MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2024: Íme a tizedik hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte a 2024-es év tizedik hetét. Ezekben a napokban olyan előadók jöttek ki új dallal, mint Tolvai Reni, Mihályfi Luca, vagy éppen Dér Heni.

TOLVAI RENI – ÚJ RENI (TR ALBUM)
Céltudatos, kitartó előadóvá érett Tolvai Reni. Az énekesnő a napokban adta ki „TR ALBUM” című nagylemezét, amelyen szerzőként is bizonyít. A korongon olyan témákkal találkozhatunk, mint a gyász, a nőiesség, a szexualitás, a bántalmazás, vagy éppen az üzleti átverések.

„Elképesztő, hogy végre eljött ez a pillanat, hogy most már az elkészült albumomról írom az összegzést. Mindig szerettem volna dalszerzőként megmutatni magam, és időt adni magamnak, hogy több fajta érzést és gondolatot bonthassak ki, nemcsak egy-egy single megjelenéssel, de valahogy mindig lebeszéltek a lemezkészítésről. Most úgy döntöttem, összegyűlt bennem annyi minden, hogy ezt most kell megcsinálnom, ehhez hozzátett az is, hogy vettem egy szünetet a zenében, hogy átgondoljam, mit szeretnék csinálni. Dalszerzőként fontosnak tartottam azt, hogy minden részem megmutassam. Láttatni, hogy egy nőnek mennyi oldala van, a sebezhető őszinte, az erős és céltudatos, a szexi és merész, illetve a vicces, picit bolond. Ezek mind megjelennek az új dalaimban. A dalszerzési folyamat alatt, ami körülbelül 7 hónapig tartott, még jobban megismertem önmagam, bátrabb lettem, kipróbáltam új dolgokat, hangzásokat. A hangommal kísérleteztem, hogy ne úgy szóljak mint, ami már megszokott tőlem, hanem új irányokat találtam. A számok témái egytől egyig az életem részei, ezért is érzem ennyire őszintének ezt az anyagot, mert ez én vagyok, az én ötleteim és nulla presszionálás nélkül tudtam dolgozni. Nagyon hálás vagyok a producereimnek Fehér Hollónak es Alprite-nak, hiszen az összes elképzeléseimet felülmúlták a zenei alapokkal, amit bárhogyan is nézünk 50% egy dalban. Boldog vagyok, hogy megcsináltam ezt a tervet és nagyon várom, hogy ti is hallhassátok” – mesélte Reni. „A legbüszkébb az Új Reni című dalomra vagyok a lemezről, amely nem csupán édesapám emlékét eleveníti fel, de összegzi mindazt, amit az elmúlt években átéltem és azt, hogy szeretek küzdeni és lepereg minden gond, ha a talpam alatt van a színpad” – tette még hozzá.


MIHÁLYFI LUCA – NIKOTIN
Bulis dal, amerikai gimis klip érkezett Mihály Lucától. A „Nikotin” a tipikus se veled, se nélküled mérgező románcokat járja körbe. A kisfilmet Rádli Bence rendezte.

„Januárban két hétre lebetegedtem, és hogy hasznosan teljen az idő, elkezdtem dalokat írni. Valamiért a betegség kellős közepén bulizós hangulatba kerültem, ekkor született a Nikotin: szerettem volna egy könnyed dalt, amit egyszerűen jó hallgatni” – kezdte Luca. „Már a dal megírásakor volt valami a fejemben arról, mit szeretnék vizuálisan megjeleníteni. Egy külföldi énekesnő egyik élő fellépésén láttam táncosokat iskolai egyenruhában, részben ebből jött az ötlet. Egy hamisítatlan iskolai környezetet képzeltem el iskolabusszal, tantermekkel, rövid szoknyákkal, emellett szerettem volna táncolni is. Komolyabban el akarok kezdeni foglalkozni ezzel, az érzés pedig csak erősödött bennem a mostani élménytől. Lakatos Loretta és Kurucz Sándor voltak a koreográfusok, és szuper volt velük dolgozni.” - tette hozzá.


1AM, DÉR HENI, KOLLÁNYI ZSUZSI - VISSZAHÍVTALAK VOLNA
Az 1AM szerzőpáros (Bartalos Jenő, Vékony Zoltán) álmodta meg Dér Heni és Kollányi közös számát, ami a „Visszahívtalak volna” címet kapta.

„Zsuzsival mindketten erősen képviseljük a női oldalt, ezért is örülök, hogy a 1AM név alatt futó Bartalos Jenő és Vékony Zoli páros összehozott minket. Jó megmutatni, hogy vagyunk olyan tökösek, mint a pasik! A 20-as életéveimben folyamatos bizonyítás volt részemről, hogy egy nő is ugyanazt le tudja tenni az asztalra, mint a férfiak. De a biológiát nem lehet megmásítani, és ezt Zsuzsi is pontosan tudja, hiszen egy cipőben járunk” – mondta el Dér Heni. „Henivel abszolút elismerjük egymást emberileg és szakmailag egyaránt. Kell a rátermettség nőként ahhoz, hogy a showbusinessben maradjon. A nőktől sokkal többet vár el ez a szakma és ez általában más területekre is igaz. Mindketten tökösek vagyunk, talpraesettek és anyaként hasonló dolgokkal küzdünk. A klipforgatáson Heni egy kis időt kért, hogy anyai kötelességeinek eleget tegyen, ami visszahozta a gyerekekkel közös, első éveim emlékét. Mindemellett nagyon jó humorérzéke van és ez sem hátrány ebben a világban” – tette hozzá Kollányi Zsuzsi. „Két és fél éve felénekeltem már a Visszahívtalak volna első verzióját és már akkor tudtuk, hogy én leszek az egyik énekes. Gondolkoztunk azon, hogy ki tehetné színesebbé ezt a dalt, majd végül megállapodtunk abban, hogy egy menő, csajos rap jól állna a zenéhez, így került bele Heni” – árulta még el Zsuzsi.


CLAUDIA BALLA – THE WORST THING
A viszonzatlan szerelem témájára hívja fel a figyelmet új számában Claudia Balla. A dal producere Mark McKee, aki legutóbb Jeremy Renner lemezén dolgozott. A klipet Budapesten forgatták Bolyki Marcival karöltve.

„A dalt 2022 nyarán írtam. Éppen úton voltam, amikor beugrott az a gondolat, hogy az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk az az, hogy egy olyan személybe szeretünk bele, aki nem viszonozza ezt az érzést. Ezt követően egy másik elképzelés is bevillant, ami pedig az volt, hogy a legtöbb ember a világ híres nagyvárosait szeretné meglátogatni, de egy ilyen hősszerelmes leginkább arra lehet kíváncsi, hogy hol nőtt fel szíve választottja. Ezek köré a feltevések köré épült fel a dal. Felzongoráztam, majd Mark meghangszerelte. Egy akusztikus, magyar nyelvű verzió is készült a szerzeményből Szirtes Edina Mókus közreműködésével, amelynek a címe: Átkoztok. A tavasz során ez a felvétel is elérhető lesz." - árulta el Claudia.


STEKSZ, LOVEGNARLY – FEHÉR TULIPÁN
„INFERNA” címmel jelent meg a GrossKidz kollektíva oszlopos tagjának legújabb kislemeze.

„Nincsenek konkrét ihletek, se nagy koncepciók, szimplán csak leültünk zenélni, és valami olyasmit akartunk csinálni, amit élvezünk. Érdekes viszont, és igazából a legvégén vettük észre, hogy Lovegnarly minden zene végén kap egy "verzét", ahol csak őt lehet hallani. Ez teljesen a véletlen műve, nem szándékosan alakítottuk így, de mégis megadja a keretes szerkezetet a daloknak és az egész EP-nek. Jogos felvetés, hogy történt egy nagy fordulat nálam stílusban és hangulatokban is. Igazából erre nincs nagyon extra válasz, szimplán kinőttem azt az időszakomat. Mindenki változik, nálam pedig így mutatkozik meg ez az életbeli változás. Időközben felnőttünk: egyedül élek, dolgozgatok, ilyesmik, és nem ragaszkodom feltétlen egy stílushoz. Azt csinálom, amit éppen szeretek és tudok.” – mondta el Steksz. Ennek a munkának az első előfutára a „Fehér Tulipán”, amely klipet kapott.

„A klippel egy fejlődési folyamatot akartunk bemutatni, ahol az elején még sima telepi gyerekek vagyunk, akik most cseppennek bele ebbe a zenés életbe, és a végére megérkezünk a mostani helyzetünkre. Persze nem kell konkrétan venni a látottakat, nyilván egyikünk se él ilyen fancy helyen, ennek inkább a szimbóluma fontos. Mindketten belekerültünk ebbe az őrületes zenei világba, ahol csak megtörténnek a dolgok egymást követve, és sokszor már azt se tudjuk a végére, hol vagyunk.” - árulta el az előadó.


HÁRSHÁZI SZABI – PIÁLÓS
Lombos Marcival jegyi legfrissebb számát Hársházi Szabi., amelynek tematikáját az éjszakai élet, a mulatozás adta.

„Ha jól számolom akkor 13 évet szórakoztattam az éjszakában az embereket, zenés-táncos rendezvényeken. 10 éve hagytam fel vele. Nagy iskola volt a vendéglátózás. Mondjuk úgy...: ez a bálozós, lagzizós időszakom inspirálta ezt a dalt. A hangszerelésbe viszont próbáltam belecsempészni a zeneiségemet, úgy, hogy azért maradjon meg a dal egyszerűsége.” - árulta el Hársházi Szabi.


HAAGEN IMRE: FÉNYEK ÉS ÁRNYÉK (Full album)
Haagen Imrét a nagyközönség a „Drága Örökösök” sorozatából ismeri, ám a héten kiadta közreműködésekkel fűszerezett nagylemezét „Fények és árnyék” címmel. A munkálatok során barátai támogatták olyanok személyében, mint Máthé Zebi Laci, Kollár Tomi és Bencsik Imi.

„Muszáj volt megcsinálnom! Bizonyos értelemben hiszek a jó Istenben, de nem kaptam vallásos nevelést, vagy ilyesmi. Az ember viszont nem poénból kap bármiféle tehetséget vagy készséget. Úgy érzem, hogyha már kaptam egyfajta ajándékot, akkor kutya kötelességem végigcsinálni. Szoktam is mondani, hogy a tehetség, az ugyanakkora átok, mint amekkora áldás. Ha nem párosul sikerrel, akkor előbb-utóbb befordulsz. Úgy érzed, hogy akkor minek kaptam?!” – mondta el Imre.


PETER SRÁMEK – NE VIGYÁZZ RÁM 
Nem pici vállalkozásra adja a fejét az az ember, aki elhagyja a hazáját, és új országban próbál szerencsét. Pontosan erről szól Peter Sramek friss-ropogós anyaga, a „Ne vigyázz rám”, amelynek zenéjét Csicsák Norbert, szövegét Joós István szerezte. A dalhoz Oláh István rendezésével készült klip.

Írta, összeállította: Hatos Niki


2024. március 17. 07:19

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA