MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Membránnal a világ felé!

A stúdiótechnika fejlődésével az utóbbi évtizedekben nemcsak a professzionális, de a konzumer eszközök minősége is rohamléptekben javult. Például a piacon ma elérhető belépő szintű mikrofonok is olyan felvételeket tesznek lehetővé a felhasználók számára, amivel már otthon is komoly minőségű demókat lehet készíteni. A Tascam mostanra mikrofonok terén is olyan választékkal rendelkezik, melyek közül célunknak megfelelően tudunk válogatni. 

A csatasorban régebb óta jelen van a TM-80 nagymembrános kondenzátor mikrofon. Otthoni hangszeres és énekfelvételek készítésére lett optimalizálva, már egészen 20 Hz-től 20 kHz-ig terjed frekvenciatartománya, így mélyebb hangokon megszólaló hangszerekhez, például basszusgitárhoz vagy nagybőgőhöz is jó választás. A Tascam egy ideje már szettekben gondolkodik mikrofonok terén, így a TM-80 dobozában találunk egy zajcsillapító kengyelt, egy XLR kábelt és egy asztali kisállványt. Az új, fekete színvilágot követve pedig már ez a mikrofon is elérhető fekete színben TM-80B néven.

A TM-82 egy autentikusabb vonalvezetésű, dinamikus ének- és hangszermikrofon. Elsősorban élő produkciók felvételeihez célszerű használni masszív kialakítása és kardioid karakterisztikája miatt, de otthoni akusztikus és vokálsávok rögzítésekor is megállja a helyét. Széles tartományban rögzít, de 100 Hz és 10 kHz között tudunk vele a legjobban dolgozni egyenletes frekvenciaátvitele miatt.

Akár tudtad, akár nem, létezik dobmikrofon szett is a Tascam kínálatában TM-DRUMS néven. Helyet kapott benne egy TM-50DB dinamikus mikrofon a lábdobhoz, egy TM-50DS dinamikus testvér a pergőkhöz és két TM-50C kondenzátor miksi szivaccsal a tomhoz vagy cinekhez. Bár kezdőknek ajánlott csomagról beszélünk, a felsorolt mikrofonok így egy egészséges összképet tudnak adni az ütős szekcióról.

A podcast tartalmak elterjedésével egyértelművé vált, hogy egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett mikrofonra is szüksége lesz a felhasználóknak. A Tascam TM-70 egy nagymembrános, dinamikus mikrofon, amelynél célzottan az emberi beszédhang tiszta rögzítésére koncentrált a gyártó. Szuperkardioid karakterisztikája miatt a megfelelő irányba állítva a halk suttogások is rögzítve lesznek, a háttérzaj pedig így is elhanyagolhatóan alacsony marad. A mikrofonhoz ad a gyártó egy zajcsillapító kengyelt, egy XLR kábelt és egy asztali tripod állványt, hogy a dobozból kibontva egyből munkára is fogható legyen az eszköz.

Ugyanezzel a hullámmal megjelent a TM-250U mikrofon is a broadcast és online kommunikációs csatornák felhasználói számára. Egy olyan kondenzátor mikrofonról beszélünk, amely USB-C csatlakozóval rendelkezik szem előtt tartva, hogy külön hangkártya beiktatására se legyen szükség a használatához. A mikrofonház alján található még egy fejhallgató csatlakozó is, így a saját hangunk monitorozása is megoldott; ha pedig a membrán alatt lévő Mute gombot, Gain és Volume potmétereket látjuk, akkor éppen jó irányba, felénk néz a mikrofon, tehát használat közben sem kell keresgélni, mit hova állítsunk be, minden előttünk van és kézre áll. Ehhez a termékhez is biztosít a gyártó egy mikrofonkengyelt, egy USB kábelt és egy asztali tripod állványt, hogy ne kelljen kiegészítőket vadászni használat előtt.

Természetesen a DSLR kamerákhoz is tervezett mikrofont a Tascam. A repertoárból a TM-200SG kondenzátor puskamikrofont vettem elő utolsóként, mert ez a legspecifikusabb a sorban. Filmforgatásokhoz és riportkészítésekhez ajánlja a gyártó kapcsolható mélyvágó szűrője és irányított, szuperkardioid karakterisztikája miatt. A csomag tartalma egy DSLR kengyel, szélzajszűrő mikrofonszivacs és egy puha tok is, melyek rendkívül hasznosak, főleg ha sokat utaztatjuk az eszközt és külső helyszíneken is előszeretettel használnánk.

Aki hobbija vagy munkája során használ mikrofonokat, az nagyon jól tudja, hogy rengeteg egyéb kiegészítőre is szükség lehet a jó felvételhez, akár egy kényelmes környezet kialakítása, akár a minél tisztább hangminőség elérése a cél. Erről is gondoskodik a Tascam, mégpedig popfilter (TM-AG1), gémes mikrofonállvány (TM-AM1), rugalmas asztali állvány (TM-AM2) és akusztikus mikrofon ernyő (TM-AR1) kiegészítőivel. Hiába képviselnek ezek az eszközök árban belépő és középkategóriát, már első használatkor megbizonyosodhatunk rendkívüli minőségükről, pláne, ha fontos az ár-érték arány eszközparkunk összeállításánál.

Zagyva Tamás
Audmax kft.


 

2023. február 8. 04:10

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA