MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2024: Íme a tizennegyedik hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte a 2024-es év tizennegyedik hetét. Ezekben a napokban olyan előadók jöttek ki új dallal, mint...

WELLHELLO – APRÓ DOLGOK
„Szerelmes dalok világvége esetére” címmel jelenik majd meg az idén tízéves Wellhello legújabb nagylemeze. Erről a korongról szállítottak le egy előfutárt Fluor Tomiék, mégpedig az „Apró dolgok” formájában. A dal voltaképpen egy óda a valódi, mély, hosszú időn át tartó emberi kapcsolódásokhoz.

„Bár Tomi nem kifejezetten erről ír, de nekem például ez a dal a kisfiamról, Ábelről szól. Számomra az ő szemén át a legszebb a világ jelenleg” – mondta Diaz. „a következő dal egy jóval lazább, bulisabb zene lesz, kettő olyan közreműködővel, akikről fixen senki sem gondolná, hogy egy közösben lesznek, azt meg pláne nem, hogy egy Wellhello-dal keretein belül... A nevéhez hűen teljesen vállaltan a világvége és a szerelem témakörében mozog a lemez, mégis különböző dalokkal. Rég nem voltunk ennyire aktívak, óriás lelkesedéssel készülünk a megjelenésekre és az Arénára is”. – tette hozzá Fluor.


BRÓDY JÁNOS – MONDD, TE MIT HISZEL
Születésnapján adta ki legújabb számát a Kossuth- és Liszt-díjas Bródy János. Az előadó ezúttal egy sodró lendületű klasszikusokat idéző anyaggal jelentkezett „Mondd, te mit hiszel” címmel.


NEW LEVEL EMPIRE, WOLF KATI – NEM ELÉG
Új felállásban üzemmel tovább a New Level Empire, ugyanis nemrégiben énekes, basszusgitáros, MC fronton is változás történt. A banda Wolf Katival együttműködve alkotta meg új számát, amelyhez Czoller Bence rendezésében készült klip.

„Kati mindig nagyon jókat énekel a dalainkban, ez most is így volt. Ahogy mindig, szuper volt a közös munka és nagyon jó hangulata lett az egésznek. A szokásos módon született a Nem elég, Krajczár Peti billentyűssel írtuk ketten. A szövegírásba becsatlakozott az új énekesünk és MC-nk, Kenéz-Radics Gábriel és Hassza Dani, így rögtön meg tudták mutatni, milyen ügyesek ebben is. Remek műhelymunka volt” – árulta el Nyujtó Sándor Newl, a zenekar dobosa.


BLAHALOUISIANA - LEVEGŐNEK HA NÉZEL
A héten érkezik a Blahalouisiana ötödik nagylemeze, a „Sötét villám”. Erről a korongról újabb anyagot szállítottak le Barbiék „Levegőnek ha nézel” címmel. A szerzeményhez a Cineast csapata készített klipet.

„A zenei ötlet egy téli sétán jött: eszembe jutott, hogy nemsokára jön a tavasz, szóval ideje készülni a napsütésre és a táncra. Szerettem volna egy olyan dalt a lemezen, aminek a szövege is könnyedebb a többihez képest, ezt említettem is Szajának” – mondta Jancsó Gábor, a dal szerzője. „Volt egy régi dalunk Deeper I’m going címmel, ez akkoriban nagyon működött, és nekem hiányzott, hogy magyar nyelven is legyen valami ehhez hasonló szövegünk. A Blaha zenéjében mindig erősen ott vannak a popzenei jegyek, itt is ezt az oldalunkat mutatjuk. Minden korszakunkhoz tartozik egy pontos lenyomat, szerintem most ez a dal az: ez most a Blaha-pop, ezek vagyunk mi 2024-ben” – tette hozzá még.


SZOLNOKI PÉTER, Z.KISS ZALÁN - AMÍG LÉLEGZEM
Április másodikán, az Autizmus Világnapján adta ki videóklipes együttműködését Z. Kiss Zalán (Pokolgép) és Szolnoki Péter (Bon-Bon). A szerzemény célja, hogy az autizmussal élők iránt empatikusabb hozzáállásra ösztönözze társadalmunkat.

„A sorstársak visszajelzései azt mutatták, hogy nemcsak nekem segített az a dal, hanem nekik is. Ezért fogtam bele ebbe a misszióba, hogy évről évre, a szakma legjobbjaival dolgozunk együtt egy-egy dalon.” – mondta el Zalán. „A gyermekeim édesanya is gyógypedagógus, így nekem régóta természetes, hogy a saját eszközeimmel hívjam fel a figyelmet és segítsek a rászorulókon. Mindig is fontos volt számomra jó ügyek mellé állni. A zenénkkel, koncertjeinkkel próbáljuk elfeledtetni a hétköznapok búját-bánatát, ellensúlyozni az emberek megosztottságát és erősíteni az összetartozás érzését." – tette hozzá Péter.


KÁLLAY-SAUNDERS, ASHREF – BREATHING
10 éve már, hogy Kállay Saunders András ötödik helyezést ért el a koppenhágai Euróvíziós Dalfesztiválon. Az előadó előtt ez a lehetőség is megnyitotta a kapukat a nemzetközi zenei színtér felé. Új számát ugyanis a Warner Music Group is leszerződte. A „Breathing” a pop, az r&b és az afro-pop műfajok jegyeivel lett fűszerezve, producerként az ír származású anatu tette hozzá a szükség pluszt, partnerként pedig a tunéziai Ashref tette fel benne az i-re a pontot.


BONGOR – KI MONDTA
Old school dallal jelentkezett az új identitással építkező bongor.

„Az elmúlt öt évben sok célom realizálódott, ugyanakkor a magam felé támasztott elvárásaim csak gyarapodnak, és lehetetlennek tűnik ezeknek mind megfelelni. Pont ezért, gyakran magamnak szegezem a kérdést, hogy mégis „ki mondta”, hogy nekem azt az utat kell járni, amit ez a könyörtelen belső hangom diktál?! Sokszor feszülök azon, hogy mi a helyes út, mit, hogyan kellene csinálnom. Mintha mentálisan folyton ökölbe lenne szorítva a kezem. De amikor ezt a dalt írtam, azt éreztem, hogy enged ez a szorítás. Felszabadító tud lenni a dolgok relatív volta, és az a felismerés, hogy egyik út sem feltétlenül jobb vagy rosszabb a másiknál. Nem hiszek abban, hogy minden okkal történik. Számomra az hoz mélyebb megnyugvást, ha nem címkézem fel a döntéseimet, ha nem teszek előjelet a történések elé, hogy ez most egy pozitív vagy negatív dolog volt. Akkor lélegzem fel, ha csak hagyom, hogy átjárjon az élet, ha megfigyeléseket teszek a történéseket, vagy döntéseimet illetően, és nem minősítem azok mentén magamat.” Szerettünk volna képileg valami egyszerű, esztétikai szempontból inkább letisztult világot teremteni a dalhoz. A klipet K Kovács Ákos készítette, innen is köszönöm neki a munkáját!” -  mondta el bongor.


FRANKO – SZOBOSZLAI
Január végén adta ki debütalbumát, a héten pedig máris új dallal gurult ki a rap színterére FRANKO. A „SZOBOSZLAI” ugyan tisztelgés az üstökösként feltörő focista előtt, a szám eredeti célja mégsem ez volt a Dan Pintoval közös stúdiózás során.

„Ez a dal egy teljesen random sesh eredménye. Stúdióztunk, és mondtam Dannynek, hogy csináljunk már egy kicsit bouncy-bb cuccot, innentől pedig maguktól alakultak a dolgok, kész lett az alap, meglett rá a szöveg… azért ott a Wavy stúdióban kipöröknek ilyen random trackek, aztán ez pont extrán jól sült el. Szerintem az albumon is tetten érhető, mennyi focis referenciát használok. Jött egy egyszerű sor, „sztorizik-Dominik”, és eszembe jutott, hogy ha már ennyi focis utalásom van, jó lenne már egy magyar focistáról is írni, elég jól is megy mostanában a válogatott, sok örömöt okoznak nekem, meg sokaknak még, és ha már válogatott, akkor nyilván Szoboszlai…” – árulta el az előadó. „A night vision szerintem nagyon menő, nem nagyon használt még itthon senki. Több olyan klipet láttam, ahol ez nagyon jól működött, meg szerintem egy tök jó ízt ad az egész vizuális koncepciónak. Az, hogy most ez ilyen egyszerű lett… a számban sem váltom meg a világot most lirikusan, így ez nem az a dal, amihez egy nagyon storytellinges videót akartam volna. Ez a trekk egyszerűen kijött, és jó vibe, ahogy összeállt.” – tette még hozzá.


SZLIMMY -  MELÓ / SULI
Idilli szerelmi élet után vágyódik új számában, a „MELÓ/SULI”-ban Szlimmy.

„Az új dalom arról a bonyolult szituról szól, ami szerintem rengeteg ember életében megjelenik: van egy fontos kapcsolat, talán a legfontosabb az életben, viszont van ezek mellett egy karrier/szenvedély, amiért szintén hajtanod kell. Mennyi energiát szánsz rájuk? Hogyan súlyozod a perceidet? Ha az egyikre szánsz sokat, kifizetődhet, de a másiktól kell elvenned azokat. Nagy dilemmája ez a mérlegelés a hétköznapoknak, amit mostanra sikerült megszoknunk, de a dal írásakor még a kétségbe esett felemből ömlöttek az ilyen gondolatok” – mondta el Szlimmy.


ZALAI RICHARD – HOPE
Vizuális megjelenítést kapott Zalai Richard egyik személyes kedvenc dala. A kisfilm operatőre a Zsigmond Vilmos díjas operatőr M. Deák Kristóf volt.

„A dal a lemez második oldalának első dala. Az első oldal a negatív, a második pedig a pozitív oldal. Ez volt amúgy az első dal, amit megírtam a lemezről és a személyes kedvencem is. Köré íródott a többi dal. Mindenképp szerettem volna egy vizuális anyagot a dalnak, ami végig vezeti a nézőt/hallgatót a történetemen.” – árulta el.  „A tavalyi év elég sok megpróbáltatással járt, mind szellemileg és fizikailag is holtpontra kerültem. A kiégés utáni állapotot írja le az album, ahogy az ember próbál kiutat és megoldást találni. Az én mentális és fizikai kiégésem önterápiája a lemez. Darabokra esel és újra összerakod magad. A kiutat a zene adta, az alkotás segített feldolgozni az élményeket és egyszerűen kiírtam magamból az élet nehézségeit.” – tette hozzá.


GÓBÉ, OSCAR BEERTEN - VILÁG MUZSIKÁSA
A zenész élet szépségeit és nehézségeit ötvözte új számában a Góbé. A dal továbbá tiszteleg Éri Péter előtt is, aki a Muzsikással szinte a világ összes színpadán zenélt.

„A Világ Muzsikása számomra a zenész élet valóságában kalandozik el, mikor az örömök mellett ott lapul a szomorú, nehéz és néha kiszolgáltatott érzés is. A dalban – ahogy gyakran a valóságban is - a főhős, a zenélés élvezete oltárán áldoz pénzt, szerelmet, egyfajta szabadságot, hogy ki tudjon teljesedni saját zeneiségében. A nehézségek ellenére azonban, ami irányban tart, az maga a zene.” – mondta el Várai Áron, a zenekar énekese.

„A szám már szinte készen volt, azonban közben meghalt Éri Péter. Az az ember, aki Martin György unokájaként és elkötelezett beat és blues rajongóként, és a bolygó gyakorlatilag minden létező nagyszínpadát megjárt művészeként tényleg a Világ Muzsikása volt, és példát mutatott mindannyiunknak. Letaglózott minket a hír, és mivel az arca a lemezborítókon, koncerteken és tánchàzakban egész életemet végigkísérte, és a gyermekeivel is jó barátságot ápolok, ezért a gyászt én is a lelkemben viselem.. Szeretnénk ezt a számot utólag is neki és az ő emlékének ajánlani és reméljük, hogy föntről is méltónak talál minket arra, hogy folytassuk és csináljuk, amit elkezdett, és amiben egész életében hitt.” – tette hozzá Marci.


AZAHRIAH – CIPOE
Épphogy megjelent, máris a felkapottak között találta magát YouTube-on Azahriah új száma, avagy a „cipoe”. A dal szövege meglehetőségen komor, többek között a legmélyebb kilátástalanság állapotát idézi meg, miközben oldschool boom bap hip-hop jegyeket fedezhetünk fel benne. A zaklatott videoklipet Vitó Zsombor rendezte.

Írta, összeállította: Hatos Niki


2024. április 14. 07:55

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA