MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KORG újdonságok

Megszokhattuk, sőt már el is várjuk, hogy egy gyártó folyamatosan új készülékekkel kényeztessen minket, felhasználókat. Tavaly a karácsonyi szezon előtt mutat be néhány újdonságot a KORG, ezeket szemlézzük itt.

Liano
Hiánypótló hangszer a KORG zongorák széles palettáján. A Liano egy könnyű, de mégis ütőképes hangszer a mindennapokra. Gondoljanak bele, egy teljes zongoramenzúrás hangszer, a KRONOS 88 LS billentyűzetével, ami mindössze 7cm magas és 6 kg tömegű. Ezáltal könnyen szállítható, de jól szóló billentyű áll rendelkezésre beépített hangszórókkal, melyekhez a kis térfogat miatt basszreflex nyílásokat képeztek ki. Nyolc alaphangszínnel rendelkezik, de jön vele a KORG Module és a KORG Gadget Le szoftverhangszer, melyeket az USB porton csatlakoztatott okoseszköz segítségével lehet megszólaltatni. Jár hozzá még egy Skoove oktató app is. Otthon vagy színpadon is kiváló alternatíva lehet.


 
Pitchblack X
Professzionális hangolók új generációja. Mint a piacot évtizedek óta meghatározó gyártó, a KORG is küzd a nem konvencionális hangolók dömpingjével, valamint azzal az állapottal, hogy minden okostelefon egyben hangoló is. Engedjük el azt, hogy ezek a megoldások mindenre jók, és kiváltják a hagyományos készülékeket. Így tett a KORG is, amikor 2008-ban megjelent a Pitchblack sorozattal. A jelenlegi X változat már a sokadik generáció. Három pedál formátumú és egy rackbe építhető modell van a Pitchblack X sorozatban. Nincs új a nap alatt, a KORG találta fel a spanyolviaszt, de már sokkal korábban. A verziófrissítés elektronikai újításokat hozott, valamint változtatásokat a kijelző színét, felbontását és a méretet illetően. A Pitchblack X hagyományos, pedál méretű hangoló nagy kijelzővel és kapcsolóval. Az előző modellhez képes megdupláztál a ledek számát, így javult a láthatóság. Került bele egy fényesebb, ún. „High-luminance” mód, ha nagyon sütne a nap, valamint egy kapcsolható „Ultra Buffer”, ami arra szolgál, hogy a hosszabb jelút okozta jelveszteséget kompenzálja. A porfestés technológiáján is módosítottak, egy rücskös bevonatot eredményező szinter technológiát vetettek be.

A Pitchblack X mini csak méretében tér el a nagy testvértől. Újdonság a Pitchblack XS, ami egy igazán pedálboardbarát holmi. Itt nincs látható kapcsoló, hanem a nagyméretű kijelző körüli gumírozott perem kapcsol. A Pitchblack X Pro a rackes változat, ami az elődhöz hasonló 3D LED kijelzőt használja, de már színezhető ledekkel. Itt a megszokott regular, strobe, half strobe és mirror hangolási módok mellett egy ún. Focus mód is helyt kapott. A Focus módban amikor közelítünk a pontos hanghoz, a kijelzőt újra skálázza, és a +/-10 centes tartományt teszi ki a teljes kijelzőre - téve így a hangolást idegőrlően pontossá.

Drumlogue
A Prologue, Minilogue és Monologue család legújabb tagja a Drumlogue, ami egy hibrid dobgép.

A Drumlogue paradigmaváltást jelent a dobgépek terén. Az analóg technológia nyers erejét és gazdag hangzását, a digitális technológia flexibilitását és a Drumlogue SDK-ját kínálja a teljesen testreszabható, egyedi felhasználói hangok és ritmusok létrehozásához. Ráadásul a nagy teljesítményű, dinamikus szekvenszer, a testreszabható effektek és az intuitív kezelőszervek a stúdió elengedhetetlen kellékévé teszik a Drumlogue-ot bármilyen zene elkészítéséhez műfajtól vagy stílustól függetlenül.

Analóg dobohangok négy sávon, valamint további hét digitális sávon, amiből 6 minta alapú, egy pedig a Multi-Engine szintézisén alapul. Ez elképesztő flexibilitást biztosít, melyet tovább erősít a kezelőszervek halmaza, az OLED kijelző és a beépített effektek. A rugalmasságot tovább erősíti a ki- és bemenetek mennyisége. A Drumlogue USB-A csatlakozója lehetővé teszi más USB MIDI eszközök csatlakoztatását a testreszabható vezérlés kibővítése céljából. Például a nanoKONTROL2 fadereivel szabályozhatók az egyes sávok hangereje, vagy a nanoPAD2 velocity érzékeny padjaival hangok indíthatók el, amelyekkel még kifejezőbbé és különlegesebbé tehető a zene.

A Drumlogue a fejhallgató kimeneten, valamint a L/MONO és R kimeneteken kívül négy külön audiokimenettel rendelkezik. Bármelyik sáv hozzárendelhető bármelyik kimenethez, ami lehetővé teszi az audiojelek továbbítási lehetőségeinek bővítését a külső jelfeldolgozás vagy többsávos felvétel céljából.

A Drumlogue a MIDI IN/OUT, SYNC IN/OUT csatlakozók útján más eszközökhöz, illetve az USB csatlakozón keresztül számítógépes DAW-hoz szinkronizálható.

Hajdu Zoli
Audmax Kft.



 

2023. január 9. 05:32

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA