MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KORG PA5X

A KORG 1983 óta van jelen a kíséretautomatikás hangszerek piacán, bár az első, ‘83-ban bemutatott SAS20 még messze állt a később bemutatott Professional Arranger hangszerektől. A PA80 volt az első ilyen hangszer 2000-ből. Ezt követte a Pa1X, majd a Pa2x és társaik. A legújabb a sorban a nemrég bemutatott Pa5X, amire praktikusan 2019 óta a Pa4X nextOS bemutatása óta várunk. A gyártó vett egy nagy levegőt, és új hangszer fejlesztésébe kezdett. Ebben kivételes segítségére volt a pandémia okozta kényszerszünet. A fejlesztést praktikusan a nulláról kezdték, és egy merőben új hangszert fejlesztettek úgy, hogy a megszokott funkciókat újragondolva meghagyták, majd új szolgáltatások és kezelőszervek beépítésével terveztek egy elképesztő hangszert. Ebben a kategóriában biztosan kiemelkedőt kell alkotni a piacvezető szerep megtartásához, de még ez sem elég. Nem elég. Nem elég, hiszen a hangszernek rendkívül sokoldalúnak kell lennie. Egyszemélyes zenakarként, kisebb formációkban, zenekari hangszerként is meg kell felelnie. Nem is akárhogy. Az elődök és a konkurensek tudása mellé, sőt azokat messze megelőzően kell szóljon és működjön. Olyan szolgáltatásokkal, melyek minden professzionális és műkedvelő igényét kielégítik. 

Ezeken a pontokon haladunk most végig Pompor Samu Lászlóval, akinek még a hivatalos bemutató előtt volt lehetősége megismerkednie a Pa5X hangjával és tulajdonságaival.

A gyártó a Pa5X tervezésénél az eleganciát és a tartósságot tartotta szem előtt, ezért erős alumíniumtestet és valódi fa oldallapokat kapott a luxus megjelenés érdekében. A Pa5X billentyűzete autentikus érzést és teljesen kontrollált, kifejező játékmódot biztosít függetlenül attól, hogy mit játszol a hangszeren. A 88 súlyozott billentyűs modell valósághű, zongoraszerű billentést garantál, míg a 76 és 61 billentyűs változatok könnyebb billentésű, félig súlyozott billentyűket kínálnak. Minden szintetizátor aftertouch funkcióval rendelkezik a még kifejezőbb játékmód érdekében.

Samu:
Amikor kézhez kaptam a hangszert, már az első pillantásra is egy masszív, erős konstrukció benyomását keltette biztosítva arról, hogy a szállítások, a pakolások nem viselik meg egykönnyen, így minden bizonnyal hosszú éveken át lehet hű társ a munkában.

A súlyozott billentyűzet kiválóan alkalmas a hosszú órákon át történő gyakorlásra, illetve mivel funkcióját tekintve a hangszer önállóan vagy zenekaron belül a szórakoztató zenét játszó billentyűsök hangszere, így a zeneszolgáltatás alatt is kényelmes, jól kezelhető, nem megterhelő a játék rajta. Jól illeszkedik a hangszer által nyújtott rengeteg kiváló minőségű hangszín megszólaltatásának különböző kívánalmaihoz, legyen az egy orgona, fuvola, harmonika vagy éppen zongora. Egyénenkénti játékstílushoz finom hangolható beállításokkal, melyek a globál menüben érhetőek el, még inkább testre szabható! Ergo mindenki a saját kezéhez állíthatja be a billentési technikájához igazítva!

A Pa5X közepén egy nagyméretű, 8"-os, dönthető érintőképernyő található, amely teljesen újratervezett grafikus kezelőfelületet kínál. Ez az otthon és stúdióban zenélők, valamint a koncertezők számára egyaránt könnyen elérhetővé teszi a Pa5X összes hangját és funkcióját. A kijelző színei pontosan megfelelnek a vezérlőpanelen található, programozható LED gombok színeinek. Ez a színvezérelt kezelőfelület megkönnyíti a Pa5X-ben való navigálást, hogy még színesebbé tehesd a zenédet!

Samu:
Ahogy gyarapodnak a szolgáltatások, úgy elengedhetetlenné vált a kijelző méretének növelése, a Pa4X-hez képest is nagyobb érintő kijelzőt kapott az 5. sorozat.

Az eszköz használatának egyszerűbb áttekintéséhez a kiváló érzékelés nagy segítség, és játék közben is könnyen, pontosan kezelhető. Ahogyan az elődöknél, itt is lehetőség nyílik néhány megjelenési módozatra. Újdonság, hogy a style játék Intro, Var, Fill, Break, és End gombjainak ikonjai is megjeleníthetőek, így látható a kijelzőn is, éppen melyik variáció fut.

Sok-sok új hangszínnel lett felvértezve a PA5X. Helyet kaptak új dobszettek még realisztikusabb dobhangokkal és egy olyan szuper képességgel, hogy a sorozatban egy velocity értékkel érkező pergő vagy lábdobhangok is más-más hangképpel szólalnak meg elvéve a dobprogram hiányosságait, gépiességét! Erőteljes új basszusok, szintibasszusok a legendás ARP soundokkal. Vadonatúj lead és pad szintihangszínek, amivel a KORG Nautilusban is találkozhatunk, melyek a legmodernebb elektronikus zenékhez is jól használhatók. Minden egyes hangszercsoport kapott újabb hangszíneket, olyan a választék, hogy bármely kor vagy műfaj jellegzetes hangszerei megtalálhatók. Ráadásul 160 hang polifónikus, ami mindenre elég. Annyira jól működik, hogy nem volt olyan helyzet, hogy kihagyást hallottam volna!

Ahogy nőnek a szolgáltatások úgy elengedhetetlenné vált a kijelző méretének növelése, a Pa4X-hez képest is nagyobb érintő kijelzőt kapott az ötös sorozat.

Az egyszerűbb áttekintéshez az eszköz használatához a kiváló érzékelés nagy segítség és játék közben is könnyen pontosan kezelhető, ahogy korábban, itt is lehetőség nyílik néhány megjelenési módozatra. Újdonság, hogy a style játék Intro, Var, Fill,  Break és End gombjainak ikonjai is megjeleníthetőek, így látható a kijelzőn is éppen melyik variáció fut.

A Pa5X egy 9 gombból és 9 csúszkából álló, teljesen programozható vezérlőegységgel rendelkezik. Ezekhez olyan különféle funkciók rendelhetők, mint például a keverő hangereje, a drawbar beállítások, a mikrofon elnémítása, a basszus invertálása, a szöveg görgetése és még sok minden más. A hozzárendelt funkciót egy kiegészítő szalagkijelző mutatja, így mindig tudhatod, hogy mit használsz éppen - még akkor is, ha éppen más oldalon tartózkodsz a fő kijelzőn.

Samu:
A valós idejű vezérlőknek köszönhetöen még több funkció, paraméter érhető el játék közben, és ezen paraméterek már egy, a vezérlő potméterek alatt elhelyezett kijelzőn is láthatók, leolvashatók, így nem emlékezetből kell megfejteni, melyikre mit is programoztunk. Ez egy újabb nagyszerű segítség a konstruktőröktől!!! Szuper!

Egy mozdulattal változtatható akár az ének delay vagy reverb vagy akár a kiválasztott hangszín attack vagy realese paramétere, a padok főhangereje stb. Rengeteg a lehetőség.

A hangszínekhez rendelt apró kis nüanszok a gombok segítségével még realisztikusabb játékot tesznek lehetővé, de ezek a gombok akár a dalokhoz rendelt szövegek lapozásában vagy a Drum and Bass funkció, esetleg a dallamsáv kapcsolásában is segítségünkre lehetnek. Szóval széles a felhasználási lehetőség.
Ezeket a szolgáltatásokat is szívesen használom!

A Pa5X akkordfelismerő rendszere, amely a legkifinomultabb az ilyen rendszerek közül, a legkiválóbb modern jazz-zongoristák játékstílusa alapján kialakított Expert móddal is rendelkezik. Ez az akkordfelismerő rendszer igény szerint egyszerű vagy összetett is lehet, sőt, azt is lehetővé teszi, hogy akár egyetlen ujjal játssz akkordokat!

Samu:
A már megszokott harmóniafelismerő ebben az új sorozatban is megmaradt. Akár kezdőknek, a zenei harmóniák (akkordok) világával csak épp most ismerkedőknek is nagy segítségére lehet, így könnyebben elsajátíthatóvá válhat egy-egy dal.

Választható, hogy a jobb vagy bal kéznél, esetleg a teljes billentyűzeten jelezze ki az akkordokat.

A styleokhoz akkordmenetek rendelhetők, ezek közül jó néhány az új gyári stílusokhoz hozzá is van rendelve, így akár egy intro vagy refrén pontosan megmutatja, melyik dalhoz készült egy-egy style.

Játék közben egy harmóniamenet felvehető, rögzíthető, így szabaddá válhat a bal kéz. Már akár egy szóló alatt a pitch bender vagy DNC vezérlő Ribbon conroller is bevonható a játékba színesítve azt, ezáltal a felhasználó nagyobb szabadságot kap. Sokkal job, mint a PA4-ben, főként, hogy ez a funkció is vezérelhető a kijelzőről.

A profi zenekari vagy szóló játék egyik elengedhetetlen kelléke a gyors hangszínváltás. Ezeket a gyors váltásokat teszi a lehető legegyszerőbbé a KORG STS funkciója, ami a korábbi Keyboard Set továbbgondolása.

Samu:
Ez az STS nagyszerű lehetőség arra, hogy egy mozdulattal komplett hangszínkészletet effektekkel együtt cseréljünk a dalok játéka közben, legyen az akár Stílus vagy Seq üzemmódban. Ráadásul dalonként 4 különböző STS szolgálja ki a dalhoz általában szükséges intro, refrén és szóló alatt használt hangszínváltoztatási igényeket is.Én minden stílushoz, dalohoz mindig hozzárendelem, mert nem kell keresgélni, és az effekteket is a dalhoz tudom igazítani. Egy STS mentése nem csak a hangszínek mentését jelenti. A mentés során egyértelművé válik, hogy melyek is a továbbiak, pl. szöveg, txt file is.

Végre olyan gyári style-ok készültek az új gépbe, amelyek szinte teljesen az eredeti dallal megegyező megszólalást tesznek lehetővé. Vége az egysíkú kísérőautomatikás stílusoknak! Aki ilyen buliban volt, úgy szokott fogalmazni, hogy olyan volt, mintha egész este ugyanaz szólt volna. Persze akik mélyen ismerik a hangszerüket, azok már az előző sorozatokban is készíthettek saját stílusokat a stílus szerkesztésének köszönhetően. Most azonban azoknak is elérhetővé váltak ikonikus dalok, akik nem ástak ilyen mélyre, vagy nem költöttek arra, hogy vásároljanak ezektől a készítőktől. Jöhet a Shape of You vagy a Billy Jean, de akár a Twisting by the Pool vagy az I like Chopin is.

A Pa5X két integrált lejátszója lehetővé teszi két stílus, MIDI fájl vagy MP3 fájl egyidejű, illetve tetszőleges kombinációban történő lejátszását. Ez a két lejátszó egy praktikus crossfaderrel összemixelhető, vagy arra is használható, hogy lejátszod az egyik dalt, miközben egy másik készenlétben áll az elindításra. Mindeközben a Pa5X hanggenerátora biztosítja a teljesítményt, az effektezést és a polifóniát, hogy ezek az átmenetek zökkenőmentesek legyenek.

Samu: A megszokott dual lejátszó most is jól teszi a dolgát, illetve talán még jobban is. Nincs szükség megvárni, hogy a stílusjáték véget érjen, közben egy másik stílus vagy midi, illetve Mp3 file is előkészíthető. Ezáltal még kevesebb idő telik el két dal lejátszása között, könnyebb a közönségünk figyelmét fenntartani, rövidülhetnek a dalok közti szünetek.

A két lejátszó közti húzó potméter lehetőséget ad, hogy akár mint a DJ-k, átkeverhessünk egyik dalból a másikba.



A dalok és stílusok elmenthetők a saját SongBookba, amelynek adatbázisszerű bejegyzései egyszerűen összeszinkronizálhatók a táblagépen lévő külső kottaolvasókkal. Így a Pa5X akár digitális zenekönyvvel is vezérelhető.

Samu: A Songbook funkció nagyon-nagyon hasznos. Jó néhány adattal lehet a dalokat ellátni, amivel ezután kereshetővé válnak akár hangnem, előadó, műfaj vagy tempó szerint.

A különböző setlistek létrehozásával pedig olyan dalsorrendeket hozhatunk létre, amelyek külön elnevezhetőek, pl. rock and roll vagy 80’s disco vagy akár mulatós. Ezután a setlist gombjaival pillanatok alatt, keresés nélkül elérhetők a dalok.

Érdemes bele energiát fektetni, mert sokkal kevesebb keresgéléssel megoldható egy buli!

A Pa5X hangszíneit professzionális, stúdióminőségű effektek bonyolult láncolata processzálja, ami a két lejátszónál akár 10 inzert effekt, 3 master effekt és 1 Finalizer használatát is lehetővé teszi. A Keyboard Setek akár 3 inzert és 3 master effektet is használhatnak.

A végső mastering effektek utolsó lépésként kerülnek alkalmazásra a Pa5X audiókimeneteinél, ami tökéletesen mixelt és véglegesen kicsiszolt hangzást eredményez. Mindez a KORG és az egész világon a stúdió mastering effektek referenciájának számító Waves Audio® közötti hosszú távú együttműködés eredményét jelenti.

Samu:
Hát ezt megint ki kell emelni, mert ha valami, akkor ez a PA3 óta nagyot dob az igazán jó effektezési lehetőségeken! Az, hogy ennyivel megemelték a PA4-hez képest az insert effektek számát, jól jelzi, hogy micsoda nagy szükség van ezekrejáték közben. Vegyünk pl. egy basszusgitár hangszínt, válasszuk ki az erősítő modellezést, és azonnal meghalljuk, milyen óriási különbség és mennyi lehetőség rejlik ezekben az effektekben. Ugyanez a helyzet az elektromos gitároknál, amelyekről tudjuk, mennyire nehéz az eredetihez valóban hasonló soundokat előcsalogatni. Tegyünk egy wah-al kombinált erősítő modellt vagy egy erőteljes Distorsiont az insertbe, máris megtáltosodik.

De ezek közül akár egy dob hangszínre is tehetünk - mondjuk a pergőre - egy egész más reverbet vagy delayt. Számtalan lehetőség rejlik benne. Szerintem ezek használatának csak a szabadidőnk szab határt. A finalizerrel dalonként gazdálkodhatunk, így könnyebben lehet elérni a végső beállításokkal azt, hogy ne legyenek óriási különbségek egyes style-ok, dalok között. A Waves Audió pedig kifinomult hangzásbeállításokat tesz lehetővé, amelyek közül a saját beállítások is könnyedén menthetőek, akár egyedi, termekhez illesztett beállításokkal. Ha gyakrabban játszunk egy-egy helyen, vissza-visszatérünk, akkor például az adott környezetbe leginkább működő basszusemelést vagy épp basszuscsökkentést elmentve nem kell a dalokat egyesével átállítani. Biztosan tapasztalta már mindenki, hogy ahány helyszín, annyi akusztikai anomália létezik - kemény burkolatok, kicsi vagy nagy termek stb.

A Pa5X különálló audió bemeneteire egyidejűleg mikrofon és gitár is csatlakoztatható. A KORG énekharmonizálási technológia és gitár effektprocesszorok terén szerzett, kiterjedt tapasztalata a bemeneteknél használható dedikált effekteknél is megmutatkozik. A Pa5X a legkorszerűbb technológiára optimalizált, legújabb generációs énekhang processzálási algoritmusokat használja.

Samu
Kiváló mikrofon előfok fantomtáppal, így akár dinamikus, akár kondenzátor mikrofon is használható. Nagyon jó beállítási lehetőségek: Compressor, Gate, Eq stb. A beépített Shift Audio effektprocesszor 4 szólamú vokál lehetőségét biztosítja változtatható hangkarakterisztika (gender) mellett.  Tempó delay midi órajel figyeléssel bír. Dual (hangkettőzés), Autotune, chorus, flanger, shifter stb. Természetesen ezek is mind-mind mentési lehetőségekkel.

A Pa5X külön gitárbemenete teljesen független, és még saját gain szabályozóval is rendelkezik.

Samu: A hangszerre egy gitárbemenet is került, amit gitárerősítők és effektek modellezésével használhatunk. Kipróbáltuk, és elég meggyőző. Így nem kell pedált vagy erősítőt cipelni. A gitárbeállítások a dalokhoz, Song Bookhoz is menthetők. Szép az effektválaszték is: Clean, Distorsion, Wah, Flanger, Shifter, Chorus és egyéb effektek. Ezekből egyidejűleg 4 használható. Csak egy 6.3 Jack kábel szükséges, és máris csatlakoztatható a gitár; a bemenet dedikált gain szabályozóval van ellátva. A gitárhang külön kimeneten is kiküldhető!

A Pa5X rengeteg audió, vezérlő és tárolóeszköz csatlakozását kínálja. A MIDI és az USB csatlakozók lehetővé teszik a vezérlők vagy tárolóeszközök , a HDMI, a külső kijelző, az XLR, jack és minijack audió csatlakozók, a más billentyűzetek, kondenzátor és dinamikus mikrofonok, gitárok és basszusgitárok, okostelefonok és táblagépek csatlakoztatását, míg a szimmetrikus kimeneteken keresztül aktív hangfalakhoz vagy PA rendszerekhez csatlakoztathatod a hangszered. A hangszínek külön-külön történő kezeléséhez négy külön vonalkimenet áll rendelkezésre.

A három pedálbemenet lehetővé teszi a preferált damper pedál (félig lenyomott funkció támogatással), lábkapcsoló, hangerő és expression pedálok csatlakoztatását.

A Pa5X-en 3 sztereó kimenet van! Tehát: egy sztereó kimeneten mehet a billentyű, egy másikon külön sztereóban a gitár és a harmadikon sztereóban az ének. Természetesen minden mehet egyben, esetleg másképpen felosztva, akár dobosnak takk jel stb. A főkimenet mellett rendelkezésre álló kimenetek testreszabhatók.

A hangszeren elhelyeztek egy 16 dinamikus padból álló mátrixot, melyre 4 bankban lehet hangokat és effektusokat programozni; már a gyári beállítások is sokatmondóak.

Samu: A padok zseniálisak. Song Bookhoz rendelhetőek, de a gyári beállításokkal is könnyedén színesíthető a játék. Style egységek ki-be kapcsolásával lehet a stílusokkal való játékot színesíteni, de mindenféle effektet is ki tudunk tenni.

Csatlakozók tekintetében sem spóroltak.

A hangszeren 3 USB is van. 3 pedál csatlakoztatható – Sustain, Expression és Switch -, ezek beállításai is elérhetők és igény szerint állíthatók. Van egy audio in, amit a sampler funkcióhoz is használhatunk.

Zárszóként Samu szavai:
Szerintem nagyon jó választás a PA5X! Én hosszú évek óta KORG felhasználó vagyok. A PA80-nal kezdődött, és hál’ Istennek, sorban jöttek az újabb fejlesztések nagy-nagy örömömre! Persze sok-sok munkával járt szinte minden egyes váltás, de ez is egyszerűsödött valamelyest a sorozat 2-es, 3-as és 4-es verzióinak megjelenése során!

Sok jó bulit, sok-sok örömet kívánok minden KORG PA felhasználónak!

Hajdu Zoli
Audmax Kft.


 

2022. december 29. 09:17

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA