MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 38. hét megjelenései

Mind zeneileg, mind a szövegek terén színes kínálat jellemezte az év 38. hetét. A napokban olyan előadók jöttek ki új dallal, mint a Tankcsapda, A Király halott, vagy éppen a ByeAlex és a Slepp.

TANKCSAPDA – PESTEN MEGJELENT ISTEN
Nagy Bence rendezésével a FINAL Productions készített videóklipet a Tankcsapda új számához, avagy a „Pesten megjelent Isten”-hez.

„Folyamatosan születnek az új dalaink, legutóbb nyár elején, júniusban jött ki az Ez az a nap. Hamarosan egy komplett új lemeznek is nekiállunk, de addig is szerettünk volna mutatni még egyet az új témák közül. Ez a dal, a ’Pesten megjelent Isten’ a ’csapda lazább, dallamosabb arcát mutatja, leginkább a zenekar korai, punk and roll korszakát idézi.  A klip sokrétű előkészítő munkát és egy nagyon hosszú forgatási napot igényelt és jelentett mind a stáb, mind a zenekar és ugyanígy a helyszínt biztosító MOL Campus dolgozói számára is.” - árulta el Fejes Tamás. „A MOL és a Tankcsapda együttműködése 2010 óta tart és többet takar, mint sima szponzoráció, közösen időről időre különleges dolgokat tudunk létrehozni, olyanokat melyek többek, mint egy logómegjelenés.” - mondta el a frontember, Lukács Laci.
„Látványos videóklipet szerettünk volna készíteni a Duna partján. Így nem volt kérdés, hogy Budapest legmagasabb és legmodernebb épülete, a MOL Campus jó helyszín lehet erre, nem csak a magassága, de a hight-tech irodai környezet is jól passzolt a dalhoz. Látva az eredményt szerintünk megint egy olyan dolog született, amit mindhárman nagyon szeretünk és reméljük a rajongók is így lesznek vele!” – tette hozzá Sidlovics Gábor.


BYEALEX ÉS A SLEPP – BOCSÁNAT
Érzékeny, megrázó tartalommal jelentkezett ByeAlex és a Slepp, hiszen újdonságukban a számvetés, a megbocsájtás, a bocsánat kérés áll fókuszban. A dal zenéjét Alex és Somogyvári, a szöveget Alex álmodta meg, a szükséges pluszt pedig hegedűn Harmath-Hodászi Klára tette hozzá. A dalhoz ugyancsak szívfacsaró klip készült Leho rendezésével.


1AM, PÁL DÉNES, NAGY BOGI - ELJÁTSZOTTAM 2
Új végkifejletet, remixet kapott Pál Dénes és Nagy Bogi közönségkedvenc közöse, avagy az „Eljátszottam”, amit az 1AM páros, avagy Vékony Zoli, Bartalos Jenő szerzett.

„Az eredeti felvétel egy olyan párkapcsolatról szól, amiben a szerelmesek rádöbbenek, hogy egy ideje elmennek egymás mellett és sok mindent elrontottak. Az „Eljátszottam 2” azonban egészen más mondanivalóval bír. Ez a pár éppen ellenkezőleg, inkább félvállról veszi a köztük lévő problémákat. Felismerik, hogy vége, de nem bánják. Ezt emeli ki a refrén izgalmas, visszatérő felelgetése: "Eljátszottam" - énekli a férfi, "Nem izgat" - válaszolja a nő. Ez a jelentés teljesen hiányzott az eredeti nótából, holott ugyanazokat az éneksávokat használtuk most is" – mondta el Bartalos Jenő.


A KIRÁLY HALOTT – TŰNJ EL
Többek között a kétely, a magány, a gyógyulás témáit járja körbe A Király halott újdonsága. A „Tűnj el” szövegét Venyige Balázs szerezte, a mix, master teendőket Brucker Bence végezte, az énekfelvételekre Diószegi Kiki stúdiójában (Stray Heart Records) került sor. A számhoz készített klip felvételeit Zsoldos Dávid, az utómunkálatokat pedig Császár Róbert kreálta.


STADIUMX, SAM MARTIN ÉS AZAHRIAH – HEAVEN
A Grammy-díjas Sam Martin és Azahriah működött közre a Stadiumx nyári slágerét jelentő „Heaven”-ben. A dalra hazai, valamint külföldi lemezlovasok is felfigyeltek, így számtalan remix készült hozzá. Az első ilyen a konstancai Monoirtól származik, aki álomszerű hatásokkal fűszerezte a szerzeményt.

„Amikor felkértek, hogy készítsek remixet a „Heaven”-höz, először csak az acapella részt játszottam le, amely rendkívüli módon inspirált. Ezután hallgattam meg az egész dalt és egyből magával ragadott a hangulata! Minden munkára kihívásként tekintek és igyekszem a saját benyomásaimat, elképzeléseimet és stílusomat hozzáadni. Ez most is így történt és örülök, hogy lehetőséget kaptam” – mesélte Monoir.


DEL.GRADY – TERRITORIALITY
Megjelent del.grady legújabb kislemeze, amit személyes történetei inspiráltak.

„18 éve aktívan mozgok a zenei színterek rétegeiben itthon és külföldön, ami rengeteg emberrel összehozott. Voltam és vagyok olyan szerencsés, hogy életre szóló barátságokra találtam, de persze rengetegen jöttek-mentek az életemben, amihez sokszor a gőg és dominancia vágy által vezérelt toxikus alakokkal való összeférhetetlenség vezetett. Mivel az underground berkeiben nevelkedtem, így a fő mozgatórugó számomra sohasem a nyerészkedés volt, legyen szó pénzről, kapcsolati tőkéről vagy bármilyen felfelé pozícionáló lépésről. Az eddig megtett utam tapasztalatainak önmagam felé való összegzése ez a négy szám, a “territoriality” azaz a “területiség elve” lemezcím tehát kevésbé földrajzi, mintsem pszichés vonzatú. Metaforaként jellemzi a felsőbbrendűségért való verbális harcot, ami a szubkultúrák és azokon belüliek vagy épp kívül esők között zajlik. Saját tapasztalatok alapján, első kézből konkrét sztorik és mindezek hatása, miként befolyásolják a zeneiségem, valamint a magánéletem.” – nyilatkozta az előadó.


LENKKE-_ - GÖDÖR/SZÉLNEK ERESZTETT
Kiadta első kislemezét Lenkke_ is.  A „Gödör/SzélnekEresztett” EP-t törzsies monotonitás, elektronikus tánczene uralja. 


CLAUDIA BALLA – DRIVE
Október 13-án jelenik meg Claudia Balla „Winter Tale” lemeze, ami valójában egy atipikus karácsonyi album, óda a magyar télhez angol-francia(-olasz) nyelven. Ennek a korongnak érkezett meg az egyik előfutára, „Drive” címmel.


NANI ON THE RUN – TENGER
Nagylemezt készül kiadni a Nani On the Run is, akik szintén egy kis kóstolóval érkeztek a napokban. A „Tenger”-hez egy bensőséges hangulatú klipet álmodtak meg, ami amatőr felvételekből tevődött össze.

„Már hónapok óta gyűltek a videók, mígnem egy nagy egésszé álltak össze Fodor István kezei alatt, a dal stúdió változatát pedig Szende Balázs készítette el, aki mindamellett dobolt és produceri munkát is végzett a track-en.” – kezdte Nani. "Van már minden évszakhoz illő dalunk, amely vagy meg is nevezi az adott időszakot, vagy olyan zenei elemekkel operál, amik megidézik azt. A bohém tavaszi dalunk, a 'Májusi mámor', a téli a reményteljes 'Napballada' után jöjjön a kirakós legújabb darabja, a 'Tenger', amit én egyértelműen a nyárhoz passzintok. Ezt a dalt Szekeres Nóra verse alapján írtam meg és öntöttem formába, kiválasztva azokat a sorokat, amelyek a leginkább működhetnek a zenei környezetben. Mindenképp könnyebbség úgy alkotni, hogy már csak a dallamvilágra kell fókuszálni, de mindig csak olyan vers ihlet meg, ami számomra aktuális az adott pillanatban, és a mondanivalója a lelkemig ér." – tette hozzá még az újdonság kapcsán.


FELLENG – STÉG
A 2020 óta aktív Felleng legutóbb júliusban rukkolt elő dallal, a héten pedig az őszi szezont is elindították „Stég” című számukkal. 

„Az előző dalunk után a Stég is egy bizonyos hangulatra építkezik. Ez nem más mint a fülledt Balatoni nyári esték, laza borozgatás mellett, nagy szerelmi vallomásokkal. Ehhez a chilles hangulathoz társul a fűzfákkal és a nádasban elbújó stégekkel fűszerezett Balaton-part, a Tihanyi visszhang misztikumával. A hanganyag felvételeit, a keverést, a mastert és a plusz ötleteléseket ismét a Grenma Studio rendíthetetlen atyjának, Botlik Mátyásnak köszönhetjük. A zenekarnak alapvetően nagyon fontos helyszín a “magyar tenger”, így mindenképp szerettünk volna egy erről a helyről elképzelt dalt. Mindannyiunk szavait vitte már a tihanyi echo, ezért úgy döntöttünk, hogy mesterséges intelligenciával vértezzük fel a képi világát ennek a visszhangos, naplementés, romantikus katarzisnak, amiről a dal szól, így átadva igazán a bennünk megfogalmazódott érzést. A klipben a pontosan megfogalmazott parancsokból, AI által generált részeket bolondítottuk meg általunk felvett videókkal, amiket szintén átküldtünk a gépen, hogy kicsit megkavarja, színesítse és egységesítse a látottakat. A végeredmény egy nagyon színes kavalkád lett, igazi “Nyár, szerelem, komfort.” - árulta el Dávid.


MEG EGY CUKORKA – PEDIG
A stresszmentes élet, a szorongás, az önelfogadás témáit járja körbe a Meg egy Cukorka „Pedig” című száma.

„A dalt egy iszonyatosan stresszes időszakban írtam. Nagyon sok dolgot kellett akkoriban egyszerre csinálnom a zenekarban és erre rá is ment az akkori kapcsolatom. Az ebből való fellélegzés és elengedés volt a szöveg egyik fő mozgatórugója, bár ahogy sokszor említem, én nem írok tudatosan dalszöveget. Nem keresek soha témát, csak hagyom, hogy megtörténjen velem. Ez egy folyamat dal azt hiszem. Nincs refrénje. Egy történetet mesél el szavakkal és a zeneiséggel egyaránt. Egyfajta érzelmi hullámvasút." – nyilatkozta Hárs Barna.


ALEE, DZSINDZSER – SZOPÓ
Dzsindzser és Závodi Marcel segítségével készítette el újdonságát az X-Faktor győztes Alee. A fiatal srác soha nem áll be a sorba, már megtanulta, hogy bármit csinál, mindenképpen a közönség céltáblája lesz. Ezt a témát járja körbe a vulgáris címet képviselő szerzeményben, amelyhez a produceri, zeneszerzői munka mellett a klipet is Závodi Marcel készítette el.

Írta, összeállította: Hatos Niki


2023. október 1. 07:46

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA