MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Országot átívelő zene készül: Laborant – zene közös munkával

Szupergroup: több híres zenekarból vegyél ki egyéniségeket, és alkoss új formációt. Valami hasonló van születőben az alkotás kedvéért, ám egy műfajon belül. Tatabányán alkot Árvai Krisztián ’devon’, akit a Black Nail Cabaret zenekarból ismerhetnek a beavatottak. Talán az egyetlen olyan formáció, amely Európában ismertebb, mint hazájában.

A közös alkotó zenélés, azaz a Laborant projekt megálmodója és életre hívója Árvai Krisztián ‘devon’, akinek neve a Black Nail Cabaret zenekarból lehet ismerős, mint zeneszerző, hangszerelő, zenei producer, illetve jelenleg is aktív tagja billentyűsként a zenekarnak. A több éves közös munka több hektárnyi demót, és kidolgozatlan zenei alapot hozott létre a stúdiós merevlemezeken, illetve hangszerek memóriájában. Ezek az alapok sokáig csak lapultak a háttérben várva, hogy egyszer visszatér a gazdájuk, és felteszi őket a soron következő lemezre. Sajnos a legtöbb ilyen alap nem passzolt bele a készülő lemezek profiljába, vagy csak egyszerűen nem érződött rajta a BNC vibe. Miután alkotó, teremtő gazdájuk nem akarta ezeket a gyöngyszemeket kidobni, így jött az ötlet, hogy keres a demókhoz passzintható karaktereket, énekhangokat.

Hogyan lehet az országot átfedő produkcióra készülni?

Az alap koncepció rém egyszerű volt: hívjunk meg zenész barátokat egy közös ötletelésre, mutassuk meg a követőinknek, hogy a barátságunk több annál, minthogy csak integessünk egymásnak a közösségi média platformokon. Hagyjunk lábnyomot az underground szcénában, egy lenyomatot, amire mindig büszkén és szeretettel gondolunk vissza még akkor is, ha ezért rövid időre el kellett hagynunk a komfort zónánkat.

Milyen alkotó emberekre számítasz?

A Laborant projectbe szeretnék még több barátot meghívni a jövőben, nem csak énekesi poszton. Hangszeresek, fotósok, videósok, grafikusok, animátorok, képzőművészek munkájára számítok. Rengetegen vagyunk, akiknek szüksége lehet friss ötletekre, egy laborra, ahol szabadon alkothatnak valami újat, valami furcsát, érdekeset.

Milyenek a születő dalok?
 
Víziók. A lemezen közreműködő művészek munkáját már évek óta nyomon követem, sokat ábrándoztam egy-egy collab lehetőségén. Az, hogy nekem folyamatosan látomásaim lesznek ahogy odaülök a hangszereim közé, ezt a legtöbb ismerősöm tudja. Vajon össze lehet-e párosítani ezeket a látomásokat a kedvenc magyar énekeseim elképzeléseivel, rutinjával?
Ezekre a kérdésekre kerestem a választ, és most egy kifejezetten nem mainstream irányú lemezen meg is válaszolom magamnak, illetve a közreműködő alkotóknak. A kihívás egyszerűen volt megfogalmazva: hallgasd meg a zenei ötleteimet, és add hozzá a sajátodat. Rugaszkodj el a szokásaidtól, kiabálj / sikíts, ha ahhoz van kedved. A lényeg, hogy élvezzük, amit csinálunk.
Borzasztóan örülök, és megtisztelve érzem magam, hogy a lemezen közreműködő művészek csípőből igent mondtak a felkérésemre. Köszönöm Josef Stapel, Puskás Dalma, Manoya, Kaiko, imanexperiment, Emke és Szabó Tamás ‘Tonyo’, nagyot mentetek.

Mi lesz a születő dalok sorsa? Hogyan ismerheti meg a közönség?

Eredetileg sem terveztünk koncerteket ezzel az anyaggal, a nyolc résztvevőt nehéz lenne egy időben egy helyen felléptetni. A lemez megjelenése után találkoztunk, illetve beszélgettünk egy esetleges koncert lehetőségéről a közreműködőkkel, meglepően pozitív hozzáállásuk volt az ötlethez. Szóval, most ott tartunk, hogy megfelelő időpont és helyszín esetén bemutatjuk a közönségnek is.

Tervben van még olyan “támogatói” dalok publikálása is, amelyek teljes bevételéből könnyűzenei tanulmányokat szeretnék támogatni olyan fiataloknak, akiknek a családi költségvetés nem teszi lehetővé a zeneiskolai beiratkozást, a hangszeres fejlődést.

A bemutatkozó lemez már elérhető minden ismertebb streaming szolgáltató oldalán. (Spotify, iTunes, Amazon, stb.)


2022. augusztus 30. 15:44

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA