MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 50. hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte az év 50. hetét. A napokban olyan előadók jöttek ki új dallal, mint a Dos Diavolos, Desh, vagy éppen Caramel.

DOS DIAVOLOS – SÍRÁSÓ (full album)
Második nagylemezével rukkolt elő Ganxsta Zolee és Takács Vilkó mocsári blues duója, avagy a Dos Diavolos. A „Sírásón” 16 vadiúj dalt hallhatunk, amelyek nem csak zeneileg színesek, de szövegileg is igen frappánsak lettek.

„Zolee teljesen durva mennyiségben ír szövegeket, néha magam sem bírom már követni, hogy akkor mi micsoda, amikor ezeket elküldi. Az első lemeznél még nem volt egy kiforrott irány és hangzás, de most már nagyon ráálltunk arra is, hogy a lehető legjobban autentikus legyen a lemez, és minél jobban meg tudjon szólalni. Ezek a dalok, amik a Sírásón vannak, már kifejezetten ehhez a lemezhez készültek, és magunk is meglepődtünk, mennyire gördülékenyen ment a munka.” – árulta el Vilko.


CARAMEL – ANALÓGIA
Gyermekkorára emlékezik vissza új, picit trappes számával Caramel. Az „Analógia” klipjének megalkotásában legfőbb társa Vincze Gábor volt.

„Többen mondták, hogy ez az utóbbi idők egyik legmélyebb dala tőlem. Nem szerettem volna, hogy szájbarágós legyen, de azt igen, hogy megjelenítsen olyasmiket, amiket tényleg átéltem. Nem hagyom el továbbra sem a jól megszokott, carameles balladákat, de ezt a világot is nagyon szeretem, és azt érzem, épp ideje volt, hogy ismét szülessen egy ilyen dal. Nem gondolkodtam rajta, milyen zenei köntösbe kéne öltöztetni, csak elkezdtem összerakni és ezt hallottam rá. Először a verzéken kezdtem dolgozni, és az ezekben megjelenő képeket valamiféle lebegéssel akartam összekötni. Nem feledem, ami volt régen, egy cigánytelep van a felvégen, 5200 Törökszentmiklós, emlékszem. Elfeledettek környéke, földutak írott törvénye, viharban felejtett emberi sorsok körképe”. – mondta az előadó.


DESH – APÁLY
Új dallal búcsúzik az évtől hazánk legtöbbet streamelt trap-előadója, DESH. Az „Apály” számmal a fiatal srác ismét a komolyabb oldalát mutatja meg, amelynek középpontjában a magány áll. A klipet Nagy Bence rendezte és a Final Production csapata készítette.


MESZKA – MINDEN ÁLLOMÁS
Szólóban jelentkezett a Punnany Massif énekese, meszka. A „Minden állomás”-t az utazások ihlették, amelyben az i-re a pontot Kerekes Kornél nagybőgőzése, Muhari Krisztián trombitálása, Pető Szabolcs gitározása, valamint Hoffer Gergely dobolása teszi fel. A klipet Rohonczi Anita rendezte.

„Kezdetben az a kép inspirált, amikor a vagonban ülve néha annyira az utazás részévé válunk, hogy nem tudunk különbséget tenni az utazó és a táj között. Erre utal a 'vonat áll, csak a peron jön felénk' szövegrész. Továbbgondolva eszembe jutott, hogy zenészként mennyi hasonló pillanatban volt részünk. Az életünket meséljük a közönségnek vagy az életünk mese a közönségnek. Ezt az élményt, ezt a pillanatot, amikor szegény-gazdagon állunk a semmi közepén, akartam konzerválni egy dalban." - mesélte meszka.


HOLYCHICKS – NÉLKÜLÜNK, BENNÜNK
Tavaszi kislemeze címadó anyagához forgatott klipet a HolyChicks. A „Nélkülünk, bennünk” a traumák, az elengedés témáit járja körül, amit a csajok egy alkotótáborban írtak meg.


BONGOR - TRIPLA X
Nehéz időszakot zárt le legfrissebb munkájával bongor.

„A TRIPLA X a függőségeimmel és a mentális zavaraimmal való megküzdésről szól. Az életkoromra is utal, mint fordulópontra, plusz van egy pikáns vonzata is, ami kiérződik a dalból. Az elmúlt két évben megfordult velem a világ, életválságba kerültem és mentálisan teljesen elakadtam. Emiatt másokat és magamat is érzelmileg kizsigereltem, fogalmam sem volt már, hogy ki vagyok és nem találtam értelmet semmiben. Azt a folyamatot szeretettem volna bemutatni, amiben lassan újra felfedeztem magamban azt a szemtelenséget és élni akarást, amivel sikerült ezen az elakadáson felülkerekedni. Segítséget kellett kérnem és radikális döntéseket kellett hoznom ahhoz, hogy kiszakadjak a sémáimból és hogy ne csússzak le a lejtőn úgy, ahogy apám tette. Ennek az időszaknak a végére érzelmileg gazdagabb lettem, és mentálisan erősebb. Nagyobb szeretettel tudok magam felé fordulni, minden hibámmal együtt és úgy érzem, hogy ezáltal kinyílt a világ. Kevésbé vagyok bezárva a saját frusztrációimba és fájdalmamba, így mások felé is nagyobb szeretettel és odafigyeléssel tudok fordulni. Ezt a folyamatot örökíti meg a TRIPLA X.” – árulta el bongor.


DOPE CALYPSO - I ALWAYS TRY TO MAKE YOU CRY
Némi kihagyás után jövőre új lemezt ad ki a Dope Calypso. A produkció ennek a korongnak az egyik előfutárát szállította le a héten. A „I Always Try To Make You Cry” egy klippel együtt landolt a legnagyobb videómegosztón.

„Boldog voltam amiatt, hogy nem én voltam a főszereplő, egy ennyire kifacsart amorózó szerepre is roppant bölcsnek és méltóságteljesnek (azaz elhízott vén szivarnak) éreztem magam. A lelki szemeim előtt lebegett, ahogy Lacival vég nélkül forgatnak, miközben én a lugasban lustán fröccsözgetek, néhány „csak így tovább!” kiáltás megeresztésének kíséretében.”- fogalmazta meg Sarkadi Miklós. „Én már szívtam meg sokszor forgatás után a festést, mindig azt mondják, könnyen le fog jönni, és hát soha nem jön le sehogy, és a mai Magyarországon kicsit nehézkes másnap zellerszárat vásárolni a piacon csillámos szemhéjjal vagy egy hatalmas lila rombusszal az ember homlokán. Így roppant boldog voltam, mikor sikerült úgy manőverezni, hogy a dobosunkat, Vasalót festik be. Sajnos a sikereimet erősen beárnyékolta, hogy végül Vasaló remekül mutatott pirosra festve a latexnadrágjában, Laci pedig a hastáncos maszkjában és az áttetsző nejlon neglizséjében, én pedig szolíd, bár kissé különc kisázsiai kőművesként álltam ott mindössze egy fekete asszonyverő trikóban, amiben teljesen jogosan némileg alulöltözöttnek éreztem magam a zenekar többi tagjához képest. Az lett a vége, hogy halálra izzadva léggitároztam 3 akkordot 8 órán keresztül egy dögmeleg rókával a nyakamban, permanens görcsbe állt kézzel.” – tette még hozzá a klip kapcsán. 


BATBOY – MEZTELEN
Új klippel zárja az évet a mindössze 17 éves Batboy. A videót Pablo Peti készítette.

„Célom, hogy jobban belelássanak a hallgatók a dolgaimba, szeretném igazán megmutatni magamat, a gondolataimat. Őszinte zenét szeretnék, amit csak tőlem hallhatnak. Úgy érzem, ezzel most lezártam azt az időszakot, ami az első dalomban is megjelent” – mondta el Batboy.
„Azért kerestem meg Petit, mert egy művészi jellegű videót szerettem volna. Végül pontosan az valósult meg, amit elképzeltem: a klip tökéletes tükörképe lett a zenének. A forgatás ugyan elég fárasztó volt, délutántól reggelig dolgoztunk, de megérte. Nagyon jó hangulatban telt, velem lehettek hozzám közel álló emberek, és a végeredmény is magáért beszél.” – mesélte még.

Összeállította, írta: Hatos Niki


2023. december 24. 05:56

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA