MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Komputermikrofon - Audio-Technica ATR4650USB

Ma már talán nincs is olyan mobil eszköz, amelyik ne rendelkezne beépített mikrofonnal. Ez a megoldás rendkívül kényelmes, de az elmúlt kovidos videokonferenciák fényében erősen korlátozott minőséget produkál. Persze, ha csak hallgató vagy, miért is érdekelne? De ha te vagy az előadó???

A videokonferenciák, podcastok, digitális oktatás kulcskérdése, hogy az előadó mennyire hallható jól. Az első maradj otthon hullám alatt minden órám hírtelen „zoomos” lett, és már a próbák alatt (igen, mi felkészültünk rá) kiderült, hogy a laptop beépített mikrofonja, hát, hogy is mondjam csak, korlátos. Főként akkor, ha az ember több képernyőt használ, és forgatja a fejét. Kellett valami megoldás, és lett is: az Audio-Technica AT2020USB+ tökéletes hangot produkált. Egyszerű volt installálni, csak be kellett dugni a számítógépbe és kiválasztani. Az „operatív törzset” az étkezőasztalon tudtam felállítani, és bizony a két képernyő, gép, Genelec monitorok, na és az AT2020USB+ elfoglalta a hely nagy részét, amit családom erősen nehezményezett, bár a többi asztalról pont ők szorítottak ki. De eltekintve a millió kábel civil kívülállók számára átláthatatlan és ronda mivoltától, a rendszer kiválóan működött az vírusban aktív hónapok alatt végig. Kollégáim irigyelték a remek hangminőséget, én meg tőlük a helyet az asztalukon.

Éreztem, tudtam, hogy valami megoldás kell az őszi folytatásra (most tényleg volt valaki, aki azt hitte nem lesz?), így kíváncsian vártam az Audio-Technica új ATR sorozatának darabjait. Láttam már a terméklapokat, ígéretesnek tűntek, de a puding próbája az evés. A nyár közepén meg is érkezett az első szállítmány, amire rögtön le is csaptam. Kisméretű, a laptop táskában hordható mikrofont szerettem volna, széles karakterisztikával, hogy nyugodtan mozoghassak előtte. Na és persze USB-set.

Természetesen kipróbáltam az összes szóba kerülő ATR mikrofont, de csak egy akadt fent a követelményrendszer szűkre szövött listáján: az ATR4650USB.

Szerelem volt ez kérem első látásra! Kicsi, hüvelykujjnyi méret, kétféle rögzítés és az ígéretes gömb karakterisztika. Egy maroknyi méret kábellel és csatlakozóval együtt. Pedig kapunk hozzá egy USBA/USBC átalakítót is, ami majdhogynem nagyobb, mint maga a mikrofon.

Az ATR4650USB egy határfelület mikrofon, kondenzátor kapszulával. Ez kvázi annyit tesz, hogy az asztalra helyezve az asztallap feletti térrészből minden irányból érkező hangot vesz. Mintha egy félgömb lenne a karakterisztikája. De venni fogja az asztal nemkívánatos hangjait is, a kopogást, egérmozgást, stb. Így nem ez az ideális elhelyezése. A hozzá adott bepattintós kengyellel (tartóval?) viszont felragaszthatjuk a monitor peremére, így a monitor felénk eső térrészéből veszi a hangokat, ami ideális hangzást eredményez. Laptopon nem szerencsés, mert soha többé nem tudjuk összehajtani a ráragasztott foglalat miatt. De minden hangosító titkos fegyvere a TAPE segített: egy kis hurkot gyártottam belőle, majd ezt ragasztottam a laptop képernyőjének szélére. a mikrofon kivéve a foglalatból ugyanis találunk a hátán egy kis kampót, amivel a ruha hajtókájára csíptethetjük, mondjuk egy podcast bejelentkezésnél. Ezt akasztva a kis hurokba stabil rögzítést kapunk, ami a laptop becsukásakor már össze tud nyomódni, így nem zavar. (Annak, aki nem hangosító: a TAPE egy széles, erős ragasztószalag, szövet erősítéssel, szinte mindenhol kapni.) Mondjuk egy öntapadós tépőzár innovatív gyári segítség lett volna… (Hátha olvassák az AT-nál a cikket…)

Persze az is lehet, hogy ez csak az én problémám, de miután két perc alatt orvosolható volt, és a ragasztható foglalat is megmaradt, nem vont le semmit a mikrofon használati értékéből. Az 1,8 méter hosszú kábel laptophoz sok, de egy mobilos podcasthoz már elegendő szabadságot ad.

A Windows azonnal felismerte az ATR4650USB-t, csak ki kellett választani. A nekem legjobban bevált Zoom-ban teszteltük, s bizony beszédhangon nem, vagy alig marad el az AT2020USB hangjától. Zenei felvételeket nem készítettem vele, természetesen nem is erre való, de nincs olyan szakmabeli, aki ki ne próbálná. Találtam viszont a neten néhányat, amik egészen jól szólnak. Úgyhogy ha lesz még valaha is koncert, mindenképpen ki fogom próbálni telefonnal mit produkál, hiszen van rajta USB C dugó is.

A cikk írásának a pillanatában 8900 Ft az ára, így nem kérdés a szokásos kérdés: Vegyem, vagy ne vegyem? – Feltétlen vedd meg, ha szükséged van rá: kompromisszum mentes, kimagasló ár/érték arányú mikrofon. És Magyarországon én vettem meg az első darabot…
 
Hermann János
szgyf.hu


 

2020. október 10. 16:28

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA