MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2024: Íme a huszonegyedik hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte a 2024-es év huszonegyedik hetét. Ezekben a napokban olyan előadók jöttek ki új dallal, mint...

AZAHRIAH, L'ENTOURLOOP – DON’T TURN THE BASS DOWN
Pár hete jelent meg a Puskás Arénát is meghódított Azahriah „skatulya 1.” című lemeze, ám máris itt egy újdonság. Ezúttal egy nemzetközi kollaborációt hozott össze a fiatal srác, a „Don’t Turn the Bass Down” szám zenéjét ugyanis a L’Entourloop kollektíva álmodta meg.

„Amióta felfedeztem a L’Entourloop zenéjét, folyamatosan hallgatom őket. Egészen egyedi, amit művelnek: rajtuk kívül senki sem ötvözi ilyen szinten a hip-hop és reggae elemeket. Amikor tavaly megtudtam, hogy itt fognak koncertezni, felvettük velük a kapcsolatot, aztán a levelezésből végül közös fellépés lett, amit nagyon élveztem. Már ősszel elkezdtünk a közös dal ötletén dolgozni, ami végül most született meg. Remek élmény volt a klipforgatás, utána L’Entourloop-ék körbevezettek a stúdiójukban, és még egy Saint-Étienne meccsre is ellátogattunk.” - árulta el Azahriah.


DOWN FOR WHATEVER – LÁTTAM MÁR
Eklektikus szerzeménnyel rázta fel a hetet a 2015 óta aktív Down For Whatever. A „Láttam már” hangfelvételeit és mix teendőit Diószegi Kiki (Stray Heart Records) látta el, a mastert Simon István (No Silence Studios) készítette, a szerzeményhez forgott klipet szintén Kiki rendezte, a felvételek Zsoldos Dávid, az utómunkálatok pedig Császár Róbert kezei közül kerültek ki.

„Megjelent legújabb számunk, amely az élet kiszámíthatatlanságáról és annak erejéről szól. Hisszük, hogy mindannyian átéltük már azt az érzést, amikor az élet a legváratlanabb pillanatokban írja át a terveinket, és úgy érezzük, hogy körülöttünk minden porig ég. Ez a dal azoknak szól, akiknek volt bátorságuk továbbmenni, újrakezdeni és szembenézni a veszteségekkel. Reméljük, hogy megtaláljátok benne a saját történeteiteket, és ez a dal erőt ad nektek a nehéz időkben." - írta közösségi oldalain a zenekar.


ANTARES – WOLF
Az Antares legújabb anyaga, a "Wolf" nem akárhogy születhetett meg, ugyanis a banda legújabb felvételét Josh Keith masterelte a country fővárosában, Nashville-ben. A szerzeményhez készített kisfilmet Bodzsoni Péter rendezte, vágta.


PALO CANTO - ISLAND ECHOES SESSION
Live session videóval, tempósabb, organikus és tribal elemekkel operáló dallal pörgeti fel a nyarat a Palo Canto. A „Seasons of the Soul” vokálját a zseniális Antonia Vai adta. 

„Az első live session videónk, amelyet még februárban adtunk ki, egy igazi különleges élmény volt számunkra, arról nem beszélve, hogy szerencsére rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk rá, így már akkor eldöntöttük, hogy szeretnénk ismét egy olyan alkalmat, ahol a külvilágtól elzárva, a természetben zenélhetünk. A legnagyobb kihívást a videó elkészítése kapcsán a hangszereink felcipelése jelentette a sziklás hegyre, mindezt a kora reggeli órákban, bárány nyájak között. Az ezt követő élmény azonban ismét egyedi és meditatív volt, így várjuk már az első koncerteket is” – mesélte a produkció.


ANALOG BALATON, 6363 - TÖNKRETESSZÜK A BARBIBABÁKAT
2022-es „Csússz le” közösük után újabb együttműködéssel jelentkezik az Analog Balaton és 6363. A nyári lebegést átadó „tönkretesszük a barbibabákat” track producere Lusta Geri volt.

„A barbi motívum a fogyasztói társadalom felszínességét tükrözi a dalban, amely a leginkább arról szól, hogy az ember úgy feledkezik meg önmagáról és kapcsol ki teljesen, hogy mindeközben a hétköznapi társadalom korlátait ledobja magáról, és csak a pillanatnak él. Persze mindezt nem akartuk úgy bemutatni, mintha ennek kéne lennie az egyetlen járható útnak, sőt. Sokan küzdünk problémákkal, mentális nehézségekkel, de ezekre nem feltétlenül az a megoldás, hogy magunkról megfeledkezve, öntudatlanul végigveretünk az egész nyáron, majd az egészből egy villanásra emlékszünk. Ettől lesz a dal is a maga nemében kétoldalú: míg egy bizonyos szempontból felhőtlen állapotot mutat be, morális és egzisztenciális kérdéseket tesz fel arról, hogy ez a lét- és tudatállapot mennyire tartható, vagy mennyire oldja hosszú távon a hétköznapok feszültségeit.” – mondta 6363.


ANALOG BALATON – GYÓGYUL
Az Analog Balaton (Vörös Ákos, Zsuffa Aba) alaposan beindult, fenti közreműködésük mellett ugyanis egy live session anyaggal is jelentkeztek, amit a 2021 végén már megjelent „Gyógyul” számukhoz készítettek. A videót a Budapest Parkban rögzítették.

„Az volt az utolsó dal a lemezen, ami nem készült el időben, és talán az utolsó vagy az utolsó előtti napon küzdöttünk vele. Aztán egyszer csak kb.15-20 perc alatt hirtelen kigurult a szövege - ez egy nagyon eufórikus állapot volt.” – kezdte Zsufa. “Sokszor azért jön a változás, mert ha játszod élőben ezeket a számokat, akkor rájössz, hogy az nem feltétlenül koncert kompatibilis. Teljesen más élményt ad bizonyos dalok hallgatása otthon, mint koncerten." – tette hozzá Ákos.


BURAI KRISZTIÁN – VALENTINE (kislemez)
Nyolc dalos kislemezzel jelentkezett Burai Krisztián. A „Valentine” témája a már jól megszokott szerelem, a Gold Record által gondozott EP-n trap-, reggae- és karibi elemeket, és több közreműködőt is felfedezhet a nagyérdemű.

„Ezen az albumon szerelmes dalok vannak – ezt a címe is tükrözi –, és mindez elsőre klisének tűnhet, de számomra sokkal több mindent hordoz magában. A szerelmet sokféleképpen meg lehet közelíteni, így mindenki magára találhat a sorokban, de én mégsem ezért szerettem volna megcsinálni ezt. Ebbe az albumba teljesen beletettem magam, az érzéseimet, az idáig megtett utamat, a lelki fejlődésemet, ami folyamatosan zajlik. Számomra a békét, a harmóniát jelenti, emellett azt, hogy visszataláltam önmagamhoz” – nyilatkozta Krisztián.


TOLDYUUSO - STUCK OUTSIDE (kislemez)
Öt számot pakolt fel legújabb kislemezére a toldyuuso páros. A szerzemények java angolul íródott.

„Az egész EP-t hasonló hangzású és hangulatú dalokból állítottuk össze, amiket az elmúlt pár hónapban készítettünk el. Úgy voltunk vele, ha már ennyi menő zene készült, akkor egységesítsük össze a projektet egy EP formájában” – árulták el a srácok.


FRANKO, SILKSILVER – PUZZLE (Full album)
Négy hónapja jelent meg FRANKO debütalbuma, avagy a „23101075”, az előadó máris új korongot adott ki, amit SilkSilver producerrel közösen álmodtak meg. A korongon olyan közreműködők bizonyítanak, mint Ótvar Pestis, valamint Kollár Dea.

„Kevésbé eklektikus, ami talán azért is van, mert az egyik előadó az maga a producer. Tényleg együtt csináltuk az egészet, és engedtük egymásnak, hogy beleszóljunk egymás „területébe” – volt olyan, hogy Geri mondott rímet, amit én nem találtam, és volt, hogy én adtam ötleteket production szinten. Elég egységes tud lenni egy munka, mikor ennyire egy flowban készül.” – kezdte FRANKO. „Azt hiszem elindult bennem egy új kép, egy nagy, amit egy kicsit én is idealizálok, és ehhez képest van, ahonnan elindultam. A cím leginkább az innen-odaérés folyamatának egyes részeire utal… Meg hát, mikor kicsi voltam, mindig elhagytam a kirakósaimnak legalább 1-2 darabját. A Bognár Bandi által készített borítón is látszik, hogy homloktájon az a darab nem illik az üres helyre. Szerintem ez az életben is sokszor van így, hogy valami nem passzol oda, ahova be akarod tenni.” – tette hozzá.
„Patrikkal már többször találkoztunk, léptünk fel egy rendezvényen, és szeretem, amit csinál. Esett már szó arról, hogy együtt dolgozzunk, és ennek szellemében a Felkelek reppeleket már egy kicsit specifikusan úgy is hangszereltük, hogy jó lenne, ha Ótvar Pestis verze kerülne rá. Patrik is beérezte a dolgot és a dal témájához hűen nagyon jó szöveget írt rá. Deát nemrég ismertem meg, de Geri már dolgozott vele korábban is. Olyan dal született, aminek szerintem Dea energiái nagyon jól állnak, így eleve őt kerestük meg, és szerencsére rá is bólintott. Annak ellenére, hogy nem közös session volt, és nem egy helyen vettük fel a dalt, szerintem egy tök jó, egységes energiája lett.” – árulta még el az előadó.


30FOK ÁRNYÉKÁBAN – MAGASABBRA (full album)
A felnőtté válás témáját járja körbe a 30Fok árnyékában új albuma, a „Magasabbra”. A korongra tizenegy dalt pakoltak fel olyan címekkel, mint a "Megszületek", a "Hagyom lenni", az "Aszály", vagy éppen a "Kergetem magam".


AMANNA – NEM VÁRT IDEGEN
Egy nyár esti randit mesél el Amanna újdonsága, a „Nem várt idegen”. A szarkasztikus anyagot synthwave és 80’s pop elemekkel fűszerezték.

„Alapvetően barátkozós típus vagyok, de ha párkapcsolatról van szó, volt már hogy én is megégettem magam, így az óvatosság híve vagyok. Nem tartom jó, vagy szerencsés dolognak a múltbéli sérelmeinket rá vetíteni a leendő „kiszemeltre” így ha váratlanúl érkezik, a belső vívódás adott. Kire hallgassak? Az eszemre vagy a szívemre? A dal erről szól. Ilyenkor sok kérdés és kételj felmerül, és persze kíváncsian várjuk a folytatást.” – kezdte Amanna.
„A dal maga már 2022-ben megszületett, de vártunk az elkészítésével. Én nagyon szeretem ezt a dalt, és nagyon szeretem énekelni. Tulajdonképpen a szöveget este írtam miközben néztem a Dahmer sorozatot a Netflixen, és a sok szőrnyű dolog mellet amit kiváltott belőlem az a sorozat, többek között azt is, hogy gondold meg kivel ismerkedsz, és kivel mész haza. Ez így egy kicsit morbidnak hangzik, tudván miről szól a sorozat és nem mellesleg sajnos igaz történet. Persze nem akartam egy horror sztorit leírni a dalban, az én lelkivilágom ennél sokkal „rózsaszínebb”. A dal zenei producere Csont István zeneszerző, akivel a közösmunka fantasztikus és könnyű. Ebben a műfajban is a maximumot hozta, mint mindig.” – tette még hozzá.

Írta, összeállította: Hatos Niki


2024. június 1. 09:15

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA