MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Referenciamonitorozás egy szállodai szobában

Egy németországi üdülőhotel – az Északi-tenger partján fekvő St. Peter-Ordingben található StrandGut Resort – azon túl, hogy szívesen fogad a zene világából vendégeket, egyik lakosztályában kérésre felár nélkül biztosít a dalszerzéshez/zenekészítéshez Neumann KH 150 stúdió-monitorhangfalakat, mélynyomót, fejhallgatót és U 87 mikrofont.

Az eszközparkot az MA 1 Automatic Monitor Alignment megoldás teszi teljessé, melynek segítségével a monitorrendszer paraméterei percek alatt a helyiséghez igazíthatók. A Neumann YouTube-csatornán már elérhető rövid dokumentumfilm azt a munkafolyamatot mutatja be, melyen keresztül egy profi hangstúdiótól távol is meglepően professzionális eredmény érhető el.

Az automatikus kalibrálás lehetővé teszi, hogy szabadon váltsunk a StrandGut Resort különböző lakosztályai és helyiségei között anélkül, hogy az adott akusztikai feltételek befolyásolnák az objektív hangértékelést.

Ha az otthoni stúdióban is MA 1 technológiával rendelkező Neumann monitorhangfalakat használunk, a stúdió és a szállodai lakosztály közötti átmenet zökkenőmentes lesz, nem kell átnézni a már elkészült mixet.

Számos híresség felfedezte fel már magának a hely varázsát, és a zenészek különösen nagyra értékelik a StrandGut Resortban kínált lehetőséget. A nyugodt légkörben szabadon szárnyalhat a képzelet, és az esetlegesen felmerülő írói blokk szinte magától oszlik széjjel – a kreatív ötletek árapályszerűen jönnek-mennek.

Az alapok: Automatic Monitor Alignment (automatikus monitorrendszer beállítás)

A videó bemutatja, hogyan lehet lényegesen precízebb hangvisszaadást elérni a sikeres beállítással: pontosabban, a basszus és a középmély tartományban akár 16 (!) decibeles optimalizálás is elérhető. Korrekció nélkül aligha lenne megbízható a hangértékelés vagy koherens a mix. A mérési görbék „előtte/utána” összehasonlítása jól láthatóvá teszi a feltűnő különbségeket.

Apropó, az MA 1 rendszer arról is gondoskodik, hogy a különféle Neumann hangfalak méretüktől függetlenül következetesen adják vissza a hanganyagok hangzását. Az automatikus monitorbeállítás a kisméretű KH 80 DSP-től a StrandGut Resortban elérhető KH 150-en át a DSP Sub-bal kiegészített nagyméretű KH 420-ig, minden modell esetén homogén hangvisszaadást eredményez. Míg a mélyfrekvenciák visszaadása természetesen változik (konyhanyelven: nagyobb hangfal = mélyebb basszus), az általános hangzás következetes marad.

Az MA 1 Automatic Monitor Alignment rendszer egy Neumann MA 1 mérőmikrofonból és egy Mac és PC gépeken egyaránt futtatható, egyszerűen kezelhető szoftverből áll. A rendszer használatával optimális amplitúdó és fáziskorrekció érhető el, gyakorlatilag bármely környezetben megbízható monitorozást eredményezve. Az eljárás nagy előnye, hogy a sikeres kalibráláshoz nincs szükség különleges szakértelemre. A Neumann a technológia alapját képező algoritmusokat a Fraunhofer IIS intézettel együttműködve fejlesztette ki.

A módszer a következő hangfalkonfigurációknál használható: Neumann KH 80 DSP, KH 120 II és KH 150 hangfalakkal megvalósított sztereó rendszerek, valamint a KH 750 DSP vagy KH 750 AES67 mélynyomókkal kombinált analóg (nem DSP alapú) Neumann monitorhangfalak. DSP-vel és hálózati kapcsolattal rendelkező Neumann-modellekre van szükség, mivel a korrekciós paramétereket a hangfalak belső jelprocesszorai tárolják és dolgozzák fel.

A tapasztalt felhasználók nem egészen tíz perc alatt képesek elvégezni a teljes beállítást. Ha sietős a dolog, akár egyetlen mérést követően is sokkal jobb hangzás érhető el. Az eredmény egy jól definiált, hangszínét tekintve kiegyensúlyozott hangzás, a mélyfrekvenciás tartomány, valamint az akusztikai jellemzők precíz, részletgazdag visszaadásával.

Egyedülálló Neumann-megoldás: kalibrálást követően a hangfal minden szükséges beállítást eltárol. Más gyártók rendszereivel ellentétben nincs szükség arra, hogy a DAW munkaállomások hátterében plug-ineket vagy illesztőprogramokat futtassunk, melyek lassíthatnák a folyamatokat vagy kompatibilitási problémákat okozhatnának. A Neumann rendszer a csatlakoztatott PC-től vagy Mac-től függetlenül, önállóan működik. Nem terheli a számítógépet, ami szintén hozzájárul időtállóságához.

StrandGut Resort: egy üdülőszálló, ahol a zene is szívesen látott vendég

„Magánemberként mindig is szenvedélyem volt a zene, és szívesen járok koncertekre” – árulta el Karsten Werner, a StrandGut Resort GmbH & Co. KG igazgatója. „Már St. Peter-Ording-i tevékenységem előtt is gyakran fogadtam zenészeket. Körülbelül tizenkét évvel ezelőtt, egy másik szálloda vezetőjeként találkoztam Johannes Oerdinggel, aki akkor még kisebb klubokban játszott. Ott-tartózkodásukat követően egy héttel felhívott Johannes foglalási ügynöke, hogy elmondja, mennyire elégedett a zenekar a nálunk tapasztaltakkal.”

Werner így folytatta: „Amikor Johannes később egy új album dalain kívánt dolgozni, ismét kapcsolatba lépett velem. Természetesen örömmel foglaltam egy-egy szobát a művész és producere számára. Minden nagyszerűen alakult, és sok kiváló dal született a szállodában.

Amikor tíz évvel ezelőtt átigazoltam a St. Peter-Ording-i StrandGut Resortba, természetesen Johannes-t is magammal hoztam…” (nevetés)

A Johannes Oerdinggel kötött ismeretség idővel barátsággá alakult, amely mind a mai napig tart, és számos ajtót nyitott meg Karsten Werner előtt a német zenei élet színterén. „Sok zenész kedvenc helyévé vált a StrandGut Resort, akár pihenésről, akár dalszerzésről van szó. St. Peter-Ordingben hírességként sem igazán háborgatnak” – mondta Werner, rámutatva, hogy a közelben található a város tulajdonában lévő ún. „Dünen-Hus”, amelyet turnéik során teljes zenekarok is használhatnak próbahelyként.

Egy igazi szívügy

„A vonzó infrastruktúrán túl az is sokat nyom a latba, hogy a szívünket-lelkünket beleadjuk a StrandGut Resortba!” – magyarázta Karsten Werner. „Olyan lehetőségeket kínálunk, amelyekre máshol nem fordítanának gondot: a StrandGut Resort bárja például nem zár be pontban hajnali egykor, ha a vendégek még jól érzik magukat. A szórakoztató esték és a maratoni éjszakák mellett a művészet és a kultúra szerelmesei számára az a legkülönlegesebb és legcsodálatosabb élmény, ha itt-tartózkodásuk alatt olyan dalötletek megszületésének lehetnek szem- és fültanúi, melyekből idővel rádióslágerek válnak!”

A törzsvendégnek számító Johannes Oerding mellett a StrandGut Resortban olyan művészeket is szívesen látnak, mint Max Giesinger, Wincent Weiss, Peter Maffay, Sido, valamint a Revolverheld vagy a Fury in the Slaughterhouse, hogy csak néhányat említsünk. Karsten Werner elismeri, hogy azért akadnak olyan zenészek is, akik nem osztják tökéletesen a StrandGut Resort szellemiségét: „Kémia nélkül nem megy” – vallja a szállodatulajdonos.

Árapály ihlette elgondolások

Modern dizájn, zavartalan kilátás az Északi-tengerre és barátságos fogadtatás: a St. Peter-Ording-i StrandGut Resort a visszafogott elegancia és a könnyed lezserség rafinált ötvözete. A vendégek mindig szívből lelkesednek a helyért, mivel a népszerű Schleswig-Holstein tengerparti város központi sétányán elhelyezkedő üdülőhotel (www.strandgut-resort.de) nem kevesebbet ígér, mint skandináv hangulattal fűszerezett igazi kikapcsolódást.

„A kreatív ötletek árapályszerűen jönnek és mennek – ez a metafora jól illik a létesítmény szellemiségéhez” – mondta Thomas Holz, a Sennheiser művészkapcsolatokért felelős vezetője, aki sok éve ápol szoros kapcsolatot a StrandGut Resorttal és működik együtt Karsten Werner szállodaigazgatóval.

„A művészek közül sokan értékelik a StrandGut Resort által nyújtott figyelmes, személyre szabott kiszolgálást, így nem szokatlan, ha valamelyikük, mint például egyszer Max Giesinger, spontán gitárt ragad a szálloda karácsonyi partiján, meghitt magánkoncerttel örvendeztetve meg a jelenlevőket. Az üdülőszállót szemmel láthatólag több zenész is második otthonának tekinti.”

Platina és arany

A „második otthon” említését támasztják alá az üdülőszálló földszintjén felállított vitrinekben látható ereklyék: a német zeneipar ismert alakjai fejezik ki hálájukat a „csodálatos pillanatokért”, az „ízletes ételekért és italokért”, valamint az „alkotói légkörért”. Említésre méltó még és szállodáról lévén szó kissé szokatlan Udo Lindenberg dedikált rajza, valamint a szállodában megfordult híres vendégek néhány arany- és platinalemeze.

A StrandGut Resort részéről kedvező fogadtatásra talált az a különleges ajánlat, hogy szobáiban és lakosztályaiban a vendégek a dalszerzés során kiváló minőségű Neumann monitorrendszereket használhassanak. Ezt Karsten Werner is örömmel erősíti meg: „A minap egy sztárzenekar énekesnője jött hozzám lelkesen, és izgatottan a következőket mondta: „Karsten, még otthon sincsenek ilyen remek hangfalaim, mint itt a StrandGut Resortban!”.”

Légy naprakész és kövesd a Neumann felületeit: FACEBOOK I INSTAGRAM I YOUTUBE

Bővebb információ...


 

2023. november 28. 06:31

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA