MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 49. hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte az év 49. hetét. A napokban olyan zenekarok jöttek ki új dallal, mint a Hungária, a Soulwave, vagy éppen az Elefánt.

HUNGÁRIA - KARÁCSONYRA ROCK AND ROLLT KÉREK
Jövő júniusban újra egy színpadon zenél Dolly, Fenyő Miklós, Novai Gábor, valamint Szikora Róbert, avagy a legendás Hungária zenekar. A banda ráadásul új dallal is meglepte közönségét „Karácsonyra rockandrollt kérek” címmel. A dal ötlete Várkonyi Attilától (DJ Dominique) származik, amelyhez igazi nyolcvanas éveket idéző klipet is forgattak Jimy J. Hollywood rendezésével.


DENIZ – MULANDÓ
DENIZ az elmúlt időszakban olyan dalokkal bizonyított, mint a "Szabadon", a "Hányadik", vagy éppen a "Jobban tudnád". Ezekben a szerzeményekben társa is akadt Orsovai Reni személyében, ám a rapper most önállóan jelentkezett. A „Mulandó” szövegét DENIZ, zenéjét Naz álmodta meg, a master teendőket anorganic végezte. A klipet a Matuz csapatának köszönhetjük.


SISI, LEGGOMAN – ASZTMA
Újabb dalhoz, konkréten az „Asztma”-hoz szállított le klipet Sisi. A kastélyos miliővel rendelkező kisfilmet a Dracula Collectiva kreálta.

„Ez az a dal, amelyet a legnehezebb volt összeraknunk, hiszen egy akusztikus formával indítottunk, majd lett belőle egy veretős trekk. Ez az egyik kedvencem a lemezről és a Bánkitó Fesztivál egyik hűtőjének búgása is bekerült. Az van, hogyha nagyon befeszülök, akkor kijön az asztmám. Hogyha viszont lelkileg rendben vagyok, akkor semmi bajom nincs, és erre utalok ebben, hogy „elmúlik az asztma, tegnap is írtam, azt ma?”, hiszen már tegnap is ott voltam a stúdióban, és ugyanúgy írtam, és ugyanúgy felvettük, és jó lett, és ma is meg fogom csinálni.”  – mesélte Sisi.


SOULWAVE, KAROLA – KISLÁNY
Közreműködéssel zárja az évet az indie és folk hatásokkal építkező Soulwave. A toxikus románcokat körülíró „Kislány” zenéjét, szövegét a frontember, Fodor Máté szerezte, hangmérnökként pedig Csöndör László Diaz támogatta. A Karolával közösen előadott szám klipjének rendezője Czoller Bence, operatőre Bikali Sándor, vágója pedig Mirtse Korinna volt.


NAGY BOGI  - VÁRNI RÁD
Nagy Bogi az utóbbi időben olyan dalokkal jelentkezett, mint a „Szél”, a „Félek”, a „Megtanultam”, vagy a „Leszek hajnal”. A fiatal énekeslány egy újabb fájdalmasan szerelmes anyaggal rukkolt elő. A „Várni rád” zenéjét, szövegét az előadó maga álmodta meg, a produceri, master teendőket Somogyvári Dániel végezte, a klipet pedig Radics Tamás készítette el.


ELEFÁNT – IKAROSZ
Animációs kisfilmmel búcsúzik a 2023-as szezontól az Elefánt. Az „Ikarosz” egy globális tematikájú, többek között a lázadással, szófogadatlansággal foglalkozó dal, amelynek képianyagát Tóth Eszter vizsgamunkaként készítette el a Budapesti Metropolitan Egyetem animációs szakán.

„Szerettem volna a görög mítoszra egy modernebb megközelítésben utalni, de hűnek maradni a dalszöveghez is, mivel elég konkrét dolgok hangzanak el benne. Ha kicsit mélyebben belemegyek, nekem ebben a történetben az emberi természet nagyratörő mivolta párosul a meggondolatlansággal. Nem gondolunk bele igazán a következményekbe, és túltoljuk. Talán tudjuk is, hogy a végzetünkbe rohanunk, mégis inkább hátradőlünk, és bontunk egy sört.” – mondta el Eszter.  “Jó érzés volt megtapasztalni azt, hogy a sztorizásokból hogyan alakultak ki a karaktereink a képeken, és hogy ezek mennyire jól és közben mennyire viccesen hozták mindegyikünk személyiségét. Ha valaki ismer minket, akkor rengeteg apró részletet találhat rólunk a klipben. A sztori és a mindent átszövő humor pedig mindenkinek szól. Utóbbi elég nehéz terület. Hála a szoros együttműködésnek, Eszter zseniálisan elkapta, kik is vagyunk.” – tette hozzá még Kovács Zoltán.


CIMBALIBAND – GÓRÉ (full album)
A kelet-európai életérzésből, népzenéből, modern zenei stílusokból építkező, Fonogram-díjas Cimbaliband tipikusan azon formációk közé tartozik, amelyek képesek a folyamatos megújulásra. Erre bizonyíték a friss-ropogós tizenkettedik albumuk, avagy az életörömben, sürgés-forgásban úszó „GÓRÉ”. A kétértelmű címmel rendelkező, parázsló korongba rengeteg meglepetést sikerült beleépíteniük a srácoknak. Unger Balázs (cimbalom, ének) és bandája bátran nyúltak vissza olyan régi életigenlő slágereikhez, mint például az „Oppadirida”, a „Balatoni nyaraló” vagy éppen a „Hétfő”. Alaposan, jó ízléssel kihasználták népzenei tálentumukat is, vegyítve saját mindennapi élményeikkel. Az album új kiadójuknak, a Music Fashion-nek köszönhetően jelent meg olyan közreműködőkkel, mint Tábori Mira (vokál), Czelleng Réka (vokál), Agatics Krunoszláv (harmonika), Bede Péter (szaxofon, klarinét), Görögh Dániel (trombita), Pribojszki Mátyás (szájharmonika, vokál), vagy éppen Zombor Bercel (derbuka).

„A Góré jelentheti egyúttal a hagyományos népi építészetből ismert terménytárolót, melyben kukoricát tároltak őseink, és a biztonságot jelentette a hosszú kemény telek idején. Másik értelmezésben jelentheti a főnököt is, aki kijelöli az utat és meghatározza a regulákat! A korong dalaihoz azon népek zenéje mutatta az irányt, ahol Hungarikum hangszerünk a cimbalom elterjedt a hagyományos népzenében, az Égei-tenger sziget világától, az egész Balkánon, Románián keresztül Magyarországon át, egészen Csehországig.” – árulta el Unger Balázs. Az elmúlt időszakban gyakori témát jelent a mesterséges intelligencia fejlődése, nemrégiben az is kiderült, hogy a zenét hallgatók többsége felismeri azokat a szövegeket, amiket ezzel az eszközzel írtak meg. A Cimbaliband tagjai nemrégiben rákerestek magukra egy mesterséges intelligencia uralta szoftveren, és bizony érdekes megfejtésekre bukkantak. „Amikor beírtuk a zenekar nevét, az eredményben az láttuk, hogy a legismertebb dalunkat a Csípős jelenti. Mivel nem volt ilyen szerzeményünk, így úgy döntöttünk, hogy írunk egy ilyen számot is. A Csípős lett a lemez legutolsó, záró darabja.” – tette hozzá még Balázs.


CSONDOR KATA – IGAZÁBÓL KARÁCSONY
Az „Igazából Karácsony” igazi csapatmunka eredménye, ugyanis zenéjét Romhányi Áron, szövegét Sipos Tamás álmodta meg. A dal meglehetősen reális képet fest a karácsony nagyon mai oldaláról, avagy a vásárlásról, a sietségről, a feszültségről.

„Az „Add tovább - Hóban ébred” dal előzményét éneklem meg az „Igazából karácsony”-ban. Hogy az ünnepi hóban ébredésünk előtt valójában milyen napokat is élünk át. Meghitt is egy ilyen készülődés, de azért valljuk be, sok-sok rohangálással, idegeskedéssel, tülekedéssel is jár a mai világunkban. Nem árt kicsit figyelmeztetni magunkat, hogy a karácsony igazából miről is szól. Ezt a kérdést a dal is felteszi. És majd mindenki megválaszolja saját magának. Én azért nem aggódom, mert minden ember igazi belső vágya a “békés nagyvilág”, csak van, hogy kicsit nehezebben jutunk el a karácsonyi hangulatunkba. Az “Igazából karácsony” a készülődéshez ad ihletet, kis segítséget, az “Add tovább” pedig teszi a dolgát az ünnepi napokban, ahogy minden évben immár 14 éve” – árulta el az énekesnő.


NLP – TULIPÁN
Az önfeledt alkotás öleli fel az NLP munkásságát.  A srácok a trap és a metal különös mixét kreálják meg dalról-dalra, ezúttal például „Tulipán” címmel. Hiába a lágy cím, a szöveg kellően pimasz lett, amelyhez Rosta Márk jóvoltából polgárpukkasztó klip forgott. 

„Ez az anyag megfelelően prezentálja azt a pimasz, de profi vibe-ot, amit a koncerteken is láthatnak majd tőlünk az NLP rajongók. Nekem ez a dal egyébként személyes kedvencem már azóta amióta beszálltam a zenekarba.” – avatott be minket Márk.


KISS KEVIN – JENNIFER
Kislemezt ad ki jövőre Kiss Kevin. Az EP-ről már ismerhetjük a török beütésű „Isztambul”-t, a héten pedig megérkezett „Jennifer”, amelyhez a Videoflow jóvoltából klip is készült.

„A dal refrénje már elég régen megvolt, és Szakos Krisztián producer azt mondta, mindenképpen fejezzem be, mert nagyon jó. Nekiugrottunk és megszületett a Jennifer, ami rá is kerül a jövőre megjelenő anyagra. Krisztián egyébként mindig eltalálja, milyen hangzást szeretnék, és most sem volt ez máshogy. A Jennifer más, mint az eddigiek, és tükrözi azt, hogy új műfajokban kezdtem el gondolkodni. Érdemes lesz figyelni, mert sok újdonsággal készülök a közeljövőben.” – mondta el Kevin.


PAVILON – ISTEN ÚGYSE
Három számos kislemezben gondolkodott a többhangszeres punk-rapet képviselő Pavilon.

„A szomszédban kitört a háború, azt hittük 'na most történni fog valami vagy már történik is'. Persze tévedtünk. A hétfő még mindig a megszokottságtól bűzlött, de a péntek sem a puskaropogástól, hanem a romkocsmák dajdajozásától volt fülsüketítő. Summázva, minden maradt a régiben, és ez iszonytató rémületet hordott magában. Ezt látva jött az ötlet, hogy kell egy háború tematikájú EP. Reagálni akartunk arra a jelenségre, ami a civilizációnkkal egyidős, mégis, számunkra most tapintható igazán. Két oldalról is lelkész nagyszülőkkel lettünk megáldva, bizonyára ez is szerepet játszott a cím választásban. Az esendő ember leteremti a teremtőjét, amiért magára hagyta a játéktáblán. Közlésközpontú kislemez lett, melyben az ukrajnai háborúról, az izrael-palesztin konfliktusról, és egy általánosabb istentapasztalásról vagy annak hiányáról akartunk mesélni. Mondani kellett valamit, ha már Isten úgyse." - árulta el az újdonságról a csapat.


THE QUALITONS - ÓCEÁN, TE UTAD
Több mint másfél év kihagyás után rögtön két vadonatúj dallal jött elő a The Qualitons. A csapat nem csak új szerzeményekkel, de új taggal is büszkélkedik, ugyanis G. Szabó Hunor helyére megérkezett Weil András.

„Rájöttünk, hogy minden könnyebben megy, ha nincsenek elvárásaink, és nem feszülünk rá arra, hogy ha melyik akkordot kell ahhoz játszani, hogy többen meghallgassák a dalt. Az elmúlt másfél évben beláttuk, hogy egyszerűen csak szeretünk együtt zenélni.” – kezdte Hock Ernő. “Úgy érzem, hogy most tényleg minden téren szabadjára engedtük magunkat. Mindannyian sokféle zenét hallgatunk, sőt, sokan többfélét is játszunk más zenekarokban, most pedig úgy döntöttünk, szabad a pálya, bármi jöhet! A végeredmény valahogy mégis sokkal nyugisabb és letisztultabb. Pedig lesz itt minden: afrobeat, hiphoposabb cucc, de elektromos hangszerelésű, 80-as évekbeli bűnüldöző sorozatzene is.” – tette hozzá Boros Levente.


4TRESS – PRIZMA
4TRESS számomra valóban különleges színfoltja a hazai hiphopnak, ugyanis nem csak a szövegek terén alkot nagyot, hanem rap-, énekstílusa is lenyűgöző. Repertoárjában megtalálhatóak a velős, oldschool muzsikák, de a vokálisabb, éneklősebb szerzemények is. A héten kiadott „Prizma” esetében például az i-re a pontot Fodor Szilárd gitározása teszi fel.

Összeállította, írta: Hatos Niki


2023. december 17. 10:54

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA