MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 46. hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte az év 46. hetét. A napokban olyan előadók jöttek ki új dallal, mint a Hooligans, Nagy Adri, vagy éppen Majka.

HOOLIGANS – EGY ÁLOM KÖZEPÉN
Decemberben megjelenik a Hooligans új, „Fekete Szivárvány” című nagylemeze. Erről a korongról kaptunk a héten egy újabb előfutárt, a szívbemarkoló „Egy álom közepén”-t, amit egy fiatal szerelmespár szomorú tragédiája ihletett. A szám klipjét Jimy J. Hollywood rendezte.

„Ezúttal egy szokatlanul érzékeny témát, a legközelebbi szerettünk elvesztését jeleníti meg az új dal és a videoklip. Amikor készült a dal, és megszületett a dalszöveg, azt éreztem, hogy nekem ilyen nehéz témát még sosem kellett előadnom. Azon gondolkodtam, hogy vajon menni fog-e nem csak a stúdióban, hanem majd a koncerteken is. Most már próbálunk a december 28-i Aréna koncertünkre, és ez a dal is a sorrend szerves része, így idővel sikerült feloldanom magamban ezt a félelmemet." – kezdte Csipa. "Nem minden nap kell egy fiatal lány ravatala mellett állnunk, vagy éppen egy igazi ravatalozó falai között szerepelnünk. Alig kezdtük el a forgatást, kaptam a telefont, hogy a kislányom nem vár tovább és megszületik, így a forgatás feladatai miatt nem tudtam a párom mellett lenni. El sem tudtuk volna halasztani, annyi minden volt erre a napra összeszervezve. Helyszínek, stábok, szereplők, de ahogy végeztünk rohantam a kórházba." - tette hozzá Endi. "A két napvilágot látott klipből is kiderülhet mindenki számára, hogy nagyon változatos és fajsúlyos album lesz. És talán a valaha volt legszebb lemezborítónkkal. Nagyon elégedett vagyok, minden nagyképűség nélkül mondhatom. Rengeteg munkát és energiát fektetett bele mindenki, alig várom, hogy megjelenjen és kezükben tarthassák a Hooliganst kedvelők." – csatlakozott Tóth Tibi.


MIVIANA, TOLDYUUSO - BEFELÉ ÉLEK 
Miviana (dalszerző, énekesnő) miközben a GODFATER vokalistájaként bizonyít, az idei év folyamán megtalálta saját zenei útját is. Ennek első állomása volt az „Égni kell” című dal, amely nem csak klipet kapott, de a Duna Tv „A DAL” című műsorában is versenybe szállt vele. Úttörő hangzásával, törzsi elemekkel és az erőteljes drum and bass zenei világával Miviana valóban formabontó a zenei palettán. „Befelé Élek” című új dalában, továbbá a készülő lemezén családi traumákat, a kirekesztettséget és a társadalmi bomláson belüli önismereti utazást boncolgatja, melynek végére elérünk a katarzishoz, ahol rádöbbennünk; a belső intuícióinkra hallgatni az egyetlen egyetemes igazság. Előadásmódjával és az elektronikus zenei környezet támogatásával egy hatalmas rituáléba csomagolva, emészthetően tálalja még ezeket a nehéz, mély témákat is. Megtestesülése, hangja akár egy sziréné, tüzes és azonnal magával ragadja hallgatóságát. Új megjelenésében az egyre nagyobb elismerést kivívó formáció, a toldyuuso társult hozzá.

„A Befelé Élek szövege idén nyáron, július első hetében tört fel belőlem. Egy olyan mérföldkőhöz érkezett az életem, ahol be kellett látnom, hogy mindenfajta megfelelni akarás nélkül is tudom kellő nyitottsággal és kíváncsisággal képviselni önmagam. Leomlottak az ösztönös megérzések felszínre törni akarását blokkoló belső falak. Elporladtak a múlt tapasztalatainak hatására belém égett rögeszmék. Az önkéntelen elhárító és védekező mechanizmusaim mára már nem képesek akkora zavart okozni a rendszeremben, hogy azt mondjam, amit az adott fél épp hallani szeretne. Ezen hátráltató tényezők nélkül, ezzel a fajta tiszta tudatosággal sikerülhetett papírra vetnem az önmagam felé is őszinte gondolataim.” – kezdte Miviana. „Manapság, amikor elkezdem érezni a zsigereimben, hogy szorongok egy-egy szituációtól, a receptoraim jóval ügyesebben korrigálnak. Ennek segítségével a saját medremben tudok maradni, már kevésbé képes megdermeszteni a bénító hatással felruházott szégyenérzet. Többek között ez volt az a felismerés, ami után ösztönösen fel mertem vállalni önmagam előtt is, hogy miként élek meg bizonyos kapcsolódásokat, nehéz élethelyzeteket, illetve mikor merem azt mondani egy számomra nem építő inger hatására, hogy „Akkor én most lépek”, mert nem fogom aláásni a saját összkomfortérzetem semmivel, semmiért. Szerintem ez az emberiség egyik alapvető traumája ugyanis. Nem volna következetes kijelentenem azt, hogy ébren töltött időm minden másodpercében jól érzem magam, de elindultam egy olyan úton, ahol elkezdhetek tovább látni jelenlegi életem valóságában eddig felrajzolt körvonalain és határain. Ezekből az érzésekből írtam meg ezt a dalt, szemrebbenés nélkül, őszintén.” – árulta még el a magyar származású "pogány istennő"-ként aposztrofált előadó, dalszerző.

A képi megjelenítés tökéletesen rezonál a dalra és maximálisan támogatja annak mondanivalóját. A dalhoz készített videóklipet Miviana maga stylingolta, vágta és rendezte, a felvételekben pedig a Main One Studio és csapata volt segítségére.


NAGY ADRI, LOTFI BEGI – NINCS TÚL KÉSŐ
Félsz, hogy kimaradsz valami jóból? Ezt a helyzetet járja körbe Nagy Adri és Lotfi Begi közöse, a „Nincs túl késő”.

„Az új zenénket ki lehet vetíteni bármire: kapcsolatokra, barátságra. Számomra így 35 év felett azt jelenti, hogy újjáéledt a nőiességem és elmondhatom, hogy „megérkeztem”. Merem vállalni magam – és nem engedni saját magamból mások miatt” – mesélte Nagy Adri.
„Tegnap érkeztem haza a „Nincs túl késő” premier miatt Teheránból, ahova 12 év után először hazalátogattam. Most egyedül utaztam a gyerekek otthoni kötelezettségei miatt, de így alkalmam volt arra, hogy kicsit mélyebbre merüljek a gondolataimban. Szándékosan töröltem az Instát és a Facebookot is, hogy kiszakadjak a mindennapi mókuskerékből. Az a helyzet, hogy egyáltalán nem éreztem magam úgy, hogy kimaradnék bármiből is, kellenek néha ezek az időszakok mindenkinek, ez egy nagyon hasznos kis restart volt” – tette hozzá Lotfi Begi.


PALO CANTO - WEST WIND
Új formációban építkezik Tóth Bertalan (Cloud 9+) és Kedves Péter (Belau). A fúziós techno produkció, producer duó ezzel pedig megcélozza hallgatói magasabb énjükhöz való spirituális közeledését és belső tisztulását. A berlini Zino Mikorey (Thom Yorke, Ry X, Moby, Agnes Obel ) masterelte „West Wind” című debütáló anyagban az i-re a pontot Nóvé Soma (Middlemist Red, Mordái) mantraszerű kántálása teszi fel.

„Mindketten a covid időszakban kezdtünk el jobban ráhangolódni organikus négynegyedes elektronikus zenékre, amelyeket közös beszélgetésekkor mutogattunk egymásnak, míg nem jött az ötlet, hogy mi lenne, ha elkezdenénk közösen zenélni. Hosszú folyamat volt mire megtaláltuk a saját hangzásunkat, de rengeteg ötletünk van szerencsére, ennek első szemelvénye a West Wind” – mesélték a kezdetekről. „A klip a teljesen szabad ős-én megtalálásáról szól. A főszereplő, akit Temesvári Zsófia táncosnő alakít, egy kietlen tájon, egyfajta érzelmi sivatagban eszmél magára. A lányt egy különös belső hang szólítja magához, mely hatására egyre vadabb táncba kezd miközben fokozatosan leveti magáról emberi valóságát. A forgatáson igazi kihívást jelentett a hőség és az extrém terepviszonyok, de Simó Marcell operatőr és a kitartó stáb segítségével szerintem sikerült a szám mondanivalójához egy különleges képi világot is teremtenünk” – mesélte még Lukács Liza, a klip rendezője.


MAJKA, NIKA – BALHÉ
Majka és Nika párosa korábban olyan dalokkal lepte meg rajongóit, mint „A csúcson túl”, a „Jöttem, ahogy jöttem”, vagy éppen a „Szavak nélkül”. A napokban újabb közös anyaggal jelentkeztek „Balhé” címmel, amelyhez Majka a Hellel rendezett klipet. A zenét Deseő Balázs álmodta meg, a felvételeket Szabó Zé készítette, a hangmérnök Gresicki Tamás volt.


MIHÁLYFI LUCA – AMNÉZIA (kislemez)
Megérkezett Mihályi Luca kislemezének harmadik, egyben címadó darabja. 

„Olyan ez nekem, mintha naplót olvasnék az elmúlt fél évemről. Az első két dal a nyaramat tükrözi: felszabadult, bulis időszak volt, sokat koncerteztem Manuellel és egyedül is. A Valentino a vagány, a Rari inkább a pimasz oldalamat mutatja meg. Hozzám érzelmileg az Amnézia áll a legközelebb. Akkor írtam, amikor vége lett egy kapcsolatomnak. Nagyon mély érzések buggyantak ki belőlem és így született a dal, ami szerintem nagyon szép lezárása ennek az EP-nek. Az ehhez készült videó is különleges, mert tényleg azt adja vissza, amilyen vagyok: nincsen semmilyen álarc vagy szerep, a VHS kamerámmal forgattam a barátaimmal." – árulta el a kislemez kapcsán összességében Luca.


GORLO VOLKA – TITOK
Másfél éve adta ki első lemezét a 2015 óta aktív, felvidéki Gorlo Volka. Most pedig „Titok” címmel új korongot raktak össze, amelyet kezdetekben a galántai Szabó Ádám Gila vezényletével kezdtek el készíteni, majd Mazán Attila producer segítségével állt össze az anyag a budapesti Csend Stúdióban.  A lemez előfutára a minap publikált „Csended” klipje.


LILIUM ACOUSTIC – KÖRHINTA
Tavasszal érkezik a Lilium Acoustic új lemeze. Erről a munkáról hoztak ezen a héten 2 két dalt is, amivel némi információt kapunk arról, hogy milyen irányba mozdult el a csapat hangzása.

„Mindenképp ezt a két dalt szerettük volna megjelentetni ezen az EP-n, mert ezek már saját dalok és habár hangulatukban különböznek, de ezek azok a stílusjegyek, amik legerősebben hatnak most a Lilium zenei világára. Mi népdal feldolgozásokkal kezdtük anno, úgyhogy a tavasszal megjelenő nagylemezen ezekből is lesznek majd.” – mesélte Lili. „A lemez címadó dala egy kívülről figyelő perspektívából szemléli az életet. Mint ahogy a dalban is elhangzik, megváltjuk a jegyünket arra bizonyos Körhintára, ahova csatlakoznak mellénk különböző emberek, szülők, testvérek, barátot. Együtt megyünk körbe-körbe, de nem tudjuk, hogy kivel meddig utazunk együtt, de az biztos, hogy mindenki okkal van az életünkben még akár a látszólag jelen téktelennek tűnő találkozások is. Ez a dal egyfajta állandó körforgást és egyben egy folyamatos megújulást, ugyanakkor az illúziót is jelképezni nekem.” – tette még hozzá. „Mikor megszületünk, mindenki vágyakkal, álmokkal születik erre a Földre, amit szeretne elérni legyen az mondjuk hírnév, anyagi javak vagy siker. Bármennyit is érünk el ezekből nagyon fontos, hogy az ember értéke nem abban mérhető, hogy mi a státusza. Ne felejtsük el soha, hogy honnan indultunk, és hová tartunk. Ha erre odafigyelünk sokkal jobban fogjuk tisztelni magunkat és a környezetünket is.” – zárta végül.


IMRE FIA IMRE - KARSZALAG A MENNYORSZÁGBA (album)
A magyar alter és a metál műfajai közötti tátongó szakadékot igyekszik áthidalni munkásságával az Imre Fia Imre, ezúttal egy teljes, 15 dalos lemezzel, ami a „Karszalag a Mennyországba” címet kapta.

„Próbáltam magunkról azt hazudni, hogy mi egyfajta ilyen ezredfordulós nu metal banda vagyunk, akkor mindenki az angol karattyolást hiányolta és furcsállták a kikacsintásokat a magyar alter felé. Ha azt mondtam, hogy mi egy metál zenekar vagyunk, aki sok trappes alappal játszik a zenéjében, mindenki valami Ghostemane-szerű cuccot vizionált, szóval idővel le is tettem ezekről a kategóriákról.” - árulta el Imre.


NOÉMO – VAGYOK
Egy Csoóri Sándor versfeldolgozással rukkolt elő Noémo. A „Vagyok”-on Weil Andrissal együtt dolgozott Noémi, Tóth Eszter pedig citerán működött közre benne.

„Vannak pillanatok, amikor jó időben találkoznak a különböző irányból érkező szálak és azonnal csomóponttá nőnek. Más korban, más helyen, más körülmények között éltünk Csoórival, mégis minden egyes szava rezonál az én életemmel is.” – mondta el Takács Noémi.


CIBI – POCAHONTASS
A deep house és rap egyedi fúzióját szervezte meg cibi, valamint Beatrick producer. A „pocahontASS” dal Pablo Péter által rendezett klipje egy fárasztó, hosszú nap végéről mesél.

Írta, összeállította: Hatos Niki.


2023. november 26. 07:34

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA