MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Nagy Ádám: semmi ne legyen ugyanolyan, mint volt!

Nagy Ádám a Roy és Ádám Trió gitárosaként és dalszerzőjeként vált országosan ismertté, a zenekar mellett viszont rengeteg zenésszel alkotott együtt az évek folyamán. Jelenleg két lemezen is dolgozik: egyik a Wörk Projekt második albuma, a másik pedig egy szóló szerzői lemez. Alkotásról, zenésztársakról, lemezbemutatóról beszélgettünk Ádámmal.

Két lemezed is hamarosan napvilágot lát. Az egyik a Wörk Projekt Borlai Gergővel és a Gátos-fivérekkel, a másik pedig egy akusztikus szerzői lemez. Sokszor hallani zenészektől alkotói válságról, te meg két nagylemezzel jössz ki. Ennyire sok benned a mondanivaló?

A Wörk projekt második albuma még a pandémia alatt/előtt készült, a Gátos fivérek nélkül, Yolanda Charles (Hans Zimmer, Mick Jagger stb.) basszusgitárossal. Ez egy kifejezetten rock gitár lemez, ez volt a direkt koncepció is. Semmi énekes dal, csak a hangszerek beszélnek.
Az akusztikus szerzői lemez alapja az Ádám Elméi nevű ‘zsiványjazz’ formáció két fiatal jazz muzsikus titánnal, Fábry Adonisz dobossal és Siklai István basszusgitáros, nagybőgőssel készült. Itt több vokális dal is hallható, új és korábbi szerzeményeim átdolgozva, tulajdonképpen ez adja az alapját a december 29-diki Magyar Zene Házában tartandó koncerthez. Az este folyamán elhangzik egy új dal Másik Jánossal, egy Deák Bill Gyulának készült dal, egy Fekete Jenőnek készült dal, korábbi és új Roy és Ádám dalok, valamint és a Wörk Projekt mindkét anyagáról számok.
Mondanivaló egyébként mindig van. Azt hiszem, az utóbbi időben még több is, mint kellene, de nem mindig van lehetőség publikálni. Én a valóságot nem olyan ideálisan élem meg, mint ahogy általában ezt a pop dalok mutatják, így miért ne reagálhatnék művészileg is picit máshogy erre.

Vegyük sorba a lemezeket, kezdjük a szerzőivel! Miért döntöttél úgy, hogy egy szóló albumot adj ki?

Az utóbbi időben felerősödött bennem az akusztikus kamarazenélés iránti vágy. Egyre jobban szeretem ezt a jazzes, letisztult megszólalást, sok improvizációval, dinamikával, szabadsággal és mivel a dalok nagy részét akusztikus gitáron írtam, nem nehéz átdolgozni ezeket a dalokat. A koncepció, hogy amit lehet, együtt játszva rögzítsünk és, hogy semmi ne legyen ugyanolyan, mint volt, elvégre 2022 van. :) A kamarazenélés legfontosabb ismérve a nagyon szoros együttjáték, egymásra figyelés és alázat, természetesen maximális szakmai felkészültség mellett, ami ezekben a srácokban (és az anyagon szereplő összes előadóban is) a fiatal koruk ellenére pontosan megvan.

Rengeteg féle zenét hallottam már tőled. A szerzői albumodnak van egy fő (zenei) csapásiránya?

Abszolút akusztikus hangszerekkel előadott természetes anyag.

Összességében kikkel dolgoztál a lemezen?

A fent említette fiatalokon kívül Szirtes Edina Mókus (hegedű, ének), Ágoston Béla (különböző népi fúvós és húros hangszerek), Másik János (ének, bandoneon), Födő Sándor (ütőhangszerek, billentyűs hangszerek), Szentpáli Roland (tuba), Borlai Gergő (dobok) és Kohánszky Rajmund vett részt a felvételeken. Továbbá ezen interjú készültének időszakában zajlanak  a felvételek (ének), és Deák Bill Gyulával, Balázs Elemérékkel, Tóth Viktorral (szaxofon).

A Wörk Projektnek már megjelent egy albuma 2015-ben. Azóta milyen impulzusok értek a második lemez elkészítéséhez?

A Wörk Projekt arspoetikája mindig is az instrumentális világ volt, hangszer központú és jazzrock irány, minél kevesebb kompromisszummal. A második anyag talán letisztultabb, az első lemez jóval kísérletezőbb volt.

A Wörk Projektben a társak mind foglalkoztatott zenészek, főleg a külföldön élő és tevékenykedő Borlai Gergő. Hogyan lehet így életképes a projekt?

Így van, most már két külföldön élő muzsikus is van az anyagon, Borlai Gergő és Yolanda Charles. Tulajdonképpen az egész anyag online készült a covid időszak alatt. Nagyon sok zenész áttért, illetve kénytelen volt átállni, megteremteni magának a lehetőségeket az otthoni felvételekhez, mivel még stúdióba sem volt könnyű eljutni, pláne utazni. A Wörk projekt a névből adódóan is mondhatni egy alkalmi formáció, ami 2-3 évente koncertezik, illetve csinál új anyagot, ezért talán könnyebb egy alkalomra felkészülni, mintha egy létező, napi szinten aktív zenekar lennénk. Bár a covid és a lassan egy éve tartó háborús helyzet ezt sem kímélte.

Ki a Wörk Projekt közönsége?

Mindenki, aki szeret zenét hallgatni, jó koncertekre járni. :)

Miken dolgozol még mostanában?

Az almafa virága című új magyar játékfilm főcímdala most lett kész, ez 2023 tavaszán érkezik, a Godfater zenekar Hold a földön c. dala pedig szintén friss, itt a dalszöveget követtem el Borlai Gergő nagyon szép zenéjére. És természetesen nagyon készülünk a december 29-diki koncertre a Magyar Zene Házában.

Pretz Niki


2023. március 27. 06:00

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA