MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 47. hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte az év 47. hetét. A napokban olyan előadók jöttek ki új dallal, mint Solére, Kállay-Saunders, a Tornóczky All Access, vagy éppen a Blahalouisiana.

SOLÉRE – MEGTALÁLOM
Új nagylemezén dolgozik Solére, aki nemrégiben New Yorkban a Times Square óriás kivetítőjén is szerepelt. Az előadó legújabb videóklipjét „Megtalálom” dalához forgatta.

„Úgy érzem, hogy az IMA óta most sikerült igazán újra visszatérnem a dalszerzéshez. Majdnem egy év telt el az előző nagylemezem óta és eléggé küszködtem, nem igazán akartam és tudtam megfogalmazni a bennem forgolódó dolgokat. A következő albumom nagy részét Doórral készítjük, és szövegírás terén Matyi picit konkrétabb vizekre terelt, kevesebb a metafora, és jobban beleállok a mondanivalómba, mint eddig. Ez abszolút a vele való munka eredménye. Potyognak le rólam a törekvések és egyre inkább fókuszálok befelé, hogy éppen mi esik jól, mi tetszik, ki tetszik és azt veszem észre, hogy a körülöttem lévő emberek mind a zenekarom, a menedzsmentem stb. teljes mértékben támogat és mögöttem van, így sokkal könnyebben és gyorsabban jutok el egy dal befejezéséhez. Ez nálam azért kiemelten fontos, mert borzasztó megfelelési kényszerem van, úgyhogy az idei év nagy áttörés nekem megújulás terén.”- kezdte Solére. „A forgatást nagyon élveztem. Két hetünk volt összehozni az egészet, mert utolsó pillanatban jött az ötlet, hogy klipet szeretnék a dalra. Pabloéknak innen is nagy pacsi, hogy ettől függetlenül maximális fordulatszámon hozták le a szervezést és a forgatási napot is. Egyetlen meleg pillanatunk volt, amikor odaértünk a helyszínre, és én korábban elfelejtettem szólni, hogy se jogsim nincs, meg vezetni se tudok, pedig a koncepció alapján végig ez volt a feladatom. Nagyon csöpögős, de számomra nagyon meghitt élmény volt, hogy a csak férfiakból álló stáb a kezdeti ijedtség után hitt abban, hogy én gyorsan megtanulok vezetni és így is lett. 3 órán át mehettem egy régi Mercivel úgyhogy lassan nekimegyek a jogsinak is szerintem. Végül, de nem utolsó sorban emelném ki Nagy Esztert, aki a stylistunk és szett design felelősünk volt, maximálisan lehozta látványban amit szerettem volna, és mivel már 13 éve barátok vagyunk, iszonyú jó érzés volt először együtt dolgozni.” – tette hozzá az énekesnő.


TORNÓCZKY ALL ACCESS – ÍGY LESZ EGY ÓRIÁS FÖLDÖNFUTÓ
A 2022 nyarán alakult, hihetetlenül aktív Tornóczky All Access (Tornóczky Feri, Nagy Ricsi, Temesi Berci, valamint Zombori Atus) legújabb, sztoris klipjét az „Így lesz egy óriás földönfutó” dalához kreálta. A Mirtse Korinna (rendező, vágó), Bikali Sándor (rendező, operatőr) által készített videó egy gazdag testvérpárosról, kettejük lelkéről, kapcsolatáról szól. A főszerepeket az „Így lesz egy óriás földönfutó” szövegírója, Lombos Marci, valamint Bárány Anna rádiós műsorvezető alakítják.

„Ez a számunk elképesztő hangulattal, hatással, komoly üzenettel rendelkezik. Azok a Póka, Tátrai, Deák Bill, Földes szerzemények jutnak eszembe róla, amiket fiatalkoromban sokat hallgattam, majd játszani is volt szerencsém. Nagyon boldog vagyok, hogy a mai világban van lehetőségem ilyen számokat írni, játszani a barátaimmal. A mondanivaló miatt számunkra kézenfekvő volt, hogy sztoris klipet csinálunk hozzá. Azt hiszem, ez is egy olyan munkánk, ami párját ritkítja.” – kezdte a névadó gitáros, Tornóczky Feri. „Sokunk kedvence ez a dal az első lemezünkről. Mély a mondanivalója, szép a dallamvilága.” – tette hozzá Nagy Ricsi énekes. „Ez egy lassú ballada, amit már csak a szövege miatt is mindenkinek hallania kell.” – csatlakozott Zombori Atus dobos.

„Új élmény volt számomra ez a forgatás, ugyanis a történetben most én is szerepet játszottam. Hálás, boldog vagyok, amiért egy ilyen precíz, pontos, gyors stábbal dolgozhatunk mindig.” – mondta el Atus. „Berci hatalmas munkát rak a klipjeinkbe, mire mi odaérünk a forgatásra, minden részletet összeránt. Nekünk csak tennünk kell dolgunkat.” – csatlakozott Ricsi. „Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki eljött, és hozzátett ehhez a pár perces kisfilmünkhöz” – zárta a klipes élményeket Feri. „Számtalan terv van a tarsolyunkban, többek között elkezdünk dolgozni a második albumunk dalain. A 2024-es évet a Barba Negrában kezdjük meg, ahol január 6-án az első Újévi Blues Ünnep koncertünket tartjuk meg barátainkkal, a Jazztelen zenekarral.” – avatott be minket végül Temesi Berci.


BLAHALOUISIANA - NEM HITTEK LENNONNAK
A kiábrándultság témáját járja körbe legfrissebb dalában a Blahalouisiana. 

„A dal középpontjában egy konfliktus áll, a háború és a popzene mostoha kapcsolata. Közeli rokonaink, a csimpánzok is háborúznak időnként, az emberiség történelme pedig háborúk története. Ebben pedig – bármilyen szomorú is –, nincs semmi új, és úgy tűnik, nem is lesz változás.” – árulta el Szajkó András, a dal szövegírója.


KÁLLAY-SAUNDERS – BRONX
Legutóbb egy hónappal ezelőtt jött ki dallal Kállay-Saunders András, ám az év 47. hetében is kiadott egy klipet. A videó a „BRONX” anyagához készült, amelyben András a New York-i életére tekint vissza, kissé karcosan.

„Gyerekként Amerikában, Bronxban csináltunk ’fight clubokat’. Úgy kell elképzelni, hogy kerületenként kiválogatták a legjobb ötöt és vasárnaponként a játszótéren megküzdöttünk egymással.” –kezdte András. „A dal felidézi az első 24 évem élményeit. Bronx volt az otthonom, az ott ért impulzusok, történések formáltak mind emberileg, mind zeneileg. Ott kezdtem el sportolni, lettem nyitott a világra, és alakult ki bennem az a harcos, aki soha nem adja fel. Sok mindent megtapasztaltam, volt köztük sajnos kevésbé pozitív is, de ezek tettek azzá, aki ma vagyok” – mondta még el.


RÁCZ GERGŐ, ORSOVAI RENI – AHOL ÉN VAGYOK
A Rácz Gergő-Orsovai Reni páros az utóbbi években olyan dalokkal ajándékozta meg rajongóit, mint a „Bla bla bla”, a „Miért ne”, a „Céltábla”, a „Szánalmas”, „A titkod nem leszek”, az „Aha”, vagy éppen a „Mostantól”. A héten a duó egy újabb anyagot csatolt hozzá ehhez a dalsorozathoz. Az „Ahol én vagyok”-kal ezúttal az anyagias világot állították fókuszba. 


KORINNA, UTAZO – SZALMASZÍV
A Kontraszt énekesnője, Korinna néhány hónapja szólóban is aktív. Nemrég a nyári hangulatú „Ma egy éve” dalával indult neki szólókarrierjének, most pedig itt a Végh Attila kortárs költő versét feldolgozó „Szalmaszív”.

„Szeretek kincseket gyűjteni. Legyen az egy fényes gesztenye, egy szép falevél vagy egy érdekes kavics, ha meglátom, ellenállhatatlan vágyat érzek, hogy zsebre tegyem és vigyem magammal. Valahogy így van ez az irodalommal is: van, hogy megakad a szemem egy különleges versen, és rögtön megszólal bennem a zene. Tudom, hogy vinnem kell magammal. Végh Attila versének lüktetése, és a benne rejlő finom rétegek úgy beszippantottak, hogy pár perc alatt meg is született hozzá a dal a fejemben. Szerettem volna felhívni a figyelmet erre a versre, úgyhogy felvettem videóra, ahogy eléneklem, és kiraktam TikTokra. Nagyon meglepett, hogy mennyi reakció érkezett rá, és sokan írták, hogy ezt szeretnék még hallgatni, úgyhogy mondtam Misinek, hogy akkor folytassuk, legyen belőle egy egész dal.” – mondta el Korinna.

„Felhívtam Bikali Sanyit, és mondtam neki, hogy ehhez a dalhoz egy olyan klip kellene, amiben beleolvadok a tájba. Elkezdtünk gondolkozni, hogyan mutassuk ezt meg, és innentől ennek szenteltünk minden képet: eggyé válás az erdővel. A hangszerelést lekövetve behoztuk a mesterséges fényeket is, szembeállítottuk a természetessel, majd egymásba olvasztottuk a két hangulatot. Nagyon izgalmas volt vizuálisan kibontani ezt a témát.” – tette még hozzá.


FATAL ERROR, KONTRASZT – FECSKÉK 
Korinna azonban zenekarával, a Kontraszttal is újdonságot szállított le. A „Fecskék” különlegessége, hogy a Fatal Errorral közösen adták ki, a dalt ugyanis Korinna és Balázs Mihály nászajándékként kapta Rimóczi Zsolától még a nyáron.

„Kori azt kérdezte tőlem, hogy “de miért pont fecskék?” Eltáncolja táncát mindenki felett az idő és azt vettem észre, hogy szépen lassan beházasodnak a barátaim. Azt hittem mindig is, hogy az fog érdekelni az ilyen eseményeknél leginkább, hogy mennyire tudunk berúgni a lagzikon. Nagyot tévedtem. Nem túl kemény dolog, de be kellett vallanom magamnak, hogy mélyen meghatódtam az esküvőkön és csak néztem, ahogy a barátaim felnőnek mellettem. A dal eredetileg nászajándéknak indult, de továbbment a gondolat és ráírtam a Kontraszt zenekar tagjaira, hogy a két csapat Kori és Misi nélkül titokban dolgozzon a dalon és mutassuk meg együtt az esküvőn az ifjú párnak, hogy miként szólal meg ebben az elképzelésben ez a meglepetés. Előadtuk a dalt a lagzin és még tovább utaztak a “fecskék”, így a két zenekar teljes létszámmal gondolta tovább a dolgot. Ennek eredményeként született meg a végleges dal, amivel őszintén remélem, hogy másnak is örömet tudunk szerezni. És hogy miért pont fecskék? Mert ösztönösen összetartanak. Mindig.“ - mesélte Zsola.

„Olyan volt, mint egy filmben. Sok zenész barátunk van, ezért az esküvőnkön szabad volt a színpad: bárki felmehetett eljátszani egy-egy dalt. Egy ponton Zsola is kiállt a színpadnak kijelölt szőnyegre, és azt mondta, hogy nem igazán tudta, melyik dalt válassza ki erre az alkalomra, úgyhogy inkább írt egy újat. Elkezdte a dalt egy szál gitárral, majd egyszer csak sorra sétáltak fel mellé a két zenekar tagjai, míg végül már nyolcan álltak a színpadon, és együtt játszották nekünk a dalt. Nekem meg csak folyt a könnyem, és próbáltam elhinni, hogy ez most tényleg megtörténik. Különleges emlék ez nekünk, örülök, hogy meg lett örökítve.” – tette hozzá Korinna.


TAKÁCS NIKOLAS – BOLDOG NAP
Takács Nikolas tehetségére sokan a 2010-es X-Faktorban figyeltünk fel. Az aranytorkú előadó legutóbb olyan dalokkal lepte meg hűséges közönségét, mint az „Ó, én bolond”, a „Vasárnapi dal”, az „Ott voltál”, vagy éppen a „Ha meggyötört a szív”. Az énekes ezúttal a „Boldog nap” újdonságával ajándékozta meg táborát, amelynek zenéjét Tóth Marcival közösen szerezte, szövegét pedig K. László Szilvia írta. Az i-re a pontot Kassai Zsolt szájdobolása tette fel.


ÁMOKFUTÓK – KI AZ, AKI SZERET?
Kozso legutóbb februárban adott ki nagylemezt „Szállj velem!” címmel, amelyen megtalálható a „Ki az, aki szeret?” szerzeménye is. A dal a héten vadiúj klipet kapott, amelyben a hűtlenség, a bizalom témáját járhatjuk körbe.

„Édesapámmal sok dalt írtunk együtt. Ő nagyon szereti a hagyományos motívumokkal ékesített dallam- és szövegvilágot, főleg, ha az modern köntösbe van bújtatva. Ha arra gondolok, hogy a „Ki az, aki szeret?“ első verziója már 30 éve készült, elérzékenyülök.” – árulta el a szomorú szamuráj.


NOÉMO – VAGYOK (kislemez)
A műfaji kötöttségek nélkül alkotó Noémó kislemezzel jött elő. A „Vagyok” EP három dalt tartalmaz olyan címekkel, mint az „Emésztőenzim”, a „Vagyok”, vagy éppen a „Zivatar”.

„Sűríteni a tartalmat, csak a lényegre fókuszálni, mind szövegileg, mind zeneileg, ezt érzem legfőbb feladatomnak. Minden, ami ezen kívül esik, az elhanyagolható számomra. Így áll össze egy dal egy kompakt egésszé. Én magam azon költők és írók műveit kedvelem nagyon, ahol nem érződik a nemiség. Ahol nem tetten érhető a maszkulin hatás, hanem egy magasabb rendű látásmód megfogalmazása van jelen. Ami pusztán az emberről szól. Arra törekszem, hogy teljes önazonossággal tudjak megnyilvánulni. Erre szeretnék ösztönözni másokat is. A nehézségeink erősítenek, nem pedig gyengítenek. Nem kell titkokat szőni, elpalástolni, elfojtani, hanem csupán megélni mindent, ami jönni akar.” – árulta el Noémi.


SZELINA - MEANT TO BE
Dósa Szelinát leginkább olyan produkciók élén szerethettük meg, mint a WatchMe, vagy éppen a Garami Funky Staff. Az énekesnő YouTube csatornájára időről-időre cover anyagokkal készül, de saját dalokban is gondolkodik a tehetség. Legfrissebb szerzeményeit olyan számok jelentik, mint a „Nem akarok felnőni”, a „Kitisztul”, az „Ott van a szabadság”, vagy éppen a „Szürke”. November utolsó teljes hetében Szelina előrukkolt az angol „Meant to be” anyagával, amelynek szövegét az előadó, zenéjét pedig Szilágyi László szerezte.

Írta, összeállította: Hatos Niki


2023. december 3. 04:21

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA