MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Nemcsak a mézesmadzagot húzták el, de ideadták az egész mézesbödönt…

Van az a pillanat, amelyet vihar előtti csendnek nevezünk. Ez a vihar persze a helyzettől függően lehet jó és rossz is, de tény, hogy a nagy változások előtt jön el az a bizonyos szünet, amikor mindenki tudja, valami történni fog. Ma már ritkán találkozunk ezekkel a megfoghatatlan érzésekkel, mivel az állandó rohanás elveszi a mindennapok apró csodáit. Egyszerűen nincs időnk megállni egy szusszanásra, hiszen minden tegnapra kell és már az előző feladatunkat se tudjuk befejezni, mert jön a következő. Persze hogy mindenki ismeri az érzést, amikor megnézünk egy jó filmet, vagy befejezünk egy évadot a kedvenc sorozatunkból, és tudjuk, hogy éveket kell várnunk a folytatásra. De sebaj, addig is rongyosra nézzük az előző részeket, amíg már betéve nem tudjuk szóról szóra.

2008-ban az Audio-Technica bemutatta az M2 és M3 szériás vezeték nélküli fülmonitorrendszerét, mely a márka első családja volt ebben a technológiában. Az automatikus RF szkennelés (Group scan), Link output, Aux input a vevőegységen, kéttengelyes Balance/Volume tekerőpotméter és egyéb praktikus funkciók tették nagyszerűvé ezeket a rendszereket. Majd eltelt 5 év, 10 év, és az akkoriban jól használható, praktikus eszközök felett eljárt az idő, így a modern technológiai környezetbe már nehezen lehetett beilleszteni. 14 év után már nagyon lehetett érezni a vihar előtti csendet, ezért izgatottan vártuk, hogy mi lesz a gyártó következő fejlesztése. Természetesen nem kellett csalódnunk, mert az új vezeték nélküli fülmonitorrendszert a negyedik generációs 3000-es wireless család tagjaként mutatták be.

A negyedik generációs 3000-es vezeték nélküli rendszerek már minden alapvető, a mai modern környezetbe illeszthető és azt megsegítő funkcióval rendelkeznek, mint a network csatlakozás, az infra sync vagy az auto squelch. Számos egyedülálló tulajdonságot is kaptak, mint az OLED kijelző, a walktest, multifunkciós gomb vagy a tartalékfrekvencia. Ezeket már jól ismerjük a széria mikrofoncsaládjából, ám nézzük meg, hogy a monitorrendszer milyen újdonságokat tartogat számunkra.

A csatlakozók vonalán elindulva a korábban említett network porton keresztül egy hálózatra tudjuk tenni eszközünket, amin az Audio-Technica Wireless Manager szoftverben egyszerűen állíthatjuk be és monitorozhatjuk teljes rendszerünket. Adott esetben még a szotferre sincs szükség, úgyanis egy hálózaton belül már felismerik egymást az eszközök, így elég egy csatornán szkennelnünk a helyi RF környezetet, majd ezután egy „Deploy” gombnyomással már el is küldhetjük a listát az összes többi eszközre. A sztereó bejáratok mellé kapunk sztereó loop out kijáratokat, amivel tovább tudjuk fűzni az adott eszköz jelét recorderbe, monitorládába vagy egyéb eszközbe, de ugyanezt fordítva is meg tudjuk tenni, vagyis a vevőn be lehet listázni több adó frekvenciáját, és a multifunkciós gombra programozva akár egy gombnyomással váltani tudunk köztük. Apropó, ha már a multifunkciós gombnál tartunk, itt is felprogramozhatunk előre egy tartalékfrekvenciát, amire át tudunk állni az eszközön, ha valami nem várt zavar jelentkezne. Mind adó, mind pedig vevő oldalról lehet sztereó vagy monó a jel, illetve a 3000 Link módnak köszönhetően össze lehet hangolni a 3000 szériás vezeték nélküli mikrofonrendszer és fülmonitorrendszer komponenseit, ezzel pedig kétféle variációt kapunk. Az egyik a „kameravevős” szett, ami a zsebadó és zsebvevő párosításával születik; ilyenkor a 3000-es kézimikrofont használhatjuk vezeték nélküli riportermikrofonként, míg az apró zsebvevőt könnyen egy kamerához tudjuk kötni. A másik variáció, amikor az asztali mikrofonvevőt hangoljuk össze az asztali fülmonitor adóval, így az egységeket lapantennákkal megtámogatva hatalmas távolságokon tudunk vezeték nélkül audió jelet küldeni. A rendszer hangolhatóságát tekintve, már megszokhattuk a 3000-es mikrofonszetteknél lévő igen széles 60MHz-es frekvenciabankokat, ám ezt is túlszárnyalva az ATW3255 fülmonitorrendszer mindössze két 138 (470-608) MHz / 134 (580-714) MHz széles frekvenciabankra bontja a szabadon használható UHF tartományt (470MHz-695MHz), így szinte akármekkora produkciót gond nélkül tud bárhol kiszolgálni. Természetesen a 3000-es széria dokkoló töltői is kompatibilisek a zsebvevővel, így nem kell tonnaszám vennünk az eldobható elemeket. Végül, de nem utolsó sorban mind a teljes szetthez, mind pedig külön a zsebvevőhöz tartozékként érkezik egy Audio-Technica E40-es monitor fülhallgató, melyben kiváló minőségű kétfázisú dinamikus driverek gondoskodnak a kristálytiszta hangátvitelről.

A modern köntösbe bújt, nagyszerű funkciókkal és tulajdonságokkal ellátott ATW3255 fülmonitorrendszer felülmúlta a várakozásunkat, minek nyomán egy multifunkciós, egyszerűen kezelhető, kiválóan működő eszközt kaptunk. Legyen szó templomi környezetről, fesztiválókról, kis és nagy létszámú zenekarokról, az Audio-Technica új vezeték nélküli fülmonitorrendszere mindenkinek megbízható társa lesz.

Hunyad Attila
Audmax


 

2022. december 12. 17:06

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA