MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 6. hét megjelenései

Gőzerővel pörögnek a klubturnék, ám az előadók nem csak az élőzene varázsának hódolnak. Új anyaggal rukkolt elő a Down For Whatever, a Wörk projekt, a Lóci Játszik, a New Fossils, a Doggos, Essemm, valamint cserihanna.

WÖRK PROJEKT – SUNDAY
Április végén 24 számos nagylemezzel lepi meg közönségét a Nagy Ádám vezette, progresszív gitárzenét játszó Wörk Projekt. A korongon olyanokat hallhatunk bizonyítani, mint Yolanda Charles, Borlai Gergő, Szirtes Edina Mókus, valamint Szentpáli Roland. Hogy a rajongók addig se unatkozzanak, a héten megérkezett Regős Ábel rendezésében egy klipes előfutár.

"A dal a koronavírus alatt íródott, egy vasárnapi napon. A videó is a karantén online időszakában született. Mindenki otthon játszotta fel a szólamokat, Gergő Barcelonában, Roli a saját, budapesti stúdiójában, és én is a fővárosban, a próbatermünkben." – mondta el Ádám.


DOWN FOR WHATEVER – EZ A VÁROS
Alaposan felrázta közönsége hetét a 2015-ben alakult Down For Whatever. Diószegi Kiki metalcore-t, modern metált játszó formációja nem csak elindította első idei turnéját, de friss klipet is publikált az „Ez a város” többrétű dalhoz. A képianyagot Sas Márknak köszönhetjük, aki a legújabb DFW korong megjelenését követően kopott, archív felvételeket képzelt el ehhez a számhoz. Íme az eredmény:


ESSEMM – VISSZAHÚZ
Essemm tipikusan azon előadók táborát erősíti (és tényleg erősíti), akiknek bár akadnak visszatérő témái, mégsem ismétli önmagát. A rappoéta minden dalához hozzátud adni egy igencsak izgalmas fűszert. A „Visszahúz” esetében producerként Shiduro, a mix, master teendők terén pedig 4tress segítette őt.


CSERIHANNA – FORDULOK KETTŐT
Idén adja ki első szólóalbumát cserihanna, akit sokan tavaly októberben ismerhettek meg, amikor kijött „Zsiráfhát” dalával. A napokban publikált „Fordulok kettő” egy melankolikus anyag, amelynek szövege akár versként is megállná a helyét.

„A perc röpke tengelyén kering ez az élet. Mindenki találkozhatott már azzal az érzéssel, mikor egy krízist annyira nehéz elviselni, hogy legszívesebben átaludnánk az egészet. Csak keltsenek fel, amikor már újra minden jó. A „Fordulok kettő”-t című dalom is egy ilyen hosszú, alvászavaros periódusban, valahol az álom és az ébrenlét között íródott. A „Fordulok kettőt” című dal a depresszióról, a veszteségek után érzett gyász élményéről szól, vagy mindenféle változásról, átmeneti állapotról, ami nagyon kikezdi a mentális teherbíró képességünket. A videót Virág Vivien készítette, akivel színházi munkákban szinte állandó alkotótársak vagyunk. Fontosnak tartottuk, hogy a szövegvideón túlmutató, a szöveggel mégis szervesen összekapcsolódó vizuális tartalom készüljön. Így született meg a videóban szereplő kis figura, aki szeretne eljutni a fénybe, de a súlyos teherként ránehezedő gondolatok és szavak mindig az útját állják.” – árulta el cserihanna.


LÓCI JÁTSZIK: EGY ÚR MINDIG ÚR
A 80 nap a Föld körül című színházi darabhoz készült el a legújabb Lóci Játszik nagylemez. Most a korong egyik dalához publikáltak videót a srácok, amelyben Karácsonyi Zoltánt láthatjuk, hallhatjuk.

"A 80 nap alatt a Föld körül című előadás koncertszínházi formátumot öltött, ami számomra annyit jelent, hogy sok-sok zenével, énekkel próbáljuk átadni Verne remekművét, minél több helyre eljuttatva a nézőket a világban. De a koncertszínházi formátumot a Lóci játszik zenekar valósítja meg igazából, hiszen ők csakugyan koncerthangulatot varázsolnak az előadáshoz jelenlétükkel és aktív részvételükkel.” – nyilatkozta Karácsonyi Zoltán.


NEW FOSSILS - THE RIVER CAN NOT GO BACK
Következő albumán kísérletezni szeretne a zeneileg jazz, témájában a könnyűzenei hangulatokhoz húzó New Fossils. A minap megjelent „The River Can Not Go Back” számuk remek bizonyíték sokszínűségükre.

“Mikor már kevertük a felvételt, azon gondolkoztam, hogy mit jelent nekem ez a kép, miért vonz, és miért jön elő bennem már nem először. Végül arra jöttem rá, hogy azt próbáltam megfogalmazni ezzel az álomszerű képpel, hogy milyen érzés egyedül leküzdeni a félelmet, elfogadni a nehézségeket és szembenézni velük. Gondoltam, hogy ezt az érzést/képet már valaki szavakba önthette előttem, így hát rá is kerestem az interneten, majd rátaláltam Khalil Gibran költő, filozófus Fear c. versére. Ez arról szól, hogy a folyó kanyargós útján keresztül mielőtt a hatalmas tengerbe ömlik mennyire fél, hogy örökre eltűnik majd a hatalmas tengerben. Visszaút nincs, visszafelé pedig nem folyhat, így vállalja a kockázatot, hogy félelmeitől megszabadulva eggyé válik a tengerrel. Amikor először olvastam, olyan volt, mintha a zenét a vers elolvasása után írtam volna. Azt éreztem, hogy annyira passzolnak a gondolatok, mintha egy álmoskönyvben rákerestem volna a fjordokon keresztüli hajózás jelentéstartalmára.” – árulta el Szabó Dániel F.  “A saját kiadó ötlete már több, mint egy éve ott van a fejemben. Nagyon határozott elképzelésünk volt arról, hogy hol vegyünk fel, ki keverje, milyen legyen az artwork és hogy hogyan jelenjenek meg a dalok. Ha kiadót kerestünk volna, akkor biztosan valamiféle kompromisszumot kellett volna kötnünk. Ráadásul tele vagyunk zenékkel, amiket jobb lenne minél gyorsabban kiadni, és ezzel egy kreatív körforgásba pörgetni magunkat. Azt remélem, hogy jobb lesz hosszú távon is, ha a saját dolgainkat mi magunk kezeljük, és kiadóként nagyobb a mozgásterünk. Hozzám mindig is közel állt ez a DIY attitűd, és érdekes lesz kipróbálni ezt abban a közegben, ahol alapvetően mindenki a már meglévő alapokra támaszkodik." – csatlakozott hozzá Gyányi Marcell, a Morotva Records alapítója.


DOGGOS – KLÓR
„Agymasszázs” címmel érkezik a DOGGOS első magyar nyelvű kislemeze. Egy sallangmentes, nem túlokoskodott dallal, a „Klór”-ral vezették fel ezt a megjelenést, amelyhez embert próbáló körülmények között, víz alatt forgattak klipet Halmos Ádám rendezésében.

„A pécsi Hullámfürdő öltözőjében zúztunk éjfélkor, aztán “levezetésképpen” csobbantunk egyet hajnali kettő felé az úszómedencében, a sejtelmes, vörös fények között. Mindezt csillogó, őrült outfitekben, amitől teljesen úgy éreztem magam, mint egy menő műugró. Nekem nem ment könnyen a vízalatti jelenetek leforgatása, de büszke vagyok magamra és mindannyiunkra, hogy felkészülés nélkül így tudtunk teljesíteni.” – mondta el Serfel Bogi basszusgitáros.


ÁMOKFUTÓK, BURAI KRISZTIÁN, DANIS ELZA - SZOMORÚ SZAMURÁJ
30. jubileumát ünnepli az Ámokfutók. A formáció kiadta „Szállj velem!” című albumát, amelyen a legsikeresebb Kozso dalok kaptak helyet modern köntösbe bújtatva. A korongról közreműködőkkel kiegészülve már a lemez megjelenését megelőzően megkaphattuk a „Szomorú szamuráj” indie-pop, K-pop és elektronikus elemeket ötvöző újragondolását, amelyben Danis Elza és Burai Krisztián tűnik fel.

„Az elmúlt 30 évben megismert zenésztársaimmal dolgoztunk együtt ezen az albumon, akikkel még mindig nagyon jó kapcsolatot ápolunk. Igazi család vagyunk, hihetetlen jó érzés, hogy ez már a 17. stúdióalbumom. Voltak nehézségek, hullámvölgyek, majd a vírus miatt nem tudtam koncertezni, de ezek sem tudták megtörni a lendületemet. Egy élet karrierjét építettem fel és ezt folytatom tovább!” – összegezte Kozso.

Összeállította: Hatos Niki


2023. február 19. 05:21

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA