MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Magyar népdalokat ötvöz elektronikus zenével az új zenei formáció

Új dallal jelentkezett a népdalokat elektronikus zenével fúzionáló Interurban formáció. A csapat idén tavasszal lépett ki a fényre Szerelempatak című videóklipjével. A „Kelj fel!” címet viselő újdonság a korábbihoz hasonlóan egy népdal feldolgozása.

„Meggyőződésünk, hogy a magyar népzenei dallamainkat modern kontextusba zárva lehet megmenteni, mert a mai kor embere ebben a formában könnyebben képes befogadni azokat, és nyitottabbá tud válni akár az autentikus vonal felé is. A mi utunk a magyar népdalok korszerű megszólaltatása, amihez hozzátesszük a saját gondolatainkat is. Ezt hívjuk úgy: Mentés másként.” – emelte ki az új dal kapcsán Makkay Imre az Interurban zenei producere.

Az Interurban videóklipek világa egyszerre egyesíti magában a képzelt valóság és a komor romantika elemeit. Hangulatuk magával ragadó, filmszerű és sallangmentes. Ilyen környezetben szólalnak meg az Interurban szerzemények, amelyekben jól megférnek egymással a magyar népdalok és a modern drum&bass, big beat elektronikai stílusokra jellemző jegyek. Az indusztriális megszólalást sem nélkülöző zenében szándékosan magyarul hallható az ének. „Szerettük volna megmutatni, hogy az elektronikus műfajok magyar szövegekkel is ugyanúgy működnek, még talán érdekesebbek is.”- hangsúlyozta Muzsnyai Márti, az Interurban énekesnője.

Az angol nyelvű dalszerzés helyett a formáció a magyar népdalok szövegkörnyezetére támaszkodva hozza létre elektronikusan hangszerelt környezeti zajokból épített szerzeményeit.

„Én ezzel jobban tudok azonosulni. Bár pontosan értem mit énekelek angolul, mégis képtelen vagyok úgy átérezni.” – emelte ki Muzsnyai Márti. Az Interurban zenei világa kizárólag a két tag ízlését tükrözi és teljes mértékben saját szerzemények. Az együttes eszköztára a hardware és szoftver szintetizátorok használatára, organikus hangszerek és szintetizált hangok hibrid felhasználására, valamint a saját készítésű foley felvételek használatára épül. 


2021. augusztus 28. 05:31

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA