MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 29. hét megjelenései

Bár gőzerővel dübörög a fesztivál-, koncertszezon, a hazai zenei előadók lendületben vannak az alkotást illetően is. Július harmadik hetén olyanok lepték meg közönségüket friss anyaggal, mint a Hősök, a Belau, vagy éppen a Decadancer.

HŐSÖK – MARADOK BENT 
Az év elején adta ki legújabb kislemezét a 2001 óta aktív Hősök. A csapat ezúttal egy felszabadító, nyári anyaggal jelentkezett, amelynek zenéjét Diaz szerezte. A számhoz klip is forgott a Balatonon Mentha és Kováts Domonkos rendezésében.

„Több kiindulópontunk is volt a dalhoz. Egyrészt Menthával idén töltjük be a 40-et, és sok minden átértékelődött bennünk az utóbbi években: tényleg nem a pénz és a csillogás, ezek hajszolása számít, hanem a jó dolgok megélése, maradandó és pozitív élmények gyűjtése, amelyek építik az embert. Sok személyes, családi utalást is elrejtettünk a szövegben. Másrészt tisztelgés is a hiphop előtt, ami 50 éve indult Amerikában. Még mindig itt van, még mindig menő, mi is több mint húsz éve nyomjuk, de ugyanúgy szeretjük. Ezek fontos dolgok nekünk, és szerettük volna őket körbejárni, megjeleníteni a dalban.” – árulta el Eckü.


BELAU – HOME
A Fonogram-díjas, jelenleg a harmadik albumán dolgozó Belau nem csak itthon, de a nemzetközi zenei színtéren is sikert sikerre halmoz. Újdonságukban ismét akad egy közreműködő, mégpedig Berlin egyik legaktuálisabb alt-pop r&b előadója, a német-japán Mulay.

"Az élet éteri mivolta itt és most egyáltalán nem olyan elérhetetlen, ha az ember ráeszmél, hogy az egyén kérdéseire a válasz bentről fakad, mindig és mindenkor. Az egyén küzdelme számtalan élettérben tetten érhető, de megérkezni csak "hazatérve" lehet. A hamarosan érkező nagylemez apriori címmel fogja körbejárni a téma egészét, az ember útjának kereteit minden irányból, amit eddig a Belau a saját tapasztalati során megismert. A Home ilyen módon ennek egy kiemelt epizódja, mely az utóbbi idők egyik leginspirálóbb és legegzotikusabb berlini énekesnőjével közösen készült: Mulay egzotikus orgánuma méltón egészíti ki dalunk mondanivalóját.” – mesélte a zenekar.


DECADANCER – COULD BE A STAR
Sokszínű formációt jelent a Decadancer. Ez nem csak zeneileg mutatkozik meg náluk, hanem abban is, hogy angolul, valamint magyarul is szereznek dalokat. Ficzkó Andris, Mátyás Attila, Fűzfa Zoltán Pocky, valamint Gerő Balázs legutóbb a Hollywood Vampires előtt játszottak volna az Arénában, ám az a koncert Johnny Depp miatt elmaradt. A srácok nem szomorkodtak sokáig, a héten lyric videó formájában publikálták „Could Be A Star” számukat, amelynek már készül a magyar verziója, amihez aztán klipet is forgatnak majd.


SZIKORA RÓBERT, PAULINA – BUDAPEST FELETT
Közös ódát fogalmazott meg a magyar fővárosról Szikora Róbert és Paulina. A dalhoz a Budapest Parkban koncertklipet készítettek.

„Azt gondolom, jó, ha szeretjük a közeget, ahol élünk és büszkék vagyunk rá. Igaz, amit a dalszövegben is írtam: ha elhagyom a város tábláját, már honvágyam van. Valahogy így vagyunk mi Budapesttel, ahogy Szilágyi György író volt Zuglóval, az Edda Miskolccal, vagy ahogy Fenyő Miki érezhet Angyalfölddel kapcsolatban. Nekünk ez az otthonunk, és nem is szeretjük elhagyni. Paulinával kelt életre ez a dal. Paulina vagány, valódi zenész, aki nem ijed meg a kihívásoktól, a közönségtől, ízig-vérig előadó. Nagyon jó volt vele dolgozni és remélem, sokat hallok még róla.” – mondta el Szikora Róbert. 

„Nagyon megtisztelő volt, hogy Robi felkért erre és felléphettem velük egy színpadon. A Budapest felettet már első hallgatásra is egy felhőtlen boldogságot sugárzó, vidám hangulatdalnak éreztem, ezért örömmel vettem részt ebben. Az egész zenekar rendkívül kedvesen fogadott. Sokat tanultam Robitól és nagyon jólesett, hogy a koncert előtt beengedett a stúdiójába, ahol egy nem mindennapi életmű relikviái vannak. Mondtam is neki, hogy kicsit olyan, mintha egy múzeumban lennék. Szuper élmény volt. A Budapest Parkban is azt éreztem, hogy ez a rengeteg ember nem csak a zenekar miatt van ott, hanem a saját történeteik, emlékeik miatt, amiket ezek a dalok évtizedek alatt kísértek és adtak nekik.” – tette hozzá Paulina.


LILIUM ACOUSTIC – CSILLAGOM
A Lilium Acoustic újdonsága a frontember, Lili várandóssága során született meg, amit immáron friss anyukaként ad elő.

„Mint utólag kiderült, a dal szövegéhez az első várandósságom adta az ihletet Sütő Lalinak, a Lilium Acoustic basszusgitárosának. Egy gyönyörű szöveget írt nekem férfi létére azokról az anyai érzésekről, amikor egy nő átéli azt a csodát, hogy egy új élet születik meg benne. Ez a szöveg jóval később, szinte véletlenül, Székely Veronikán, a zenekar hegedűs-vokalistáján keresztül jutott el hozzám, aki azonnal megihletődött és az alap dalötlet az ő fejéből pattant ki, amit Szőllősi Lala gitárossal véglegesítettek. A hangszerelést mindenképp szerettük volna nagyon minimálra venni, ezért csak hegedű, gitár, tapan néhány kiegészítő dobbal együtt és ének van benne.” – meséli Träger Lili.  „Az alapötlet szerint ezt a dalt csak Lilivel ketten játszottuk volna. Az eredeti kíséretet, az akkor másfél éves kislányom leharcolt játék ukuleléjén játszottam fel, találomra lefogott akkordokkal, ugyanis se ukulelézni, se gitározni nem tudok. Ezt elküldtem Lilinek, hogy játssza el, mert ő tud ukulelézni. Mikor rákérdezett, hogy milyen akkordokat fogok (amit egyébként azóta se tudok megmondani), kiderült, hogy teljesen rosszul hangoltam be a hangszert. De olyan szépen szólt mindez, hogy mindketten teljesen beleszerettünk a dalba. Ekkor behívtuk Lalát, hogy segítsen ki minket valami eljátszható kísérettel. Ő pedig olyan szépet alkotott, hogy teljesen elvetettük az ukulele ötletét. A gitár mellett viszont éreztük, hogy csak kellene dob is ide. Bordás Zoli kiválasztotta a legősibb hangzású hangszereit és egy fantasztikus alapot kreált az egész dal alá.” – tette hozzá Veronika.


CARI – HIDAK
Megérkezett CARI harmadik szólódala, ami az első két angol anyag után immáron magyarul csendül fel. A „HIDAK” sötétebb elemekkel, súlyosabb hangzással, rap-szerű verzékkel építkezett. A klipet CARI és Marteen közösen álmodták meg.

„A HIDAK az első szólódalom, ami magyarul van, pontosabban ötvözi a magyar és angol nyelvet. Szerettem volna már kiadni egy magyar nyelvű tracket, de az angol verzével kombinálva sokkal önazonosabbnak érzem a végeredményt. Abraham Martin, alkotói nevén Marteen a dal producere, akivel hamar megtaláltuk a közös hangot miközben a Hidakon dolgoztunk. Ő egy dark trap beat alapot álmodott meg, nekem pedig elég hamar jött az ihlet a folytatáshoz. Ghostemane és $uicideboy$ is elég nagy inspirációt jelentettek, főleg ehhez, a talán kicsit váratlan, kiabálós-rapes előadásmódhoz. A klipnek nincs igazán története, a forgatás napján azzal a tervvel indultunk el a városba, hogy olyan helyszíneket keresünk, amik illenek a dal feszességéhez, sötétségéhez. Ha olyan helyre értünk, amit beéreztünk, megálltunk felvételeket készíteni. Az indusztriális hangulatú helyszínen készült felvételek rózsaszínes fényű képekkel váltakoznak a klipben, ez a kettősség teszi teljessé a klipet és a dalt is.” – mondta el CARI.


THE HYBRID DRUMMER DUO – NISAGA
Immáron duóként nyomul a The Hybrid Drummer, ami pedig azt eredményezi, hogy a páros a techno felé is nyitott közös munkája során. 

„A The Hybrid Drummer Trióval (Szatmári 'Dure' György, Domonkos Gábor, Jancsovics Máté) 2018-ban elkezdtük feltérképezni a különböző elektronikus tánczenei műfajokat, hogy melyiket hogyan tudnánk élőben megszólaltatni. Ekkor drum and bass, trap és house dolgokkal kísérleteztünk, de egyre inkább a minimalista, a technosabb felfogás kezdett el érdekelni, ezért duó felállásra váltottunk Gabival. Ezzel ugyan limitáltuk a saját lehetőségeinket, de mégis közelebb kerültünk ahhoz a hangzáshoz, amt szerettünk volna megvalósítani. A most megjelenő NiSaGa című track egy hardcore technoba hajló cucc, ahol a tempó és az energia diktál. Főleg a basszusszintik és dobminták tekergetései inspirálták, és az, hogy zúzhassunk a hangszeren. Amikor voltam ilyen bulikban, abból nagyon sokat inspirálódtam, az ott lévő energiákat próbáljuk meg átadni hangszerekkel.” – mondta el Jancsovics Máté.


DESH, AZAHRIAH , YOUNG FLY , LORD PANAMO – RAMPAPAPAM
Az elmúlt hetekben két Desh újdonságról is beszámoltunk („Rollin’”, „Honeymoon”). A fiatal előadó a héten kiadta „Carpe Diem” kislemezét, amelyben szerves része van a Young Fly – Azahriah párosnak. Az EP a „Rampapapam” szám klipjével párhuzamosan jelent meg, amelyet nem mellesleg Rádli Bence rendezett.

Írta, összeállította: Hatos Niki 


2023. július 29. 12:52

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA