MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Mikroportok turnéban

A Nemzeti Lovas Színház Audio-Technica új 3000-es vezeték nélküli szettje egy év távlatában. 2019 nyarán Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója megkereste az Audmax Kft-t, hogy az általuk használt Audio-Technica 2000-es mikroport szett, ami tisztességgel szolgált öt-tíz évnyi használat alatt, mára megérett egy modernebb rendszerre való váltásra. Nem sokkal korábban hatalmas várakozás övezte a 2018-as NAMM-show-t (National Association of Music Merchants), ahol bemutatásra került az Audio-Technica 3000-es sorozatának negyedik generációja. A teljesen újra gondolt tervezés olyan páratlan tulajdonságokat és funkciókat hozott, mint a 60MHz-es hangolhatóság adott frekvenciasávban, programozható multifunkciós gomb, tartalékfrekvencia, cserélhető kéziadó kapszulák, és még sorolhatnánk. Nem is volt kérdés, hogy egy olyan speciális színháznak, mint a Nemzeti Lovas Színház, épp erre az innovatív, új termékcsaládra van szüksége, és a megpróbáltatásokkal teli turné életben a fiatal rendszervariánsnak is lehetősége lesz bizonyítani, hogy méltó a megelőlegezett bizalomra.

A kérdés tehát adott volt: Milyen extra kihívásokkal kell szembenéznie az eszközöknek, egy szokványos színházi felhasználáshoz képest, és hogy teljesít mindezzel szemben az új rendszer? Bódi Csaba és Bódi Martin, a Nemzeti Lovas Színház vezető hangtechnikus/mikroportos szakemberei elmondták benyomásukat és tapasztalataikat az új 3000-es rendszerrel kapcsolatban több, mint egy évnyi használat után.

„A fokozott és nem szokványos igénybevétel nem csak az eszközökre, de a színészek és a stáb munkájára is hatással van, ami a hétköznapi feladatokat is bonyolítja. Egy színészre, vagy táncosra rákerül egy mikroport, majd gyorsöltözésnél egy technikus kolléga segít az eszközt a következő jelenethez szükséges maskarához igazítani. Ez az ideális helyzet persze ritkán valósul meg, egy lovas színház esetében meg főleg. A szélsőséges viszonyok miatt melegben, hidegben, esőben, szélben ugyanúgy biztosítani kell az előadás technikai igényét és elhárítani az esetleges fennakadásokat. A lovas koreográfiák miatt a távolságok drasztikusan változnak, és érthető módon egy lovon állva, vagy alatta mászva a színészektől sem lehet elvárni, hogy a konkrét fizikai gyakorlatokkal teletűzdelt szöveg és koreográfia megjegyzése mellett még a ruhájuk alatt dolgozó zsebadóra is vigyázzanak. Esnek, kelnek, homokban bukfenceznek, egyszóval ami csak veszélyes lehet egy kisméretű hangtechnikai eszközre, az itt megvalósul. Időjárástól függetlenül is kimondottan nagy az alap szélzaj lovaglás közben, valamint egy ló hátán állva és énekelve igen közel tud kerülni a mikrofon a PA hangfalakhoz, ezzel nem kívánt gerjedést előidézve.

Nagy várakozással és izgalommal kezdtük használni az új eszközparkot, remélve, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket. Szerencsére kicsit sem kellett csalódnunk. Talán a leghasznosabb funkció számunkra a Group Scan, aminek köszönhetően nem kell laptopot vagy bármilyen plusz eszközt a rendszerhez kötni, hogy megtaláljuk a szabad frekvenciákat, csak a helyszínen elindítjuk és a rendszer megmutatja aktuálisan, a helyhez és a környéken lévő egyéb rádiófrekvenciás eszközök szórásához képest, hogy mely frekvenciákat lehet biztonsággal használni. A 30mW-os adóteljesítmény a nagy távolságok miatt elengedhetetlen, de a vevőoldalon, illetve a lapantennáknál elhelyezett antenna jelerősítővel is tudunk játszani a körülményekhez képest. A zsebadó fémháza kifejezetten strapabíróvá teszi az eszközt, ám az antennák és mikroport kapszulák szárai így is van, hogy elszakadnak, eltörnek, de szerencsére ezek könnyen pótolható alkatrészek, valamint várható és vállalható ez a kockázat a produkciók sikeréhez képest. Meglepő módon a hangképből még egy jelentős szeletet kivágva is (szélzaj, gerjedés és egyéb zavaró tényezők csökkentése végett) érthető, és természetes ének és beszédhangot kapunk.”

Egy szó, mint száz: Az Audio-Technica új 3000-es sorozata méltó és megbízható társnak bizonyul a turné élet rögös útján.

Hunyad Attila
Audmax Kft.


 

2021. január 16. 10:37

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA