MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2024: Íme a huszonkettedik hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte a 2024-es év huszonkettedik hetét. Ezekben a napokban olyan előadók jöttek ki új dallal, mint...

SOLÉRE – BOLDOG VAGYUNK-E (full album)
Második lemezét adta ki az újhullámos popot képviselő Solére. A„BOLDOGOK VAGYUNK-E” esetében DOÓR volt a főproducer, de egy-egy szám erejéig WaTa, Vava, Kovács Miklós, a Gerendás tesók is becsatlakoztak.

„Már sokadjára léptem vissza a menedzseremnél, hogy egyszerűen nem lesz meg tavaszra az ígért lemez. Aztán az év elején alkalmam nyílt egy hónapot eltölteni Los Angelesben, a NAMM zenei konferencián egy nagyon kedves barátom, egyben a lemezen co-producer Gerendás Dani jóvoltából. Ott virágzik a kulturális élet, az emberek nyugodtak, rengeteget jameltünk, kapcsolódhattam dalszerzőkkel. Annyira jót tett a közeg, hogy csak úgy kiszaladtak belőlem a számok, maguktól naturálisan bontakoztak ki. Végül ebben az állapotban nyugtáztam, hogy mégis lesz album. Ami más, hogy most már nem akarom megfejteni, hogy mi az abszolút igaz, hanem kezdem elfogadni, hogy olyan talán nincsen” – kezdte Solére. „Minden albumomra úgy tekintek, mint egy már elmúlt időszakot összefoglaló anyagra. A BOLDOGOK VAGYUNK-E inkább egy kezdetet jelöl számomra. Úgy érzem, vissza kell lépnem, mert nem véletlenül volt a hintázás, hogy lesz-e lemez, vagy sem. Kell az alkotói súlytalanság, a nyugalom, túl nagy pszichológiai nyomás volt rajtam az utóbbi időkben. Ez egyszerű biológia, csak jelez a testem, hogy le kell lassítani. És mielőtt még bárki félreértené, ezeket az elvárásokat csak is én állítom magamnak, ez az én fejemben létezik és most jött el az ideje, hogy helyre tegyem ezt. Ha azt szeretnénk megvizsgálni, hogy boldogok vagyunk-e, akkor egész egyszerűen meg kell néznünk, mekkora arányban vannak örömpillanataink egy egységnyi időn belül. Sokkal több az olyan momentum, amikor boldognak érzem magam, mint régen. Hosszú út van mögöttem, hogy ki tudjam ezt mondani, de most még kell egy kis táv. A lemez után szeretnék valami egészen mást csinálni. Egy időre tervezek elvonulni, kicsit többet utazni és magamnak zenélni, ha jól esik, ami az alkotást illeti.”- tette hozzá még.


HONEYBEAST – PILLANGÓK
Új albumra készül a Honeybeast. A banda erről a korongról szállított le előfutárt a Somogyvári Dani által producerált „Pillangók” track formájában, amelyhez Jimy J. Hollywood rendezésében forgott klip.

„A lírai én itt nem egy tinédzser: most átéli azt a közhelyszerű, euforikus érzést, amit egy szerelem jelent, de tudja, hogy ez idővel kopik majd. Ezt a kezdeti érzést akarja megőrizni, konzerválni magában.” – árulta el Bencsik-Kovács Zoltán.

„Számomra arról a szerelemről szól, ami megüt és felemel: tudod, hogy nem tart örökké, de egy pillanatra mégis ezt akarod gondolni. Elidőzöl, megfürdesz ebben az érzésben, ami felülírja a racionalitást. Ritka állapot ez, amit minden szinten át kell élni, mert a gyomrodban a pillangók téged is felrepítenek. A klipet Jimy J. Hollywood készítette, akivel én már dolgoztam együtt korábban, és szuper volt látni, hogy az egész zenekarral is megvolt az a bizonyos kémia. Egy klipforgatás mindig nagy meló, de ez mégis olyan hangulatban zajlott, hogy hiányzott, miután befejeztük. Szinte egy szobában játszódik az egész, mégis nagyon sok világot képes bemutatni” – csatlakozott Tarján Zsófi.

„Egyfajta megújulásban vagyunk. Az album tele lesz érdekességekkel, olyan dalokkal, melyekben kiléptünk a komfortzónánkból, de lesz rajta régi munkánk teljesen újragondolva, valamint tervezünk feldolgozást is. Izgalmas, sokszínű anyag lesz, amin nagyon nagy örömmel dolgozunk” – fogalmazott Bencsik-Kovács Zoli.


GARDA - NINCS HATALMAD A LELKEM FELETT
A Garda zenekar a csillogás helyett közéleti szerepet vállalt fel, ugyanis a családon belüli erőszak témáját járják körbe újdonságukban. A számhoz Klacsán Gábor rendezett klipet.
„A művészetnek az is a feladata, hogy rezonáljon a világ történéseire, úgy meséljen el történeteket, hogy eljusson a befogadókhoz” – mondta az együttes kreatív producere, Wirth Zoltán.


HŰVÖS – VERTIGO
Az élettől való megszédülés, a társadalmi nyomás, a sürgetés, a befásult élet kapcsán írta meg friss-ropogós számát a Hűvös. A zenekar „Vertigo” dalához Fancsali Kristóf, Muhi Marcell, Markó Tamás és Susla Luca segítségével készült klip.

„Sokféle figurától megkaptam az utóbbi években azt, hogy »ezek a húszas éveitek a legszebbek, most éljetek!«. Nem akarom azt gondolni, hogy ez igaz, hogy tényleg most kell mindent és mindenkit megtalálni, most kell megváltani a világot, most kell görcsösen megélni a legnagyobb amplitúdójú dolgokat, meg hogy most kell »kiégetnie« magát az embernek” – mondta el Vidiczki Zsombor.

„Látom a kortársaimon és magamon is, hogy rohadtul bizonytalan egy időszak ez, és ez így teljesen oké. Nem akarom kapkodva átvészelni, mert mostanság ez a norma. Nem akarok 25 éves koromban befásulva, a 8-16-os melómmal, amivel épp kifizetem az albit, a Tinderről összeszedett csajommal, csak hogy legyen valaki mellettem, szorongva várni azt a havi egy alkalmat, amikor a srácokkal megnézzük a kedvenc focicsapatunk meccsét és úgy nosztalgiázni az elmúlt 5 évről, mintha ezután már nem lehetne izgalmas semmi. Kösz, de nem. Lehet, hogy pont ezért is zenélek, mert ez megtart egy kicsit gyereknek még egy ideig. A refrén megvolt már egy ideje, hiszen egy másik dalunk outrója volt. Folyamatosan erőltettem a srácoknak, hogy csináljuk már meg külön. Aztán egyszer ezernyi impulzussal hazaértem valami buliból és nekifogtam kibontani azt a kis részt, hogy miről is szólhatna, ha egy teljes dal lenne. Nagyjából 30 perc alatt lett belőle egy egyszálgitáros trekk.” – tette még hozzá.


JUHÁSZ MARCI – 33
A GrundRecords gondozásában jelent meg Juhász Marci „33” című száma, amit az előadó  a saját születésnapjára írt meg.

„A klipet én vágtam össze. Volt 16 órányi anyaga a szüleimnek, tele gyerekkori videókkal. Digitalizáltam őket, és a legemlékezetesebb pillanatokat válogattam be. Fontos volt számomra, hogy a keresztelőm is benne legyen. A dalban szereplő '33 angyal' is helyet kapott a klipben, bár nem mindenki fért bele.” – mondta el Marci. „A Csillag születik volt az első nagyobb megmérettetésem, ahol a döntő előtt estem ki, de rengeteget tanultam a televíziós ipar működéséről. Még abban az évben lettem a Nomad zenekar frontembere, ahol négy stúdió- és egy koncertalbumot adtunk ki. Nyolc év után szomorúan, de kiszálltam, mert már nem éreztem ugyanazt a szenvedélyt. Így visszatértem ahhoz, amit mindig is a legjobban szerettem: egy gitár, egy szájharmonika és én." – tette hozzá, majd kitért készülő nagylemezére is: "Jelenleg négy dal már teljesen készen van. Az album kicsit más lesz, mint az eddigiek. Egy nagyon neves zenész barátommal, Vidák Robival is együtt dolgozunk a műhelymunkában. A lemez producere Dankó Zsolti (Triek), akit bár most talán kevesebben ismernek, hamarosan mindenki fogja. Zsoltival nagyon jó dolgozni, mert óriási szíve van."


GIRLHOOD – LÉLEKVESZTŐ
Megérkezett a girlhood zenekar legújabb dala is, „Lélekvesztő” címmel.

„A “lélekvesztő” című dal egy gyors, hadarós refrénből indult ki, amihez utána hozzáíródtak a verzék szövegei, ezután egyértelművé vált, hogy a dal le fog lassulni a tartalma miatt. Próbáltuk azért mégis egy pattogósabb gitár témával kiegészíteni a szomorú hangvételű szöveget, ezzel megadva neki azt a kettősséget, amit a dal keserédessége megkívánt. Az első fele arról szól, hogyan vettem részt én is abban a végtelennek tűnő ördögi körben, amit a 21. század alkalmi kalandjai jelentenek, a második fele már utal arra a pillanatra, amikor realizáltam mennyire nem érzem jól magam ilyen helyzetekben. Addig izgi csak minden játék amíg én vezetek, onnantól, hogy vesztésre állok már szomorú és unalmas. Az utolsó refrén utolsó pár sora „sarkon sárga esernyő, mellettem mellékszereplő, újabb fától nem látott erdő” az egyik kedvenc sorozatomra (Így jártam anyátokkal) utalás. Az egész dal ezzel ér véget, mivel az ilyen ámokfutásaim is azzal a gondolattal zárultak le, hogy mi van ha már rég találkoztam a nagy Ő-vel, de fel sem figyeltem rá, az alkalmi kapcsolatok vakításában. A klip is ezt a történetet meséli el, lekövetve a dalszöveget." - nyilatkozta Tici.


HODOVÁN MILÁN, ДEVA – LOVE, CHERISH, OBEY
Éteri női hangok, vonós textúrák és perkusszív hangszerek fémjelzik Hodován Milán és Дeva közösét. A „Love, Cherish, Obey” trackhez Rácz Frigyes rendezett filmet. A magyar-amerikai koprodukciós kisjátékfilm még március 30-án debütált a XII. Friss Hús Filmfesztiválon a Puskin Moziban. A film zenei világa egy természetközeli világba vezet és kísér el egy allegorikus házasságtörténetbe.

Írta, összeállította: Hatos Niki


2024. június 9. 08:42

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA