MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 27. hét megjelenései

Nincs mese, túl vagyunk az év felén... A hazai zenei előadók továbbra is lendületben vannak, nem csak a koncertszezont-, de az alkotást illetően is. Július első igazi hetén olyanok lepték meg közönségüket újdonsággal, mint a Nene, ByeAlex, vagy éppen Alee.

TORNÓCZKY ALL ACCES – KÉMIA
Idén adja ki első saját lemezét a Tornóczky All Access. Az "Elkezdték, folytatjuk..."-ról már ismerhetjük a „Kémia” című, klipet kapott dalt, amelyhez a minap egy Stúdió Session anyagot is publikáltak Tornóczky Feriék. A korongot a csapat a Csend Stúdióban együtt játszva vette fel Mazán Attila hangmérnök közreműködésével, így született meg az ötlet a session videókhoz. Merülj el ebben a minőségi muzsikában!


NENE – IDE-ODA HOZTALAK
Orsovai Reniről legutóbb két hete írtunk, amikor a The Biebers formációval működött közre. Ezúttal saját zenekarával, a NENE-vel jelentkezett, amellyel a 2023-as FEZEN Fesztivál hivatalos himnuszát álmodhatták meg. A szám az önfeledt élményekről mesél, amellyel remek éltető erő lehet nem csak a fesztiválszezon folyamán.

IDE-ODA HOZTALAK lejátszása...


TKYD, BCK – 21
Tkyd a hiphop szcéna egyik legnagyobb csillaga, aki rendre minőségi, mély anyagokkal rukkol elő. Ezúttal BCK oldalán jött ki újdonsággal, ami a lélek tisztaságáról, az energiáról, annak elfogyásáról szól többek között. A zenét Shiduronak köszönhetjük, a mix, master teendőket Genoff végezte el, a videót Simon Dávid (Antemius Media) álmodta meg.


FILO, APU – SEHOLSE
ByeAlex az utóbbi időben olyan dalokkal jelentkezett, mint a "Vajon (hogy halok meg?", a "Csokko", a "Zokni", a "Rózsaszín mustang", vagy éppen az "1 év". Ezúttal ismét közreműködésben gondolkodott, mégpedig Filoval karöltve. A „Seholse” dalhoz Leho kreált klipet.


EX ANIMA, HEIDI ALBERT – TÉKOZLÓ
Elstartolt Simon Miklós, azaz Ex Anima „Szorozva nullával” nagylemeze, amelyen olyan kiválóságok bizonyítanak, mint Tolvai Reni, aZorka, YA OU, Hangácsi Márton, és Solére. A korong első dalát a „Tékozló” jelenti, amit Heidi Albert hipnotikus éneke és kellemesen lüktető handpan játéka tesz emlékezetessé. A számhoz a minap egy pixel art technikával készült lyric videó készült.

„A ’Szorozva nullával’ a széthullás és a helyreállítás állapotairól szól. Szétesnek benne életek és közösségek, hitek és világok. Emlékek, ragaszkodások, megbánások. Mostanában az egész civilizációnk azt érzi, hogy elvesztettük a kontrollt a természettel való kapcsolatunk felett, voltaképpen az élet felett. Folyamatosan a közelgő apokalipszis árnyékában élünk, és ez csak rosszabb lesz. Arra gondoltam, hogy mennyivel egyszerűbb a helyzet a játékokban. Csak nyomni kell egy resetet vagy törölni az előző játékmenetet, és máris tiszta lappal kezdhetjük az egészet.” – árulta el az előadó.


DESH, YOUNG FLY, KKEVIN - ROLLIN'
Önironikus, szarkasztikus anyaggal pörgeti fel a nyarat DESH, aki ezúttal olyanokkal állt össze egy közreműködés erejéig, mint Young Fly és KKevin. A számhoz Büki Balázs rendezett klipet, amiben a magyar valóság került terítékre némi amerikai cukormázzal leöntve. A dalban olyan előadókra is utalnak a fiatalok, mint 50Cent, Usher, J-Lo, Mariah Carey, vagy éppen Busta Rhymes.


ALEE – DÉLUTÁN FÉL 6
Belső küzdelmeit adja át újdonságában az X-Faktor tizedik évadának győztese. A szerzeményhez Dzsindzser rendezett klipet, amely során Alee egy napját kísérhetjük végig sok-sok szorongással, zaklatottsággal. „A dal az utóbbi másfél év küzdelmét írja le magammal, a démonjaimmal szemben” – fogalmazott Alee.


ZÓRA – ELMENTÉL
Magyar és amerikai zenészekkel alkotta meg „Elmentél” újdonságát a Fonogram-díjas ZÓRA. Itthon hatalmas sikert hozott számára, amikor feldolgozta Kollár-Klemencz László „Iszom a bort” számát. Azóta megannyi saját dalt is kiadott. A friss anyag producere Miles Jay, de beletette még a szükséges pluszt Rod Castro, Tommy Cappel, Phillip Broussard Jr is. 

„Rod játéka egy olyan egyedi világot tett hozzá a dalhoz, ami köré végül sok minden épült. Például elmondhatjuk, hogy a második versére már simán lehet táncolni. Én legalább is szoktam. Ez a dal abban az időszakban született, amikor a Mámor. Míg a Mámor egy égő érzés, úgy, hogy még meg sem történt, az Elmentélben már egy egész élet ott van, gyász, tiltakozás, kapaszkodás, megbánás, veszteség, tombolás és közben meg egy felszabadulás, megadás.” - meséli ZÓRA.

A számhoz Urbányi Kristóf ötlete nyomán készült klip.
„Az a sok érzés, ami a dalban kavarog, számomra megjelenik a klipben és a táncban, a tangóban. Vadas Géza fényképezte, akivel most dolgoztunk először, de biztosan nem utoljára. Úgy videózta a jeleneteket, hogy szinte együtt táncolt a szereplőkkel, Assyiával és Gáborral. A csodás ruhákat Szlávik Istvántól kaptuk. Az eddigi videóimban csak én szerepeltem, most viszont erősen éreztem, hogy nem ezt szeretném. Nehéz volt elképzelnem, hogy lesz más karakter is a filmben, most pedig már nélkülük lenne nehéz elképzelni. A forgatás valahogy úgy alakult, hogy életem egyik legjobb élménye lett.” – tette hozzá az előadó.


COLORSTAR – IT’S ALL AROUND
27 év után határozatlan időre felfüggesztette munkásságát a colorStar. A csapat egy utolsó dallal köszöni meg a közönség szeretetét, ami tulajdonképpen az „It's All Around” instrumentális verziója.

„Annyira hirtelen történt a zenekar leállása, egy Facebook poszton kívül nem is nagyon tudtunk elbúcsúzni a közönségünktől. Ezért úgy gondoltuk, hogy a zenekar történetét bemutató, összegző klipet megérdemel a mögöttünk hagyott 27 év és a közönségünk, akiknek nagyon hálásak vagyunk, hogy kitartottak mellettünk. Most egy kicsit együtt nosztalgiázhatunk velük." – mondta el Sándor Dániel, dobos.


NOIRA, NAMEATMARK - PILLOW TALKING
Gőzerővel készíti bemutatkozó nagylemezét NOIRA. Erről a korongról érkezett meg egy súlytalan szerelmi történet alternatív R&B, illetve soul és neo-soul stíluselemekkel, amelynek megalkotásában partnere is akad az előadónak.

„Amikor a Pillow talking topline - ját, vagyis a dalszöveget és énektémát megírtam kb. 1 éve, már akkor is duettnek szántam ezt a dalt. 2022 novemberében a Zeneszöveg.hu szervezésében megvalósult Songbook Songwriting Camp-en ismerkedtem meg a nameatmark művésznéven alkotó Németh Márkkal és azonnal rá gondoltam, mert a táborban rögtön kiderült számomra, hogy nagyon hasonló zenei stílusokat szeretünk. Szerencsére Márk nagyon boldogan igent mondott a felkérésemre.”– kezdte NOIRA. „A Pillow talking hangzását többféle izgalmas elem adja: hangsúlyos az alap groove-ot kiegészítő percussion textúra, illetve egy karakteres, gyors szintetizátor arpeggio, a bridge-ben pedig vocoder effekt is feltűnik. Emellett a bridge érdekessége még, hogy ¾ -es és 4/4-es ütemek váltják egymást benne, megtörve a 4/4-es groove-ot. ” – tette hozzá Gyarmati Fanny. „A dalhoz készülő videoklipet Steinmacher Ádám készítette, ahogy korábban az Every time videoklipjét is. Ádám modern, letisztult képi világával tökéletesen képes a vizuális térben életre kelteni a NOIRA dalokat. A Pillow talking borítóképét pedig Sutus Fanni fotózta egy korábbi stúdiós fotózás alkalmával.” – zárta végül NOIRA.


FREAKIN'DISCO - FREAK OUT
A frissen megjelent „TOTEM” lemeze egyik koncertkedvenc számához, a „Freak Out”-hoz publikált live session videót a Freakin’ Disco.

„Tetszett az oktávváltós egyszerű basszusmenet a Gekkóban, és tulajdonképpen azt csavargattam. Jött egy refrén szerű szöveg ötlet is, meg egy furcsa szinti téma, de valahogy hiányzott belőle valami. Gabi aztán kimaxolta a benne rejlő pofátlanságot és közösen elég gyorsan összeraktuk.” – mesélte a dal kiindulásáról Szabó Sipos Ágoston. „ Ágó már el akarta dobni ezt a számot, amikor egyszer csak megvilágosodtam, ráraktam ezt a szöveget, elképzelve, hogy ez egy gyerekkórus lesz, és hozzá tettem ezt a zúzós részt , amit mi csak rodeós résznek hívunk, és így lett egy nagyon egyszerű A, B szerkezete a zenének. Ezek után gyorsan össze tudtuk rakni ezt a dalt. A gyerekeket nagyon nehéz volt rábírni, hogy felénekeljék a szöveget - legtöbbjük 3-4 éves volt - de mindenféle játékokkal és csokikkal valahogy az is összejött.” – egészítette ki Keresztes Gabi. „Bírom, hogy kicsit benne van a zenekar neve, főleg, hogy ilyen szöveggel. Koncerteken meg az derül ki, hogy nagyon jót lehet rá tombolni. A lüktetése miatt egyben szerettük volna felvenni , és kapóra jött , hogy akkor már videóra is vegyük.”– fejezte be végül Ágoston.

Írta, összeállította: Hatos Niki


2023. július 16. 06:57

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA