MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Nem csak a rajongóknak lehet érdekes a Halott Pénz könyv

2021-ben a rap szcéna több eladója írta meg könyvét, ilyen volt többek között Tkyd (Félelem és Életerő), valamint az Animal Cannibals (Minden változik, a lényeg nem), de az év végén csatlakozott a könyvet kiadók táborához a 2004 óta működő, többszörös Fonogram díjas magyar hiphopformáció, a Halott Pénz is.

A Na még mit nem?! - Történetünk, hajtól szívig kiadvány az Athenaeum kiadó gondozásában jelent meg olyan szerzőknek köszönhetően, mint Csapody Kinga, Gelencsér Milán, valamint Jávor Bence. Az emberi történeteket tartalmazó, egy egész korszellemet bemutató olvasmány első részében a Marsalkó Dávid fémjelezte produkció tagjai,  valamint menedzserük (Csilla) mesélnek magukról. Így megtudhatjuk, hogy milyen gyerekkort tudhatnak maguk mögött, hogy milyen zenéket szerettek, szeretnek a mai napig, hogy hogyan találták meg hangszerüket, valamint hogy miként kerültek be a Halott Pénz zenekarba. A második részben pályatársak mesélnek a nagy sikerű produkció kapcsán, így olvashatjuk többek között Fluor Tomi, Felcser Máté, vagy éppen a Hősök (Eckü, Mentha) gondolatait, de a könyvben teret kapott Magyarország egyik legnagyobb rendezvényszervezője, valamint a zenekar egy szponzora is felidézte a csapathoz fűződő felejthetetlen pillanatait. A harmadik, záró fejezet igazi kánaán lehet a rajongók számára, hiszen itt egy csokorban megkapják a srácok első koncertélményeit a Halott Pénz tagjaiként, elhúzódó after történetek között csemegézhetnek, valamint nagy bakikat és mérföldköveket elevenítenek fel fantasztikus grafikai megoldásokkal tálalva.

A könyv remek humorral fűszerezve épül folyamatosan, szuper tempóban, jól eső nosztalgikus hangulatban. Olyan fontos dolgokról akad benne szó, mint a mértékletesség, a lelkesedés, a támogató háttér, a nyitottság, a folyamatos fejlődés. Jókat mosolyogtam, miközben arról olvastam, hogy ki az a tag, akit hétévesen elküldtek egy zeneiskolából, azzal az indokkal, hogy semmi tehetsége a zenéhez. Vagy, hogy van olyan srác, aki méretarányos színpadképet rakott össze, épített fel gyerekként legóból. Hogy Dávidot összekeverték már Bereczki Zolival. Hogy egyeseknek saját térfigyelő kamerájuk van, egy idős néni személyében.

Ezt a könyvet mindenképpen ajánlom azoknak, akik szeretik a hiphop formációt (sok-sok információ új lesz az olvasó számára, mert csomó mindent egyetlen interjúban, riportban sem mondtak még el a zenészek). Akkor is érdemes időt szánnod erre a kiadványra, ha nem kifejezetten szíved csücske ez az idén 18 éves csapat, ugyanis ez az írás azon önéletrajzi könyvek közé sorolható, amelyekből szórakozva lehet okulni, inspirálódni. Ha érdekel, hogy mi mindent rejthet magában a zeneipar, izgalmas kalandozás veheti kezdetét az olvasás során. Egy biztos, ezek a fiúk nem szürkének születtek…

Most pedig jöjjön egy kis kedvcsináló idézet a könyvből: „Már akkor is feltűnt a dolgaiban szerintem ma is kulcsszerepet játszó kettősség, hogy egyszerre van meg benne egy lelkes, álmodozó kisfiú és egy céltudatos Napóleon… A belső kisfiú tervezget, álmodozik, fantáziál, ugyanakkor ezt egy szigorú, kritikus mérnők felügyeli, mér, elemez, kontextusba helyez és racionálisan megvalósít.” (164. oldal)

A 294 oldalas kiadvány, Na még mit nem?! - Történetünk, hajtól szívig címen elérhető a legnagyobb könyvesbolt hálózatokban.

Hatos Niki


2022. január 7. 10:03

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA