MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2024: Íme a tizenötödik hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte a 2024-es év tizenötödik hetét. Ezekben a napokban olyan előadók jöttek ki új dallal, mint...

BLAHALOUISIANA: SÖTÉT VILLÁM
Megjelent a Blahalouisiana zenekar legújabb nagylemeze, a lírai vallomásokat, valamint lendületesen popos dalokat is tartalmazó „Sötét villám”. 

„Együtt fejlődünk és megyünk előre, ebbe beletartozik a zenei és a lelki utunk is. Nagyon jó és érdekes élmény egy hajóban evezni és látni egymáson, ki hogy halad és változik, és hogy hogyan nyomjuk rá a közös évek pecsétjét egy-egy albumra. Talán ez az eddigi legjobb anyagunk, és ha az összképet nézzük, a Hozzánk idomult éjjel az égnél elkezdett vonalat folytattuk. Nálunk egy lemez nagyjából két és fél évnyi időszakot ölel fel, ez volt az ötödik. Szívünk-lelkünk benne – ötödjére is. Amennyire az előző album a fájdalomról és a velejáró terápiáról szólt számomra, ez annyira az elengedésről és felszabadulásról. Értem ezalatt a dalszerzés során megélt belső folyamatokat, az inspirációt, a kreatív energiákat előhívó felszabadultság érzést. Még mindig terápia a zeneszerzés és a zenélés, de már máshogy, mint régen.” - mondta el Jancsó Gábor.


BÖBE – FUTOK
Unod már a játszmázós ismerkedéseket? Akkor neked szól Szécsi BÖBE újdonsága, a „FUTOK”, amelyet dinamikus afro beat-ek fűszereznek. A szerzeményt Usztics Pepe producerrel közösen alkották meg.

„Az ismerkedés fázisában fellelhető problémákra világítanak rá a dalok. Mind a REDFLAG, mind a FUTOK inkább azt a periódust mutatják be, amikor még csak megismernél valakit, de ignorálod az intő jeleket vele kapcsolatban (REDFLAG), vagy az egész egy játszma, ami tele van taktikázással és nem őszinte - utóbbi a FUTOK témája.” – mondta el az énekesnő.


MARGARET ISLAND - MINDEN LEVEGŐVÉTELLEL ÚJRA MEGSZÜLETÜNK
Idén ünnepli tizedik születésnapját a Margaret Island, a héten pedig megjelent ötödik, egyben eddigi legszemélyesebb stúdióalbumuk, a „Minden levegővétellel újra megszületünk”.

„Az albumot Bálint szobájában fejeztük be, kicsit nosztalgikusan, mivel tíz évvel ezelőtt éppen ott kezdődött el minden” – mesélte Lábas Viki. „Most is sokat kísérleteztünk, kipróbáltunk új hangzásvilágokat, és az előző lemezekhez képest kicsit jobban visszatértünk az élő hangszerekhez, például a dobokhoz, a pianínóhoz és a zongorához” – tette hozzá Füstös Bálint. „Tovább akartuk vinni azt a hangzásvilágot, ami a »Szabadon szép a tánc« nevű turnénkhoz megjelent EP-t jellemzi, ugyanakkor azért az akusztikusabb popvonalat is megtartottuk, emellett belecsempésztünk egy kis rockot is” – árulta még el Törőcsik Kristóf.


PAULINA – RUBIN
Megérkezett Kocsis Paulina nagylemeze, a „Rubin” is. A korong digitálisan és vinyl formájában is elérhető, az album Vári Gábor producer munkájával állt össze.

„Már egy ideje kommunikálom a közönségemnek, hogy én egy életre tervezem ezt a pályát. Nem csak azért, mert ez volt az álmom, hanem tényleg a hivatásomnak érzem. Ezért is szerettem volna az első albumnak olyan címet adni, ami rejt magában egy folytatólagosságot. Ide eljutni egy előadó-dalszerző életében mérföldkő, és ha már az, akkor legyen drágakő is” – kezdte Paulina. „Azáltal, hogy lehetőséget kaptam élőzenés formációval színpadra állni és alkotni, kialakult egy sokkal igazibb, rockosabb hangzás, amiben nagyon jól érzem magam. Ez az a világ, ami tényleg közel áll hozzám, és nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy a Paulina produkció nem csak én vagyok: egy csodálatos zenekarral együtt alkotjuk” – tette hozzá. A lemezen már ismert számok, valamint új dalok is megtalálhatóak.
„Az újak között van, ami a nehéz döntésekről szól, van, ami arról, mennyire fontos néha megállni egy percre és értékelni, amink van, az egyik kiemelt dal pedig a Gond, ami klippel együtt a Rubinnal egy napon debütál” – mesélte még Paulina.


LIL FRAKK – INNEN A NÉV
Egy korszakot zár le „Innen a név” albumával Lil Frakk. Az előadó olyanokkal készített közreműködést, mint Sisi, Co Lee, és Huzugha, producerként pedig DOÓR, a toldyuuso, és Csodaszoba tették hozzá a szükséges pluszt.

„Ami rólam sokat elárul, hogy régebben, amikor elmentem utazni valahova és kimaradt a csomagból a fogkefe és/vagy a törölköző, magasan tettem rá. Most meg már automatikusan a papucsomat is viszem. Ez a felnőttesebb gondolkodás az új lemezemen is megjelenik” – kezdte Lil Frakk. „Csakis olyan közreműködők vannak az Innen a néven, akik frissek, és akiket én is izgalmasnak találok most, újvonalasként teljesen felfrissítették a magyar könnyűzenét. Durva belegondolni, hogy ők már egy utánam lévő generáció, ha nem is korosztályban, hanem a zenei paletten” – tette hozzá még.


CARSON COMA – ORRVÉRZÉS
Az irracionális félelmekről írt új dalt a Carson Coma. Az „Orrvérzés” a ’80-as évek nyomozós sorozatainak hangulatában épült fel, a dalt Gaál Péter, a csapat ütőhangszerese szerezte.

„A dal többek között azokról az intruzív gondolatokról és szorongásokról szól, amik nekem sokszor az irracionális halálfélelemhez kapcsolódnak, mint például az a gondolat, hogy főzés közben elejtem a kést, ami pont úgy esik, hogy megvágja a lábamat, amitől elvérzek. Az adott szituációban full komoly, de visszagondolva sokszor inkább komikusnak találom. Persze azért tényleg remélem, hogy nem fog semmi ilyesmi történni” – mondta el Peti. 
A klipet Fazakas Lóci rendezte.

„A klip Lóci ötlete volt, ami az elején 'Törvények és pofonok' címen futott és nem is kizárólag ehhez a dalhoz készült. Az első verzió szinte teljesen a 80-as évek nyomozós sorozataiból (mindannyiunk nagy kedvencei, Columbo, Ötvös Csöpi-filmek, stb.) inspirálódott. Amikor eldöntöttük, hogy ez legyen az egyik single, akkor ezt az ötletet felhasználva alakítottunk a koncepción; belekerült valamennyire a dal mondanivalója, és vele egy Twin Peaks-es vibe, avagy Linda és David Lynch találkozása.” – tette hozzá.


HALOTT PÉNZ – HA BÁNTANAK AZ EMBEREK
Immáron húsz éve annak, hogy Marsalkó Dávid kiadta az első Halott Pénz nótát. A banda tavaly néhány napra a Balatonra költözött, ahol új dalokat alkottak meg. Ebbe a pakkba tartozik a most megjelent „Ha bántanak az emberek” is. A számhoz a FINAL. Productions készített klipet.


BATBOY, BURIJENCI - ELLENEM SZÓLT
Április közepén megjelenik Batboy az „Ezzel születni kell” kislemeze. Erről az anyagról szállított le újabb előfutárt „Ellenem szólt” címmel.

„Azt éreztem, hogy kellene egy dal, ami már kicsit nyári, de közben személyes tud maradni. Tetszik ez a stílus, és biztosan a későbbiekben is visszaköszön majd nálam. „Burijencit azért kerestem meg, mert nagyon különleges előadónak tartom, és tudtam, hogy nagyon szeretni fogom majd a végeredményt, ha ő is hozzáadja a saját világát. Próbáltam eltekinteni az itthoni trendektől és inkább megragadni azt a hangulatot, ami most máshol jellemző az EU-ban” – árulta el Batboy.


HOCUSPONY: ABRAKADARA
A súlyos gitár riffekkel megküldött, erősen ének centrikus rockzenét játszó Hocuspony-t Cina Niccoló (ének, gitár), Nyőgér Ádám (dob, ének), Börönte Tamás (gitár, ének) és Mutter Ferenc (basszusgitár, ének) alkotják. Pszichedelikus, garázs hangzású dalaikat magyar szövegekkel adják elő négy szólamban, amelyek leginkább a varázslat és a misztikum oltárán áldoznak. Néhány hete megjelent az Abrakadara albumuk, amelyen hét dalt hallhat a nagyérdemű.


BOHEMIAN BETYARS, DUBIOZA KOLEKTÍV – RUSH
Bosnyák sztárbandával alkotott közösen a Bohemian Betyars. A „Rush” szerzeményt ugyanis a Dubioza Kolektiv nem kevésbé fékezhetetlen csapatával közösen jegyzik.

„Szerintem a kelet-európai életérzés és sírva vigadás az, ami összeköt zeneileg és koncert hangulatilag minket. Valamint szintén nem kis teljesítmény, hogy Boszniából ekkora nemzetközi sikereket értek el. Jó példa ez nekünk és más zenekaroknak a régióból, hogy innen is el lehet jutni messzire a zeneiparban. Mi elküldtünk nekik egy alapot, aztán nagyon sok ideig vártunk, de megérte: amit visszakaptunk tőlük, az egyszerűen tökéletes volt.”- mondta el Szűcs Levente. “Sok mindent bele lehet látni, érezni abba hogy “rush for money”. Gürizel, dolgozol egész életedben, de normális, átlagos, becsületes hozzáállással a legtöbb ember éppen hogy megél az albérletében vagy a hitel terhelt otthonában. Amint van mondjuk kicsivel több pénzed vagy előléptetésed, jön egy újabb infláció hullám, és újra ugyanott vagy arányaiban. Mindeközben a nagy mágnások meg az ügyeskedők arcátlan vagyonokat halmoznak fel mások kárára. Ráadásul a média által hamis materiális álmokat ültetnek a lelkünkbe, nehogy tudjunk örülni annak a kicsinek is ami van. Vagyis lehet örülni azért az életnek, csak elég komoly munkát kell beletenni, hogy tisztán lássunk és érezzünk.” – tette még hozzá.


THISMUSTBELOVE - GYERE VELEM
Készülő második a nagylemezének egyik előfutárát szállította le a héten a ThisMustBeLove. A magány leküzdéséről szóló „Gyere velem”-hez brutalista stílusban készítettek klipet.

„Ezek az épületek, melyeket naponta tízezrek látnak, de gyakran elhanyagolnak vagy észre sem vesznek, éppúgy részei a városi életnek, és szerintünk szépek az egyszerű letisztult formájukkal. Lepusztult, elhagyatott állapotuk tökéletesen visszaadja a nagyvárosi magány hangulatát, amiről dalunk szól.” - kezdte Mogyorósi Tímea. „Máté elment külföldre zenélni Szabó „Harkály” Kristóf lett az új basszusgitárosunk. Változtattunk a hangzáson, nekem jobban áll a lágyabb, poposabb stílus, a kevesebb torzított gitár és a több szinti” – tette hozzá.

Írta, összeállította: Hatos Niki


2024. április 21. 05:00

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA