MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2024: Íme a hetedik hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte a 2024-es év hetedik hetét. Ezekben a napokban olyan előadók jöttek ki új dallal, mint T.Danny, Azahriah, vagy éppen a Margaret Island. Tovbbá bemutatjuk a DAL 2024 – A MÁSODIK VÁLOGATÓ PRODUKCIÓIT.

T. DANNY – VISZLÁT
T. Danny decemberben adta ki legújabb albumát „Ezer nap” címmel. Az előadó elképesztően termékeny, így máris előrukkolt egy friss-ropogós számmal. A „Viszlát” egy szakítást követő sötét időszakról mesél, amelyhez maga a rapper rendezett klipet Imre Norbert társaságában.


AZAHRIAH - MARIANA.ÁROK
Hasonlóan aktív produkciót jelent Azahriah, aki a Mariana-árok legmélyére merül legújabb klipjében. A dal magyar, angol szöveggel építkezett, a kisfilmet pedig Emil Goodman készítette.


MARGARET ISLAND – SZOMBAT
Ötödik albumával jelentkezik tavasszal a Margaret Island. Erről a korongról szállított le új előfutárt „Szombat” címmel a zenekar.

„Ez a dal már több mint egy éve a fiókunkban csücsült. Aki figyelemmel kíséri a lemezeink megjelenését, már biztosan észrevette, mekkora kontrasztokat, mélységeket és magasságokat járunk be az új albummal. Szerettük volna megfogalmazni azt az érzést, amikor az ember a családja vagy a barátai körében ül, és egyszer csak elfogynak az őszinte szavak és beszélgetések. Amiatt van ez, mert mindannyian inkább a saját belső valóságukban élik a hétköznapokat, kifelé semmit sem mutatnak meg a küzdelmeikből, nem könnyítenek a lelkükön” – kezdte Lábas Viki. „Annyira megszerettük a közös munkát Vadas Gézával a Kés hegyén klipünk és a Szabadon szép a tánc című turnénk live session videóinak felvételei során, hogy ezúttal is őt kértük fel rendezőnek. Ő álmodta meg ezt az egyszerű, letisztult, kicsit nyomasztóan szomorú világot, amely ezt a dalunkat is jellemzi.” – mondta Füstös Bálint.


THE BIEBERS – DILF
Jó nagy egy adag önirónia fűszerezi a The Biebers újdonságát, amelyben fókusz helyeződik Puskás Peti vegánságára, mentorkodására, valamint a hírhedt ötszázra.


AUDIOPOETA – STOCKHOLM (full album)
Némi szünet után új zenei anyaggal jelentkezett Audiopoeta (Belényi Misi). A „STOCKHOLM” korongon nyolc dalt hallhatunk belevaló dallamokkal, elképesztően minőségi, szókimondó, szarkasztikus szövegekkel. A szövegeket Audiopoeta álmodta meg, a zenei ötletek, a mix, master tevékenységek pedig Genoff Patrikhoz köthetőek. 


A KIRÁLY HALOTT – A TISZTA LAP SÚLYA
Új lemezt pakolt össze a 2016 óta aktív A Király Halott. Az „A tiszta lap súlya” című lemezen tíz dalt kap a nagyérdemű, többek között olyanokat , mint a „Mogorva”, a „Termék vagyunk”, vagy éppen a „Csoda”.

https://wmmd.lnk.to/AKiralyHalott_ATisztaLapSulya?fbclid=IwAR0yP7jwxzhMH802Gxx5FP2WZPB1traWBgLVF9FFFZycNEkknrfEfvlVMzw


SZLIMMY, BUZÁS BENCE, CAANIS – KABÁT
Igazi komfortzónából kilépős kollaborációval jelentkezett Szlimmy mégpedig Buzás Bencével, Caanis-szal és Hundred Sins-szel karöltve. 

„A „Kabát” című dal egy régebbi darab, a 2022-es Colorblind alkotótáborban született meg. Azt a feladatot kapták a csapatok, hogy egymásnak kell megmondani, milyen témában írjon az adott gárda. Én a Buzás Bence, Caanis, Hundred Sins trióval kerültem össze. Mi nagyon jófejek akartunk lenni, és valami olyasmit adtunk a másik csapatnak, hogy “szerelmi csalódás” vagy hasonló bonyolult téma. Viszont mikor mi megkaptuk a kis cetlinket, a következő állt rajta: „Vissza akarsz váltani egy kabátot a turkálóban, de nem engedik”. Eleinte kicsit meglepett, mert ilyenre aztán nem számítottunk, de amint elkezdtük megírni a szöveget rájöttünk, hogy igazából tök izgi, hogy nem egy klisés valamiről kell beszélnünk. Hundred Boti elképesztő mit rakott szerintem, nekem az egyik kedvenc alapom tőle, így a srácokkal viszonylag könnyedén rámentünk az alkotói folyamatokra.” – nyilatkozta Szlimmy.
„Gulyás Botondék egy elképesztő szuper koncepciót találtak ki a kabát témában maradva: van egy elátkozott kabátunk, ami miután megtalálja új gazdáját, balszerencsét hoz rá. Lényegében ezt követi végig a klip, ahogy egymás után megkaparintjuk az amúgy elég fless kabátot, és mindenki a maga módján pórul jár. Hadd emeljem ki külön Olivér (Caanis) kitartását, mivel az egyik jelenetnél egy jó másfél-két órát kellett egyhelyben feküdnie egy faasztalon, miközben vérrel és pezsgővel fröcskölték, gyümölccsel díszítették, és hasonló finomságokat műveltek vele. Egy gép vagy Oli! (és még a tested is kiváló!)” – tette még hozzá.


ILLETVE ZENEKAR – ELSZÓRT SZAVAK (full album)
Első nagylemezét adta ki pop, blues, jazz és rock elemekkel, „Elszórt szavak” címmel az Illetve zenekar.

„A líraiság és az erős képek abból fakadhatnak, hogy évek óta ráléptem egy olyan útra, ahol megismerhetem önmagam. Ahol a hétköznapi mókuskerék mellett kapaszkodóként mindig ott lesz valami, ami mentálisan helyre billent. Sok szöveg erről az útról szól. Az inspiráció pedig az, hogy minél több emberhez jusson el. Ha valaki magára ismer, akkor találjon benne egyfajta sorsközösséget, vigaszt. Ne érezze magányosnak magát, illetve merjen beszélni arról, ami éppen feldobja, nyomasztja, vagy egyszerűen csak érdekli.” – mondta el a frontasszony.


CSERIHANNA - AKINEK ÉN SOK VAGYOK
Az önelfogadásra és egészséges önérzetre hívja fel a figyelmet cserihanna. Az „Akinek én sok vagyok” számhoz abszurd és vicces klip forgott.

„Mivel a dal a hosszan elfojtott düh felszínre töréséről szól, és arról, hogy minél tovább nem fejezed ki egészséges keretek között a haragodat, annál kevésbé sikerül majd szofisztikátlan elküldeni azt a valakit a legtávolabbi pontra, ezért ehhez mérten igyekeztünk Márkus Sándorral, a klip rendezőjével megtalálni azt a vizuális formanyelvet, ami ennek a humorát és mélységét is képes kifejezni. Sanyival egyébként együtt dolgozunk a Budapest Bábszínházban és már korábban rájöttünk, hogy hasonlóan abszurd gondolkodás jellemzi őt képileg, mint engem verbálisan, ezért úgy gondoltuk, hogy jó lenne valamit közösen alkotni. A végeredményben mindamellett, hogy vicces, és tele van látszólag teljesen indokolatlan dolgokkal, van valami végtelenül tragikus és fájdalmas érzet is. Valahogy annak a fájdalma, amikor elengedjük a megfelelési kényszert és vállaljuk magunkat, még ha ezzel teljesen egyedül is maradunk. Beleállni abba, hogy sok vagyok. Fontos szempontunk volt továbbá, hogy semmi esetre se illusztráljuk a dalt. Az egész stáb - Vincze Alina operatőrrel az élén és minden közreműködő ember annyira jó fej volt, lelkes és segítőkész, hogy biztos, hogy életre szóló élmény marad ez a forgatás” – mesélte cserihanna.


KONTRA.POP, MIKOO - MINDEN SARKON ÁLLTAM MÁR
Az EDDA Művek slágerét gondolta újra drum’n’bass verzióban a KONTRA.POP. 

„Nem kellett sokáig keresgélnem, amíg rátaláltam Havas Mikire. Mindenki ismeri őt, az Irie Maffia zenekar alapítója és ex-basszusgitárosa, aki Mikoo név alatt zenei producerként is tevékenykedik. Nekem mégis inkább a produceri munkái tetszettek jobban, és megszólítottam egy születendő dalom meghangszerelése és producerelés miatt. Gyanútlanul igent mondott. Nehogy véletlenül valaki azt higgye, hogy ezt komolyan gondoltuk. Ez egy szó szerint 0 forintos klip, amelynek a felvétele alatt kifejezetten kimelegedtünk, röhögtünk hasgörcsig, annak ellenére, hogy amikor otthonról elindultam a helyszínre, akkor -8 Celsiust mutatott a mérő. Nem tudom, hogy lesz-e akkora megtekintés rajta, hogy bajba kerüljünk a téma miatt. Ha meg tömegek vennék komolyan, akkor tényleg úgy érzem, hogy megérett az emberiség a kipusztulásra, és hogy elvigyenek minket az élienek szexrabszolgának.” - árulta el a KONTRA.POP frontembere.


FLUIDA – MESSZIRŐL
Édesapjáról, édesapjának írta meg második számát Fluidia. 

„Fluidia egyszerre az én művésznevem, a zeném folyékonyságának jelzője, és sokszor hivatkozom rá helyszínként is, mint egy elképzelt világra, amiben alkotok. A név is a zeném folyékonyságából ered, a ”fluiditására” rímel az. Ebbe az alkotóközösségbe tartozik Zoli és Gabi is, akik alapvetően a háttérből segítik a dalaim megszületését produceri szinten, de a koncerteken zenésztársként és egyébként barátként is részei Fluidiának.” – meséli Szőcs Szimonetta. „Az összes eddig megírt dalomat egy saját, valódi élmény inspirálta, de számomra ez a legszemélyesebb, a legfontosabb, mert édesapámról, pontosabban édesapámhoz szól, akit kilenc éves koromban vesztettem el. Mivel négyéves korom óta csak vele kettesben éltünk, ő volt az egész világ számomra. Neki köszönhetem a zenei sikereimet is, mert ő indított el a pályán, és mindig hitt bennem, így ezzel a dallal hálálom meg neki mindezt. Minden alkalommal katartikus élmény előadni ezt a dalt, és átélni a hozzá kapcsolódó emlékeket. A dalhoz egy főképp fényképekből álló videoklip is készült, amelyeken édesapám látható.” – tette hozzá.


A DAL 2024 – A MÁSODIK VÁLOGATÓ PRODUKCIÓI
Szombaton (02.17.) sor került a Dal 2024 második válogatójára, ahol olyanok adták elő versenyszámaikat, mint a PINKERS, a Phoenix RT, a Bterv, az Arcidra, a MattSet, Szabó Ádám és Szabó Jennifer, Győrfi Anna és Kéméndi Tamás, Kökény Dániel, LIly, valamint László Evelin. A műsor zsűrijét Szandi, Németh Alajos Lojzi, Ferenczi György és Egri Péter alkotja. A második adásból végül ők jutottak tovább: a PINKERS, a Phoenix RT, az Arcidra, László Evelin, Kökény Dániel.










Írta, összeállította: Hatos Niki


2024. február 25. 08:41

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA