MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 8. hét megjelenései

Egy biztos, 2023 nyolcadik hetében nem volt okunk unatkozni, tucatnyi újdonsággal rukkoltak elő a hazai produkciók. Friss klippel jelentkezett a Breakpoint, a GranCanada, a The Biebers, Rúzsa Magdi, vagy éppen Ya Ou. 

BREAKPOINT – VOLITION
2022 augusztusában új modern metal, metalcore csapat bukkant fel a láthatáron. A Breakpoint produkcióban olyanok bizonyítanak, mint Czeglédi Gergő (szólógitár), Szabó Bence (ritmusgitár), Balog Máté (basszusgitár), Varga Márk (dob), Stier Olivér, valamint Balogh Flóra (ének). A formáció a héten adta ki legújabb klipjét, ami a negyedik számukat jelentő, kissé haragos, a céltudatosságot körbejáró „Volition” dalukhoz forgott.


GRANCANADA – ODABENT ISMERŐS
Néhány napja jelent meg a GranCanada nyolc számos albuma, a „Szemben a Nap”. A héten pedig egy új klipet is publikált a banda, ami az egyik legpörgősebb számukhoz készült.

„Amikor felvettük az albumot rögtön utána elkezdtünk azon gondolkozni, hogy melyik dalokhoz tudunk elképzelni klipet. Két szám járt a fejünkben, amit el is küldtünk Szőke Barnának, akinek a munkáit régóta követjük és szeretjük. Barna egyből inspirációkkal kezdett minket bombázni, hogy mit tud elképzelni az Odabent ismerős hogyan lenne izgalmas képileg. Onnantól pedig nagyon természetesen alakult a közös munka.” – mesélte Tóth Tamás gitáros „Pár évvel ezelőtt az Egyesült Államokban (hol máshol?) történt egy bizarr, ugyanakkor vicces eset. Két apáca kirabolt egy bankot. Az végül nem derült ki, hogy valóban apácák voltak, vagy csak beöltöztek annak, mert nem sikerült őket elkapni. Ez a szituáció, megspékelve egy nagy adag abszurditással, adta a klip alap koncepcióját. Rég meg szerettem volna valósítani ezt az ötletet, és mikor a zenekar megkeresett a dallal, azt éreztem, hogy a dal mondanivalója, több ponton is kapcsolódik egy ilyen fura szituációhoz. Végül a zenekarnak bejött az ötlet, így belevágtunk!” – tette hozzá Szőke Barna.


LUGOSI DANI, TAKÁCS VILKÓ – SZITAKÖTŐ
Harmadik videóklipes számával jelentkezett szólóban Lugosi Dani. Az életigenlő, melankolikus, a mások féltését körbe járó „Szitakötő” elkészülésében Takács Vilkó támogatta az előadót.


DALLOS BOGI, FEHÉR BALÁZS – MY NAME
Tavaly ősszel öt év szünet után új albumot adott ki Dallos Bogi. Ezen a korongon egy duett is hallható, amelyet Bogi Fehér Balázzsal közösen alkotott meg, és amelyhez nemrégiben Czoller Bence rendezett klipet.

„2021 elején kezdtünk neki Az út közepén nagylemez írásának. Ebben az időszakban le volt zárva az egész ország, kijárási tilalom volt esténként, mi pedig a szerzőtársammal Wagner Emillel szembe laktunk egymással így minden esténket demók készítésével, ötleteléssel töltöttük. Egy olyan lemezt szerettünk volna készíteni ami “okos-pop” azaz slágeres dallamok, amiket néha megtörünk egy-egy váratlan zenei ötlettel, de szövegekben viszont mindenképp nagyon kitárulkozó és mély. Amikor Emil elkezdett gitározni, én pedig rádúdoltam a My name első ötletét, azt éreztük, hogy ez nagyon más mint a többi dal, de egyből beleszerettünk a country jellegébe, a kántálásba, az őserőbe. Amikor válogattunk a demók közül akkor kezdetben úgy gondoltuk, hogy ez a dal illik legkevésbé az album többi dalához, mégis annyira fontosnak éreztük, hogy semmiképp nem tudtuk lehagyni. Éreztem, hogy ez nem csak az én dalom, hanem egy duett kell, hogy legyen, ráadásul a stílusából adódóan nem él meg magyarul, tehát lesz egy angol nyelvű dal is a lemezen. Ahogy becsuktam a szemem egyetlen egy férfihang, angol kiejtés, energia jutott eszembe, aki egyértelműen Fehér Balázs volt. Még 2014-ben egyszer leültünk beszélni egy közös dal ötletéről, de akkor az élet közbeszólt, és nagyon jól tette, mert szerintem most álltunk igazán készen egymásra. A ’my name’ a különbözőségről, egymás és önmagunk megismeréséről, megértéséről, nehézségek elfogadásáról, békénk megtalálásáról szól. A hangzásvilágnál törekedtünk a letisztultságra, arra, hogy a zene tökéletesen alátámassza a szöveget. Lágyság és erősség dinamikájának változása, amely megjelenik minden emberi kapcsolatunkban” – árulta el Bogi.


ANDRΞW J.K. – MIDNIGHT
„A1” című nagylemeze egyik számához forgatott klipet Németországban az Andrew J.K. művésznéven zenélő Karsai J. András.  „Midnight” című mély lüktetésű, misztikus hangulatú pop balladában egy éjszakai körkép tárul elénk. A videó Baden-Baden városában készült, a hangszerelés pedig Somogyvári Dániel munkája.

"Évek óta terveztem a dal videóklipjét, azonban a megvalósításhoz szükséges anyagi tőke előteremtéséig félretettem a projektet. Történt aztán, hogy kisebb kihagyás után visszatértem A Szépség és a Szörnyeteg című musical turnéjára, melyben a kezdetektől játszottam, és amely előadás 12 év alatt, 850-szer aratott sikert Európa-szerte. Karácsony előtt pár nappal Baden- Baden-ben sétáltam előadás előtt, ami az egyik kedvenc városom a hangulata miatt is, illetve a turnén az ensemble szerepek után 2017-ben itt debütáltam Lumière, a gyertyatartó szerepében, ami azóta is a legkedvesebb szerepeim közé tartozik. Megálltam egy templom előtt, megszólalt a harang, körbenéztem a kis utcákon és jött egy érzés, hogy ez a dal otthona. Új ötleteim születtek, majd megtapasztaltam milyen, amikor az élet megteremt minden „hozzávalót”, és kezedben a lehetőség, hogy „főzz egy jó vacsorát”. Nagy Kriszta, akivel gyerekkorunk óta ismerjük egymást közös pantomimes múlt kapcsán, a szomszéd városban lakik, hobbi fotósként is alkot és kölcsönadta a kameráját, valamint vállalta az asszisztensi feladatokat. Amire nem jutott idő, azt másik nap rögzítettük telefonnal. Sok apró történetet szerettem volna ábrázolni mind az utcákon, mind kvázi bekukucskálva egy kávézó, vagy nappali ablakán. Csodálatos művész kollégáimnak megtetszett az ötlet és vállalták a szerepeket. Leitner Lilla, Pyka Alexandra, Sz. Nagy Ildikó, Széles Flóra, Török Fanni, Bardóczy Attila, Kercsó Attila és Kocsis Tamás láthatóak a videóban, gyönyörű pillanatokat teremtve. A vágást több előző klipemhez hasonlóan jómagam készítettem, az operatőri munkákat és fényelést pedig a film- és zenekészítőként is alkotó Indrei Ábel, akivel a turnén ismerkedtem meg. Izgalmas kísérletezés volt, hogy miként tudjuk a legjobbat kihozni az adottságokból és egymásból, majd minden összeállt és egy igazi szeretetteljes, spontán munkafolyamatként létrejött a videó." – nyilatkozta Andrew J.K.


THE BIEBERS – 1848
Elképzelted már, hogy milyen lenne, ha Petőfi Sándor megérkezne a jelenbe? Nos, a The Biebers új klipje erre ad alternatívát, hiszen a Rádli Bence rendezte videóban Puskás Peti alakítja Petőfi Sándort.

„A versei, a tettei ide vezettek, hogy Budapest egy független világvárossá nőtte ki magát, ami egy szabad ország központja. Amit ma Magyarországnak és kultúrának nevezünk, azért emberek az életüket áldozták fel. Nemcsak Petőfi lehet aktuális minden korban, hanem az összes olyan gondolkodó, aki szabadon alkotott és hitelesen volt képes megörökíteni korának szellemét. Ők olyan kapaszkodók, viszonyítási pontok a világban, amik emlékeztetnek minket arra, honnan jöttünk és mihez viszonyítva kell ma élnünk az életünket. Petőfi nem popdal szerkezetben gondolkodott, igy bele kellett nyúlni a versbe és egy refrént is írni kellett hozzá.”  – mondta el Puskás Peti.


BAD HABIT – ZUHANUNK
A fiatalkori depresszió felé vezető útról mesél új számában a második nagylemezére készülő Bad Habit. A „Zuhanunk”-hoz a BNPixels közreműködésével készült klip.

"A Zuhanunk nagyjából 2020 őszén, az első nagylemezünk megjelenése után íródott 5 perc leforgása alatt, ami nálam szokatlanul rövid idő. Mikor túl sok időt hagyok magamnak egyedül a gondolataimmal, olyan érzések törnek fel, amelyekkel nem akarok általában foglalkozni, de ekkor tombolt a covid, otthon ült mindenki, így nem volt más választás. Kicsit megállt az idő mikor a legnagyobb stenkben éreztük magunkat, hiszen épphogy csak kiadtuk az első lemezünket. Viszont a dalban már nem csak erről a konkrét helyzetről volt szó, hanem az egész eddigi életemről. Ezt a szöveget tartom leginkább magaménak és a legőszintébbnek, bár eddig egyik megjelent dalunkhoz vagy szövegünkhöz sem tudnám hasonlítani. Egy fekete bárány lett a többiek között, amit mindannyian nagyon szeretünk, de ezzel együtt teljes a kép rólunk. Az ürességet próbáltuk megjeleníteni a klipben, amihez metaforikus képeket használtunk. A hóesés, a vér, a tükrök vagy a víz erejének segítségével igyekeztünk bemutatni a depresszió felé vezető út azon szakaszát, ahol szerintem nagyon sokan voltak vagy vannak. Akár már fiatalon sokan azt érzik nincs kiút és kilátástalannak látják helyzetüket. Több, mint 2 éve íródott a Zuhanunk, így volt időm gondolkozni ezen és egyértelműen van kiút. Mindig van segítség csak először magadnak kell bevallani a problémát"  – árulta el Posta Máté.


BERTA'LAMI, YOUNG FLY – VISZLÁT
Eleged van a szerelemből? Akkor Berta’Lami és Young Fly közös dala, amit Tembo producerelt, éppen neked szól!

„A Viszlát a tipik toxic szakításról szól, amikor a kapcsolat végi vergődés, egymás lelkének teljes amortizálása után valamelyik fél bemondja, hogy ennyi volt, mert már nincs ereje tovább küzdeni a kapcsolatért. Aztán kis idő múlva, amikor a másik már épp továbblépne, visszakúszik hozzá, mert rájön, hiányzik neki. De valójában csak az egója nem tudja megemészteni, hogy nem birtokolhatja tovább a másikat.” – mesélte Berta’Lami.


AZAHRIAH – INRTOVERTÁLT DAL
Vidáman feszeget komoly témákat legújabb számában Azahriah. A dal a zárkózottságot, a félénkséget, a szorongást, a teljesítménykényszert járja körbe, klipjét pedig Drakula Out Of Town, azaz Ballagó Dániel rendezte.

„Szándékosan írtam ennyire kendőzetlenre a szöveget. A dal egy minden nap zajló belső vívódást ír le, amely időszakosan felerősödve köszön vissza az életemben. Már a hírnév előtt is fura, nyomasztó érzést okozott bennem az idegen környezet, az ismeretlen helyzetektől, beszélgetésektől nagyobb feszültség keletkezett bennem, mint ami a környezetemből levont következtetések szerint egészségesnek számít. Viszont, ha ezektől az élményektől elvágom magam, akkor befordulok, és ez hosszú távon még rosszabb.” – árulta el Azahriah.


GÓBÉ – MIÉRT KELL?
Bulizva elengedni? A csavaros népi popzenében utazó Góbé szerint lehetséges, legalábbis új számukban, amelyben Bartók Béla munkássága előtt tisztelegnek, ezt a helyzetet vázolják.

„A Miért kell? egy jó kis Góbés folk-disco szám, ami az érzések felismeréséről, majd ennek a reménytelen helyzetnek, a szeretett nőnek a kényszerű elengedéséről szól. Az alma szimbolizálja a szerelmet ebben a történetben. A zene egy lendületes, sodró folyam, amit a népdal alap lüktetése hozott magával, így segít a hallgatónak bulizva feldolgozni ezt a nehéz szituációt. Amellett, hogy Bartók Béla első gyűjtésén alapszik - amit 1904-ben a kibédi Dósa Liditől hallott, és azonnal fel is dolgozta a Székely népdal énekhangra és zongorára című művében -, egy másik darabjának részlete is elhangzik, az 1907-ben írt Három csíkmegyei népdal harmadik tételének eredeti dala. Na, ettől góbé a Góbé, autentika, modernitás és értékközvetítés izgalmas egyvelege.” – kezdte Várai Áron.  „Sokan sokféle dologra vágyunk, legyen szó akár az igaz szerelemről, a sikerről, egy életre szóló barátságról, a határtalan szabadságról, egy kis nyugalomról a hétköznapok rohanásában vagy akár némi bátorságról, hogy megtegyük azt, amit régóta nem merünk. Ezek után a dolgok után sokszor kétségbeesetten kutatunk, és próbáljuk megszerezni őket bármi áron” – egészítette ki még Nyitrai Balázs rendező.


YA OU – TÜKÖRKÉP
Ya Ou tehetségére sokan 2012-ben, az X-Faktor tehetségkutatóban figyeltek fel, ahol a ByTheWay formáció egyik tagjaiként bizonyított. Ennél is nagyobb figyelem a 2019-es Sztárban Sztár versenye óta hárul rá, ahol dobogós helyezést ért el. Ya Ou többek között az Ocho Macho és a Vasovski Live formációkból is ismerős lehet, de egyre többször jön elő szólóban is. Most például Ferencz Dávid Péter segítségével (hangszerelés, mix/master) alkotta meg újdonságát, amelyhez Makk Vata rendezésével a Muzikumban készített klipet.


KALYROLAND, MAJKA – PILLANGÓ
Majka alighanem az egyik legmegosztóbb előadó, aki legutóbb Molnár Tamás oldalán kavarta fel az állóvizet. A rapper ezúttal „csupán” dalszövegíróként hívta segítségül Tamást, hiszen előadóként Kalyroland társult hozzá. A „Pillangó”-n olyanok dolgoztak még, mint SzabóZé (hangdesign, mix, master), valamint Békefi Viki és a fentebb már említett Ya Ou  (vokál).


KAROLA, STOKE - ÉG VELED
Karola azon énekesnők táborát erősíti, aki a YouTube-nak köszönhetően találta meg közönségét, többek között olyan dalokkal, mint a „Kígyó”, a „Menned kell”, az „Roxtár”, vagy éppen az „Így kell”. A fiatal lány időről-időre közreműködésekben is részt vesz, mint ahogy az újdonságát jelentő „Ég Veled” esetében is történt, amelyben Stoke teszi hozzá a szükséges pluszt.


RÚZSA MAGDOLNA – ELMEGYEK 
Ahogy azt már a közönség megszokhatta, februárban az Arénában találkozhattak Rúzsa Magdival. Pénteken ráadásként egy új szám is kijött tőle, amelyen szokásához híven ismét Szakos Krisztiánnal dolgozott együtt. Az „Elmegyek” Magdi gyermekeinek megérkezése óta az első valóban új szerzeménye.

Összeállította: Hatos Niki


2023. március 5. 05:54

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA