MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2024: Íme a tizenhetedik hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte a 2024-es év tizenhetedik hetét. Ezekben a napokban olyan előadók jöttek ki új dallal, mint...

VAD FRUTTIK – NINCS VISSZA
Egy krízisbe jutott barátjának Messenger-üzeneteiből írta meg legújabb számát Likó Marci. A dalhoz forgatott klipben Rusznák András színművész alakítja a főhőst.

„A legjobb barátom egyik napról a másikra került krízisbe, miután a feleségével szétmentek, és Messengeren írta le valós időben, hogy mi történik vele. Ezek az üzeneteket annyira mélyek, őszinték voltak, hogy versként láttam őket. Ilyen állapotban az ember nem mérlegel, nem szépít, nem alakít a mondanivalóján, minden gátló effektus eltűnik, megszűnik a szuperego. Az alapok ezekből a közlésekből épültek fel, a refrének pedig az én vigasztaló szavaim." - mondta el Likó Marcell.


FOLLOW THE FLOW – ILYENEK VAGYUNK
A ballagási szezon közeledtével a búcsú gondolata kezdte el foglalkoztatni a Follow The Flow trióját, avagy BLR-t, Szakács Gergőt és FuraCsét. Ahogy az lenni szokott, ezt a fogalmat végül több oldalról is megközelítették, így született meg az „Ilyenek vagyunk” daluk. A szerzeményhez fekete-fehér klip forgott a FINAL.productions jóvoltából.


BSW – BOLDOGTALANSÁG
A BSW rajongói régóta várták már, hogy végre klip formájában megjelenjen a
„Boldogtalanság” track. A hét elején erre is sor került. A melankolikus hangulatú számban a fókusz Meklód belső világára került, amit tökéletesen egészít ki Gaben frappáns rapbetétje. A szám zenéjét Matyi mellett Kovács Norbert (mix, master) kreálta, a kisfilm rendezői Horváth Csaba, Sziklai Mátyás, Szemán Dávid voltak, operatőrként Horváth Csaba, Szemán Dávid, Janovits Bence bizonyított, a vágás pedig ugyancsak Horváth Csaba kezei közül került ki.


ELEFÁNT - VAN HARAG
Új lemezt készített el az Elefánt zenekar. A banda leszállította a korong első előfutárát egy dühös, zaklatott anyaggal. A „Van Harag” felkavaró klipet is kapott Pablo Péter rendezésével.

„Az egész lemez koncepcióját végigkíséri ez a kétpólusosság, de szeretnénk, ha az erre fogékony közönségünk magának fedezné fel a kapcsolódási pontokat.” - kezdte Szendrői Csaba. „A haraghoz való viszonyulásunk, vagy általában az ember viszonyulása is sokféle arccal rendelkezhet. A haragunk tárgyával meg is békélhetünk, vagy felvehetjük a kesztyűt vele. A két dal nagyjából ezt a két szélsőséges reakciót hivatott megfogalmazni. Hogy mi is pontosan a haragunk tárgya, azt mindenkinek a fantáziájára bíznánk.” – tette hozzá még.


HŐSÖK, TKYD, THOMA – LÉGY VELEM FORTUNA
Sokan feltettük már magunknak, egymásnak a kérdést: „Mit tennél, ha nyernél a lottón?”. Nos, a Hősök pontosan ezzel a kérdéssel foglalkozik újdonságában, amelyben közreműködőként Tkyd, Thoma teszi bizonyít még. A „Légy velem, Fortuna” trackhez Kováts Domonkos rendezésével forgott videóklip.

„Álmodoztunk egyet, eljátszottunk a gondolattal, hogy mi mit tennénk” – fogalmazott Eckü. „A dalban egy már-már szokásos közreműködő, Tkyd rappel, a refrénben pedig egy régi barátunk, Thoma Veszprémből, akivel 2005-ben csináltunk közös zenét. Azért jutott eszembe, mert volt egy szilveszteri fellépésünk, ami előtt két órával felhívtam és megkérdeztem, nem jön-e el velünk lenyomni a dalunkat. Természetesen jött, szóval abból, hogy előhúztuk ezt a több mint tizenöt éves sztorit, lett egy fellépés és egy új dal is, ami szerintem elég jól sült el” – tette hozzá.


KFT – MÉG MIT NEM (ALBUM)
Tizenhat év után új albumot készített a KFT. A „Még mit nem” korongon hat dal hallható, amelyből két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András szerzett.


DR BRS, OCHO MACHO – SZAVAZZ A TAVASZRA
Nyolctagú szuperzenekarral, az Ocho Macho srácaival működött együtt DR BRS.

„Nekem személy szerint volt egy személyes élményem Atikával, mikor az egyik koncertünk után egy bizonyos klubban ő játszott. Felkaptam a fejem, hogy milyen jófej DJ, rendesen élt a közönséggel és ráadásul egy Ocho-dalt is lejátszott. Legutóbb viszont véletlenül hallottam egy felvételt tőle, aminek nagyon tetszett a hangszerelése és Atika hangja meg a vaker nagyon illett bele, rendesen jókedvem lett tőle. Így kerestem meg és lett végül ez a közös projektünk.” – kezdte Kirchknopf Gergő.
„Nagyon tetszett a Geri által elküldött demó, megfogta a lelkemet. Én ezt kiegészítettem zenei részekkel, ritmikával és együtt véglegesítettük a szöveget. Arra törekedtünk, hogy Gergő romantikus oldalát az én részem jól kiegészítse, amit szerintem jól összehoztunk. Majd Vígh Arnoldot vontuk be a hangszerelésbe, keverésbe, ami maximálisan olyan lett, amilyet szerettünk volna” – árulta el DR BRS.


MINIMYST – SZÁZ ALAKBAN
Az idén tíz éves Minimyst elkészítette mások nagylemezét „Befelé nyílik” címmel. A korongról ezen a héten egy újabb dal kapott klipet, a „Száz alakban” formájában.

„A mai napig nem tudom eldönteni, hogy ez jó ötlet volt-e, mármint a régi néven folytatni, avagy megújulni, vagy jobb lett volna egy új brand alatt újra kezdeni. Az alapvető változás, hogy a magyar nyelvű szerzeményeken keresztül máshogy kezdtem gondolkodni azok szerkezetéről, a témákról, a történetekről.” - kezdte Mészáros István.
„Már az első EP, a Karton Monakó idején tudatosan készültünk arra, hogy a dalok a végén egy nagylemezzé állnak össze. Sőt, a dalok már koncert készek voltak és játszottuk is őket élőben. Némi varilálás után az Aquincum című dalon kívül (amit Somogyvári Dani producerelt), az összes dalt Toldi Miki (mixing) és Szabó Szebasztián (mastering) gondjaira bíztuk, így próbáltunk egységes hangulatot létrehozni. A Karton Monakó pörgős, poppos dalait kicsit szofisztikáltabb, aprólékosabb hangszerelésű dalok követték, amik már hangulatukban is nagyobb változatosságot mutatnak. Szerintünk méltó összefoglalója lett így az elmúlt évek folyamatainak, kísérletezésének. Örülünk, hogy egyik dalban sincs semmilyen erőlködés, mindig megvártuk szépen, hogy az ihlet ötletté forrjon, aztán tudatosan, a próbatermi miliőben alakítgattuk a keverésig és a megjelenésig a dalokat. Külön előny, hogy még megjelenés előtt tesztelhettük koncerten őket, így a visszacsatolás is adott egy plusz erőt, löketet a lemeznek.” – tette hozzá Szabó Bálint.
„A lemezről utolsóként debütál a Száz alakban, mely talán az album legvidámabb és legreménytelibb dala, igazi szülinapi életigenlés. Budapesten, az Illúziók Múzeumában egy hirtelen ötlet, egy kaleidoszkópba éneklés adta a vizuális alapot, ezt egészítettük ki és olvasztottuk egybe egyéb hasonló animációkkal, hogy pörögjön, forogjon a világ a zene alatt.” – mondta el még István.


MARÓT VIKI ÉS A NOVA KULTÚR - HIGGADJ HELÉN
Egy év után új szerzeménnyel jelentkezett Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar. A „Higgadj Helén” a párkeresés útvesztői elé állít görbe türköt, némi humorral fűszerezve.

„A Helén keresztnév a 60-as években volt divatos, manapság nem ismerek egyetlen Helént sem, így mind zeneileg, mind a dalszövegben reflektálunk a műfajra, amit képviselünk az új dalunkban. A nehéz elköteleződés korosztálytól függetlenül, kicsit olyan általános kortünet lett. Olyan divatos szó is kapcsolódik ehhez, mint a „ghostingolás” – mesélte Marót Viki.
„Helén helyzetét azért érzem át maximálisan, mert ha körbenézek, azt látom, hogy a lányok áhítoznak egy bizonyos életszakaszukban azután, hogy egyszer átéljék legalább az esküvőt, mint életeseményt és kipróbálják a házasság intézményét. Aztán már nyilván nem is ez lesz a fontos, hanem egy társ megtalálása, aki felnőtt lényként tud kapcsolódni egy másik felnőtt lényhez, de ez eszméletlen nehéz feladat. Mivel én 15 évig éltem házasságban, ezért inkább a másik oldalról szemlélem Helén helyzetét, és én inkább az utóbbi időben elszaladok. Szingli barátnőimnek, kortársaimnak és nőtársaimnak és persze, kedves szingli úriember sorstársaimnak is azt üzenem, hogy ne adják alább: mindent, vagy semmit!” – tette hozzá még.


MARICS PETI, EMBER MÁRK, BRASCH BENCE, KIRÁDY MARCELL, MEDVECZKY BALÁZS - EL KELL, HOGY ENGEDJ
Decemberben érkezik a Demjén Ferenc slágerekkel fűszerezett „HOGYAN TUDNÉK ÉLNI NÉLKÜLED?” film. A hét során kaptunk némi ízelítőt a készülő mozifilm hangulatából, mégpedig az 1992-es slágert jelentő „El kell, hogy engedj” feldolgozása formájában, amit olyan kiválóságok adnak elő, mint Ember Márk, Brasch Bence, Kirády Marcell, Medveczky Balázs, valamint Marics Peti.


FELLEGAJTÓ - FELLEGTERÁPIA - MOLDVAI REGE
Elkészült a 2022 óta aktív FellegAjtó formáció első albuma, avagy a „Fellegterápia”. A csapat zenéjét a függetlenség és szabadság jellemzi minőségi rock, jazz, etno, bossa nova jegyekkel. A korong a Record Low Studioban készült, Puha Szabolcs keverés, master teendőivel.


BATBOY - EZZEL SZÜLETNI KELL
Megjelent BatBoy tizenegy dalos „Ezzel születni kell” albuma, ami az előadó elmúlt időszakát tükrözi vissza. 

„Fél évet dolgoztunk ezen az albumon, és az elkészült dalok tükrözik is az elmúlt időszakot: mindent, amin keresztülmentem és amit megéltem, ahogy változtam és fejlődtem” – mondta Mikey. „A nagymamám tavaly nyáron ment el, ő ihlette a Nagyinak üzenem című dalt, de valahol az egész albumot is neki szeretném dedikálni. Ki kellett adnom magamból az érzéseimet: ez az egész egy terápia volt nekem, és remélem, másoknak is az lehet. Azt érzem, ma már sokan nem beszélnek nyíltan az érzéseikről, én ezen változtatni szeretnék, hiszen mind hasonló dolgokon megyünk át” – tette még hozzá.


KISSBABA – MONOPOLY
Kiadta első albumát Kissbaba is. A „MONOPOLY” mix/masteréért AKC Misi felelt, valamint olyanok bizonyítanak rajta, mint Lenszkij, AKC Kretta, AKC Damigo, pataki, és A T4g.

„Számomra inkább van lezárás jellege, mint egy új fejezet. Másféle zenéken dolgozom a lemez leadása óta, és máshogy gondolkodom a műfajról is. Nem szeretnék, ugyanolyan számokat készíteni, még akkor sem, ha könnyen mennek, vagy nagyon szeretik az emberek. Ennél a lemeznél sem érzem azt, hogy hasonlít a Pachanga műanyag west coast hangulatához és nincs tervben “MONOPOLY 2” sem” – kezdte Kissbaba.
„CHVPO egy velem egyidős portugál srác, akivel 2023 nyarán találkoztam egy belvárosi kosárpályán. Ott összehaverkodtunk és említette, hogy rappel és nagyon szívesen dolgozna helyi arcokkal. Én pedig nagyon régóta szerettem volna egy külföldi feature-t úgyhogy könnyen összehoztuk” – mondta el txybandi.
„Bandi ötlete volt, hogy Misi-vel keverjük ki a lemezt és persze nem bántuk meg. Persze, ismertük egymást előtte és beszéltünk párszor futólag, de a lemezen dolgoztunk először közös projekten. Olyan engineer volt, aki ténylegesen törődik a projekttel nem csak egy újabb munkaként fogja fel.” – fogalmazott Kissbaba.

Írta, összeállította: Hatos Niki


2024. május 5. 05:11

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA