MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 5. hét megjelenései

Az év ötödik hetében új anyaggal jelentkezett a Brains, a Decadancer, a GranCanda, a Heatlie, a The Sign, az Ocho Macho, valamint Temesi Berci.

BRAINS – A HEGY
Ha messzebbről, fentebbről nézünk le egy problémára, sokkal előbb megtalálhatjuk a megoldást. Ismerős? Akkor neked szól a Brains újdonsága, „A hegy”.

„Egy sima szövegvideónak készült, de annyira sok jó felvétel született, és mellé egy izgalmas vizuális effekt, hogy végül több lett. A klip helyszíne adta magát, hiszen a zenekar több tagja is a Dunakanyarban él. Így átvitt és szószerinti értelemben is megjelenik a hegy a videóban és a dalban. Nagyon nagy mázlink volt, mert előtte és utána is esett az eső, de pont a forgatás napján nem. Nem volt egyszerű, jó sokszor újra kellett venni egy-egy jelenetet, szóval ezzel le is tudtam az a heti kardióedzésemet. A hegymászás, a sport az én életemből jött, hiszen jó ideje aktívan sportolok. Évekkel ezelőtt a szakmában dolgozó kollégákat nézve rájöttem, hogy nagyon megviseli az egészséget ez az életforma. Amikor vége ősszel a fesztiválszezonnak egészen tavaszig nekiállok rendszeresen futni. Edző segítségével kezdtem bele, mert féltem a sérüléstől. Egy ideig annyira intenzíven futottam, hogy a félmaratonig is eljutottam. Erről szól egy korábbi dalunk is, a Maradok mozgásban. Nyáron aztán persze mindig lelakom azt, amit felépítek ebben az időszakban…” – avatott be Columbo.


TEMESI BERCI – HANNA
Az Artisjus, és Fonogram-díjas Temesi Berci tavaly „Time is not a magazine” címmel adta ki ötödik, dobosok előtt tisztelgő nagylemezét. Berci a dalok majdnem mindegyikéhez, tizenegy trackhez publikált videót a YouTube-on. Egy hang-, képi anyag azonban egészen eddig váratott magára, nem véletlenül, hiszen a „Hanna” szerzeményt egy súlyos családi tragédia (Temesi Hanna Kata RIP 2020.szeptember 19. - 2020.szeptember 30.) ihlette. A szerzeményhez a szükséges pluszt Berci állandó, hű társai, avagy Csányi István és Bubenyák Zoli mellett a Margaret Island, Djabe zenekarokban is tevékenykedő dobos, Kaszás Péter adta meg.

„Mindenki megkapta a maga feladatát az eltelt években, ebből mi sem maradtunk ki. Minden családi trauma időt ad arra, hogy átgondoljuk az életszakaszainkat. Azt hiszem, a történtek ellenére mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert olyan erős, összetartó családot tudhatunk magunkénak, ami nagyon ritka manapság. Mindenki más perspektívából közelít meg mindent, ezer féle igazságot tár elénk az életünk. Egy biztos: folyamatosan tanulunk.” – kezdte őszintén Berci. „Szerencsés vagyok, hogy a barátaink, a családjaink támogatnak a művészet iránti érdeklődésemben is, a művészet pedig segít feldolgozni bizonyos dolgokat. Sok esetben a hirtelen jött sikereket, máskor pedig a traumákat. Hiszem, hogy ez a szám eljut oda, ahova szántam, és meghallgatásra rendeltetett. A Hanna című dalt egy családi megrázkódtatás ihlette. Szeretnék a teljes család nevében ezzel a dallal, szívünk minden szeretetével Hannára emlékezni.” – nyilatkozta a basszusgitáros.


DECADANCER – THE ANGELS NOT ALWAYS WEAR WHITE
Új dallal lepte meg közönségét a hazai paletta egyik üde színfoltja, az elsősorban post-wave stílusban mozgó Decadancer. Ficzkó Andrisék a héten visszatértek a gyökerekhez, hiszen a csapat eleinte kizárólag angol nyelvű anyagokkal jelentkezett. A minap publikált „The angels not always wear white” is ezt a vonalat erősíti, nem is akárhogy.  Igen energikusan!


OCHO MACHO – HÁLADAL
Gondoltad volna, hogy immáron 20 éve aktív a háromszoros platinalemezes, reagge, ska, punk és latin elemeket ötvöző formáció, az Ocho Macho? Ezt a kerek évfordulót a srácok máris elkezdték megünnepelni, többek között azzal, hogy publikálták a „Háladal”-ukat.

„Tavalyi alkotói évünkben nagyon sok új zeneszám született Deseő Balázs producerrel közösen, akivel annak idején a ’De Puta Madre’ című lemezünkön dolgoztunk. Annyit már biztosan elárulhatok, hogy igazi Ocho-s dalokkal készülünk és nagy szerepet szánunk a közönségünknek is. A „Háladal” egy letisztult szerzemény lett, amelyben olyan jelenségekért adunk hálát, amelyekkel mindenki találkozik a hétköznapokban, de talán észre sem veszi. Nagyon jó érzés fogott el a szöveg írásakor, Balázs pedig bátorított, hogy vigyük tovább. A dalban felfedezhetjük a 80-as évek hangzását és van benne egy kis rejtett plusz: énekeffektek, elektronika – anélkül, hogy elnyomná a mondanivalót. Ya Ou vokálja pedig egyszerűen zseniális! Teljességgel kinyílt a zene, amikor beszállt az éneklésbe”  – árulta el a frontember, Kirchknopf Gergő.


HEATLIE – MEGYEK A FEJEM UTÁN
Bár Heatlie Dávidot megannyi formációból ismerheti a nagyérdemű, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy legkiemelkedőbb produkcióját a 2019-ben feltűnt HEATLIE jelenti, amellyel többek között a „A Dal” műsorát is megjárta. A csapat új klipjében a kulisszák közé, mögé engedik be a közönséget, amely a „Megyek a fejem után” című számuk kapta. Akad itt is minden, mi szemnek, fülnek ingere.


THE SIGN – A HOLDSZÍN ALATT
Nem kizárt, hogy idén kapunk egy új The Sign nagylemezt. De addig sincs okunk unatkozni, az indie-pop banda a minap ugyanis egyenesen a holdszín alól jelentkezett: egy minimalista klippel szállította friss-ropogós dalát.

„A szöveg a címéhez méltóan éjszaka a holdfényben született, a tetőtéri szobámból jól lehetett látni a Holdat aznap. Azt az éjjeli egyedüllét szülte pillanatot ragadja meg, amikor lelassul az élet, a pillanatok összefolynak, nem tudod mennyi idő telt el, csak a jelenben vagy és nem azon gondolkozol, hol kell lenned 10 perc múlva” – mondta el a szerző, Czinke Máté.


GRANCANADA - ODABENT ISMERŐS
Egy számot már ismerhet a „Szemben a Nap” című GranCanada albumról a közönség. A héten pedig megérkezett a folytatás is, a Weil András producerelte „Odabent ismerős”.

„Nem szól másról címen jelent meg a legelső dalunk az albumról, a mostani pedig sok értelemben a folytatás. Nemcsak amiatt, mert ezzel a nyolc dalból, ami a helyet kap az új lemezünkön már kettőt is ismerhetnek az emberek, hanem valóban úgy szoktunk tekinteni az Odabent ismerős sztorijára, mint a Nem szól másról folytatása. Az utóbbiban csak megszokásból, kellemesen eljárunk minden éjszaka, de még élvezzük, az most megjelenő dallal pedig eljuttatjuk magunkat a gödör aljára, csak azért, mert ezt ismerjük és nem hisszük, hogy van más opció. Az Odabent ismerős ettől függetlenül nem egy szomorú dal, sőt, zeneileg talán az egyik leginkább pörgős, bulizós számunk lett. Ez volt az első dalunk, amit összeraktunk, mikor Tomi mellé bekerült egy MIDI billentyűzet és a laptop, így pedig több dologgal mertünk kísérletezni. Szövegben lehet, hogy épp egy mély veremben vagyunk, de a zene egyértelműen kivisz onnan. Andris mellett két csodálatos vokalista és még egy trombitás is velünk tart, mindent megteszünk, hogy a lemez minőségét élőben is átadjuk. Ráadásul az egyik kedvenc magyar zenekarunk, a Nunki Bay Starship lesz az est másik fellépője, nagyon különleges eseményt tervezünk. Az Odabent ismerős például egészen biztosan elhangzik.” – mesélte a csapat.


KONKOI – SLOWBURN (EP)
Letisztult, akusztikus világban gondolkodott a 2019-ben indult konkoi. A február elején kiadott „Slowburn” tulajdonképpen egy pianínó EP, amely csupán néhány este alatt került rögzítésre tavaly nyáron. A master a Gainlab Studios-ban készült, a munkát Iamyank mentorálta, a lemezborítót pedig Kozma Dániel kreálta Schmal Károly műve alapján.

„Általában csak hónapokkal, évekkel később tudom összekötni a szálakat, hogy mi, miért és mikor született. Éppen ennek a lassúságnak köszönhető, hogy egy dal születése közben sokféle benyomás ér zenei és művészeti téren, de a mindennapokban is, amelyek formálnak, alakítanak, tudat alatt is hatással vannak rám. Inkább arra törekszem, hogy amikor leülök egy hangszerhez, azt nyitottsággal és kíváncsisággal tegyem, hogy ki tudjam engedni azokat az érzelmeket, amelyek bennem vannak. Esténként - amikor csend volt, és a társasházi lift zajától sem kellett tartanom - elindítottam a felvételt. Koncepcionális döntés volt részemről, hogy ez tényleg csak egy pianínó szólóalbum legyen, bármilyen utólagos trükközés, vágás vagy effekt nélkül, így a variációs lehetőségeket a mikrofonok pozícionálása és a hangszer kisebb módosításai jelentették. Tudtam, hogy nonfiguratív, monokróm, rétegzett és analóg technikával készült artworköt szeretnék. Hosszasan keresgéltem alkotók között, ekkor került a képbe egy barátom, a konkoi képeket is készítő Schmal Fülöp nagyapja, Schmal Károly. Az alkotás folyamatának konkrét lenyomata azért tetszett, mert én is minden számot szétcincáltam, visszahallgattam, kielemeztem, felvettem újra és újra, mígnem minden részletével elégedett lettem." – avatott be a részletekbe konkoi. 

https://wmmd.lnk.to/konkoi_SLOWBURN

Összeállította: Hatos Niki


2023. február 12. 07:04

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA