MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2024: Íme a huszadik hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte a 2024-es év huszadik hetét. Ezekben a napokban olyan előadók jöttek ki új dallal, mint...

MEHRINGER – A BÁLBAN (kislemez) 
Közel két éve alkot és koncertezik zenekarával Mehringer Marci. Az előadó
tavaly októberben adta ki első, „111” nagylemezét, a héten pedig megérkezett a Fonogram-díj jelölt produkció legújabb EP-je, „A bálban” címmel. A korong fényét olyan közreműködők emelik, mint Anubii$, Filo, Burijenci, Lil Frakk, valamint a Váradi Roma Café.


AWS – INNEN SZÉP NYERNI (full album)
Megjelent az AWS első olyan nagylemeze, amelyen immáron a banda jelenlegi frontembere, Stefán Tamás bizonyít. A folytatás, valamint az „Innen szép nyerni” korong kapcsán Brucker Bence így nyilatkozott:

„Több gondolat is megfogalmazódott bennünk, a folytatással kapcsolatban, több opció is felmerült. Végül arra jutottunk, hogy ha alapítanánk egy másik zenekart, akkor senki nem játszana többé AWS dalokat, nem élne tovább az az örökség és eszmeiség, amit fiatalkorunk óta építettünk, így a közös utunk is a végéhez érne. Ez a zenekar soha nem egyszemélyes projekt volt, hanem 5 ember alkotóközössége. Ebből az 5-ből 4 itt maradt a fizikai síkon, megküzdeni a fájdalommal, egynek a szellemisége pedig irányt mutatott a sötétebb napokon.” 
„Az ‘Innen szép nyerni’ nem csak egy soron következő lemez. Ezeknek a daloknak el kellett készülnie ahhoz, hogy mi is előrébb tudjunk lépni a gyászfeldolgozásban, és sajnos ezen a téren Tomival is szorosan tudunk kapcsolódni. Elképesztő terápiás ereje van annak, hogy a legbelső fájdalmaidat és szorongásaidat dalokba tudod önteni. Fontos volt számunkra, hogy minden egyes kis apró részlet kapcsolódjon az egészhez, legyen szó a borítón található szimbólumokról vagy az albumhoz készült fotókról, videoklipekről. Az élet igazából egy játék. Néha egy piszkosul morbid, fekete humorú, szemét játék. Amikor igazán a földön vagy és minden kilátástalan, olyankor mondod, hogy na “Innen szép nyerni”. Akármennyire is rombol le az élet, folyton újjá kell építeni a romokat. Ez a körforgás került a lemezborítóra és ez adta az ötletet a társasjátékunkhoz is.”- tette hozzá Kökényes Dániel. „A lemezhez készítettünk egy társasjátékot is. Ugyan a dalok hangvétele elég sötét és depresszív, szerettük volna ezt ellensúlyozni egy olyan élménnyel, ami az önfeledt szórakozásról szól. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy akármennyire is kilátástalan és nehéz a helyzet, mindig tudjunk örömöt és boldogságot találni az életben, a körülöttünk élő szeretteinkben, barátainkban. Ebben a társasjátékban olyan vicces illetve kellemetlen sztorikat olvashatsz majd, amik velünk történtek meg. A történet kimenetele határozza meg, hogy előre vagy hátra kell lépned a pályán. Nem árt, ha megtanulod az új dalok szövegeit, mert még kapóra fognak jönni. Lesz lehetőséged elmesélni a te sztorijaidat is. Gyűjtheted a “#teamaws” kártyákat, fordíthatsz a játék menetén a „Sorsforgató” kártyával, és reménykedhetsz, hogy nem húzod ki az “Innen szép nyerni” kártyát, ami visszarepít a start mezőre. Ez csak pár részlet a játékból, reméljük sok felhőtlen pillanatot tudunk majd vele okozni mindenkinek.” – árulta még el Kökényes.

https://aws.bfan.link/innen-szep-nyerni


DZSÚDLÓ – KELET
Az elszakadás és felnőtté válás témáját boncolgatja pörgős újdonságában Dzsúdló. A „Kelet” trackben a rap betétet Signo adja elő, a dalhoz kreált klipet pedig Szél Benjámin rendezte.

„A KELET a vidékről Pestre felkerülést, azt a társadalmi lemaradást dolgozza fel, amit ez jelent. Én borsodi gyerek vagyok, erre utal a dal címe is. Furcsa, feldolgozandó jelenség az, ahogy egy generációnyi lemaradást próbálunk behozni. Nekünk talán sikerült is elérni az anyagi stabilitást először a családban, de azt is látjuk, hogy sokaknak nem. Ezt az ambivalens érzést sűrítettük három és fél percbe.” - mondta el Dzsúdló.


FEDOR KYRA – ÜVEGVILÁG (kislemez)
Fedor Kyra egy ideig elsősorban tartalomgyártóként volt aktív, többek között a TikTok platformján, ahol több mint 205 ezren követik figyelemmel. Az előadó azonban nemrégiben úgy döntött, hogy újra legnagyobb szenvedélyének, a zenének szenteli magát. A napokban megjelent „Üvegvilág” című kislemeze, amelyen olyan kiválóságokkal dolgozott együtt, mint Balázs Tibor Mamó (hangszerelés), Hiegl Gergő (gitár, master), Lakatos Zsolt (zongora), továbbá Kyra édesanyja is hozzátette a szükséges pluszt az anyaghoz, egy bölcsesség felmondásával. A kislemez öt dalának szövegét, zenéjét Kyra álmodta meg, az albumborítóját pedig Szűcs András kreálta.

„Az ’Üvegvilág’ kislemezem az eddigi életem átfogója. Igyekeztem belecsempészni olyan elemeket, amelyek örök életemre elkísérnek, ilyen például az édesanyám hangja, vagy az egyik legnagyobb bölcsessége, ami mindig velem van. Az EP Introjában megjelennek kis foszlányok a ’Láthatatlan’ című dalomból, ezzel a kislemez pont úgy indul, ahogy az életem is annak idején: szomorúan, de izgalmakkal telin, majd az álmok megvalósulásával, a kiteljesedéssel, a megérkezéssel, megnyugvással.” – kezdte a kiskorong kapcsán Kyra. „Az első dalt az ’Üvegvilág’ jelenti. Gyerekként egy üveg voltam, amin volt két nagy szem, amivel láttam a világot, de akik megbántottak, azok nem láthatták, hogy kinek, milyen szinten okoznak fájdalmat. Ekkor is mosolyogtam, próbáltam boldog maradni... Az Üvegvilágomban éltem addig, amíg a szerelem észre nem vett. Törött üvegként, de bízott bennem, és abban, hogy nem vágom meg. És nem, őt már nem sértettem meg a szilánkokkal. A ’Várj’ a showbiznisz azon oldaláról szól, amikor az emberek látnak egy előadót a színpadon, de valójában nem ismerik a valódi énjét. Egyébként nem biztos, hogy feltétlenül ismerniük kell, de érdekes kettősség ez. Az ’Anya’ szerzeményt édesanyámnak írtam, mert hálás vagyok, hogy ő van nekem. Ezzel a dallal minden csínytevésemért bocsánatot kérek tőle. Mindig anya volt az, aki jó útra terelt, és akinek mindig, de tényleg mindig igaza van. Az ’Egyre jobban’ arról a megszokásról mesél, amikor az ember azért marad valaki mellett, mert sajnálja, vagy mert nem akar egyedül lenni, de nincs már ott benne a valódi szeretet. Hazudunk magunknak, hazudunk a másiknak, hazudunk a világnak, borzasztó állapot ez. Az ’Ez van’ arról az énemről szól, aki megérkezett az életébe, aki semmit nem bán, aki elengedi a múltja azon részét, amit el kell. A végén a hangmérnök azt mondja ironikusan, hogy „Nagyon jó… Akkor kezdjük előlről”. De mit is?” – tette még hozzá nevetve.


KRISTOAF – ENSO (full album)
A New Chord gondozásában megérkezett kristoaf harmadik nagylemeze, avagy az „ENSO”.

„Itt összegződött minden bennem, amit összegyűjtöttem az elmúlt években. Digitalizálódtam, majd visszatértem a hangszerekhez. Organikusan így gurul belőlem, belőlünk. Megint egy keverék-lemez, viszont határozottabb az irány. Talán ezt mutatnám meg sok év múlva, hogy ő vele kezdjenek, ha utánam járnának. Nehéz összefüggően beszélni egy ennyire stílusokban kacskaringós történetről, de észrevettem egy önmegszólító mintázatot az album írása során. Sokat szól a lírai én E/2-ben magához, vagy annak egy rétegéhez, így éreztem be ezt a nyitott kört szimbólumnak. Térne vissza magához, de még keresi a végét, csak minél közelebb kerül hozzá, annál több perspektívát érez be. Gondolom így öregszik az ember. Erről a fajta levetkőzésről, flow élményről szól az ENSO, a felszabadult layerekről. Egy alkotó lakás első fejezete az ENSO, fél év idejét öleli fel, az ÉDEN-en kívül, amely egy alkotótáboros track. Szokásos brigád, sosehol, Hodován Milán, Somody, Gerendás Ruben barátom debütál producerként is az albumon a TENGER c. dalon. Tendencyvel megszületett az első feel good dalom, amibe akarva akaratlanul de belekerült egy kis kosz." - nyilatkozta az előadó.


HANGÁCSI MÁRTON – NERO
A legendás budapesti éjszakában, Simó Marci rendezésével forgatta új klipjét „Nero” című számához Hangácsi Márton.

„A hedonista és a magát mindig visszahúzó és a nyugalomra vágyó én közötti párbeszéd a dalszöveg. A két én harcának egyik alapja, hogy az ember nem őszinte önmagához, elveszíti a valósággal való kapcsolatát. Nincs konkrét ember akiről szólna, de elég kevés olyan embert ismerek (beleértve magamat is), akiben ezek a tulajdonságok akár minimálisan is, de ne lennének meg” - mondta el Marci.


RÓMEÓ VÉRZIK - #1
A Felvidék legnépszerűbb rockzenekara, avagy a Rómeó vérzik is új dallal rázta fel a májust. Az „#1” a GrundRecords gondozásában jelent meg, a dal alapötletét és vázát Ákos hozta, így Koppánynak egy ütős refrén és a szöveg megírása volt a feladata.

„A kiskunhalasi sportcsarnokot béreltük ki egyetlen napra. Azért esett a választásunk erre a helyszínre, mivel a Hungarian Stage Rental Group látvány és színpadtechnikai cég vezetője Gál Dezső és csapata régóta nagyon jó barátaink és segítik a munkánkat. Ezért adott volt, hogy mi utazzunk hozzájuk és ők adták a technikai hátterét a klipnek. A forgatásra és az utómunkálatokra a Down For Whatever zenekarból Robit és és Dávidot kértük fel, mivel tudtuk, hogy foglalkoznak klip készítésével. Fiatalosak, lendületesek, nekünk pedig most pont ez kellett. Mondjuk a szart is kicsavarták belőlünk. A nap végére az egész zenekar hullafáradt volt. De megérte!” – árulta el Koppány.


MANDOKI SOULMATES - A MEMORY OF MY FUTURE (full album)
Lírai utazásra invitálja a hallgatóságot friss-ropogós anyagában a Mandoki Soulmates.

„Ez az analóg hangzású esztétika még egy mobiltelefon apró hangszóróján keresztül is képes áthatolni a digitális kor zaján, ahol a többség streaming szolgáltatásokon keresztül éli meg a zenét...Egy kézzel írt levél ez, töltőtollal, a közönségünknek” – mondta el Leslie Mandoki.
„Nehéz idők kemény embereket nevelnek, Kemény, bátor emberek könnyebb, szebb időket teremtenek, a könnyed idők könnyelmű generációt nevel fel, és a hanyag, könnyelmű generáció nehéz időket teremt megint. Ebből az ördögi körből nem találjuk a kiutat”. – tette hozzá még.


GIRLHOOD – KURVANAGY
Új hangzásvilággal jelentkezett a girlhood bandája.  A „Kurvanagy” ugyanis rockosabb gitárriffekkel és szókimondó szöveggel építkezik.

„Fun fact, hogy az alap gitárötlet dobokkal egy esti iszogatás közben jött, pont akkor találkoztunk Blankával, a dobosunkkal először. Tök izgatottan mondtam nekik, hogy elindult a fejemben egy nagyon jó ötlet, gyorsan lepötyögtem jegyzetekbe fonetikusan - már ha ezt lehet így mondani" - árulta el Bogi.


KALLAY SAUNDERS, ASHREF – BREATHING
Új nyári himnuszt alkotott meg Kállay Saunders és a tunéziai énekes, Ashref. A „Breathing” dal megjelenése óta nagy sikerrel fut, így nemrégiben kapott egy klubkész let me you remix-szet, amely az eredeti klip egy felszabadultabb alternatívájával jelent meg LeHoLegacy rendezésében.


BÉKEFI VIKI, YA OU - MENNYIRE LEGYEK MÉG
Latin virtussal átitatott, táncra csábító közös számmal rukkolt elő Ya Ou és Békefi Viki.

„Lényegesen megkönnyíti az őszinteségi faktort az, hogy az életben is egy párt alkotunk, de azért megvannak a nehézségei is. Tekintve, hogy mindketten eléggé maximalisták vagyunk, előfordul, hogy kicsit több ideig tart dűlőre jutni bizonyos kérdésekben. Mondjuk úgy, hogy ha “idegennel” dolgozik az ember, előbb hajlandó kompromisszumokra” – kezdte Ya Ou. „De pont ebben rejlik a mi kémiánk, hogy nem finomkodunk egymással, ha hatékonyan akarunk dolgozni, de ezt általában a végeredménynél látjuk be, hogy jó döntés volt. Ez főként az alkotási folyamatra igaz. A színpadon való jelenlétünk az megkérdőjelezhetetlenül őszinte és sose élveztünk ennyire még produkciót, mint amikor együtt léphetünk fel akárhol, akármilyen műsorral.” – tette hozzá Viki.

„Mi abszolút úgy működünk otthon is, ahogy a klipben látszik. Amikor megyünk valahova YA OU ráérősen készül, az utolsó pillanatra is hagy még tennivalót bőven. Én szeretek mindent előre eltervezni, összekészíteni, hogy induláskor csak át kelljen gondolnom, hogy minden megvan-e. Sokszor előző este kikészítem a ruháimat és a saját dolgaimat, hogy már csak az ő és a kisbaba dolgait kelljen ellenőrizni. Szeretem kézben tartani a családunk dolgait és YA OU is szereti, hogy nem kell annyi mindennel foglalkoznia.” – mondta még el az énekesnő.


HAXEL - FELHŐK (FULL ALBUM)
2010-ben rögzítette első számát („Kis gyerekként”) a 29 éves Harsányi Alex. A minap pedig kiadta „Felhők” című albumát, amivel élete egy korszakát szeretné lezárni. A korongot Fekete Sándorral és Rózsa Lászlóval közösen álmodták meg, készítették el.

„Az album egy korszakot foglal magában, mondhatni az elmúlt 30 évet. Ahogyan egy kis srácból felnőtt férfivá válik az ember. Az utóbbi időszakban jelentős változások következtek be az életemben: először férj, majd apa lettem. Ez akaratlanul is elindított bennem valamit, ami formált, és elkezdtem egyre tudatosabb lenni. Sok mindenről szól, de elsősorban egy kalandregényként írnám le, amely nem a nagyvilágban, hanem bennem játszódik. Szó van benne szerelemről, csalódásról, társadalom kritikáról és még sok minden másról is." – árulta el Haxel.

https://bit.ly/4alCF2X


ILAND - KÉK GYÉMÁNT
Szurcsik József festőművész képeinek társaságában, a Műcsarnok kiállítóterében, Marton Zoltán rendező-operatőri teendőivel forgott az iLAND legújabb klipje. A „Kék gyémánt” zenéjét, szövegét Pálvölgyi Géza szerezte.


BEN T KADAR - BRUTAL EXTENSIONS (kislemez)
Új kislemezzel rázta fel a hetet Ben T Kadar. Az előadó „Brutal Extensions” albuma egy igazi kollaboratív anyag.

„Azokat a barátaimat választottam ki, akik a legaktuálisabbak voltak a szerzői folyamat alatt az életemben. Salie Xander évek óta nagyon jó barátom, Laura Heily-vel egy horvátországi dalszerzőtáborban ismerkedtem meg, Ninazu-val (Dénes Dávid) tavaly találkoztunk egy budai villában és egyikünk se tudta mit keres ott, illetve Neon Leon-nal (Leon Burch) közös barátaink hoztak össze egy belvárosi éjszakában és egyből megtaláltuk a közös hangot. Mindenkivel gördülékenyen ment a közös alkotás és azt éreztem mindenkivel megtaláltuk a közös hangot. Sok együtt nevetés, kemény munka, jobbnál jobb ötletek egymásnak passzolása és néha az együtt kesergés is jellemző volt az alkotói időszakra. A zenei egység kérdést próbálom és próbáltam is lazára venni, főleg, hogy ahány közreműködő, annyi féle hangzás jött létre az EP-n. Azt érzem, hogy az, hogy én hangszerelem és én adom elő a dalokat teremt egy olyan zenei egységet, ami nekem megfelel.” – mondta el Ben.

Írta, összeállította: Hatos Niki


2024. május 26. 08:45

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA