MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KSCAPE hang és fény megoldások múzemtól a divat üzletig

Temera – divatüzlet showroom... A Temera a divat- és luxusipari IoT megoldások vezető cége. Előretekintő szemléletmódja, valamint folyamatos kutatás-fejlesztési befektetései révén a Temera a világ legnagyobb márkái számára nyújt exkluzív szolgáltatásokat (többek a között a logisztikai és gyártási folyamatok optimalizálását, a hamisítás elleni küzdelmet és a szürke/párhuzamos piac ellenőrzését). A Temera felkérte a K-array-t és a KSCAPE-et, hogy a Firenze melletti új székhelyén található koncepcióboltjába tervezzenek egy immerzív hang- és világítási rendszert. A Temera showroom fény- és hangrendszerének terve Marialisa Basile, Pulirian építészmérnökkel és a Temera csapatával szoros együttműködésben készült.

A kihívás

A Temera kívánsága az volt, hogy magával ragadó felhasználói élményben szeretné részesíteni a divatüzletébe látogatókat: a fény- és hangforrások egymással összhangban az üzlet egy bizonyos területén keltsék fel a vásárlók figyelmét; vagy még jobb, ha a rendszert úgy lehet programozni, hogy a vásárló által megcélzott terméknél egy meghatározott hangulat jöjjön létre.

A K-array-nek és a KSCAPE-nek több nehézséggel is meg kellett birkóznia az üzlet kialakítását illetően, az épület formáját is beleértve. A legnagyobb kihívást azonban az üzleten belül alkalmazott technológiákkal történő zökkenőmentes együttműködés jelentette. A Temera arra kérte a K-array-t, hogy olyan hang- és világítási rendszert tervezzen, amely a termékbemutatók és a hálózatépítési találkozók során élőhangosításra is alkalmas, miközben elég rugalmasságot biztosít ahhoz, hogy gyorsan visszatérhessenek a vásárlók számára kínált luxus kiskereskedelmi élményhez.
A megoldás

Az üzlethelyiségek által támasztott igények átfogó kielégítésére törekvő RAIL egy beépített, láthatatlan hangrendszerrel bíró, 1,2 méter hosszú fénysín, amely a csúcsminőségű hangot diffúz (szórt) és spot változatban kapható világítással ötvözi. A rendhagyó audiomegoldások iránti növekvő kereslet kielégítésére válaszul, a K-array által kifejlesztett KSCAPE a látvány és a hangzás egyesítésére összpontosítva újfajta érzékszervi élmények létrehozását célozza meg.

A Temera Firenze melletti főhadiszállásán található bemutatóteremben, amely egy valódi divatüzlet összes jellemzőit felvonultatja, a K-array összesen nyolc fekete RAIL-t szerelt fel, amelyek közül négy elektromos sínnel ellátott modell (nyolc állítható spotlámpával, melyek ideális kiskereskedelmi megoldásként a fényt a kívánt termékre fókuszálják), négy pedig az elegánsabb és minimalista, rendkívül nagyteljesítményű lineáris modellek közül való.

A beépített DSP processzornak köszönhetően a legkisebb K-array erősítő, a Kommander-KA02 négy kimeneti csatornája a nyolc RAIL, a Truffle mélynyomó, valamint a próbafülkék Tornado hangszóróinak meghajtására is képes.

‘A RAIL nagy segítségnek bizonyult az új székház bemutatótermére vonatkozó ambiciózus elképzelések megvalósításához. A világ természetéből fakadóan mindig túl kell szárnyalnunk ügyfeleink elvárásait. Többféle márka és termék megvizsgálását követően úgy tűnt, nem találunk a fenti igényeket kielégítő megoldást. Ekkor került képbe a RAIL. Az ötlet, hogy a rendkívüli hangzást kiváló minőségű világítással ötvözhetjük, minden elvárásnak megfelelt. Ráadásul ez a rendszer a meglévő technológiai megoldásainkkal is könnyedén együttműködik.‘

Irene Morinelli (műszaki marketingigazgató)

A The Ranch galéria

A hangzásra és a világításra általában két külön világként tekintünk, ezek kombinációja azonban szinte bármely alkalmazási területen képes feldobni a hangulatot – ami a képzőművészeti galériákra különösen igaz. A montauki (New York) The Ranch galéria legújabb, nagyszabású képzőművészeti kiállítótere esetében az volt az elsődleges cél, hogy a helynek megfelelő hang- és világítási rendszert találjanak. Max Levai művészeti kurátor azzal a szándékkal vásárolta meg 2020-ban a 24,7 hektáros ingatlant, hogy egy különleges művészeti kiállítóteret alakítson ki.

Az eredmény egy a Hampton-vidékhez és a terület amerikai popikonok által teremtett hírnevéhez méltó turistalátványosság lett. Max elképzelése szerint a The Ranch-nek egy olyan modern, a maga nemében egyedülálló művészeti kiállítótérnek kell lennie, amely a legújabb technikai vívmányokra támaszkodva kívánja elérni, hogy a látogatókat a kiállított műalkotások még inkább lenyűgözzék. Álma megvalósításához Levai a K-array-t választotta partneréül, hogy egymással karöltve egy kifinomult hang- és világítási rendszert tervezzenek és telepítsenek.

A kihívás

Max Levai és építésze, Greg Tietjen, olyan világítási rendszert kívántak megvalósítani, amely képes visszaadni a Montaukban uralkodó lenyűgöző természetes fényeket, és olyan hangrendszert, amely anélkül képes fokozni a galériában tartózkodás élményét, hogy túlságosan szembetűnő lenne. A megoldásnak egyértelműen elég dinamikusnak kellett lennie ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon a kiállítások és rendezvények szezonális igényeihez, valamint képes legyen kihangsúlyozni a műalkotások színvilágát és magával ragadó hangzással betölteni a kiállítóteret.

Természetes fény mindössze a központi helyiség közepén lévő tetőablakból érkezik, így a folyosókon a lehető legkiválóbb fényt biztosító világítást kellett alkalmazni, precíz színhőmérséklettel, amely harmonizál a különféle kiállított műalkotásokkal és nem kápráztatja a szemet. Max különféle spotlámpákban és hosszú, keskeny világítótestekben gondolkodott, melyek a lehető legnagyobb szabadkezet adva egyrészt kiemelnek bizonyos tárgyakat, másrészt háttérfénnyel töltik meg a helyiséget.

A kiállítótér hatméteres belmagasságának és az alacsony folyosóknak a felmérését követően a K-array USA és a Global Audio Systems akusztikus mérnökei úgy döntöttek, hogy a kontrasztos méretekre és hangzásbeli követelményekre tekintettel külön-külön kezelik a két területet.

A megoldás

A megoldást a fény és a hang egyesítésével a K-array új márkája, a KSCAPE termékcsalád jelentette. A kecses, vékony kialakítású RAIL mind a hangrendszert, mind a világítást magában foglalja. Az egyes RAIL-egységek 1,2 méter hosszúak és kiváló minőségű LED világítással rendelkeznek; a The Ranchben telepített legtöbb RAIL-egység hangszórókkal is fel van szerelve.

A West Barn központi kiállítótermében 30 darab RAIL világítótestet függesztettek a mennyezetre. A 30-ból 24 RAIL-egységet hangosítással is elláttak; ezek két, egyenként 12 egységet tartalmazó párhuzamos sorban, a helyiség hosszanti irányában végigfutva helyezkednek el, egy teljes sztereó rendszert alkotva. A RAIL-rendszer audiokomponenseit két K-array Kommander-KA24 erősítő táplálja (DSP-n keresztül, egyenként 4-4 kimeneti csatornával). Egy-egy erősítőcsatorna 12 db RAIL-t képes egymással szinkronban kezelni, és egyszerre akár 5 db RAIL-t is képes táplálni.

Az egyes 1,2 méteres RAIL-egységek 360 kiváló minőségű Nichia LED-del készülnek, melyek magasszintű színvisszaadásról (>95 CRI) gondoskodnak, ami művészeti környezetben különösen ideális. A RAIL világítóterének testreszabhatósága pedig leegyszerűsíti a megfelelő látási viszonyok kialakítását. A megfelelő magasság és az aszimmetrikus megvilágítási opció választásával a szem számára kellemes feltételek biztosíthatók.

“A világítási rendszert Montauk varázslatos természetes fényei ihlették – ez az, ami igazán különlegessé teszi ezt a térséget, és mi is ezt kívántuk megragadni. Egy hagyományos pajtaépület számára kellett egy olyan sokoldalú és testre szabható megoldást találnunk, amely a kiállított műalkotások által támasztott igények legszélesebb körét képes kielégíteni. A K-array rendkívüli mozgásteret biztosított számunkra abban, hogy a világítást az egyes műalkotások által megkívánt fényviszonyokhoz hangoljuk.“

Max Levai (a The Ranch művészeti kurátora és tulajdonosa)

26 db RAIL (aszimmetrikus)
30 db RAIL (szimmetrikus)
28 db RAIL sín
2 db Kommander-KA14 I

Bővebb információ...


2023. április 1. 08:10

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA