MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2024: Íme a tizennyolcadik hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte a 2024-es év tizennyolcadik hetét. Ezekben a napokban olyan előadók jöttek ki új dallal, mint...

HIPERKARMA - TIK-TAK
20 év után végleg letette a kábítószereket, valamint az alkoholt a Hiperkarma frontembere, Bérczesi Róbert. Erről a züllött időszakról mesél új számában, a „TIK-TAK”-ban, amelyhez a Good Vibes Only csapata Laky Dóri rendezésével készített klipet.

„Így indultam el azon a kezdetben éjjel-nappal rémálmokkal teli, félelmetes úton, ami a józanság felé vezetett, és úgy is történt minden, ahogyan gondoltam: az elkövetkező években Müller Péter Sziámi barátommal ugyan kereken száz dalt írtunk meg együtt, de saját szerzeményt, eredeti HIPERKARMA-számot egyszerűen képtelen voltam alkotni. Ami ebben az időszakban HK-dalként megjelent, az mind vagy még korábban írt dalom volt (A Falon Túl, Vonatok Délnek), vagy Péter szövegére épült (Óvni Foglak, Varázshegy).” – mondta el Bérczesi. „Robi új számait olyan érzés hallgatni, mintha együtt fejlődnénk és értenénk egyre teljesebben a való világot, ami túlmutat a függőségeken és szenvedésen. A boldogságról, szeretetről, emberi kapcsolatokról, az életről szóló dalokkal is ugyanúgy tudok menni, mint kamaszkoromban a szenvedéssel, hedonizmussal. A kisfiam már az új dalokon nő fel, persze a régiekre is szeret őrjöngeni és ez az élet körforgása.” – árulta el Kocsó Ábel producer.


CURTIS, KIRÁLY VIKTOR - MEHET A TÁNC
Igazi nyári életérzést szállított le a héten „Mehet a tánc” címmel Curtis, aki ismét Király Viktor oldalán jelentkezett a friss szerzeménnyel.

„Nagyon egy hullámhosszon vagyunk Viktorral, örülök, hogy egyből igent mondott a dalra. Viktor az egyik legjobb énekes Magyarországon, stílusban és hangban sem találhattam volna megfelelőbb énekest erre a trackre” – kezdte Curtis. „Az első projektünk Attival a Hatodik emelet című, Majkával közös felvétel volt 2017-ben. Az egy picit máshogy lett felépítve, én írtam és én mutattam meg nekik. Most ez megcserélődött, hiszen Curtis volt a kezdeményező, aminek nagyon örültem, mert rég dolgoztunk már együtt. Egy bulis hangulatú zene lett egy jó kis csavarral megfejelve: miközben a szám a 80-as évek pop hangzásvilágát kölcsönzi, mégis egy előremutató, modern köntösbe került. Könnyű volt ezzel azonosulni, mert jól érzem most magam, motivált vagyok, rengeteget dolgozom, edzem, tele vagyok energiával. Szóval csak stílusosan: mehet a tánc!” – tette hozzá Király Viktor.


FEKETE NAP – DÜHÖS LEMEZ (full album)
Új lemezt adott ki A Király Halott zenekar dobosa, Hámori Dávid, MezítlábasDobos. A „FEKETE NAP - DÜHÖS LEMEZ” szerzeményeit Dávid egyedül írta, rögzítette, keverte és masterelte.

„Május 3-án hatalmas súly esett le rólam, amikor megjelent a FEKETE NAP - DÜHÖS LEMEZ. A súly pedig azért ért földet bennem ilyen erővel, mert ezzel a cselekedettel tudtam, hogy a félelem többé nem befolyásolja a döntéseimet. A korong az eddigi életem érzelmeibe és gondolataiba kínál betekintést takaratlanul és ez felszabadító. Felszabadító egy olyan önbizalomhiányos embernek, mint én vagyok, hogy elengedtem a tetszeni akarás utolsó szalmaszálát is és innentől nem érdekel, hogy ki szeret és ki gyűlöl, ha azért teszi, aki igazából vagyok és nem azért, akinek mutatni próbálom magam tudatlanul. Számomra a zene az a csatorna, amin keresztül a legjobban képes vagyok becsatornázni a traumáimat és azt katarzissá formálni. Kismillió ponton lehetne technikailag sokkal jobb ez az album, de igazibb aligha.” - nyilatkozta Dávid.


B. NAGY RÉKA – AZ ÉN SZÍVEM (full album) 
Első albumával rukkolt elő B. Nagy Réka. „Az én szívem” korongon hat dalt hallhat a nagyérdemű, a témát pedig a szerelmi útkeresés fázisai jelentik. Az album dalait Réka szerezte, a produceri munkát a toldyusoo jegyzi.

„Tavaly decemberben kezdtünk el dolgozni a lemezen: a hangzásvilágot illetően szerettem volna kísérletezni, így különböző stílusokat ötvöztünk egy-egy dalban. Mivel én sem egyféle műfajt hallgatok, a saját dalaim sem egy sémára épülnek, mégis ettől érzem igazán a magaménak" – mondta el az énekesnő.


VÁJB - HAGYJÁL LÓGVA
Új, odamondós, kemény dallal jelentkezett a 2023-tól aktív, debreceni gyökerű Vájb. A „Hagyjál lógva” esetében a pattanásig feszült idegeket állították fókuszba, a szerzeményhez a Reindeer Cinema készített klipet.

„Az előttünk álló hónapokban tovább dolgozunk első nagylemezünkön, melyben zeneileg visszanyúlunk a 2000-es évekhez, tini korunk fő hatásaihoz, a pop-punk stílushoz. Reményeink szerint a végeredmény egy időutazós, ám mégis modern hangulatot teremt meg, amely ily módon generációkat kapcsol majd össze” – emelte ki a zenekar alapítója, hozzátéve, hogy nem vesznek vissza a tempóból, hamarosan érkezik a harmadik klipes daluk, a Nem kérem, melyhez egy extra meglepetést is kap a közönség.” – árulták el.


THE QUALITONS - LIL' BONCH
A gyász témáját járja körbe újdonságában az utóbbi évek egyik legnagyobb nemzetközi érdeklődését kiváltó hazai együttese, a Qualitons. A „Lil’ Bonch”  egy látványos videoklip kíséretében jelent meg Éry Franciska rendezésével és Szemerey Bence operatőri munkájával.

„Rengeteg zenét hallgatunk, ráadásul mindannyian nagyon különféléket. Erre a népzenei világra például Ernő talált rá. Akarva-akaratlanul inspirál minket ezer dolog, vagy az, amiben épp vagyunk.”- mondta el Szőke Barna.


DESH - STRAWBERRY
Desh hip-hop, R’n’B újdonsága sokak számára jelenthet időutazást, ugyanis hangulatában Dr. Dre The Chronic 2001-jét idézi meg. A „Strawberry” számhoz Rádli Bence rendezett sötét hangulatú klipet.


INTERURBAN – VILLANY FOLK (full album)
Tizenhárom dalt tartalmaz az elektronikus- és népzenét vegyítő Interurban első nagylemeze, avagy a „Villany folk”.

„A lemez utolsó 4 dalát Márti gége és hangszalaggyulladással énekelte föl, ami egy igen kitartó „betegség”, így különösen nagy megkönnyebbüléssel nyugtáztuk, amikor kimondhattuk azt, hogy: Megvan.” – mondta el Makkay Imre.„Minden dalnak mondanivalója van számunkra és bízunk benne, hogy a közönségünk számára is. Ezek nem csak azért kerültek összeházasításra az Imó által kidolgozott elektronikus zenei alapokkal, mert illenek rájuk, hanem azért, mert minket belül megérintenek. Lett közben egy mottónk, ami erre az albumra tökéletesen illik. „Ahol a népdal az elektronikus zenébe költözött”.

„Az alkotási folyamat az elejétől kezdve úgy zajlik, hogy az Imó megír egy zenei alapot, körülbelül 80 %-os kidolgozottsággal, amire én megkeresem a megfelelő népdalt. Valamikor rögtön beugrik, de van olyan, hogy ez egy hosszabb folyamat, mint a Mintha szállnék esetében. Évekig nem éreztem, mi illene rá, sőt nagyon sokszor saját dallamos angol szöveges dalt dúdoltam.” – egészítette ki Muzsnyai Márti.


PULSE. – SZEMEDBŐL
Friss-ropogós szerzeménnyel pörgette fel a hetet a PULSE alternatív metálzenekar. A „Szemedből” kapcsán a banda gitárosa, Montlika Tamás így mesélt:
„Az alapötlet Palitól érkezett, aki ezt egy nehéz életszakaszában írta, hogy egy traumát lezárjon. Ez egy teljesen más hangulatvételű dal, mint amiken eddig dolgoztunk, és hosszú évekbe telt, hogy elnyerje a végleges formáját. Szerettük volna tökéletesre írni, rengeteg verziója volt, de sosem voltunk teljesen elégedettek, egészen mostanáig. Sikerült eljutnunk odáig, hogy megtartsuk a dal eredeti hangulatát és közben kiegészítsük a zenekar többi tagjának érzéseivel, így úgy éreztük itt az ideje, hogy napvilágot lásson.”


PETER SRÁMEK – LÉGY JÓ MINDHALÁLIG
Édesanyjának szánta legújabb számát Peter Srámek. A „Légy jó mindhalálig” szerzeményt az EMeRTon-díjas szövegíróval és dalszerzővel, Delhusa Gjonnal közösen álmodták meg.

„Gjonival nem először dolgoztam együtt. Hál’ istennek, jó barátok is vagyunk és nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Kiemelni a „Madarak szálltak” című, közös dalunkat tudom, mert az még a Jimmy-sorozat előtt készült és a közönség nagyon szereti. Djoni már akkor mellettem állt, amikor nem volt még ez a nagy hajtás körülöttem és ugyanúgy mellettem áll most, hogy sikeres mondhatom magam. Jó dalokat ír, tudja, milyen az ízlésem. Soha nem utasítottam el egy dalát sem. A „Légy jó mindhalálig”-nál sem volt ez másként, ráadásul úgy, hogy ez egy nagyon személyes szerzemény, hiszen édesanyámról szól. Nagy szó számomra, hogy elő tudom úgy adni, mintha én írtam volna” – mondta el Peter. „Úgy gondolom, mindenkinek volt vagy van anyukája és kötődik valahogy hozzá. Szerencsés dolog az anyaságról énekelni. Én ugyan még nem vagyok szülő, de ahogy édesanyámon látom, ő mióta megszülettünk, értünk él. Nem mondanám munkának, de egy kötelezettség, ami a szívéből jön. Nagyon nagy szerencsém van, 100%-ban megbízom benne, mindent tud rólam, mindenben segít. Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy amióta Magyarországon vagyok, mindkét helyen felköszöntöm. Már mind a kétszer el is várja. Egyik héten Magyarországon, másik héten Szlovákiában köszöntöm. Anyukám nagyon szereti a virágokat, édességeket, de nincsenek nagy igényei, ha csak felköszöntöm, a szép szó is bőven elég neki.” – tette még hozzá.

Írta, összeállította: Hatos Niki


2024. május 12. 09:03

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA