MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 44. hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte az év 44. hetét. A napokban olyan előadók jöttek ki új dallal, mint a Belau, a Maluridé, vagy éppen Paulina.

BELAU – APRIORI (full album)
Új nagylemezt adott ki „Apriori” címmel a 2016 óta aktív Belau. Kedves Péter és Buzás Krisztián duója ezúttal légies, természeti hangokban gazdag, lelket melengető atmoszférát alkotott meg ezzel az albummal, amelyen komoly hátterű énekesnőkkel is kollaboráltak.

„Az 'Apriori' a tapasztalaton túli, az azt megelőző tudást jelöli; egy végtelen forrást, melyből mindannyian meríthetünk. Ezen tudás „dinamizmusa", azonban paradox módon minden ember életében más formában árad szét, noha ugyanabból az „állandóból" származik és az út végén ugyanabban egyesül. A kör a bejárása révén szerez érvényt. Az emberiség az erre vonatkozó felismeréseit több ezer éve fellelte már és azóta is újra és újra felfedezésre kerül, honosodik meg a tudatban. Ahogy az emberiség életútja analóg az egyén egyedfejlődésével úgy ezen küszöbön való átlépés minden ember számára a saját életében is lehetőség, melynek, ha nem áll ellen, akkor biztosan beköszönt. A kérdés, hogy meddig kívánunk ágálni. A lemez kettőnk felnövésének utolsó szakaszát mutatja be, a hazatérés története, ha úgy tetszik az első két lemez szintézise, a nem tervezett trilógia utolsó része. Az ember életében mérföldkő, amikor képessé válik arra, hogy elválassza azt, ami szolgálja őt attól, amire vágyik. Egy ilyen emberi nagyságot tükröző lemondás az, amely paradox módon vezet el oda, hogy a kettő egyben összpontosul. A térkép bennünk rejlik, ha elcsendesedünk érezni fogjuk”. - mesélte a Belau.


PAULINA – ODAADOM
Ismét szerelmes dallal jelentkezett Kocsis Paulina. A friss-ropogós „Odaadom” felcsendül majd Paulina és zenekara első önálló koncertjén, az A38-on november 16-án.

„Nagyon fontos mérföldkő egy ember életében, amikor eljut odáig, hogy odaadja a szívét. Természetesen ez nem véletlen kijelentés a részemről, ugyanezt élem át a kapcsolatomban. Úgy érzem, még sosem szerettem így senkit, neki adtam a szívemet és arra kérem, vigyázzon rá. Ez a dal nem világmegváltás, nincsen benne rejtett mondanivaló, pontosan azt jelenti, amit leírtam benne: nagyon szerelmes vagyok, és ez csodálatos érzés” – kezdte Paulina. „Az évfordulónkon elutaztunk Olaszországba, ültünk este a teraszon és odaadtuk egymásnak az ajándékainkat. Én ezt a dalt adtam, akkor még csak egy zongorával rögzített énekfelvételen, és a barátom nagyon örült. Szerintem abban rejlik a különleges hangulata, hogy ezt tényleg neki szántam, róla és rólunk szól, de azt mondta, nem bánja, ha nyilvánosságra kerül. Akkor megmutattam a zenekarnak és együtt átdolgoztuk: az a rész, ami végül a refrén lett, egy felvezető lett volna, de arra jutottunk, hogy az tükrözi leginkább, amit mondani akartam, így született meg az Odaadom. Már sokszor meséltem a dalaimról, és egy dologban egészen mostanáig biztos voltam: a szeretlek sosem szerepel majd a szövegekben. De amit most érzek, még ezt is kihozta belőlem, mégis lett helye ennek az erős szónak.” – tette még hozzá.


MALURIDÉ – SHADOWS (full album)
Első albumát publikálta az egy éve alkotó Maluridé. A korong számai angol szöveget kaptak, a stílust illetően pedig alternatív, soft-electronic jegyekkel építkeztek.

„Nagyon érdekes megélni minden koncertet, mindegyik valami mást tanít. Volt olyan helyszín, ahol több százan voltak, volt, ahol húszan ácsorogtak egy apró sátor alatt, de mindegyik alkalom után azt éreztük, hogy olyasmit tapasztaltunk, amire nem volt rálátásunk korábban. Nyilván, kezdő zenekarként nekünk most az a legfontosabb, hogy minél több emberhez eljussunk, és őszintén szólva, nem könnyű áttörni ezen a 'zeneipari falon', anélkül, hogy úgy tűnjön, belemászunk mindenki arcába. Nem vagyunk mainstream, és voltak, akik azt mondták, írjunk vidámabb számokat, de én hiszem, hogy erre a zenére is szüksége lehet sok embernek. Az albumon persze vannak vicces, dancelős dalok, reméljük sokan örömüket lelik majd bennük is." - nyilatkozta Viszkeleti Júlia énekes.


STADIUMX, SAM MARTIN, AZAHRIAH – HEAVEN
Újabb nagy név csatlakozott Azahriah első külföldi kiadónál létrejött együttműködéséhez. A világhírű német dj-producer, Alle Farben ugyanis újragondolta az immáron 18 hete a Spotify slágerlistáján szereplő „Heaven” dalt. Íme a végeredmény:


GUYACHILD - TUDOD MI VAN?
Újabb számmal rukkolt elő első nagylemezéről („Kolomp a nyakban”) a gitárégetős underground alternatív hip-hopot nyújtó GuyaChild. Ezúttal ugyanis a „Tudod mi van?” kapott új klipet.

„A dal a fogyasztói társadalom kritikája, mind a tárgyi javak, mind a média fogyasztásával kapcsolatban. Zeneileg pedig a saját stílusunkban akartuk vegyíteni a funkys, shuffles lüktetést klasszik hip hoppal és modern elektronikus világgal.” – kezdte a csapat.  „Épp egy új klippel kapcsolatos brainstorming közepén voltunk, amikor Zsolti poénból berakta a Tudod, mi van?!-t, és hozzá a Monkees egyik klipjét, mondván, hogy egy ilyen videó mennyivel egyszerűbb lenne. Kacagtunk egy jót, mert pont szinkronban volt a zene és a videó, de aztán rájöttünk, hogy a két stílusból adódó disszonanciából mégis egy jópofa dolog születhet, és a mondanivalóhoz pont passzol, hogy nem tudni, mi van. El is kezdtük szervezni, és szerencsére az egyforma ing kiválasztása volt a legnehezebb feladat. Az Üllői Úti Fuckból Szántó Faszi, és a Sziktonból Haintz Olivér régi barátaink, és szerencsére egyből igent mondtak, hogy egy nagyobb zenekar szerepeljen a klipben, valamint mindenkinek volt otthon valamilyen, a korhoz passzoló vintage hangszere, az Érdi Művház is abszolút partner volt helyszín szempontjából, úgyhogy minden adva volt a forgatáshoz. Drapkó Peti pedig egyből elkapta azt a fílinget, amit meg akartunk jeleníteni a klipben.” - tették hozzá.

Írta, összeállította: Hatos Niki


2023. november 12. 06:22

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA