MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Roland ProAV újdonságok

A magunk mögött hagyott időszak tapasztalati után világossá vált, hogy a személyes részvétel mellett kulcsfontosságú szerep jut az online térben való közvetítésre és részvételre is. Ennek fényében a Roland ProAV négy termékkel rukkolt elő, melyekkel mind az élő rendezvények, mind a streaming lehetőségeit szeretné még élvezhetőbbé és egyszerűbbé tenni felhasználói számára.

Elsőként az AeroCaster applikációt és a VRC-01 vezérlőpultot érdemes azoknak az érdeklődőknek szemügyre vennie, akik a bonyolult streaming rendszerek helyett keresnek egy kézenfekvőbb megoldást. Az appot iPad-ről tudjuk vezérelni, ahol laptopjaink és telefonjaink videójelét tudjuk wifi hálózaton keresztül, vezeték nélkül fogadni. Emellett pedig lementett képeket és videókat is beilleszthetünk a streamünkbe. Ehhez párosíthatjuk a VRC-01 vezérlőpultot, mely egy audio interfészként is használható, fizikai gombokkal és potméterekkel rendelkező audio-video keverőpult.

Rendelkezik például a rendkívül hasznos Echo Cancel, Direct Monitor, Auto Leveler funkciókkal és különböző hangeffektekkel, de ezek mellett a videónkat is ötvözhetjük Picture In Picture vagy Split Screen módokban. Az app és a pult segítségével összesen 4 vezeték nélküli videóforrásunkat tudjuk használni, ráadás ötödikként pedig iPad-ünk kamerájának képét is közvetíthetjük. Telefonjainkat kamerákként tudjuk használni, laptopjaink képernyőjén megjelenő tartalmakat tükrözni tudjuk az applikációra, külső mikrofonjainkkal együtt pedig egy otthoni vagy irodai célokra kiváló podcast állomást kapunk végeredményül. Egy rendkívül sokoldalú megoldást kapunk az AeroCaster app és vezérlő kombótól, ráadásul hamarosan Android készülékekre is elérhető lesz!

Irodai, oktatási vagy bármilyen egyéb prezentációs célra az UVC-02 web prezentációs állomást mutatta be a Roland. Ez az eszköz képes profi kameránk és mikrofonunk jelét fogadni, effektezni és továbbítani USB kapcsolaton keresztül laptopunk felé, mindemellett prezentációnkat is vezérelhetjük róla. AUX bejáratról akár zenebejátszást is elindíthatunk például előadás előtti várakozó zene gyanánt.

Egy gombnyomással némíthatjuk mikrofonunkat vagy megszakíthatjuk videóadásunkat ha annak szükségét érezzük például köhögéskor vagy ha prezentációnk szemléltetése közben nem kívánjuk kameránk képét mutatni. Természetesen rendelkezésre áll a kapcsolható fantom táp ha kondenzátor mikrofont szeretnénk használni, illetve igény esetén monitorozhatjuk is streamelt hangunkat külön kijáraton akár asztali hangszórókon vagy fejhallgatón.

XLR mikrofonunk az egyszerűség kedvéért helyettesíthető 4 pólusú mikrofonos headsettel is a teljes kényelemért, de az asztali használathoz saját CGM-30 típusú hattyúnyak mikrofonját ajánlja a Roland, mert mérete pont ehhez a használathoz lett kialakítva, tiszta hangminősége pedig garantálja az érthető és élvezhető beszédhang közvetítését.

Végül egy rendhagyó, de rendkívül ötletes és hasznos kis konverterrel rukkolt elő a gyártó. A VC-1-DMX névre keresztelt eszköz ugyanis a beleküldött HDMI videójelből alakít át automatizált DMX jeleket, így fénypult használata nélkül tudunk videónkhoz illő színeket kikeverni lámpáinkból, ezen felül pedig analóg audio jellel a fényváltások ritmusát is megkreálja a konverter.

Egyszerűbb hangulatfestéseket használva például olyan klubokba, karaoke bárokba, szalonokba vagy üzletekbe lehet ez nagyszerű választás, ahol a kivetítőkön futtatott videók mellé szeretnénk fokozni a hangulatot a megvilágítással, de a technikus és a fénypult bérlése hosszútávon nem megoldás.

Ezzel a repertoárral nyitott tehát a Roland ProAV 2022-ben és valljuk be, hiánypótló eszközökről van szó. Sokunknak lesznek segítségére ezek a termékek az élő és online térben egyaránt.

Zagyva Tamás
Audmax kft.


 

2022. július 21. 05:06

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA