MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 28. hét megjelenései

Nincs mese, túl vagyunk az év felén... A hazai zenei előadók továbbra is lendületben vannak, nem csak a koncertszezont-, de az alkotást illetően is. Július második hetén olyanok lepték meg közönségüket friss anyaggal, mint Peter Srámek, az Interurban, a Freakin’ Disco, de új köntöst kapott egy Kozmix sláger is.

PETER SRÁMEK – ÚGY HITTEM, TÚL VAGYOK RAJTAD
Peter Srámek sok-sok várakozás, remény után végre szakmai elismerést is kapott, amikor „A Király” film dalaiból álló albumát Fonogram-díjjal jutalmazták. Ezen a korongon hallható, az
„Úgy hittem, túl vagyok rajtad” című szám is, amelyhez nemrégiben videóklip forgott. A szerzemény Zámbó Jimmy és Háfra Mari viharos szerelmi kapcsolatát meséli el, így a kisfilmben Mari is szerepet vállalt, aki hosszú ideje már, hogy visszavonult a nyilvánosság elől.


FREAKIN’S DISCO – TOTEM
Kilenc dalos lemezzel lepte meg közönségét a Freakin’ Disco. A csapat „Totem” albuma ösztönösen épült fel olyan fontos fűszerekkel, mint egy gyerekkórus, egy blues-rock énekes (Ian Siegal), valamint a jó ízlésű humor. 

„6 éves korom óta indián vagyok. Ez hol jobban előjön, hol csak tudat alatt érzem. Mégsem gondoltam, hogy lesz egy lemezem, aminek TOTEM a címe. Ezek szerint megtaláltam a törzsem. De ez talán egy más totem, egy másmilyen törzs, mint a gyerekkori indiántáborokban.” – kezdte Szabó Sipos Ágoston. „A totem számomra a kapcsolódás lehetősége valamivel, ami sokkal ősibb, mint ami én vagyok. Nem határoztuk meg hogy kinek mi a totem, ami kor nekikezdtünk ennek a lemeznek, de tudtuk, hogy mindenkinek megvan a maga megkérdőjelezhetetlen kapcsolata azzal a valamivel, amit most itt totemnek nevezünk. ” – tette hozzá Keresztes Gábor. „A TOTEM név nekem varázslatossá teszi a lemezt. Sokféle lény van összegyúrva egy szimbólummá. Van benne egy ősiség, amin keresztül átjön valami, ami a világban állandó. ” – csatlakozott Csizmás Andris  „Ez a lemez egy végtelenül komolyan vett munka, amibe mindenki kétszáz százalékkal beletette magát, még sincs elkomolykodva. Azt hiszem a TOTEM ennek a szimbóluma. A zenéé, amiben négyen együtt hiszünk.” – fejtette ki még Komjáti Áron.

„Nehéz egy folyamatként gondolni rá hiszen több évig készült a lemez, több intenzív kreatív időszak eredményeként lett olyan, amilyen. A TOTEM faragása közben teljesen megváltozott a világ körülöttünk és sokszor nem volt könnyű idomulni a változó körülményekhez. Mi is érettebbek, felnőttebbek lettünk. Sokkal egyértelműbben meg tudjuk már fogalmazni, hogy mit gondolunk a saját zenénkről. A folyamatos keresés, kísérletezés mellett van egy nagyon erős ízlésbeli meggyőződés bennünk, amiből nem engedünk és ezt nagyon szeretem." – avatott be minket még Áron.


INTERURBAN – MÜLLER NÁNDOR
Nemrég írtunk az Interurban „Hegyek” című megjelenéséről, ám máris itt van egy még frissebb anyaguk. A „Müller Nándor” egy nyári, életigenlő, trance dal lett. Az eredeti anyagra egy 1955-ben rögzített karancslapújtői gyűjtésben talált rá Márti, a formáció énekese.

„Én személy szerint végigvigyorogtam a teljes munkafolyamatot, emellett ezer buggyant ötletünk volt arra, hogy ha klipet forgatnánk hozzá, abban milyen jelenetek lennének. Ahogy figyeled a dalt, rögtön vizualizálod is a szórakoztató filmjeleneteket, a peckes bajuszú, betyárnadrágos fenegyerekről, meg a pilláit rebegtető Toldi Mariról. A fő motívumot játszó szintetizátor véletlenszerű megtalálása magával rántotta a teljes dalt. Amikor a vázlatra rákerült a Müller Nándor énektémája, akkor nagyon rövid idő alatt a szerkezet is kialakult, amit már csak fel kellett díszíteni effektekkel. Az elektronikus zenei körítés adott egy pluszt ehhez az egyébként is könnyű témához, így bízunk benne, hogy sok helyre eljut majd.” – árulta el Márti.


LOTFI BEGI, KOZMIX – KIS VILÁG
Májusban 17 platina-és 4 aranylemezt vehetett át Lotfi Begi. A producer nem áll le, ezúttal a jövőre 30 éves Kozmix egykori nagy slágerét, a „Kis világ”-ot gondolta újra. Az eurorave-fergeteg egy új klippel landolt a legnagyobb videómegosztó oldalon.

„Mindig próbálok árgus „fülekkel” figyelni arra, hogy mi az a hangzás, amire a magyar közönség vágyhat. Nemzetközi szinten az látszik, hogy az elektronikus zenébe kezd beszivárogni az ezredforduló környékén uralkodó (euro)rave-s hangulat. Nem titok, hogy David Guetta és Calvin Harris is hasonló zenékkel rukkolt elő mostanság. Itthon ritkán hallok ilyen jellegű számokat, engem pedig éppen a műfaj egyik hazai úttörőjével, a Kozmixszal hozott össze a véletlen egy backstage-buli során. Fel is kértem őket egy együttműködésre és szerencsére örültek a kezdeményezésemnek.” – mondta el Begi.


STERBINSZKY, MYNEA, WELLHELLO, T.DANNY - DISCO CLUB
Ha már feldolgozás, akkor nem mehetünk el Sterbinszky, valamint Mynea közöse mellett sem, ami nem más, mint a Wellhello és T. Danny együttműködésében megszületett „Disco Club” remixe. A dal alapját Szűcs Judith 1978-as „Gyere a Disco club elé” slágere jelenti, ami alapjaiban határozza meg az idei bulik hangulatát. 


DESH, YOUNG FLY – HONEYMOON
Desh egyik újdonsága, a „Rollin’” még le sem került a YouTube felkapott listájáról, a fiatal előadó máris új anyaggal támad. A „Honeymoon” ugyancsak egy közreműködés, mégpedig Young Fly oldalán. A szöveg szemtelen, a dallam vérpezsdítő, a videóklip pedig trükkös lett, Vitó Zsombornak köszönhetően.


SZLIMMY, LOKI – TÓ
Szlimmy egyik legfrissebb lemezén (egy hónapon belül két albumot is kiadott) kapott helyet a „Tó” című dal, ami a héten filmszerű klippel debütált.

„A szám egy öngyilkosságról szól: a főszereplő egy régi ismerősével beszélget, nosztalgiázik, majd arra kéri őt, hogy kísérje el utoljára a tóhoz, ahova annyi szép emlék köti. A tóban feloldozásra talál és végez magával. Habár teljesen depresszív a történet, a lemez szempontjából mégis pozitív jelentést hordoz: metaforikusan ez a negatív/lehúzó én elhalálozása” – avatott be minket Szlimmy.

A videót Virág Zsombor rendező és Tóth Zoltán operatőr készítette. „Főszereplőnk a látszólag boldog párkapcsolata mellett is végzetes döntésre szánja el magát, érzékeltetve az abszurditását ennek a meg nem értett mentális betegségnek. A film hangulata ezáltal keserédes szájízt hagy maga után, ami a kezdetektől fogva koncepció volt” – tette hozzá Virág Zsombor.


VIDA – MEGINT
A kezdetektől a szakítás traumájáig mesél el egy szerelmi történetet VIDA új lemeze, az „Így (V)érzek”. „Egy kislemezt kezdtem írni, aztán megszületett a Félek című dal és éreztem, hogy ez egy történet része. Eleinte 3–5 számnak indult, aztán elkapott a flow: kezdett kialakulni bennem egy kerek egész zenei anyag képe. Eldöntöttem, hogy szeretnék intrót, outrót és interlude-ot is, hogy tényleg teljes legyen a dolog” – mondta el Marci. A korongról ezúttal a „Megint” című dal kapott videót.

„A saját kapcsolataimban lezajlott utolsó beszélgetéseket kerestem vissza, ezekre emlékezve írtam össze azt a pár mondatot, amikből aztán felépült az interlude. Ezt egy kedves lány ismerősöm vette fel hangrögzítőre.” A dalok megszületése terápiás folyamat volt, amely segített Marcinak szembesülni az érzéseivel. „A zene által dolgozom fel a problémákat, és sokszor a szövegeimet visszaolvasva jövök rá, mik vannak bennem” – fogalmazott még.

Írta, összeállította: Hatos Niki


2023. július 23. 07:02

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA