A videónál mindenképp szerettem volna elkerülni a sablonos helyszínt, így adta magát ez az ötlet. Lilláék gödöllői őslakosok, az ő segítségükkel sikerült megszerezni a várót. Itt is szeretném megköszönni a segítséget!

Fél órás, a dobolás történetét bemutató film. Gondolom, ennyi időbe nem fért bele minden, és nem is az ősember ütögetésével indul a történet. Mi volt az elképzelés, kikkel konzultáltál, mi lett a végső terv – amikor belevágtatok?

A film készítésénél időkorlát volt. Maximum 30 perces lehetett. Ami látható, az egy ennél lényegesen hosszabb anyagnak az esszenciája. A forgatókönyvet azért kellett többszőr átírnom, mert állandóan túlnyúltunk a megadott időn. A modern könnyűzene kb. 120 évét nehéz belesűríteni ilyen intervallumba…

Engem mindig érdekelt ez a téma. 2000 környékén jött ki Steve Smith History of the US Beat című DVD-je, amin nem csak elképesztő zenélés volt, hanem egy ennél jóval részletesebb összefoglaló a könnyűzene kialakulásáról. Azóta ez nekem fejlövés. Szerencsés vagyok, mert olyan emberekkel játszom többek között, mint Benkő Zsolt, Takács Roland, Szabó Tomi, akik szintén beleásták magukat egy-egy zenei érába. A zenei inspirációkról most ne is beszéljünk! Az is szerencsés helyzet, hogy több, egymástól tejesen különböző stílusú zenekarban játszom, és már a felkészülésnél is rengeteget tanulok. Szanyi Janó, volt mesterem is jó példával járt előttem a zenei kutatás terén.

Milyen az elképzelt közönsége ennek az anyagnak? Kiknek szánod?

Mióta kijött a film rengetegen hozzászóltak, megosztották. Ezt ezúton is köszönöm! Az derült ki, hogy korosztálytól függetlenül, nagyon sokan nézik meg az anyagot. Ami kimondottan örömteli, hogy nem csak dobosok! Ha mondjuk, egy iskola hasznát tudja venni az oktatásban, az külön öröm és megtiszteltetés számomra. Ezért is örültem annak, hogy a Szent György Hang - és Filmművészeti Technikum előszőr megosztotta a filmet, majd beemelték a tanrendjükbe! Azért ez elég jó eredmény, erre nagyon büszke vagyok.

Támogatás volt a film elkészítéséhez?

A videót az NKA pályázati támogatásával tudtuk elkészíteni. Köszönöm a bizalmat!

Te a Hangszert a kézbe sorozatban hasonló előadásokat tartasz rendszeresen…

A Hangszert a kézbe sorozatban is vannak rendszeres előadásaim. Ebben van, az elektronikus-akusztikus zenét vagy a basszus-dob groove-okat taglaló előadás is. Bakonyi Bálinttal, Benkő Zsolttal, Kanóccal – Takács Roland – veszünk részt ezekben a programokban. De vannak spontánabb, „zeneírós” dolgok is Lombos Marcival. Ez a tematika most új – ami a filmen látható-, nincs benne még a HAK turnéban, de szeretném, ha a következő évadban találnánk neki helyet. Meglátjuk...

Milyen technikai kivitelezéssel készült az anyag? Hang- video rögzítés, dobfelszerelés, utómunka stb.

A felvételt Kocska Ádámmal hoztuk össze. Ő készítette a filmet, és ajánlotta a ZOOM rendszeres, három-mikrofonos felvételt. Miután finoman szólva sem vagyok egy technikai virtuóz, ez az egyszerű felvételi mód kimondottan jól jött, hiszen jövőre indítunk egy online zenekari iskolát is, és ehhez a felvételeket otthon kell majd elkészítenem. Illetve a már működő online dobsulimban is nagy segítség ez a módszer.

A Pearl, a Sabian, az Artbeat cégek endorsere vagyok. Nagy segítségemre volt ebben a TamTam dobcentrum. Egy csodás PEARL SESSION STUDIO SELECT dobon, és az egyik SABIAN cintányér készleten játszottam a felvételen, signature Artbeat verőkkel.

Milyen felületeken érhető el a film?

A video anyag egyelőre a Facebookon érhető el, illetve a Szent György Technikum saját csatornáján.

Van-e további elképzelés, amit hasonló kivitelezésben a közeljövőben megvalósítanál?

Az egyetlen negatív észrevétel a filmmel kapcsolatban az volt, hogy rövid. Ami teljesen jogos. Az időkorlát miatt ennyire volt lehetőségünk, viszont rengeteg mondanivalóm, témám van még ezzel kapcsolatban. Szeretnék egy hosszabb, sokkal jobban kibontott anyagot is készíteni. Lehetőleg zenekarral. Nagy falat lesz ez, de már folynak az egyeztetések. Illetve, nagyon várom már, hogy eleget tudjak tenni az ezzel kapcsolatos meghívásoknak. Többek között a SzegeDrums keresett meg egy előadásra. Volent Zsolttal most egyeztetjük az időpontot. Ezeken a bemutatókon sokkal részletesebben tudunk majd belemenni a filmből kimaradt témába is.

Állítólag jövőre már a Tankcsapdában is te dobolsz, igaz ez?

A hír igaz! Csak előbb még le kell mondanom a Metallica-t. Ha-ha!

Hímer Bertalan Paya


2021. január 4. 08:01

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA