MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 4. hét megjelenései

Új dallal, klippel rukkolt elő az év negyedik hetében Molnár Tamás, Curtis, ByeAlex, Luca, a Minimyst, a Soulwave, de a L'SOVIET több tagja is. A The Anahit pedig nagylemezzel lepte meg közönségét.

MOLNÁR TAMÁS – MONDD
A tavalyi év folyamán jelent meg a JETLAG, valamint az AFC frontembereként, továbbá szerzőként is ismert Molnár Tamás első szólólemeze. Tamás a korong dalai közül olyanokhoz forgatott klipet korábban, mint a "Melletted", a "Nem megyek vissza", vagy éppen az "Így vagy tökéletes". A napokban egy személyes kedvencemhez, a lírikus „Mondd”-hoz publikált anyagot, ami számomra egy tökéletes partneri kapcsolat jellemzőit adja át. A klipet ismét Czoller Bence rendezte, a koncept terén Cinthya Dictator, operatőrként pedig Nagyistók Máté tette hozzá a szükséges pluszt.


THE ANAHIT – #VÁLSÁGPOP (full album)
Sokan nem hiszik, de a TikTok applikációnak vannak pozitív hozadékai is. Ilyen a popzenét a ritmusos R&B-vel vegyítő The Anahit új lemeze, a „#VÁLSÁGPOP”, ami tulajdonképpen Csányi Rita frontember önmaga elé állított TikTokos kihívásának eredménye. A videós platformon ugyanis hétről-hétre mutat be egy dalkezdeményt, amelynek sorsáról a közönség dönthet. Ezekből mára igen szép csokor gyűlt össze, ami immáron lemez formát is ölthetett.

„Imádok minden hétre új dalt és új tartalmat létrehozni, nekem ez boldoggá teszi az egész életemet. Azt hiszem, ha bármikor erőlködnöm kellene, akkor az már nem tudna hiteles maradni. Nyilván előfordul, hogy egy dal nem úgy sikerül, de pont ez a lényege ennek a videósorozatnak, hogy nem kell, hogy minden tökéletes legyen. Elképesztően jó érzés ilyen erősen kapcsolódni a hallgatóinkhoz, abszolút figyeljük a reakcióikat. TikTok nélkül például sose derült volna ki, hogy tudok három nyelvű dalt írni. Rengeteget olvasok, követem, hogy mi van a világban és Magyarországon. Például egy rosszabbfajta bulvár cikken úgy fel tudom húzni magam, hogy estére már kész is a dal. Mindig igyekszem naprakész lenni abban, hogy éppen mi foglalkoztatja az embereket. Ez nem is olyan nehéz feladat, hiszen engem is pont ezek a dolgok érdekelnek. 2022-ben olyan érzelmi hullámvasúton voltam, hogy hihetetlen. Voltam nagyon boldog, erős, vidám és voltam duván a padlón is. Ez, és az aktualitás kötik össze a dalokat a lemezen. Válság van, mindenki teljesen ki van bukva, mi pedig annyival tudunk segíteni az embereknek, hogy amikor a dalainkat hallgatják vagy a koncertjeinken vannak, akkor ki tudják adni magukból ezt a feszültséget, és mosolyt tudunk csalni az arcukra. Ezért válságpop: válságban írt popdalok, hogy egy picit elviselhetőbb legyen a napod.” – nyilatkozta Rita.


CURTIS – TOPON VAGYOK
Gyakorlatilag megérkezett a „Pezsgő Kaviár K*rvák” folytatása. Curtis ugyanis ismét cenzúrázatlanul állít görbe tükröt a magukról hamis hedonista képet mutató, újhullámos rappereknek. Az előadó nem mellesleg tavasszal debütál a 9 fős, élő produkciót jelentő Curtis Live-val. A friss, ropogós klipet Jimy J. Hollywood rendezte.

„Itt az ideje, hogy ezt megismételjük és komolyan felnyissuk a szemét a sok képmutatónak. Úgy érzem, megtaláltam azt a csapatot, akikkel végre nemcsak a színpadon jó, hanem úgy működünk, mint egy meghitt család. Büszke vagyok, hogy elindul a Curtis Live, amit mind elismert zenész alkot: régi munkatársam és barátom, Vígh Arnold producerként és basszusgitárosként csatlakozik, szintén régre visszanyúló kapcsolat fűz Széles Izához, aki vokalistaként van jelen Hasenfracz Bernadett és Harót Balázs mellett, billentyűsként Demkó Mátyás, gitárosként Géczy Viktor, dobosként Glatz Gabi szállt be a projektbe.” – avatott be minket a rapper.


FRANCIS - FLEX 1 MILLIOOO OOO. CURTA & ZIZI - 420€
Egy héten belül két zenei anyag is megjelent az L'SOVIET égisze alatt, ráadásul mindkét dalban a pénz központú, anyagias világ rajzolódik ki. A rendszerkritikus számok egyikében Francis („Flex 1 milliooo ooo”) inkább a segítségnyújtásra, annak elmaradására hívja fel a figyelmet, Curta & ZiZi („420€”) pedig a lecsúszás, a sehová sem haladás vonalát fogták meg.


BYEALEX, LUCA – RÓZSASZÍN MUSTANG
ByeAlex és Luca barátsága, munkakapcsolata több mint 3 éve indult, mégpedig az X-Faktor tehetségkutatójának köszönhetően. 2019-ben megkaptuk Luca nem maradok számát, amelynek szövegét Alex írta, valamint sokak örömére érkezett a közös dalukat jelentő, nagy sikerű „Rózsa” is. Most pedig itt van történetük újabb fejezete, a „Rózsaszín mustang”, amelyben a működésképtelen párkapcsolatok, románcok kaptak fókuszt. A dalhoz Leho készített klipet.


SOULWAVE – REMÉLEM TUDOD
A magány elől menekvés, a párba állás témáját járja körül újdonságában a 2007 óta aktív, indie és folk hatásokkal dolgozó Soulwave formáció. A „Remélem tudod” zenéjét, szövegét Fodor Máté álmodta meg, a produceri teendőket Somogyvári Dániel végezte. A dalhoz forgott klipet Jimy J. Hollywood rendezte, operatőrként pedig Mayer Zoltán bizonyított.


MINIMYST – VARÁZSLÓ
Három éve, hogy a Minimyst nem publikált újdonságot. Legalábbis nem ezen a néven voltak aktívak a fiúk, de Mnoir felállásaként is takaréklángon égtek. A srácok (Mészáros István, Öllős Dávid, Szabó Bálint) azonban nemrégiben visszatértek a gyökerekhez, újra ráléptek a korábban már megkezdett, poppos, magyar nyelven szerzett útjukra.

„A Varázsló alapvetően egy romantikus dal, melyhez készítettünk egy “házi” videót is. Valaki talál egy VHS kazettát, amit elindít, és mintha a jövőből találna rajta egy videó montázst. A dalszöveg soraihoz olyan politikai – társadalmi képeket társítottunk, mely kissé megváltoztatja a dalszöveg jelentését, illetve párhuzamot von egy szerelmi kapcsolat és a világhoz fűződő viszonyunk között. Nem tartalmaz semmilyen világnézeti állásfoglalást, csak a burleszk elemeit felhasználva próbáltunk szórakoztató jellegű összefoglalót készíteni az elmúlt évek nemzetközi történéseiből, ezt régi filmekből kölcsönzött jelenetekkel (Abbott és Costello találkozik Frankensteinnel, Metropolis) kevertük. A politikai, gazdasági és kulturális elit tagjait pedig abszurd, esetlen hősökként ábrázoljuk.” – mondta el a zenekar frontembere. „Az én és a hatalom közti viszony abszurditásának bemutatásához, a klip végén, amikor már inkább esti jelenetekkel operáltunk, a világ különböző tájairól bemutatott tüntetéseket vegyítettük flashmob akciókkal, így nehéz kivenni, hogy mikor mi történik, de a képek dinamikája egyező. Az utolsó jelenet egy párbaj, így Thomas Mann “Mario és a Varázsló” című regényének végkifejletére utalva zárjuk le a klipet.” – tette hozzá Szabó Bálint.


MILEY CYRUS – FLOWERS
Hatalmas sláger lett szerte a világon (A Spotify-on csak a megjelenés hetében közel 100 millió lejátszást kapott) Miley Cyrus önszeretetet hirdető himnusza, a „Flowers”. Hazánkon kívül Ausztráliában, Ausztriában, Belgiumban, Kanadában, Kínában, Írországban, Új-Zélandon, Portugáliában, Svédországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban is a toplisták első helyén landolt ez az anyag. És hogy miért került be válogatásunkba, amikor kizárólag magyar anyagokkal foglalkozunk benne? Hát azért, mert a látványos videóklip operatőre a Los Angelesben élő, díjnyertes Rév Marcell volt. Elképesztő munka, gratulálunk!

Összeállította: Hatos Niki


2023. február 5. 05:42

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA